Apakah Pasaran Insurans Kesihatan?

Pasar insurans kesihatan adalah sistem yang menyediakan strategi polisi insurans kepada orang, anggota keluarga atau syarikat kecil. Akta Penjagaan Terjangkau tahun 2010 mengembangkan pasaran sebagai cara untuk mencapai kesesuaian optimum dengan syarat yang diperlukan agar semua orang Amerika menggunakan sejenis insurans kesihatan. Beberapa negeri menyediakan pasar mereka sendiri, sementara kerajaan persekutuan mengurus pertukaran yang terbuka kepada penduduk tempatan dari pelbagai negeri lain. Di Amerika Syarikat, pasaran insurans kesihatan, yang juga disebut pertukaran kesihatan, adalah syarikat di setiap negeri di mana individu boleh mendapatkan insurans kesihatan.

Mengenali Pasaran Insurans Kesihatan

Pasaran insurans kesihatan adalah elemen penting dari Akta Penjagaan Terjangkau (ACA) yang dikeluarkan oleh Kongres AS pada tahun 2010. Peraturan tersebut menasihati negara-negara untuk mewujudkan pertukaran mereka sendiri di mana orang atau ahli keluarga tanpa perlindungan insurans yang ditaja oleh majikan mungkin berbeza strategi. Walaupun begitu, banyak negara telah memilih untuk tidak mengembangkan pasar dan juga telah menandatangani perjanjian pertukaran dengan pemerintah. Pasaran mempromosikan pesaing di antara syarikat insurans peribadi di tempat utama di mana orang yang tidak mempunyai kemudahan untuk mendapatkan perlindungan insurans yang ditaja oleh majikan dapat menemui strategi yang sesuai. Orang-orang harus mematuhi syarat yang diperlukan bahawa semua orang Amerika menggunakan insurans kesihatan; pasaran menjamin setiap orang mempunyai akses kepada strategi.

Orang boleh membeza dan membuat aplikasi untuk strategi menggunakan pasar sepanjang tempoh pendaftaran terbuka. Biasanya, jangka masa ini berlaku pada bulan November dan juga Disember tahun sebelum tahun di mana perlindungan insurans pasti akan berfungsi. Pelanggan boleh memperoleh tempoh pendaftaran yang unik ketika datang ke majlis perakuan seperti kelahiran anak muda, hubungan perkahwinan atau kehilangan strategi polisi insurans tambahan.

Pasaran mengklasifikasikan strategi tepat menjadi 4 harga: gangsa, perak, emas, dan juga platinum, mengikut urutan perlindungan insurans paling sedikit hingga terbaik. Kadar tertinggi, platinum, terdiri daripada strategi yang merangkumi sekitar 90 peratus kos kesihatan, namun harganya sama dengan tahap perlindungan insurans ini.

Sebahagian daripada perbelanjaan kesihatan strategi strategi insurans tahap platinum di pasaran tentunya akan meliputi; ia adalah tahap perlindungan tertinggi yang ditawarkan tetapi juga salah satu yang paling mahal.

10 Faedah Penting di Pasaran Insurans Kesihatan.

Walaupun strategi yang digunakan oleh penyedia insurans di pasaran mungkin berbeza, ACA memerlukan mereka masing-masing untuk memenuhi 10 tuntutan asas atau kelebihan kesihatan yang diperlukan (EHBs). Sebilangan besar EHB dapat dilihat seperti yang akan mereka lakukan tanpa menyatakan, namun strategi dapat memberi perlindungan standard dan juga beberapa pencabar politik ACA telah benar-benar menyarankan untuk menghapus EHB dengan mempertimbangkan aliran ACA. Kelebihan yang diperlukan merangkumi perlindungan rawatan pesakit luar, rawatan di hospital, penyelesaian pembetulan, dan juga rawatan pencegahan. Rawatan bayi, pediatrik dan juga ibu jatuh di bawah payung ini. ACA tidak memerlukan polisi insurans yang ditaja oleh majikan dan bersiap sedia untuk melindungi salah satu EHB ini. Sebaliknya, penulis peraturan tersebut benar-benar merasakan bahawa pasaran akan menggunakan tekanan yang berpatutan yang tentunya memerlukan strategi syarikat untuk mematuhi asas-asas yang diperlukan ini.