Apa itu microneedling? Proses microneedling menggunakan jarum kecil untuk menjahit kulit. Rawatan untuk kulit yang lebih licin, lebih kencang, dan lebih kencang, strateginya adalah menghasilkan pigmen dan protein kulit baru.microneedleeing

:small_blue_diamond: Apa itu microneedling?

Terapi yang paling popular di wajah adalah microneedling, yang dapat menyembuhkan banyak parut, jerawat, dan garis-garis halus. Microdermabrasion adalah prosedur pembedahan dengan serangan minimum yang digunakan untuk merawat keadaan kulit melalui pembentukan kolagen.

Rawatan ini dapat membantu orang yang berusaha mengurangkan jerawat dan tanda regangan, juga dikenali sebagai terapi induksi kolagen.

Ia juga digunakan dalam kaedah anti-penuaan tertentu, termasuk perawatan kelopak mata dan bintik matahari. Mengenai potensi peranan kolagen dalam pertumbuhan rambut, microneedling tidak berkesan pada kebotakan.

Apabila anda menjalani kehidupan sihat dan menghadapi beberapa masalah kulit yang tidak bertindak balas terhadap rawatan di rumah atau prosedur dermatologi lain, misalnya kulit, anda mungkin menjadi calon yang tepat untuk rawatan ini.

Ini juga boleh menjadi langkah terakhir sebelum rawatan perubatan dipertimbangkan untuk penuaan serta masalah lain. Bercakap dengan pakar dermatologi anda untuk mengetahui apakah ini adalah langkah yang betul untuk kulit.

:black_small_square: Prosedur microneedling

Ubat ini membolehkan kulit menghasilkan lebih banyak protein. Ideanya adalah bahawa kulit terluka ringan oleh tusukan prosedur dan tisu itu bertindak balas dengan membuat tisu kaya kolagen.

Juga, tisu kulit baru ini lebih akustik dan berkontur. Kolagen biasanya hilang pada kulit kerana usia atau trauma. Dengan mendorong tisu baru dihasilkan, kulit dapat diperkuat dengan lebih banyak kolagen.

Doktor akan melakukan proses tersebut dengan menggunakan alat seperti pen untuk noda kecil di bawah kulit. Tusukan itu sangat kecil selepas operasi anda mungkin tidak akan merasakannya. Doktor anda akan menggerakkan kulit secara sekata untuk menjadikan kulit pemulihan segar sekata.

Doktor akan menggunakan anestesia umum topikal sehingga anda mula mengurangkan kemungkinan sakit. Ia dilakukan kira-kira 1 jam sebelum sesi anda. Proses microneedling sebenarnya mengambil masa lebih kurang 30 minit.

Sebaiknya ubat serum atau penenang harus diberikan oleh doktor. Sepenuhnya, sekurang-kurangnya beberapa jam di pejabat dapat diramalkan.

Ringkasan : Apa itu microneedling? Microdermabrasion adalah prosedur pembedahan penyerangan berkurang yang digunakan untuk pengeluaran kolagen untuk rawatan keadaan luka. Alat seperti pen digunakan oleh doktor untuk kerutan kecil di bawah kulit.

Ideanya adalah bahawa kulit sedikit cedera dengan contoh terbaik dari prosedur dan tisu bertindak balas terhadapnya dengan membuat tisu yang kaya dengan protein. Biasanya, usia atau trauma kolagen hilang juga di permukaan.

dermaroller

:small_blue_diamond: Kawasan rawatan terpilih

 • Penggunaan jarum mikro yang jauh lebih popular adalah pada wajah: parut jerawat
 • Tempat penuaan (juga dikenali sebagai "bintik matahari")
 • Garisan dan kedutan Sangat baik
 • Takungan yang luas
 • Jenis parut lain Sumber yakin diri mengurangkan keanjalan kulit
 • Nada kulit yang tidak sekata

Microneedling, selain keadaan wajah, juga digunakan di bahagian tubuh yang lain untuk merawat kulit yang kendur. Satu kajian yang dipercayai dipercayai bahawa microneedling dalam kombinasi dengan pengisi berkesan untuk meregangkan otot dan perut.

