Kegagalan jantung adalah penyakit kronik jantung di mana jantung tidak dapat mengepam darah yang mencukupi mengikut keperluan tisu badan. Apabila bekalan dan permintaan oksigen tidak seimbang kerana output jantung rendah, keadaan ini dikenali sebagai kegagalan jantung. Penyebab kegagalan jantung yang paling biasa adalah penyakit arteri koronari, hipertensi, arteriosklerosis, infark miokard, hipertensi, kardiomiopati, dan masalah jantung kongenital.

Apakah fisiologi jantung yang normal?

Jantung normal adalah organ otot yang kuat di dalam kantung perikardial (kantung berdinding dua) yang mempunyai ukuran kepalan dan terletak di kuadran kiri atas badan manusia. Fisiologi jantung dapat dijelaskan dengan proses bahawa, darah yang dipam oleh jantung, membawa oksigen dan nutrien penting ke setiap sel tubuh termasuk jantung itu sendiri. Jantung terdiri daripada empat ruang , dengan dua ruang atas dan dua ruang bawah di setiap sisi. Ruang atas dikenali sebagai atria (atrium tunggal) dan ruang bawah dikenali sebagai ventrikel. Proses penyediaan darah dapat dijelaskan dengan langkah-langkah berikut:

 1. Darah dari seluruh badan (darah yang tidak beroksigen) dikumpulkan di atrium kanan oleh urat.
 2. Dari atrium kanan, darah yang terdeoksigenasi ini dihantar ke ventrikel kanan melalui injap.
 3. Kontraksi ventrikel kanan dan darah dipam ke paru-paru untuk pengoksigenan.
 4. Darah beroksigen dari paru-paru kembali ke atrium kiri dari mana ia disalurkan ke ventrikel kiri.
 5. Ventrikel kiri kemudian berkontraksi dengan kuat untuk membekalkan darah kaya oksigen ke seluruh badan termasuk jantung. Bilik-bilik ini tidak berkontrak secara rawak, sebaliknya, mereka berkontrak dan berehat mengikut urutan yang sangat teratur.

Ringkasan Jantung terdiri daripada empat ruang, dua atria, dan dua ventrikel. Bilik-bilik ini berkontraksi dan santai dengan cara yang teratur untuk membekalkan darah dan oksigen ke setiap tisu badan.

Apakah jenis kegagalan jantung?

Terdapat dua jenis kegagalan jantung

 1. Kegagalan jantung sistolik
 2. Kegagalan jantung diastolik
 • Kegagalan jantung sistolik lebih kerap berlaku pada orang muda. Dalam kegagalan sistolik, terdapat penurunan daya penguncupan bersama dengan pecahan ejeksi rendah.
 • Dalam kegagalan jantung diastolik , ruang jantung tidak diisi dengan betul kerana pengerasan dan kelonggaran yang tidak mencukupi, oleh itu output jantung menurun.
 • Apabila bekalan oksigen tidak memenuhi permintaan oksigen, maka sel dan tisu tubuh berusaha menyimpan darah yang sudah ada di dalamnya, demi bekalan ke otak dan jantung.
 • Ini mengakibatkan penumpukan cairan (edema) menyebabkan pembengkakan di kawasan badan tertentu misalnya pergelangan kaki dan kaki.

Ringkasan Terdapat dua jenis kegagalan jantung, kegagalan jantung sistolik, dan kegagalan jantung diastolik. Apabila bekalan dan permintaan oksigen tidak dalam keseimbangan, ia mengakibatkan kegagalan jantung.

Apakah tahap kegagalan jantung?

Terdapat empat peringkat kegagalan jantung bernama A, B, C, dan D. Pesakit yang pernah berpindah ke tahap B tidak dapat kembali ke tahap A. Oleh itu, kegagalan jantung adalah penyakit yang progresif.

1. Tahap A

 • Ini adalah keadaan kegagalan Pra-jantung , yang bermaksud bahawa pesakit berisiko mengalami kegagalan jantung. Tidak ada penyakit jantung struktural atau gejala kegagalan jantung.
 • Pesakit mungkin mempunyai sejarah keluarga penyakit jantung dan beberapa komorbiditi yang boleh menyebabkan kegagalan jantung. Faktor risiko kegagalan jantung pada tahap A adalah Hipertensi, diabetes, obesiti, penyakit metabolik, penggunaan alkohol yang berlebihan, riwayat keluarga penyakit jantung, penyakit arteri koronari, atau penggunaan ubat-ubatan yang boleh menyebabkan kegagalan jantung

Pelan rawatan

Mengikuti rancangan rawatan dianjurkan untuk mencegah perkembangan kegagalan jantung lebih lanjut. • Mengamalkan gaya hidup sihat yang melibatkan senaman, berjalan kaki secara teratur, dan menjaga berat badan. • Mengekalkan tekanan darah dengan terapi ubat dan rawatan sokongan termasuk makanan rendah garam. • Mengambil penghambat enzim penukar Angiotensin , penyekat reseptor angiotensin atau beta-blocker, sekiranya berlaku penyakit vaskular, darah tinggi, atau diabetes. • Statin juga boleh menjadi pilihan.

2. Tahap B

Ia juga merupakan tahap kegagalan jantung pra-jantung tetapi dengan penyakit jantung struktural. Sekiranya pesakit telah didiagnosis dengan disfungsi ventrikel kiri namun tidak mempunyai gejala kegagalan jantung, maka dianggap pesakit berada di Tahap B.

Pada tahap ini, pesakit mengalami pecahan pelepasan kurang dari 40%, menurut Echocardiogram (ultrasound jantung).

Pelan rawatan

• Semua faktor yang dinyatakan dalam rancangan rawatan tahap A • Penyekat beta terutama digunakan jika pesakit mengalami serangan jantung (jika tidak mengambil tahap A) • Selain itu, spironolactone ( antagonis Aldosteron ) disyorkan untuk mencegah pembesaran jantung (Cardiomegaly) jika pesakit telah mengalami serangan jantung bersama dengan diabetes. • Pembedahan jantung mungkin menjadi pilihan sekiranya terdapat arteri koronari yang tersumbat, penyakit jantung valvular, atau kecacatan jantung kongenital. • Pada sesetengah pesakit, mungkin ada keperluan untuk defibrilator cardio-converter (ICD) yang dapat ditanamkan .

3. Tahap C

Pesakit yang mengalami kegagalan jantung Tahap C sebelumnya telah didiagnosis dengan HF dan mungkin mempunyai atau mempunyai tanda dan gejala kegagalan jantung. Ini adalah tahap yang lebih maju dengan gejala berikut: • Keletihan (kerana bekalan oksigen yang tidak mencukupi ke tisu) • Sesak nafas • Kelesuan • Edema (bengkak kerana pengekalan cecair)

Pilihan rawatan

Rawatan yang sama seperti yang disarankan untuk tahap A dan B

 • Rawatan komorbiditi lain seperti hipertensi , diabetes mellitus
 • Antagonis aldosteron (untuk mengelakkan pengekalan cecair) kerana aldosteron bertindak dengan cara untuk meningkatkan jumlah darah. Ivabradine juga ditambah untuk mengubati sakit dada yang berkaitan dengan jantung

4. Tahap D

Tahap D kegagalan jantung dikaitkan dengan gejala yang tidak dapat diobati dengan ubat atau terapi sokongan. Pesakit perlu dimasukkan ke hospital secara berulang walaupun terdapat semua langkah rawatan. Ini adalah peringkat akhir kegagalan jantung.

Pilihan rawatan Rawatan umum untuk pesakit dengan Tahap D melibatkan: • Pilihan rawatan Tahap A, B, dan C. • Memilih rawatan yang lebih maju, misalnya:

 1. Pemindahan jantung
 2. Ubat-ubatan ionotropik melalui kaedah intravena
 3. Pembedahan jantung

Ringkasan Terdapat empat tahap kegagalan jantung, tahap A, B, C, dan D. Kegagalan jantung secara beransur-ansur bertambah buruk dan tahap D adalah tahap akhir kegagalan jantung tanpa kesan terapi.

Apakah sifat fisiologi jantung dan patofisiologi?

Terdapat ciri-ciri fungsi jantung berikut yang jika terganggu, menyebabkan kegagalan jantung:

1. Pramuat

Preload adalah peregangan otot jantung pada akhir diastole. Tekanan di atria kiri adalah faktor penentu pramuat. Semakin banyak pramuat adalah darah di jantung. Patofisiologi:

Preload umumnya meningkat pada kegagalan jantung kerana peningkatan jumlah darah dan tekanan vena

. ### 2. Afterload: Afterload adalah daya tahan terhadap jantung yang harus berkontrak untuk mengeluarkan darah. Sekiranya terdapat rintangan pada saluran yang akan menerima darah, jantung harus menguncup dengan lebih kuat. Patofisiologi:

Beban selepas beban meningkat akibat peningkatan daya tahan vaskular dan tekanan aorta. Apabila beban selepas meningkat, jumlah strok menurun.

3. Kontraktilitas

Kekuatan dan kekuatan dengan mana jantung berkontraksi dalam fasa sistolik disebut kontraktiliti. Oleh kerana kontraktiliti menurun di jantung, terdapat penurunan dalam kelajuan pemendekan otot.

Apabila kontraktilitas meningkat dengan peningkatan kemasukan kalsium, jantung harus bekerja dengan lebih kuat, yang berbahaya bagi jantung yang lemah.

4. Denyutan jantung

Denyut jantung adalah kelajuan degupan jantung. Ia dikira dengan jumlah denyutan seminit. Denyut jantung adalah faktor utama untuk menentukan output jantung.

