Ini adalah fakta yang jelas bahawa industri perkhidmatan perubatan berkembang pesat, dan pengembangannya diperlukan untuk meneruskan apa yang akan datang. Dengan jumlah penduduk yang berlebihan 46 juta orang Amerika berumur 65 tahun ke atas, yang dijangka meningkat dua kali ganda pada tahun 2060, dan 68% dari mereka yang mengalami kesan penyakit berterusan, syarat untuk pengekodan perubatan dan penagihan dalam industri perkhidmatan perubatan tidak akan mati pada bila-bila masa dalam masa terdekat.

Sekarang mari kita terus memahami apa itu pengekodan dan penagihan perubatan. Ramai pengamal dan kakitangan pejabat yang baru mula bingung tentang apa itu pengkodan perubatan dan apa itu bil perubatan.

Tujuan artikel ini adalah untuk membantu membersihkan konsep pengekodan perubatan dan penagihan perubatan bersama dengan alasan mengapa penggunaan kedua-dua konsep ini dalam amalan anda akan membawa peningkatan dan kecekapan yang berterusan.

Apakah Pengekodan Perubatan ?

Pengekodan perubatan adalah proses mengubah analisis, strategi, perkhidmatan perubatan, dan peralatan yang berkaitan dengan perubatan dan kod kesihatan yang relevan menjadi kod alfanumerik perubatan umum. Prosedur dan kod diagnosis pengkodan perubatan diambil dari dokumentasi rekod perubatan, misalnya, catatan catatan yang dibuat oleh pakar dan pengamal, hasil makmal dan radiologi dari ujian sebelumnya yang dilakukan, dan sebagainya. Pakar pengekodan perubatan membantu memastikan kod-kod tersebut diterapkan dengan tepat selama proses penagihan perubatan, yang meliputi pengekstrakan data yang relevan dari dokumentasi yang ada, mencari dan menentukan kod yang tepat, dan membuat kes yang harus dibayar oleh agensi insurans.

Proses pengekodan perubatan

Pengekodan perubatan adalah proses yang berlaku setiap kali pesakit berjumpa dengan penyedia perkhidmatan penjagaan kesihatan. Penyedia perkhidmatan rawatan kesihatan meninjau masalah dan sejarah perubatan pesakit tersebut, membuat penilaian pakar mengenai apa yang berlaku dan bagaimana merawat pesakit, dan melaporkan lawatan tersebut.

Dokumentasi itu bukan hanya catatan berterusan pesakit, tetapi juga proses di mana penyedia perkhidmatan penjagaan kesihatan mendapat pampasannya dan itulah sebabnya ia sangat berkaitan dengan penagihan perubatan.

Pengekodan perubatan dan penagihan perubatan berjalan beriringan kerana proses ini berfungsi dengan baik dan dihubungkan agar latihan dapat berfungsi dengan berkesan.

Apa itu Pengebilan Perubatan?

Penagihan perubatan adalah kitaran untuk mengirimkan dan menindaklanjuti kes dengan organisasi perlindungan kesihatan untuk mendapatkan pembayaran untuk layanan yang disampaikan oleh penyedia perkhidmatan perawatan kesihatan. Penagihan perubatan mengubah perkhidmatan rawatan perubatan menjadi resit penagihan.

Kewajipan profesional penagihan perubatan di pejabat penjagaan kesihatan adalah mengikuti kes tersebut untuk memastikan amalan mendapat pembayaran balik untuk pekerjaan yang dilakukan oleh pengamal. Penagih yang mahir dan berpengalaman dapat meningkatkan pelaksanaan pendapatan untuk latihan menjadikannya penting untuk proses pengurusan kitaran pendapatan.

Sekiranya anda keliru jika bil perubatan dan pengekodan perubatan sama, tidak. Tugas utama perunding pengkodan perubatan adalah mengaudit penjelasan klinikal dan melantik kod standard yang menggunakan kerangka kerja CPT, ICD-10-CM, dan HCPCS Level II. Profesional penagihan perubatan, sekali lagi, mengukur dan menindaklanjuti kes-kes yang berkaitan dengan organisasi perlindungan perubatan untuk pembayaran balik perkhidmatan yang diberikan oleh penyedia perkhidmatan penjagaan kesihatan.

Perunding pengekodan perubatan dan profesional penagihan perubatan mungkin merupakan individu yang sama dalam beberapa kes atau mungkin bekerjasama antara satu sama lain untuk memastikan pembayaran dilakukan dengan tepat untuk latihan ini.