Kaedah ini juga boleh digunakan untuk merawat parut pada bahagian tubuh tertentu. Tetapi terutamanya pada wajah adalah microneedling.

Ringkasan : Microneedling juga dapat digunakan untuk merawat kulit kendur di bahagian tubuh yang lain. Prosedur ini juga dapat digunakan untuk mengobati parut di tempat tertentu pada kulit.

:small_red_triangle: Peranti di rumah untuk microneedling

Terdapat banyak peranti berkemampuan microneedling di rumah. Oleh kerana ini jauh lebih murah daripada berunding dengan pakar dermatologi, terdapat beberapa perbezaan utama antara pendekatan.

Peranti di rumah mempunyai jarum blunter yang lebih pendek daripada alat yang dirancang untuk pakar dermatologi dan pakar kesihatan lain.

Alat rumah tidak dimaksudkan untuk menembusi kulit, yang menunjukkan bahawa rawatan di rumah tidak begitu menyenangkan seperti versi profesional.

Ini juga bermaksud bahawa tindak balas dan hasil rawatan di rumah akan minimum. Walau bagaimanapun, alat rumah juga dapat meningkatkan aliran darah, yang dapat mencerahkan mata buat sementara waktu.

Pada akhirnya, alat ini lebih sukar dibersihkan, dan alat microneedling yang tidak dimurnikan secara menyeluruh dapat menyebabkan jangkitan atau kecederaan, terutama jika jarum menembus jauh.

:houses: Adakah microneedling selamat di rumah?

Baru-baru ini, jabatan Kesihatan memberi amaran kepada pengeluar mengenai peraturan pena microneedling di masa depan sebagai peralatan perubatan. Bahaya untuk DIY mungkin tidak sepadan. Laporan makmal, 25 wanita menggunakan mesin roller derma biasa di rumah.

Selepas empat minggu, tidak ada perbezaan antara penyajian kulit di sisi tempat penggunaan derma roller, fotografi digital unit Visia Complexion Analyzer, atau peningkatan kekerasan, dengan pengukuran dengan sistem Lab Coulometer.

Penguji juga melaporkan bahawa alat itu cedera semasa digunakan, terasa kasar, dan mengikis kulitnya. Satu menghasilkan ruam dari penggunaan dan dua tidak menyelesaikan kajian kerana kerengsaan kulit.

Sekiranya anda ingin mencuba microneedling, pakar makmal mengesyorkan agar anda mendapat kesan yang lebih baik dan mengurangkan risiko. Keseluruhan teknik ini dapat sangat membantu jika digunakan dengan betul, tetapi alat mikrodermabrasi lebih baik digunakan oleh profesional yang terlatih untuk mengurangi risiko penggunaan berlebihan dan kerosakan kekal.

Merawat di pejabat doktor juga akan memastikan bahawa alat itu selamat, yang sangat penting untuk mencegah kerosakan dan jangkitan kulit.

Ringkasan : Alat microneedling mempunyai titik yang lebih kecil dan lebih runcing daripada yang dirancang untuk doktor. Mereka tidak dimaksudkan untuk menembus kulit, yang bermaksud mereka kurang menyakitkan ketika digunakan. Malah alat rumah dapat meningkatkan aliran darah, yang dapat mencerahkan wajah seketika.

Unit yang tidak dibersihkan secara menyeluruh boleh menyebabkan jangkitan atau kecederaan, terutama jika jarumnya dalam. Keseluruhan teknik ini dapat sangat membantu jika digunakan dengan betul, tetapi instrumen microdermabrasion idealnya digunakan oleh seorang profesional.

roller derma

:green_circle: Risiko yang berkaitan dengan microneedling

Profesion perubatan umumnya menggambarkan microneedling berkesan dan selamat, tetapi ada beberapa akibatnya.