Output jantung adalah produk dari kadar denyutan jantung dan jumlah strok.

Oleh itu penurunan kadar jantung mengakibatkan penurunan output jantung dan penurunan bekalan darah ke tisu badan. Oleh kerana degup jantung menurun dalam kegagalan dan jumlah strok dikurangkan, sistem simpatik bertindak untuk meningkatkan denyut jantung dan dengan itu bertindak sebagai mekanisme pampasan.

Ringkasan Preload, afterload, kontraktilitas, dan degupan jantung adalah parameter fisiologi. Sekiranya parameter ini menyimpang dari pola normal, ia boleh menyebabkan kegagalan jantung.

Apakah rawatan kegagalan jantung?

Terdapat tujuh kelas ubat yang berkesan dalam rawatan kegagalan jantung.

1. Inhibitor enzim penukar angiotensin (ACEI)

Ia termasuk Captopril, enalapril, lisinopril , dll.

Kaedah tindakan:

Angiotensin adalah hormon yang bertindak sebagai agen vasokonstriktif. Vasokonstriksi dapat meningkatkan beban kerja pada jantung, dengan meningkatkan preload dan afterload. ACEI menekan pembentukan hormon itu dan karenanya bertindak sebagai vasodilator. Mereka mengurangkan preload dan afterload dan mengimbangi jantung.

2. Penyekat reseptor angiotensin

Mereka termasuk losartan, valsartan, telmisartan dan lain-lain. Kaedah tindakan: Tindakan mereka menghasilkan kesan yang sama dengan ACEI kecuali untuk mekanisme menekan tahap hormon angiotensin. Mereka menyekat reseptor di mana angiotensin bertindak dan dengan itu menyebabkan vasodilatasi.

3. Antagonis Aldosteron

Mereka termasuk spironolactone, eplerenone. Antagonis aldosteron adalah diuretik dan juga dikenali sebagai pil air.

Cara bertindak Mereka bertindak untuk mengurangkan jumlah darah sehingga menurunkan tekanan darah dan mengimbangi jantung yang lemah.

4. penyekat β

Ejen penyekat beta-adrenergik termasuk propranolol, carvedilol, timolol, atenolol **, dll. Cara tindakan: Penyekat beta menyekat reseptor beta di jantung. Penyekat reseptor ini menghalang kesan epinefrin (neurotransmitter simpatik) dan dengan itu menurunkan tekanan darah dan degupan jantung.

5. Diuretik

Juga dikenali sebagai pil air. Mereka mengeluarkan air yang berlebihan dari badan melalui buah pinggang dan karenanya menurunkan jumlah darah dan oleh itu tekanan darah dan pembengkakan kaki, pergelangan kaki, dll. Contoh penting diuretik adalah furosemide, bumetanide, dan hidroklorotiazid.

6. Vasodilator

Mereka menyebabkan pelebaran urat yang menyebabkan penurunan preload jantung dengan meningkatkan kapasitansi urat. Vasodilator yang paling penting adalah Nitrat.

7. Ejen ionotropik

Ini adalah ubat-ubatan yang meningkatkan kontraktil jantung dengan meningkatkan tahap kalsium intraselular dan dengan itu meningkatkan output jantung.

1. Digitalis glikosida

 • Juga dikenali sebagai glikosida jantung dan kebanyakannya diperoleh dari kilang digitalis. Digitalis glikosida adalah sebatian yang serupa secara kimia yang meningkatkan pengecutan otot jantung dan oleh itu digunakan dalam rawatan kegagalan jantung.
 • Salah satu sifat penting dari glikosida digitalis adalah bahawa ia dikaitkan dengan indeks terapeutik yang rendah iaitu terdapat perbezaan yang sangat kecil antara dos terapeutik dan dos toksik. Glikosida jantung yang paling kerap digunakan ialah Digoxin.

2. agonis β-Adrenergik

Agonis reseptor β, misalnya dopamin dan dobutamine juga bertindak untuk memperbaiki fungsi jantung dengan meningkatkan kontraktil dan kesan vasodilatory. Selepas Digoxin, agen kedua yang paling biasa adalah dobutamine.

3. Perencat fosfodiesterase

PDEI seperti Milrinone meningkatkan kontraktilasi jantung dengan meningkatkan tahap intraselular adenosin monofosfat siklik (cAMP) yang menyebabkan peningkatan kemasukan kalsium.

Ringkasan Dalam rawatan kegagalan jantung, terapi yang digunakan terutamanya merangkumi ACEI, ARB, antagonis aldosteron, agen penyekat reseptor beta, diuretik tertentu, agen vasodilating, agen ionotropik, agonis adrenergik beta dan perencat fosfodiesterase.

Soalan Lazim

1. Berapa lama anda boleh hidup dengan kegagalan jantung?

Jangka hayat jangkaan bagi pesakit dengan penyakit jantung berubah mengikut tahap penyakit. Beberapa faktor lain seperti usia pesakit, profil genetik, dan komorbiditi lain juga menentukan berapa tahun pesakit jantung dapat hidup. Menurut penyelidikan Pusat Kawalan Penyakit (CDC), separuh daripada pesakit dengan kegagalan jantung dapat hidup lebih dari lima tahun jika mereka mematuhi ubat-ubatan dan langkah pencegahan.

2. Apakah penyebab utama kegagalan jantung?

Dalam kebanyakan kes, beberapa penyakit lain, termasuk diabetes, arteriosklerosis, infark miokard, kegemukan, hipertensi, dan kecacatan arteri koronari boleh menjadi penyebab utama kegagalan jantung. Sejarah keluarga kardiomiopati dan penyakit jantung kongenital juga boleh menjadi penyebab kegagalan jantung.

3. Bolehkah kemurungan menyebabkan serangan jantung?

Pada individu yang sudah menderita penyakit jantung, kemurungan dapat memperburuk keadaan. Walaupun pada orang yang tidak mempunyai masalah jantung sebelumnya, kegelisahan dan tekanan depresi dapat meningkatkan kemungkinan terkena penyakit jantung dan serangan jantung.

4. Adakah tekanan darah rendah adalah gejala kegagalan jantung?

Tekanan darah yang rendah atau sangat rendah menunjukkan bahawa otot-otot miokard telah menjadi sangat lemah sehingga jantung tidak dapat menguncup dengan betul dan pengepaman darah sukar mengakibatkan pengeluaran jantung rendah. Tekanan darah rendah dan sinkop adalah tanda penyakit jantung dan mungkin kegagalan jantung.

5. Apakah tanda-tanda kegagalan jantung yang semakin teruk?

Tanda dan gejala berikut menunjukkankegagalan jantung yang semakin teruk:

 • Peningkatan berat badan yang cepat dan tidak dijangka
 • Edema pada bahagian badan tertentu iaitu kaki dan pergelangan kaki.
 • Sakit perut
 • Sesak nafas pada waktu malam
 • Kesukaran berjalan atau menaiki tangga
 • Sesak nafas ketika rehat, tanpa aktiviti fizikal
 • Keletihan dan kehilangan selera makan
 • Mengi dan disorientasi

Kesimpulannya

Kegagalan jantung adalah gangguan jantung kronik dan progresif yang disebabkan oleh beberapa sebab yang mendasari, misalnya, infark miokard, kardiomiopati, darah tinggi, atau penyakit jantung iskemia, dll. Parameter fisiologi normal termasuk preload, afterload, contractility, dan output jantung terganggu, boleh menyebabkan kegagalan jantung. Penyekat beta, vasodilator, ACEI, ARB, antagonis Aldosteron, agen inotropik dan diuretik adalah rawatan pilihan untuk kegagalan jantung.

Rujukan
 1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-failure/symptoms-causes/syc-20373142#:~:text=Heart%20failure%2C%20som kadang%20known%20as,to%20fill%20and%20pump % 20 dengan cekap .
 2. https://www.heart.org/en/health-topics/heart-failure/what-is-heart-failure
 3. https://www.webmd.com/heart-disease/heart-failure/default.htm

artikel berkaitan

Apakah penyebab hipertensi?

Apakah kesan psikologi tekanan?

Bagaimana untuk menghilangkan kemurungan?

Bagaimana untuk menghilangkan sakit kepala?

Bagaimana menurunkan tekanan darah?

Istilah "kegagalan jantung" mungkin menakutkan. Kegagalan jantung tidak bermaksud jantung telah gagal atau berhenti bekerja. Ini hanya bermaksud jantung seseorang tidak mengepam sebagaimana mestinya.

Kegagalan jantung adalah masalah kesihatan utama di Amerika Syarikat. Ia telah mempengaruhi kira-kira 5.8 juta orang Amerika. Kira-kira 550,000 kes kegagalan jantung baru berlaku setiap tahun. Ini adalah penyebab utama kemasukan ke hospital pada orang yang berusia lebih dari 60 tahun.

Kegagalan jantung boleh mempengaruhi bahagian kanan atau kiri jantung, atau kedua-duanya pada masa yang sama. Ia boleh menjadi keadaan akut (jangka pendek) atau kronik (berterusan).

Dalam kegagalan jantung akut, gejala muncul dengan tiba-tiba tetapi hilang dengan cepat. Keadaan ini sering berlaku selepas jantung ■■■■■■. Ia juga mungkin disebabkan oleh masalah pada injap jantung yang mengawal aliran darah di jantung.