Anda mungkin tertanya-tanya apa sejarah pengkodan perubatan dan bagaimana semuanya bermula. Pengekodan perubatan bermula dari bil kematian awam yang disiarkan di London pada sekitar abad ketujuh belas dan kelapan belas. Dengan membandingkan bil-bil ini, pakar memutuskan sebab wabak kolera.

Ini jauh lebih penting sekarang kerana maklumat yang terkumpul melalui pengkodan perubatan digunakan untuk memperbaiki sistem perawatan perubatan secara umum. Hasilnya diserahkan kepada pembayar agar mereka dapat melakukan pembayaran, namun informasi yang diterima dari kod tersebut juga digunakan untuk memutuskan penggunaan, mengawasi risiko, membezakan penggunaan sumber daya, mengumpulkan tabel aktuari, dan mendukung kegiatan kesejahteraan umum.

Sepanjang tahun 1980-an, khas bagi pakar pengekodan dan penagihan perubatan untuk menulis laporan atau menggunakan mesin taip untuk menangani tuntutan perlindungan. Penagihan dan pengekodan membosankan kerana kebanyakan catatan pesakit yang mengandungi data, misalnya, keputusan ujian dan nota pakar tidak didigitalkan dan disimpan dalam sampul surat yang sangat besar.

Tempoh digital

Dalam tempoh digital, kebanyakan penyedia perkhidmatan perubatan menggunakan rekod perubatan elektronik untuk memantau pesakit, yang bergantung pada kertas masa lalu. Penagihan dan pengekodan perubatan terus berkembang dan berubah. Perubahan dari kerangka pengekodan ICD-9 ke ICD-10 menyebabkan kesan riak dalam bidang pengekodan dan penagihan perubatan.

Pembangunan inovatif yang cepat berubah menjadi pengembangan bidang. Oleh kerana minat yang diperluas untuk pakar mata pelajaran, penagihan dan pengekodan perubatan adalah salah satu panggilan yang lebih baik dalam perkhidmatan perubatan bersatu juga.

Aliran pendapatan rawatan perubatan

Aliran pendapatan rawatan perubatan bergantung pada dokumentasi mengenai apa yang diketahui dan dilakukan. Kesimpulan pesakit mengenai penyakit atau masalah yang dialaminya, hasil ujian, dan rawatan mesti diarkibkan, untuk membuat pembayaran untuk membantu penagihan perubatan dan juga untuk memastikan perawatan yang lebih baik selama kunjungan mendatang.

Data masa lalu pesakit sendiri membantu mereka menghadapi kemungkinan masalah dan rawatan yang diberikan, dan mereka harus dirasakan dengan berkesan. Ini sangat penting sekiranya kita mempertimbangkan jumlah kunjungan, teknik, dan kemasukan ke hospital setiap tahun di Amerika Syarikat yang sekitar 36.353.946 pada tahun 2018.

Walau bagaimanapun, ujiannya adalah bahawa terdapat sebilangan besar keadaan, penyakit, dan sebab kematian. Terdapat juga banyak perkhidmatan yang dilakukan oleh pengamal dan sebilangan besar ubat dan persediaan suntikan yang harus diikuti.

Kumpulan pengekodan perubatan

Pengekodan perubatan mengelompokkan ini untuk rujukan yang lebih mudah diikuti. Juga, dalam rawatan perubatan, terdapat banyak gambaran, singkatan, dan nama untuk setiap penyakit, sistem, dan alat. Pengekodan perubatan menormalkan bahasa dan pengenalan setiap komponen ini sehingga dapat dipahami, diikuti, dan disesuaikan dengan lebih mudah sesuai dengan keperluan rawatan.

Bahasa pengekodan perubatan ini, diperintahkan oleh Akta Maklumat Kemudahtanggungjawaban dan Kebertanggungjawaban Kesihatan (HIPAA), membenarkan klinik, penyedia perkhidmatan penjagaan kesihatan, dan pembayar untuk berkomunikasi dengan berkesan dan boleh dipercayai. Semua data perubatan swasta disimpan dengan teliti dan bergantung pada kod yang diperuntukkan secara digital. Berdasarkan Pusat Pengendalian Penyakit (CDC), terdapat lebih dari 1.4 bilion kunjungan pesakit pada tahun sebelumnya.

Itu adalah perincian yang merangkumi lawatan ke tempat kerja doktor, pejabat pesakit luar klinik perubatan dan pusat trauma. Sekiranya terdapat hanya lima bit data berkod setiap lawatan, yang merupakan anggaran rendah pada saat itu, data tersebut akan tetap menjadi 6 bilion potongan data individu yang harus diperbarui setiap tahun. Dalam kerangka yang disusun dengan maklumat, pengekodan perubatan mempertimbangkan pertukaran data yang berkesan.