Hanya selepas rawatan, risiko utama adalah kerengsaan. Kesan sampingan lain mungkin termasuk tekanan bengkak di tempat kemerahan lebam pengeringan epidermis.

Pendarahan adalah reaksi yang jarang berlaku terhadap microneedling, walaupun kemungkinan besar terjadi setelah terapi intensif.

Pendarahan juga dapat menimbulkan ancaman yang lebih tinggi bagi pasien yang mengalami masalah pendarahan atau yang mengambil ubat penipisan darah. Sebelum menerima rawatan ini, penting untuk mendedahkan maklumat ini kepada doktor.

Terdapat juga risiko kesan sampingan yang lebih teruk, seperti yang berikut:

 • Keradangan
 • Peralihan warna kulit
 • Tindak balas terhadap ubat topikal yang digunakan dalam rawatan
 • Sebilangan peranti mengandungi risiko yang besar. Mereka yang menggunakan tenaga dari panas boleh meningkatkan kebarangkalian ruam.
 • Akhirnya, orang-orang tertentu tidak layak untuk terapi microneedling, termasuk mereka yang mempunyai:
 • Penyakit aktif kulit
 • Mengaktifkan masalah kulit
 • Lebam keloid
 • Jenis kulit yang tidak teratur

Melihat pakar dermatologi atau profesional penjagaan kesihatan yang dilatih dengan jenis prosedur ini akan membantu mengurangkan bahaya.

Ringkasan : Bahaya utama adalah kerengsaan tepat selepas ubat. Kehilangan darah adalah tindak balas yang tidak biasa terhadap dermabrasi, tetapi kemungkinan besar berlaku semasa rawatan intensif. Mereka yang menggunakan tenaga terma dapat meningkatkan risiko lepuh. Mereka yang mempunyai penyakit kulit yang teruk atau penyakit kulit yang tidak teratur tidak sesuai untuk microneedling.

:small_red_triangle: Microneedling sebelum dan selepas rawatan

Pra-rawatan penting untuk kejayaan rawatan.

Formulasi mungkin bermula secepat enam bulan sebelumnya, terutama untuk rawatan di pejabat.

Pertama, hentikan penggunaan Accutane, ubat popular yang digunakan dalam rawatan jerawat. Sekurang-kurangnya 6 bulan sebelum pengalaman jarum mikro pertama anda, anda dapat mengelakkan penggunaan Accutane.

 • Hentikan sebarang prosedur penyinaran atau pendedahan langsung ke matahari sekurang-kurangnya dua minggu sebelum dermabrasi. Berhenti seminggu sebelum rawatan.
 • Apa sahaja yang meningkatkan kerengsaan kulit, seperti topeng pengelupasan, krim kulit asid salisilik, dan retinol.
 • Item penjagaan kulit yang mengeringkan atau merengsakan kulit, seperti barang termasuk asid atau hidrokuinon.
 • Melilin atau menggunakan krim penyingkiran rambut.
 • Ubat penipisan darah, seperti aspirin.
 • Sekiranya anda mempunyai ubat anti-radang, hentikan penggunaannya sekurang-kurangnya 3 hari sebelum dermabrasi. Ubat ini berinteraksi dengan proses keradangan semula jadi tubuh. Ia juga mempengaruhi kesan yang diharapkan dari prosedur.
 • Berhenti mencukur pada hari rawatan untuk mengelakkan kerengsaan pada kulit.
 • Untuk hasil yang lebih baik, pelihara diet yang sihat 4-6 minggu sebelum dan selama tempoh microneedling.

:heavy_check_mark: Selepas penjagaan

Termasuk microneedling di rumah, doktor akan menambahkan topeng hyaluronik dan pelembap tepat selepas rawatan.

Petunjuk berikut harus diperhatikan,

Untuk jangka masa yang panjang, elakkan kulit anda terkena. Juga, gunakan pelindung matahari ketika anda terdedah kepada cahaya matahari.

Jangan mengambil ubat seperti ibuprofen yang bersifat anti-radang.