Walau bagaimanapun, dalam kegagalan jantung kronik, gejala berterusan dan tidak bertambah lama. Sebilangan besar kes kegagalan jantung adalah kronik.

kegagalan jantung kronik

Kegagalan jantung dan penuaan

Walaupun risiko kegagalan jantung tidak berubah seiring bertambahnya usia, orang lebih cenderung mengalami kegagalan jantung ketika mereka meningkat usia.

Gagal Jantung dan Wanita

Wanita mempunyai peluang yang sama untuk mengalami kegagalan jantung seperti lelaki, tetapi ada beberapa perbezaan:

 • Wanita cenderung mengalami kegagalan jantung di kemudian hari berbanding dengan lelaki.
 • Wanita mempunyai lebih banyak peluang untuk mengalami kegagalan jantung disebabkan oleh tekanan darah tinggi dan menjalani ujian tekanan EF yang normal.

Ringkasan Sekiranya seseorang mempunyai keadaan jantung, penting bagi dia dan doktornya untuk mengetahui EFnya. EF dapat membantu doktor menentukan rawatan terbaik. Mengukur EF juga membantu pasukan kesihatan memeriksa sejauh mana rawatan berfungsi.

Jenis-Jenis Kegagalan Jantung

Kerosakan jantung boleh berlaku di bahagian kiri atau kanan jantung. Kemungkinan kedua-dua belah jantung gagal pada masa yang sama.

Kegagalan jantung juga dikelaskan sebagai kegagalan jantung diastolik atau kegagalan jantung sistolik.

 • Kegagalan jantung sebelah kiri

Jenis kegagalan jantung yang paling biasa adalah kegagalan jantung sebelah kiri.

Ventrikel kiri jantung terletak di bahagian kiri bawah jantung anda. Kawasan ini mengepam darah kaya oksigen ke seluruh badan.

Kegagalan jantung sebelah kiri berlaku apabila ventrikel kiri tidak mengepam dengan cekap. Ini menghalang tubuh daripada mendapat darah yang kaya dengan oksigen. Darah kembali ke paru-paru, yang menyebabkan sesak nafas dan penumpukan cecair.

Ringkasan Ruang kiri bawah jantung (ventrikel kiri) menjadi lebih besar (membesar) dan tidak dapat menekan (menguncup) cukup keras untuk mengepam jumlah darah kaya oksigen yang tepat ke seluruh badan.

 • Kegagalan jantung sebelah kanan

Ventrik jantung kanan bertanggungjawab untuk mengepam darah ke paru-paru untuk mengumpulkan oksigen. Gagal jantung sebelah kanan berlaku apabila bahagian kanan jantung tidak dapat menjalankan tugasnya dengan berkesan. Ia biasanya disebabkan oleh kegagalan jantung sebelah kiri. Pengumpulan darah di paru-paru yang disebabkan oleh kegagalan jantung sebelah kiri menjadikan ventrikel kanan bekerja lebih keras. Ini boleh menekan bahagian kanan jantung dan menyebabkannya gagal.

Kegagalan jantung sebelah kanan juga boleh berlaku akibat keadaan lain, seperti penyakit paru-paru. Kegagalan jantung sebelah kanan ditandai dengan pembengkakan bahagian bawah kaki. Pembengkakan ini disebabkan oleh pencairan cecair di kaki, kaki, dan perut.

kegagalan jantung sebelah kanan

Ringkasan Kegagalan jantung ventrikel kanan berlaku kerana RV gagal mengekalkan aliran darah yang cukup melalui peredaran pulmonari untuk mencapai pengisian ventrikel kiri yang mencukupi.

 • Kegagalan jantung diastolik

Kegagalan jantung diastolik berlaku apabila otot jantung menjadi lebih kaku daripada biasa. Kekakuan, yang biasanya disebabkan oleh penyakit jantung, bermaksud bahawa jantung tidak mudah terisi dengan darah. Ini dikenali sebagai disfungsi diastolik. Ini membawa kepada kekurangan aliran darah ke organ-organ lain di dalam badan.

 • Kegagalan jantung diastolik lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki.

Ringkasan Ini bermaksud ruang kiri bawah jantung (ventrikel kiri) tidak dapat mengisi dengan betul darah semasa fasa diastolik

 • Kegagalan jantung sistolik

Kegagalan jantung sistolik berlaku apabila otot jantung kehilangan keupayaannya untuk berkontrak. Pengecutan jantung diperlukan untuk mengepam darah kaya oksigen ke badan. Masalah ini dikenali sebagai disfungsi sistolik, dan biasanya timbul ketika jantung lemah dan membesar. Kegagalan jantung diastolik dan sistolik boleh berlaku di bahagian kiri atau kanan jantung. orang mungkin mempunyai kedua-dua keadaan di kedua-dua belah jantung.

 • Kegagalan jantung sistolik lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita.

Ringkasan Ia berlaku apabila ventrikel kiri jantung tidak dapat menguncup sepenuhnya.

kegagalan jantung sistolik

Tahap Gagal Jantung

 • Kelas I

Ini adalah tempoh di mana orang lebih cenderung mengalami kegagalan jantung Gejala orang tidak mengalami sebarang gejala semasa aktiviti fizikal biasa. Kegagalan Jantung Outlook pada tahap ini dapat diatasi melalui perubahan gaya hidup, ubat jantung, dan pemantauan.

 • Kelas II

orang berada di tahap ini jika mereka tidak pernah mengalami gejala kegagalan jantung tetapi mereka didiagnosis dengan disfungsi ventrikel kiri sistolik, yang bermaksud ruang kiri jantung mereka tidak mengepam dengan baik. Gejala Orang cenderung selesa ketika rehat, tetapi aktiviti fizikal yang normal boleh menyebabkan keletihan, berdebar-debar, dan sesak nafas. Mengatasi Kegagalan Jantung pada tahap ini dapat diatasi melalui perubahan gaya hidup, ubat jantung, dan pemantauan yang teliti.

 • Kelas III

Orang berada dalam fasa ini jika mereka mengalami kegagalan jantung sistolik bersamaan dengan gejala. Gejala Orang cenderung selesa ketika rehat, tetapi terdapat batasan aktiviti fizikal yang ketara. Walaupun senaman ringan boleh menyebabkan keletihan, berdebar-debar, atau sesak nafas. Rawatan Overlook boleh menjadi rumit. Bercakap dengan doktor tentang apa yang dimaksudkan dengan kegagalan jantung pada peringkat ini bagi anda.

 • Kelas IV

Orang-orang berada dalam fasa ini jika mereka mengalami kegagalan jantung sistolik dan gejala lanjut setelah mereka mendapatkan rawatan perubatan. Gejala Orang mungkin tidak dapat melakukan aktiviti fizikal tanpa gejala, yang terdapat walaupun dalam keadaan rehat. Tinjauan Tidak ada obat untuk Gagal Jantung pada tahap ini, tetapi masih ada pilihan kualiti hidup dan perawatan paliatif. Anda ingin membincangkan potensi faedah dan risiko masing-masing dengan doktor anda.

Ringkasan Kegagalan Jantung boleh mengancam nyawa. Sekiranya anda mengesyaki anda atau seseorang yang berdekatan dengan anda mengalami Gagal Jantung, dapatkan rawatan perubatan segera.

tahap kegagalan jantung

Penyebab kegagalan jantung

Kerosakan jantung paling sering berkaitan dengan penyakit atau penyakit lain. Kegagalan jantung boleh disebabkan oleh banyak keadaan perubatan yang merosakkan otot jantung. Keadaan biasa adalah:

 • Penyakit arteri koronari (juga disebut aterosklerosis koronari atau "pengerasan arteri"). Ia mempengaruhi arteri yang membawa darah dan oksigen ke jantung (arteri koronari). Lapisan normal di dalam arteri pecah, dinding arteri menjadi tebal, dan timbunan lemak dan plak menyekat sebahagian aliran darah. Seiring berjalannya waktu, arteri menjadi sangat sempit atau tersumbat sepenuhnya, yang menyebabkan jantung merosakkan. Penyumbatan itu membuat jantung tidak dapat mengepam darah yang cukup untuk menjaga kesihatan organ dan tisu (termasuk jantung). Apabila arteri tersumbat, orang mungkin mengalami sakit dada (angina) dan gejala penyakit jantung yang lain.
 • Jantung ■■■■■■ jantung Jantung ■■■■■■ berlaku apabila arteri koronari tiba-tiba tersumbat dan darah tidak dapat mengalir ke semua kawasan otot jantung. Otot jantung menjadi rosak secara kekal dan sel-sel otot mungkin mati. Sel otot jantung yang normal mungkin berfungsi lebih keras.
 • Cardiomyopathy Cardiomyopathy adalah istilah yang menggambarkan kerosakan dan pembesaran otot jantung yang tidak disebabkan oleh masalah dengan arteri koronari atau aliran darah. Kardiomiopati boleh berlaku disebabkan oleh banyak sebab, termasuk virus, penyalahgunaan alkohol atau dadah, merokok, genetik dan kehamilan (kardiomiopati peripartum).
 • Kecacatan jantung berlaku semasa kelahiran (penyakit jantung kongenital).
 • Diabetes
 • Tekanan darah tinggi (hipertensi). Tekanan darah adalah kekuatan tekanan darah ke dinding saluran darah (arteri). Sekiranya orang mempunyai tekanan darah tinggi, ini bermaksud tekanan di arteri lebih tinggi daripada biasa. Apabila tekanan darah tinggi, jantung harus mengepam lebih keras untuk memindahkan darah ke badan. Ini boleh menyebabkan ventrikel kiri menjadi tebal atau kaku. Tekanan darah tinggi juga boleh menyebabkan arteri koronari menjadi sempit dan mengakibatkan penyakit arteri koronari.
 • Aritmia (irama jantung yang tidak normal, termasuk fibrilasi atrium).
 • Penyakit buah pinggang
 • Obesiti (berlebihan berat badan).
 • Tembakau dan penggunaan dadah terlarang.