Dokumentasi seragam

Pengekodan perubatan juga mengambil kira dokumentasi yang seragam antara pejabat perubatan. Mempunyai maklumat yang seragam menganggap penerokaan dan penyiasatan yang berkesan, yang digunakan oleh kerajaan dan organisasi penjagaan kesihatan untuk mengikuti corak perubatan dengan lebih berkesan. Apa pengekodan perubatan yang membenarkan organisasi adalah untuk melihat keberlanjutan rawatan di pejabat mereka.

Ini sangat penting bagi pejabat perubatan yang besar seperti klinik kecemasan. Seperti organisasi pemerintah yang mengikuti, menyatakan, kadar penyakit tertentu, pejabat perubatan dapat mengikuti produktiviti amalan mereka dengan menyiasat.

Kelebihan Pengekodan Perubatan:

 • Pengurangan yang jelas dalam hari penerimaan akaun.

 • Mengelakkan penagihan balik yang mahal

 • Tuntutan yang lebih bersih dan kurang penolakan

 • Ketepatan lebih 95%

 • Kapasiti untuk membuat laporan khusus pelanggan

Kelebihan Penagihan Perubatan:

 • Penjanaan pendapatan yang diperluas.

 • Pengendalian kes yang lebih cepat menghasilkan lebih banyak pendapatan

 • Lebih banyak peluang untuk memanfaatkan keupayaan pusat dan meningkatkan produktiviti

 • Amalan perbelanjaan overhed berkurang dengan mempunyai pilihan untuk meminta pekerja yang kurang

 • Kapasiti untuk mengelakkan pengaturan dengan pembayar dan agensi insurans

 • Kadar kutipan bersih hingga 96%

Perunding pengekodan perubatan

Seorang perunding pengekodan perubatan yang berguna membantu klinik rawatan perubatan, pembayar insurans, dan pesakit semasa dan berpotensi untuk meneroka kerumitan banyak undang-undang, garis panduan, dan peraturan yang dikenal pasti dengan aspek perniagaan perubatan.

Bahagian lain yang menarik dari tugas perunding pengkodan perubatan adalah bahawa ia menawarkan cabaran dan pintu terbuka untuk peningkatan diri tanpa bimbingan atau latihan yang lama. Perunding pengekodan perubatan yang mahir melaburkan sebahagian besar tenaga mereka untuk memeriksa rekod perubatan untuk mengetahui kod dan menjamin bahawa penyedia perkhidmatan rawatan perubatan yang mereka kerjakan dibayar dengan tepat untuk perkhidmatan mereka. Peranan perunding pengekodan perubatan bukanlah sesuatu yang mudah. Mereka harus terus menerus menyemak nota pakar untuk memutuskan dengan tepat perkhidmatan apa yang diterima pesakit.

Tambahan pula, perunding pengekodan perubatan juga harus memahami pengaturan pembayar swasta dan garis panduan kerajaan untuk amalan pengekodan dan penagihan yang tepat dan konsisten. Begitu juga, sangat mustahak bagi praktik untuk mempunyai pakar untuk penagihan perubatan, kesalahan penagihan mengakibatkan pengisian berlebihan 26% secara purata.

Profesional pengebilan perubatan yang berpengalaman

Profesional penagihan perubatan yang berpengalaman mempunyai maklumat yang luas mengenai proses penginapan kes yang rumit. Pakar penagihan perubatan memastikan bahawa kakitangan mereka menjalani latihan yang betul dan menyelesaikan tugas-tugas yang diperlukan dengan berkesan. Semasa bekerja, pakar penagihan perubatan ini menjamin ketepatan untuk klinik anda.

Mereka mengurangkan jumlah tuntutan yang ditolak serta mengaudit dan menyunting tuntutan untuk kesilapan sebelum kes itu dihantar kepada pembayar. Inilah sebab mengapa anda memerlukan pakar untuk kitaran pemprosesan penagihan perubatan anda. Apabila semuanya dilakukan di atas kertas, kadar kesalahan pengebilan perubatan meningkat hingga 80% dan ia telah berkurang sejak itu.

Kesimpulannya

Penagihan dan pengekodan perubatan sentiasa berubah dan membantu dalam peningkatan sistem penjagaan kesihatan, adalah penting untuk terus mengemas kini perubahan ini dan mendapat keuntungan dengan kelebihan penggerak pertama.