Keadaan lain yang boleh meningkatkan risiko terkena kegagalan jantung termasuk:

 • tiroid yang terlalu aktif atau kurang aktif
 • penyakit injap jantung
 • emfisema, penyakit paru-paru
 • bentuk anemia yang teruk
 • HIV
 • bantuan
 • rawatan barah tertentu, seperti kemoterapi

Ringkasan Penyebab kegagalan jantung yang paling biasa adalah penyakit arteri koronari CAD. Penyakit arteri koronari adalah gangguan yang menyebabkan penyempitan arteri yang membekalkan darah dan oksigen ke jantung.

Apakah gejala kegagalan jantung?

Mungkin ada kalanya gejala ringan atau sama sekali tidak mempunyai gejala. Ini tidak bermaksud bahawa orang tidak lagi mengalami kegagalan jantung. Gejala kegagalan jantung boleh berkisar dari ringan hingga teruk, dan mungkin datang dan pergi.

Secara amnya, kegagalan jantung bertambah buruk dari masa ke masa. Apabila semakin teruk, ia mungkin mempunyai tanda atau gejala yang lebih atau berbeza. Penting untuk memberitahu doktor jika anda mempunyai gejala baru atau jika gejala bertambah buruk. **

Tanda dan gejala kegagalan jantung yang biasa adalah:

 • Sesak nafas atau kesukaran bernafas. Anda mungkin menghadapi masalah bernafas ketika bersenam, atau ketika anda berehat atau berbaring di tempat tidur. Sesak nafas berlaku apabila cecair masuk ke paru-paru ( kesesakan ) atau ketika tubuh tidak mendapat cukup darah kaya oksigen. Sekiranya orang bangun secara tiba-tiba pada waktu malam untuk duduk dan menarik nafas, masalahnya teruk dan mereka memerlukan rawatan perubatan. **
 • Rasa letih ( keletihan ) dan kelemahan kaki semasa anda aktif. Apabila jantung tidak mengepam darah yang kaya dengan oksigen ke organ dan otot utama, orang menjadi letih dan kaki mereka mungkin lemah.
 • Bengkak di pergelangan kaki, kaki dan perut; kenaikan berat badan. Apabila ginjal tidak menapis darah yang cukup, tubuh menahan cairan dan air tambahan. Cecair tambahan di dalam badan menyebabkan edema bengkak dan kenaikan berat badan.
 • Perlu membuang air kecil ketika berehat pada waktu malam. Graviti menyebabkan lebih banyak aliran darah ke buah pinggang ketika seseorang sedang berbaring. Jadi, buah pinggang seseorang membuat lebih banyak air kencing dan perlu membuang air kecil.
 • Pening , kekeliruan, sukar menumpukan perhatian, pingsan. Orang mungkin mengalami gejala ini kerana jantung mereka tidak cukup mengepam darah kaya oksigen ke otak.
 • Denyutan degupan jantung yang cepat atau tidak teratur Apabila otot jantung tidak mengepam dengan kekuatan yang cukup, jantung boleh berdegup lebih cepat untuk mencuba mendapatkan darah yang kaya oksigen ke organ dan otot utama. Orang mungkin juga mempunyai degupan jantung yang tidak teratur jika jantung lebih besar daripada biasa (setelah jantung ■■■■■■ atau disebabkan oleh tahap kalium yang tidak normal dalam darah anda).
 • Batuk kering dan kering. Batuk yang disebabkan oleh kegagalan jantung lebih cenderung berlaku ketika seseorang berbaring dan mempunyai cecair tambahan di paru-paru.
 • Perut yang penuh ( kembung ) atau keras, hilang selera makan atau loya perut yang teruk

Ringkasan Sangat penting bagi setiap orang untuk menguruskan keadaan kesihatan yang lain, seperti diabetes, penyakit buah pinggang, anemia, tekanan darah tinggi, penyakit tiroid dan asma atau penyakit paru-paru kronik. Beberapa keadaan mempunyai tanda dan gejala yang serupa dengan kegagalan jantung. Sekiranya orang mempunyai gejala baru yang tidak mendesak atau teruk, beritahu penyedia perkhidmatan kesihatan.

Faktor risiko kegagalan jantung?

Kegagalan jantung boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, faktor-faktor tertentu boleh meningkatkan risiko menghidap keadaan ini.

Orang dengan penyakit yang merosakkan jantung juga berisiko meningkat. Penyakit ini merangkumi:

 • anemia
 • hipertiroidisme
 • hipotiroidisme
 • emfisema

Tingkah laku tertentu juga dapat meningkatkan risiko mengalami kegagalan jantung, termasuk:

 • merokok
 • makan makanan yang tinggi lemak atau kolesterol
 • menjalani gaya hidup yang tidak aktif
 • berlebihan berat badan
x-Ray dada Ujian ini dapat memberikan gambaran jantung dan organ sekitarnya.
elektrokardiogram Biasanya dilakukan di pejabat doktor, ujian ini mengukur aktiviti elektrik jantung.
MRI jantung MRI menghasilkan gambar jantung tanpa penggunaan sinaran.
imbasan nuklear Dos bahan radioaktif yang sangat kecil disuntik ke dalam badan untuk membuat gambar ruang jantung.
kateterisasi atau angiogram koronari Dalam pemeriksaan sinar-X jenis ini, doktor memasukkan kateter ke dalam saluran darah, biasanya di pangkal paha atau lengan. Mereka kemudian membimbingnya ke dalam hati. Ujian ini dapat menunjukkan berapa banyak darah yang sedang mengalir ke jantung.
ujian tekanan Semasa ujian tekanan, mesin EKG memantau fungsi jantung semasa seseorang berjalan di treadmill atau melakukan jenis latihan lain.
Pemantauan Holter Tampalan elektrod diletakkan di dada dan dilekatkan pada mesin kecil yang disebut monitor Holter untuk ujian ini. Mesin tersebut merekodkan aktiviti elektrik jantung sekurang-kurangnya 24 hingga 48 jam.

Diagnosis Gagal Jantung

Echocardiogram adalah kaedah yang paling berguna untuk mendiagnosis kegagalan jantung. Ia menggunakan gelombang bunyi untuk membuat gambar jantung yang terperinci, yang membantu doktor menilai kerosakan pada jantung dan menentukan sebab-sebab yang mendasari keadaan tersebut. Doktor boleh menggunakan echocardiogram bersama dengan ujian lain.

Doktor anda juga mungkin melakukan pemeriksaan fizikal untuk memeriksa tanda-tanda fizikal kegagalan jantung. Contohnya, pembengkakan kaki, degupan jantung yang tidak teratur, dan urat leher yang membengkak boleh membuat doktor mengesyaki kegagalan jantung dengan segera.

Bagaimana kegagalan jantung dirawat?

Ia bergantung pada tahap keparahan keadaan untuk merawat kegagalan jantung. Rawatan awal dapat memperbaiki gejala dengan cepat, tetapi seseorang tetap harus menjalani ujian berkala setiap tiga hingga enam bulan. Matlamat utama rawatan adalah untuk meningkatkan jangka hayat.

Ubat

Tahap awal kegagalan jantung boleh dirawat dengan ubat-ubatan untuk membantu menghilangkan gejala dan mencegah keadaan menjadi lebih teruk. Ubat-ubatan tertentu ditetapkan untuk:

 • meningkatkan keupayaan jantung untuk mengepam darah
 • mengurangkan pembekuan darah
 • kurangkan degupan jantung anda, jika perlu
 • buang natrium berlebihan dan tambah kadar kalium
 • mengurangkan tahap kolesterol

Ringkasan Sentiasa berbincang dengan doktor anda sebelum mengambil ubat baru. Beberapa ubat benar-benar terlarang bagi orang yang mengalami kegagalan jantung.

Pembedahan jantung

Sebilangan orang yang mengalami kegagalan jantung memerlukan pembedahan, seperti pembedahan pintasan koronari. Semasa operasi ini, pakar bedah akan mengambil bahagian arteri yang sihat dan melekatkannya pada arteri koronari yang tersumbat. Ini membolehkan darah memintas arteri yang tersumbat dan rosak dan mengalir melalui yang baru.

Doktor juga boleh mencadangkan angioplasti. Dalam prosedur ini, kateter dengan belon kecil yang terpasang dimasukkan ke dalam arteri yang tersumbat atau menyempit. Setelah kateter mencapai arteri yang rosak, pakar bedah mengembung belon untuk membuka arteri. Pakar bedah mungkin perlu meletakkan stent kekal, atau tiub wire mesh, ke dalam arteri yang tersumbat atau menyempit. Stent kekal membuka arteri dan dapat membantu mencegah penyempitan arteri lebih lanjut.

Orang lain yang mengalami kegagalan jantung memerlukan alat pacu jantung untuk membantu mengawal irama jantung. Alat kecil ini diletakkan ke dalam dada. Mereka dapat memperlahankan degupan jantung anda ketika jantung berdegup dengan terlalu cepat atau meningkatkan degup jantung jika jantung berdegup perlahan. Alat pacu jantung sering digunakan bersama dengan pembedahan pintasan dan juga ubat-ubatan.

Pemindahan jantung digunakan pada peringkat akhir kegagalan jantung, apabila semua rawatan lain gagal. Semasa pemindahan, pakar bedah membuang semua atau sebahagian jantung dan menggantikannya dengan jantung yang sihat dari penderma.

Pencegahan

Gaya hidup yang sihat dapat membantu merawat kegagalan jantung dan mencegah keadaan berkembang dari awal. Menurunkan berat badan dan melakukan senaman secara berkala dapat mengurangkan risiko kegagalan jantung dengan ketara. Mengurangkan jumlah garam dalam diet juga dapat menurunkan risiko.

Tabiat gaya hidup sihat yang lain termasuk:

 • mengurangkan pengambilan alkohol
 • berhenti merokok
 • mengelakkan makanan yang tinggi lemak
 • mendapat tidur yang mencukupi

Ringkasan Rawatan awal adalah kunci untuk mencegah kes-kes kegagalan jantung yang paling serius. Segera hubungi doktor sekiranya anda menunjukkan tanda-tanda kegagalan jantung atau jika anda yakin menghidapnya.

Soalan lazim

 • Berapa lama anda boleh hidup dengan kegagalan jantung?

Jangka hayat dengan kegagalan jantung berbeza-beza bergantung kepada keparahan keadaan, genetik, usia, dan faktor lain. Menurut Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC), sekitar satu setengah daripada semua orang yang didiagnosis dengan kegagalan jantung akan bertahan melebihi lima tahun.

 • Apakah tanda-tanda kegagalan jantung yang semakin teruk?

Tanda amaran kegagalan jantung yang semakin teruk adalah:

 • Peningkatan berat badan secara tiba-tiba (2-3 paun dalam satu hari atau 5 atau lebih paun dalam satu minggu)

 • Pembengkakan tambahan pada kaki atau pergelangan kaki.

 • Bengkak atau sakit di bahagian perut.

 • Sesak nafas tidak berkaitan dengan senaman.

 • Ketidakselesaan atau kesukaran bernafas ketika berbaring.

 • Bangun sesak nafas.

 • Adakah kegagalan jantung dapat disembuhkan sepenuhnya?

Pada masa ini, kegagalan jantung tidak dapat disembuhkan. Walau bagaimanapun, rawatan, seperti ubat-ubatan dan perubahan gaya hidup dapat membantu orang yang mempunyai keadaan hidup lebih lama dan lebih aktif. Penyelidik terus mengkaji kaedah baru untuk merawat kegagalan jantung dan komplikasinya.

Kesimpulannya

Rawatan kita bergantung pada jenis kegagalan jantung yang kita alami dan, sebahagiannya, apa yang menyebabkannya. Ubat dan tingkah laku gaya hidup adalah sebahagian daripada rancangan rawatan setiap pesakit. Pasukan penjagaan kesihatan kami akan bercakap dengan kami mengenai rancangan rawatan terbaik untuk kami.

artikel berkaitan

Apakah kegagalan jantung?

Kegagalan jantung adalah keadaan di mana otot tidak dapat mengepam darah ke bahagian tubuh yang berlainan untuk memenuhi keperluan badan. Apakah kegagalan jantung? Kegagalan jantung adalah keadaan kronik dan badan tidak dapat menerima bekalan darah yang betul dan juga bekalan oksigen terganggu dalam keadaan seperti ini. Kerosakan jantung tidak bermaksud jantung hilang sepenuhnya atau tidak akan berfungsi lagi, itu hanya gangguan dalam kerja jantung. Apabila arteri jantung anda menjadi sempit dan menyekat bekalan darah maka ia akan menyebabkan kegagalan jantung.

Apakah penyebab kegagalan jantung?

Kegagalan jantung boleh disebabkan oleh banyak sebab dan penyakit badan yang lain boleh menyebabkan kegagalan jantung. Tetapi ada beberapa penyebab biasa yang menyebabkan kegagalan jantung. Penyebab umum ini adalah tekanan darah tinggi , penyakit arteri koronari dan Diabetes .

Ini adalah penyebab utama kegagalan jantung. Penyakit ini banyak dijumpai pada orang yang berumur dan orang yang berumur di atas 65 tahun adalah mangsa penyakit ini dan berisiko mengalami kegagalan jantung. Menurut WHO, orang yang mempunyai berat badan lebih banyak daripada usia mereka lebih mudah menjadi mangsa kegagalan jantung. sebaliknya, lelaki di dunia mempunyai kadar kegagalan jantung yang tinggi berbanding wanita.

Kerosakan jantung menyebabkan

Apakah 4 tahap kegagalan jantung?

Seperti yang kita ketahui, kegagalan jantung adalah penyakit jangka panjang yang kadang-kadang normal dan kadang-kadang menjadi lebih teruk. Ia boleh menjadi keadaan kronik . Itulah sebabnya terdapat tahap kegagalan jantung untuk mengenali intensiti kegagalan. Terdapat 4 peringkat kegagalan dan mereka adalah;

 • Tahap A - Tahap A dianggap sebagai kegagalan pra-jantung. DALAM tahap ini, anda berisiko mengalami kegagalan jantung kerana anda mempunyai beberapa masalah seperti Hipertensi, ketagihan alkohol, diabetes, sindrom metabolisme kerana ini membawa kepada masalah jantung. Kegagalan pra-jantung juga disebabkan oleh sejarah masalah jantung keluarga.

 • Tahap B - Pada peringkat ini, pesakit didiagnosis dengan disfungsi ventrikel sistolik kiri. Ia juga disebut sebagai gagal jantung kerana pesakit tidak mempunyai gejala kegagalan jantung. Dalam kes ini, pesakit mempunyai pecahan ekokardiogram 40-45% atau kurang.

 • Tahap C - pesakit dengan tahap kegagalan jantung C mempunyai masalah jantung yang didiagnosis dengan betul dan mereka telah menunjukkan gejala yang tepat pada masa lalu atau masih mengalaminya. Pesakit kegagalan tahap C mempunyai gejala seperti sesak nafas, kelemahan fizikal dan keletihan.

 • Tahap D - Ini adalah tahap akhir kegagalan jantung dan tidak dapat disembuhkan dengan rawatannya. Pesakit Tahap D mempunyai simptom lanjut dan tidak berpeluang menjadi lebih baik. Satu-satunya penyelesaian kegagalan jantung seperti ini adalah pemindahan jantung dan kadang-kadang pembedahan jantung . Tahap ini adalah tahap kegagalan yang kronik.

Bolehkah anda pulih dari kegagalan jantung?

Kerosakan jantung tidak bermaksud bahawa jantung anda tidak lagi dan telah berhenti kerana jika jantung berhenti maka bagaimana anda akan hidup. Oleh itu, kegagalan jantung adalah fungsi jantung yang kurang berfungsi atau tidak teratur yang dapat disembuhkan apabila otot jantung anda sembuh dan penyakit tubuh anda yang lain disembuhkan. Apabila jantung anda mula mengepam darah secara berkala maka otot anda berfungsi, masalah ini dapat reda untuk beberapa ketika tetapi ia dapat muncul lagi.

Rawatan

Rawatan kegagalan jantung biasa adalah terapi jantung dan latihan yang menyembuhkan pesakit dan menghilangkan sebab-sebab yang menjadi sebab kegagalan jantung seperti darah tinggi dan diabetes dapat dihilangkan dengan latihan yang betul.

Tetapi jika anda menderita serangan jantung kronik, maka anda memerlukan ubat yang betul dan jika ubat tidak menyembuhkan masalah anda, maka anda perlu melakukan pembedahan jantung dan melakukan transplantasi.

Soalan Lazim

Beberapa soalan sering diajukan oleh pesakit yang menderita penyakit ini;

Berapa lama anda boleh hidup dengan kegagalan jantung?

Orang yang mengalami kegagalan jantung kongestif mempunyai jangka hayat bergantung kepada keparahan penyakit, usia, dan faktor kesihatan mereka. Menurut CDC, orang yang menderita kegagalan jantung kongestif dapat hidup melebihi lima tahun. Ia bergantung pada intensiti penyakit dan faktor rawatan. Sebilangan orang bertahan sepanjang hayat mereka dengan masalah jantung.

Makanan apa yang harus dielakkan dengan kegagalan jantung kongestif?

Penyakit jantung mempunyai kaitan dengan makanan yang anda makan. Jadi, makan makanan sihat dan mengelakkan makanan ringan adalah langkah positif untuk menjaga jantung anda. Elakkan makanan masin, kerepek kentang dan makanan berminyak lain dan cuba minum lebih banyak air kerana air mengekalkan tahap peredaran darah.

Bolehkah anda pulih dari kegagalan jantung?

Kegagalan jantung pada awalnya dapat disembuhkan dan jantung terus bekerja. Kegagalan jantung tidak bermaksud jantung anda tidak berfungsi. Ini adalah keadaan di mana otot jantung tidak mengepam darah yang mencukupi untuk memenuhi keperluan badan anda. Tidak ada rawatan untuk kegagalan koronari. Kerosakan pada otot jantung anda mungkin bertambah baik tetapi masalah jantung tetap ada sehingga anda hidup.

Kesimpulannya

Apakah kegagalan jantung? Kegagalan jantung adalah penyakit serius yang menyekat aliran darah dan fungsi mengepam darah. Sekiranya anda mengalami masalah jantung, anda perlu menyembuhkannya dan menjalani pemeriksaan perubatan dengan betul. Kegagalan jantung tidak terlalu berisiko, tetapi jika anda mengalami kegagalan jantung kronik, ia boleh mengakibatkan kematian.

Topik-topik yang berkaitan

Apakah penyebab hipertensi?

Bagaimana menurunkan tekanan darah?

Apakah kegagalan buah pinggang?

Bagaimana untuk menghilangkan kemurungan?

Pada manusia, mamalia, haiwan, dan burung mempunyai hati. Jantung adalah organ otot yang mengepam darah melalui saluran darah sistem peredaran darah. Darah yang dipam membawa oksigen dan nutrien ke badan sambil membuang sisa metabolik seperti karbon dioksida ke paru-paru.

Apa itu Gagal Jantung?

Istilah kegagalan jantung (HF), mempunyai nama yang berbeza seperti kegagalan jantung kongestif (CHF), decompensasi cordis (CCF). apabila jantung tidak dapat mengepam secukupnya. Jantung mengepam untuk mengekalkan aliran darah untuk memenuhi keperluan badan. Kegagalan jantung tidak bermaksud bahawa jantung tidak akan berfungsi sama sekali. Ini bermaksud jantung tidak akan dapat berfungsi dengan baik. Adakah anda tahu mengenai cara menurunkan tekanan darah?

Tanda dan Gejala Kegagalan Jantung:

Keadaan kegagalan jantung terbentuk apabila output jantung tidak mencukupi dan tidak dapat memenuhi badan dan paru-paru. " Kegagalan jantung kongestif " biasanya digunakan, kerana salah satu gejala yang biasa adalah kesesakan atau penumpukan cecair pada urat dan tisu seseorang di paru-paru atau bahagian tubuh yang lain. Secara khusus, kesesakan mengambil bentuk [retema air dan edema pembengkakan, baik sebagai edema perifer dan sebagai edema paru (menyebabkan kesukaran bernafas), serta asites (perut bengkak). Gejala kegagalan jantung terbahagi kepada 3 kemungkinan gejala:

 • Kegagalan sebelah kiri.

 • Gagal Jantung Sebelah Kanan

 • Kegagalan Biventrikular.

Kegagalan sebelah kiri:

Bahagian kiri jantung mendapat darah yang kaya dengan oksigen dari paru-paru dan mengepamnya ke arah peredaran sistemik di seluruh bahagian tubuh yang kurang untuk peredaran paru - paru dan Kegagalan bahagian kiri jantung menyebabkan darah menjadi sandaran (sesak) masuk ke dalam paru-paru, menyebabkan gejala pernafasan dan keletihan kerana jumlah darah beroksigen yang tidak mencukupi. Tanda pernafasan yang biasa adalah peningkatan kadar pernafasan dan peningkatan aktiviti pernafasan.

Kegagalan Jantung Bahagian Kanan:

Kegagalan jantung sebelah kanan sering disebabkan oleh penyakit jantung paru (cor pulmonale), yang biasanya disebabkan oleh kesukaran peredaran pulmonari atau stenosis pulmonik. Pemeriksaan fizikal boleh mendedahkan edema periferal, asites, pembesaran hati, dan pembesaran limpa Tekanan vena jugular seringkali dinilai sebagai penanda status cecair, yang dapat diperkuat dengan menimbulkan refluks hepatojugular. Sekiranya tekanan ventrikel kanan meningkat, kenaikan parasternal mungkin berlaku, yang menunjukkan peningkatan kompensasi dalam kekuatan pengecutan. Kekurangan ventrikel kanan menyebabkan kesesakan kapilari sistemik. Ini menghasilkan pengumpulan cecair yang berlebihan di dalam badan. Ini menyebabkan bengkak di bawah kulit disebut edema periferal.

Kegagalan Biventrikular:

Kusam bidang paru-paru ke perkusi jari dan bunyi nafas yang berkurang di kawasan paru-paru boleh merujuk kepada pengembangan pelbagai cecair efusi pleura antara paru-paru dan dinding dada Walaupun boleh timbul pada kegagalan jantung kiri atau kanan yang terpencil , ia lebih kerap berlaku pada [kegagalan biventrikular kerana urat pleura mengalir ke sistem vena sistemik dan [pulmonari]. Apabila unilateral, efusi sering sisi kanan.

Punca kegagalan jantung:

Di sana kita mempunyai beberapa sebab yang menyebabkan kegagalan jantung:

 • Serangan jantung.

 • Diabetes.

 • Cardiomyopathy, gangguan otot jantung yang menyebabkan jantung menjadi lemah.

 • Kecacatan jantung kongenital.

 • Emfisema, penyakit paru-paru.

 • Penyakit injap jantung.

 • Jenis aritmia tertentu, atau irama jantung yang tidak teratur.

 • Tekanan darah tinggi

Soalan Lazim (Soalan Lazim):

Apakah diet terbaik untuk pesakit gagal jantung?

Buah-buahan dan sayur-sayuran segar:

Mereka hanya mengandungi sedikit garam. Pilih makanan yang rendah garam, seperti daging segar, unggas, ikan, kekacang kering dan segar, telur, susu, dan yogurt. Nasi biasa, pasta, dan oatmeal adalah pilihan rendah natrium.

Berapa lama anda akan hidup dengan kegagalan jantung?

Harapan hidup dengan kegagalan jantung kongestif berbeza-beza bergantung kepada keparahan keadaan, genetik, usia, dan faktor lain. Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), kira-kira satu setengah daripada semua orang yang didiagnosis dengan kegagalan jantung kongestif akan tetap melebihi lima tahun. Adakah anda tahu mengenai Cara menghilangkan tekanan darah tinggi?

Bagaimana saya boleh membuat hati saya kuat?

Terdapat 7 cara berkesan untuk menguatkan hati:

Apakah patofisiologi kegagalan jantung?

Sekiranya gagal jantung, jantung mungkin tidak menghasilkan tisu dengan darah yang cukup untuk keperluan metabolik, dan peningkatan tekanan vena paru atau sistemik yang berkaitan dengan jantung boleh mengakibatkan penyumbatan organ. Keadaan ini boleh berlaku akibat penyelewengan fungsi sistolik atau diastolik atau, biasanya, kedua-duanya.

Apakah jenis kegagalan jantung?

Berikut adalah Jenis Gagal Jantung:

 • Kegagalan jantung sebelah kanan.

 • Kegagalan jantung sebelah kiri.

 • Kegagalan jantung kongestif.

Kesimpulan:

Jantung adalah organ tubuh kita yang serius dan penting. Jantung akan mengalirkan darah kita ke seluruh badan dan ini adalah fungsi utama jantung. Sekiranya jantung akan bertahan dengan kegagalan maka terdapat banyak cara untuk memulihkan masalah ini. Untuk menyembuhkan penyakit jantung pesakit harus mengikuti rancangan diet untuk menyembuhkan penyakitnya.

Baca Topik Berkaitan:

Kegagalan jantung adalah keadaan di mana otot jantung menjadi lemah dan tidak lagi dapat mengepam darah dengan cekap.

DEFINISI

Istilah "kegagalan jantung" tidak bermaksud bahawa jantung anda telah berhenti mengepam, melainkan bahawa otot jantung anda tidak lagi dapat mengepam darah dengan cekap atau mencukupi untuk memenuhi keperluan tubuh anda. Akibatnya, anda merasa letih, kekurangan tenaga, sesak nafas, dan badan anda menyimpan air.

Jantung adalah organ bersaiz kepalan yang peranannya sebagai pam membolehkan peredaran darah yang diperkaya oksigen ke seluruh badan. Apabila jantung sihat, setiap rongga berkontrak dalam usaha yang terkoordinasi; ruang atas (atria) kontrak jantung terlebih dahulu, diikuti oleh ruang bawah (ventrikel). Pengecutan yang diselaraskan ini membantu menjaga aliran darah antara paru-paru, jantung dan seluruh badan. Sekiranya jantung tidak berdegup dengan cara yang terkoordinasi, tubuh tidak lagi menerima cukup darah untuk berfungsi dengan baik.

JENIS-JENIS

Kegagalan jantung berlaku apabila jantung tidak lagi memiliki kekuatan untuk mengeluarkan darah di arteri dan mengisi lebih sedikit darah kerana mengeras atau melebar. Oleh itu, setiap pengecutan jantung kurang berkesan. Darah mengambil masa lebih lama untuk melalui arteri dan cenderung stagnan di urat. Kerana kesesakan darah di urat inilah yang disebut kegagalan jantung "kongestif".

Biasanya, kegagalan jantung mempengaruhi satu atau yang lain dari 2 ventrikel, kanan atau kiri. Dalam beberapa kes, mungkin berlaku kedua-dua ventrikel terjejas.

 1. Kegagalan jantung kiri. Ia adalah bentuk yang paling kerap. Cecair terbentuk di tisu dan tertumpu terutamanya di paru-paru, menyebabkan kesukaran bernafas (sesak nafas, berdehit, dll.). Hipertensi arteri yang tidak dirawat atau dirawat dengan buruk selama beberapa tahun dan gangguan koronari jantung yang lemah oleh angina pectoris atau infark adalah penyebab utama.
 2. Kegagalan jantung kanan. Kali ini, pengumpulan cecair terletak terutamanya di kaki dan pergelangan kaki , menyebabkannya membengkak . Ia sering disebabkan oleh kegagalan jantung kiri, tetapi juga boleh disebabkan oleh penyakit paru-paru, seperti bronkitis kronik, emfisema, atau emboli paru.

PENYEBAB

Biasanya, kegagalan jantung berkembang dengan perlahan selepas kecederaan jantung. Tidak ada sebab tunggal, dan kadang kala penyebabnya tidak diketahui. Penyebab kegagalan jantung yang paling biasa adalah:

 1. Sejarah serangan jantung (infark miokard)
 2. Penyakit arteri koronari
 3. Tekanan darah tinggi
 4. Penyakit injap jantung (penyakit injap)
 5. Jangkitan jantung (miokarditis)
 6. Penyakit jantung kongenital
 7. Keradangan lapisan dalam jantung (endokarditis)
 8. Diabetes (penggunaan insulin yang tidak mencukupi atau tidak mencukupi)

Orang yang berisiko

 1. Orang dengan penyakit arteri koronari (angina pectoris, infark miokard) atau aritmia jantung. Kira-kira 40% orang yang mengalami infark miokard akan mengalami kegagalan jantung. Risiko ini berkurang apabila infark dirawat dengan baik, lebih awal;
 2. Orang yang dilahirkan dengan kecacatan jantung kongenital yang mempengaruhi fungsi kontraktil sama ada ventrikel jantung
 3. Orang yang mempunyai masalah injap jantung ;
 4. Orang yang menghidap penyakit paru-paru kronik

Faktor-faktor risiko

Yang paling penting

 1. Hipertensi;
 2. Merokok;
 3. Hiperlipidemia;
 4. Diabetes.
 5. Anemia teruk;
 6. Hipertiroidisme yang tidak dirawat;
 7. Obesiti;
 8. Apnea tidur;
 9. Ketidakaktifan fizikal;
 10. Makanan yang kaya dengan garam;
 11. Sindrom metabolisme;
 12. Penderaan alkohol.

GEJALA

Kegagalan jantung adalah patologi yang memburuknya progresif. Pada mulanya, anda mungkin tidak mengalami sebarang gejala, tetapi lama-kelamaan jantung anda akan kehilangan peranannya secara beransur-ansur sebagai pam dan anda akan mula mengalami sebarang atau semua gejala berikut 1,2,4,5:

 1. Kekurangan tenaga kronik
 2. Kesukaran untuk tertidur kerana masalah dengan kesesakan pernafasan
 3. Kekeliruan dan / atau gangguan ingatan
 4. Perlu membuang air kecil lebih kerap pada waktu malam
 5. Bengkak kaki dan kaki
 6. Sesak nafas
 7. Perut yang bengkak dan sakit dengan kehilangan selera makan
 8. Batuk berlemak

DIAGNOSTIK

Sekiranya terdapat simptom sugestif (keletihan, sesak nafas, edema, dll.), Penilaian perlu dilakukan. Pemeriksaan perubatan membolehkan doktor mengesahkan kegagalan jantung, menilai keparahannya dan mencari penyebabnya (sekuel infarksi miokardium, hipertensi arteri (hipertensi), penyakit injap jantung, penyakit otot jantung.

Hanya doktor anda yang boleh memberitahu anda jika anda mengalami kegagalan jantung dan memberitahu anda tahap patologi. Doktor anda akan mengkaji sejarah perubatan anda, termasuk penyakit, sejarah keluarga, dan gaya hidup sebelumnya dan semasa. Sebagai sebahagian daripada pemeriksaan fizikal anda, doktor akan memeriksa jantung, paru-paru, perut dan kaki anda untuk melihat apakah terdapat tanda-tanda kegagalan jantung 1.

Untuk mengesahkan atau mengesahkan diagnosis, doktor anda boleh memerintahkan satu atau lebih ujian diagnostik berikut:

 1. Ekokardiografi
 2. Elektrokardiogram (ECG)
 3. X-Ray dada
 4. Ujian tekanan
 5. Kateterisasi jantung (penerokaan jantung menggunakan plumbum) atau angiografi koronari

KOMPLIKASI YANG MUNGKIN

Mereka berbeza-beza bergantung pada keadaan kesihatan seseorang, usia, penyebab kegagalan jantung dan keparahannya.

Jika tidak dirawat, kegagalan jantung dengan cepat boleh menyebabkan komplikasi serius. Cecair terbentuk di paru-paru dan sukar bernafas. Risiko aritmia dan serangan jantung meningkat. Juga, jika gumpalan darah terbentuk di urat, ia dapat menyekat embolisme pulmonari arteri pulmonari, masalah yang berpotensi membawa maut. Akhirnya, jika tidak dirawat, kegagalan jantung boleh merosakkan hati dan ginjal, yang merupakan organ penting.

PILIHAN RAWATAN UNTUK KEGAGALAN HATI

Pada beberapa pesakit dengan kegagalan jantung, ruang bawah (ventrikel) jantung tidak berdegup pada masa yang sama, memaksa jantung bekerja lebih keras untuk mengepam darah ke seluruh badan.

Kegagalan jantung adalah patologi progresif. Pakar kardiologi anda dapat memberikan anda pelbagai pilihan rawatan yang dapat memperlambat perkembangan penyakit ini, menjadikan jantung anda lebih cekap, dan meningkatkan kualiti hidup anda. Pilihan ini boleh merangkumi rawatan ubat, perubahan gaya hidup, amalan aktiviti fizikal dan pemasangan alat perubatan terapeutik, atau gabungan rawatan ini. Hanya pakar kardiologi anda yang dapat menentukan pilihan terbaik untuk anda.

PERUBAHAN HIDUP

Doktor anda mungkin mengesyorkan perubahan gaya hidup, seperti berhenti merokok, mengehadkan pengambilan garam, menurunkan berat badan, atau mengurangkan tahap tekanan. Perubahan ini dapat membantu mengurangkan beberapa gejala kegagalan jantung dan mengurangkan keletihan di jantung anda.

PERUBATAN

Banyak ubat yang digunakan untuk merawat kegagalan jantung. Doktor anda mungkin menetapkan perencat ACE, penyekat beta, pengencer darah, dan diuretik, antara lain. Biasanya, gabungan ubat digunakan.

TERAPI RESIKRONISASI CARDIAC

Implantasi alat jantung yang dipanggil alat penyegerakan jantung mungkin sesuai untuk anda. Ini menghantar impuls elektrik ke ruang bawah jantung anda untuk membantu mereka berdegup dengan cara yang lebih terkoordinasi atau "diselaraskan". Ini dapat membantu meningkatkan kecekapan mengepam jantung.

PEMBEDAHAN JANTUNG

Sekiranya kegagalan jantung anda disebabkan atau diperburuk oleh injap yang lemah, doktor anda mungkin mempertimbangkan pembedahan jantung untuk memperbaiki atau mengganti injap. Sekiranya kegagalan jantung teruk dan tidak dapat dipulihkan, pemindahan jantung boleh dipertimbangkan.

Bercakap dengan doktor anda mengenai pilihan rawatan yang sesuai untuk anda.

LANGKAH-LANGKAH PENCEGAHAN DASAR

Langkah pencegahan pertama yang harus diambil adalah dengan mengurangkan faktor risiko yang disebutkan di atas. Faktor risiko ini sama seperti yang menyebabkan masalah jantung akibat aterosklerosis (angina pectoris dan infark miokard). Mereka terkait erat dengan kebiasaan gaya hidup : diet yang sihat dan bervariasi, latihan fizikal, berhenti merokok dan, jika perlu, mengawal hipertensi, kolesterol dan diabetes. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai pencegahan, lihat lembaran fakta Gangguan Jantung.

Rujuk doktor anda secara berkala untuk pemeriksaan kesihatan. Sekiranya ragu-ragu, doktor mungkin mencadangkan penilaian fungsi ventrikel dengan ekokardiografi. Langkah-langkah untuk mencegah bertambah buruk atau komplikasi Sebaik sahaja gejala pertama muncul, segera berjumpa doktor. Diagnosis awal, tindak lanjut perubatan yang baik , mengambil ubat jika perlu, tetapi juga peningkatan gaya hidup dapat memperlambat perkembangan penyakit ini.

Sebagai tambahan kepada faktor-faktor yang disebutkan dalam langkah-langkah pencegahan asas, berhati- hati untuk :

 1. mengekalkan berat badan yang sihat;
 2. belajar mengawal tekanan dengan lebih baik;
 3. Hadkan pengambilan alkohol;

Selain itu, elakkan faktor-faktor berikut , yang memburukkan lagi gejala:

 1. diet yang terlalu kaya dengan garam atau lemak;
 2. pengambilan air, jus, minuman atau sup yang berlebihan;
 3. mengambil ubat-ubatan yang menyebabkan pengekalan air dan garam (sebagai contoh, anti-radang).

Oleh kerana jangkitan yang mempengaruhi saluran pernafasan memperburuk gejala kegagalan jantung, vaksinasi terhadap influenza dan penyakit pneumokokus dianjurkan.

Apakah kegagalan jantung? Kegagalan jantung adalah keadaan di mana jantung tidak dapat mengepam darah yang berlebihan untuk memenuhi keperluan badan. Ia disebabkan oleh hipertensi, diabetes dan kegemukan.

Jenis-jenis kegagalan jantung

Terdapat dua jenis kegagalan jantung

 1. Kegagalan jantung sistolik Adalah keadaan di mana jantung tidak dapat menguncup dengan betul kerana kelemahan otot miokardium. Dalam keadaan ini pembebasan darah di dalam badan adalah rendah.
 2. Kegagalan jantung diastolik Adalah keadaan di mana jantung tidak dapat berehat dengan betul dan ruang jantung tidak dipenuhi dengan bekalan air yang mencukupi.

penyebab kegagalan jantung

 1. Atherosclerosis Ia adalah penyakit arteri koronari yang mengakibatkan pecahnya lapisan dalam arteri, dinding arteri menjadi tebal. Lama-kelamaan arteri menjadi sempit dan aliran darah terganggu yang menyebabkan serangan jantung.

 2. Obesiti Obesiti adalah ibu kepada semua penyakit. Ia juga menyebabkan kegagalan jantung. Orang gemuk mempunyai lemak berlebihan di dalam badan mereka yang masuk ke dalam urat dan menyebabkan pengurangan bekalan darah dan mengakibatkan kegagalan jantung.

 3. Depresi Tekanan meningkatkan risiko kegagalan jantung pada orang yang sudah menderita masalah jantung. Mereka yang tidak mempunyai masalah jantung mungkin menjadi mangsa kerana tekanan dan darah tinggi.

Tahap Gagal Jantung

Terdapat empat peringkat kegagalan jantung:

 • Tahap A dikenali sebagai kegagalan pra-jantung. Ia disebabkan oleh tekanan darah tinggi, diabetes, dan ketagihan alkohol. Penyebab utama kegagalan jantung tahap A adalah sejarah keluarga yang mengalami kegagalan jantung

 • Tahap B juga dikenali sebagai kegagalan pra-jantung. Ia disebabkan oleh gangguan fungsi ventrikel sistolik kiri dengan pecahan rajah gema 40-45% atau kurang.

 • Tahap C adalah tahap kegagalan jantung dengan gejala yang tepat seperti Kesukaran bernafas, kelemahan fizikal dan keletihan.

 • Tahap D adalah tahap kronik kegagalan jantung tanpa rawatan yang betul. Pesakit dengan kegagalan jantung tahap D berada di tempat tidur kematian. Satu-satunya penyelesaian dalam peringkat ini adalah pemindahan jantung dan pembedahan jantung.

Tanda-tanda kegagalan jantung

 • Penambahan berat badan yang berlebihan

 • Bengkak di kaki dan pergelangan kaki

 • Sakit di bahagian perut

 • Masalah bernafas terbaring rata

 • kesukaran menumpukan perhatian

 • Denyutan jantung yang tidak teratur

 • Pening

 • Kehilangan selera makan dan Batuk kering

Faktor risiko kegagalan jantung

Terdapat sebab atau faktor tertentu yang menyebabkan kegagalan jantung

 • Anemia

 • Merokok

 • Emfisema

 • Makan makanan berlemak

 • Berat badan berlebihan

 • Hipertiroidisme

Langkah pencegahan

 • Langkah pencegahan pertama adalah untuk mengelakkan faktor risiko yang disebutkan di atas.

 • Ini dapat disembuhkan dengan mengubah kebiasaan gaya hidup, makan makanan yang sihat.

 • Ubat-ubatan tertentu terdapat di pasaran untuk mencegah kegagalan jantung. Dalam kes ini, anda mesti berjumpa pakar.

 • Kegagalan Pra-Jantung dapat dicegah dengan terapi jantung.

Kesimpulannya

Oleh itu, kegagalan jantung tidak bermakna jantung anda tidak lagi. Ia boleh berfungsi walaupun tidak sihat. Banyak faktor risiko boleh menyumbang untuk meningkatkan risiko kegagalan jantung. Sekiranya pemindahan jantung berisiko tinggi adalah satu-satunya pilihan.

Berapa lama anda boleh hidup dengan kegagalan jantung?

Orang-orang terdahulu dapat hidup dengan kegagalan jantung untuk waktu yang sangat singkat, tetapi pada masa ini orang-orang dapat hidup dengan gagal jantung untuk waktu yang lama hanya dengan menggunakan ubat-ubatan dan alat yang baik yang dapat meningkatkan daya pompa bahagian-bahagian jantung yang gagal. Dengan bantuan ubat-ubatan ini, orang yang mengalami kegagalan jantung dapat menjalani kualiti hidup yang baik untuk jangka masa yang panjang.

Pada masa ini terapi seperti ini telah dikenal pasti yang mengawal gejala dan mencegah kematian. Sekiranya anda mengalami serangan jantung sekali dalam hidup anda, jangka hayat anda akan berkurang, dan setiap kali anda menghadapinya, ia akan mengambil sedikit dari anda dan menjadikan anda lebih lemah.

Bolehkah anda pulih dari kegagalan jantung?

Tidak diragukan lagi, penyakit jantung serius dan banyak kes tidak dapat dibalikkan tetapi dapat dicegah jika anda ingin mengamalkan tabiat sihat. Hanya rawatan biasa yang dapat membuat perubahan pada kegagalan jantung anda dan membantu anda hidup lebih lama. Perhatikan badan anda bagaimana perasaan anda dan jika anda tidak sihat, dapatkan rawatan sebelum menjadi lebih teruk.

Selepas rawatan anda untuk kegagalan jantung, anda menerima lebih banyak arahan dan maklumat, ikuti mereka, rasakan keadaan anda, dan elakkan perkara yang tidak baik untuk kesihatan anda. Jadikan pencegahan sebagai keutamaan pertama anda.

Apa maksudnya jika anda mengalami kegagalan jantung?

Kegagalan jantung bermaksud jantung anda tidak dapat membekalkan darah ke bahagian tubuh yang mencukupi sehingga semua fungsi utama kerja badan tidak betul dan tidak mencukupi daripada biasa.

Kegagalan jantung adalah progresif kronik dan keadaan patofisiologi di mana jantung tidak dapat memenuhi keperluan jantung dan paru-paru yang mencukupi. Kegagalan jantung tidak bermaksud jantung anda berhenti berfungsi.

Kegagalan jantung kongestif adalah keadaan yang sama di mana jantung anda mengepam dengan tidak betul, ia mempengaruhi daya pam jantung. Dalam keadaan ini, cecair menumpuk di sekitar jantung dan menyebabkannya mengepam dengan tidak betul.

Apakah empat tanda hati anda gagal dengan tenang?

Terdapat banyak tanda-tanda kegagalan jantung, tetapi ada beberapa tanda dan gejala kegagalan jantung yang mungkin tidak diketahui sebelumnya, dan berbahaya untuk mengabaikannya kerana boleh menyebabkan sejumlah besar kerosakan.

Tanda-tanda kegagalan jantung yang senyap ini termasuk:

1- sakit dada atau kenyang tekanan atau rasa tidak selesa.

2- keletihan dan kelemahan.

3- sesak nafas.

4- loya dan peluh sejuk.

Apakah tahap akhir kegagalan jantung?

Pada peringkat akhir kegagalan jantung, anda akan mengalami sesak nafas semasa anda berbaring di tempat tidur atau anda dalam keadaan rehat, kelemahan, dan bengkak. Ini disebabkan oleh hipertensi yang paling biasa, penyalahgunaan alkohol lama, tekanan darah tinggi, penyakit jantung koronari, idiopatik (penyebab tidak diketahui) seperti selepas pemulihan dari miokarditis, dan gangguan injap jantung.

Apa kata ahli kardiologi makanan untuk dielakkan?

Dalam penyakit jantung, anda hanya perlu mengelakkan makanan yang tidak sihat dan kolesterol tinggi dan meningkatkan jumlah makanan yang sihat. Sangat mudah untuk mengurangkan daripada menambah. Anda boleh meningkatkan kualiti hidup anda hanya dengan mengurangkan makanan yang tidak sihat dari kehidupan anda.

elakkan garam:

untuk menghentikan atau mengurangkan pengambilan natrium dalam badan anda, anda harus terlebih dahulu berhenti mengambil garam dalam makanan anda

elakkan kerepek kentang:

kerepek kentang tinggi lemak dan natrium sebab itulah seseorang yang mengalami kegagalan jantung harus mengelakkan makanan seperti ini.

elakkan arak:

jantung anda tidak dapat mengepam dengan baik kerana penggunaan alkohol yang kerap. Alkohol boleh membuat kegagalan jantung menjadi lebih teruk oleh itu doktor mengesyorkan untuk mengelakkan penggunaan alkohol.

Pengambilan air:

jika anda mengalami kegagalan jantung, ambil sejumlah kecil cecair seperti air kira-kira 1-2 liter. Minum banyak air boleh meningkatkan cecair di badan anda dan meningkatkan beban kerja pada jantung anda yang lemah.

roti putih:

roti putih mempunyai biji-bijian yang diproses tinggi dan tidak memberi kesan yang sihat pada tubuh anda. Roti putih yang terlalu banyak menyumbang kepada kegemukan dan penyakit jantung.

Makanan apa yang baik untuk jantung yang lemah?

Diet memainkan peranan utama dalam kesihatan anda. Makan buah-buahan dan sayur-sayuran dan ambil makanan yang rendah natrium dan lemak.

Sayuran berdaun hijau kaya dengan vitamin k yang melindungi arteri dan melancarkan pembekuan darah dan mengurangkan tekanan darah sehingga meningkatkan aktiviti jantung.

Stroberi, blueberry, blackberry kaya dengan antioksidan seperti antosianin sehingga melindungi dari tekanan oksidatif dan mengurangkan keradangan sehingga mengurangkan risiko kegagalan jantung. Blueberry juga mengurangkan pembekuan darah dan membantu sel-sel dalaman saluran darah dan mengawal tekanan darah.

Alpukat mempunyai kalium dan merupakan sumber lemak tak jenuh tunggal yang dapat mengurangkan kadar kolesterol. Pengambilan kalium secara berkala menurunkan tekanan darah dan dapat menurunkan risiko kegagalan jantung.

Asparagus adalah sumber folat yang menghalang penumpukan asid amino dalam badan yang disebut homocysteine. Homosistein tinggi telah dikaitkan dengan banyak penyakit berkaitan jantung

makan brokoli secara berkala dapat menurunkan tahap kolesterol dan mengurangkan risiko penyakit jantung.