Jangan mengambil ubat seperti ibuprofen yang bersifat anti-radang.

Menggunakan Tylenol atau parasetamol hanya sekiranya berlaku ketidakselesaan, tetapi jarang berlaku.

Kekalkan diet yang sihat untuk hasil yang lebih baik. Hentikan gandum, gula, dan susu sebanyak mungkin. Ambil kapsul kolagen untuk meningkatkan perkembangan kolagen anda. Makan buah-buahan yang lebih berasid, seperti nanas, jeruk, dan ceri.

Ringkasan : Pra-rawatan penting untuk kejayaan rawatan dengan microneedling. Jangan menunjukkan kulit ke kulit untuk jangka masa yang panjang. Kekalkan diet yang sihat untuk menghasilkan hasil yang lebih baik.

Ambil kapsul kolagen untuk meningkatkan perkembangan kolagen. Makan sebilangan buah beri asam, seperti nanas, jeruk, dan ceri. Gunakan Tylenol atau parasetamol sekiranya berlaku kesakitan, tetapi secara amnya terhad.

:point_right: Tindak balas rawatan

Keberhasilan rawatan bergantung kepada beberapa faktor utama yang umum seperti usia, rawatan selepas bersalin, dan pengulangan diet terapi, dan lain-lain seperti yang dibincangkan di atas dalam tajuk-tajuk.

Kerana anda bimbang tentang hasil rawatan anda pasti kesannya lebih lama, beberapa hasil utama ini ada di tangan anda sendiri yang dapat meningkatkan kemungkinan kesan positif tersebut.

:money_with_wings: Kos microneedling

Berdasarkan kawasan dan ahli terapi, microdermabrasion berlesen oleh pakar dermatologi atau pakar estetik akan menelan belanja antara $ 100 hingga lebih dari $ 500 setiap rawatan, dengan satu siri 4 hingga 6 terapi yang sering diperlukan untuk melihat hasilnya, jumlahnya boleh berbeza-beza berdasarkan kulit masalah dan masalah.

:question: Soalan Lazim (Soalan Lazim0

1. Bolehkah Microneedling memusnahkan tisu?

Prosedurnya lebih berkesan daripada rawatan yang lebih sengit untuk tisu parut jerawat. Namun, seperti metode apa pun, microneedling dapat menyebabkan potensi risiko, termasuk pendarahan, lebam, jangkitan, parut, dan masalah pigmen.

2. Apa itu Microneedling dan berapa cajnya?

Microneedling bahkan berharga dari $ 200 hingga $ 700 setiap perjumpaan. Walaupun jumlah latihan mungkin berbeza, kebanyakan individu memerlukan tiga hingga enam perjumpaan untuk mendapatkan kesan yang lebih baik. Dengan pendapat ini, anda boleh membelanjakan maksimum antara $ 600 hingga $ 4,200.

3. Berapa banyak sesi microneedling yang saya perlukan?

Microneedling dapat diulang dengan selamat setiap 4-6 minggu sehingga hasil yang diinginkan tercapai. Pakar mempertimbangkan untuk mencuba 3 rawatan untuk pengaktifan kolagen, tetapi dengan masa pemisahan minimum 4 hingga 6 minggu di antara terapi. Rata-rata 3 hingga 6 ubat dicadangkan untuk mengurangkan parut.

:flashlight: Kesimpulannya

Dalam kata-kata terakhir apa itu microneedling? Microneedling umumnya merupakan prosedur yang selamat dan berjaya yang dapat meningkatkan tekstur kulit. Ia dapat mengurangkan kedutan, mengurangkan parut, dan menegangkan atau meremajakan kulit yang longgar atau penuaan.

Walaupun microneedling peribadi tersedia secara meluas dan lebih selesa daripada versi profesional, prosedur rumah tidak akan memberikan hasil yang sama dan dapat meningkatkan risiko komplikasi.

Orang lain yang terlibat dalam jarum mikro harus menghubungi pakar dermatologi atau doktor yang terlatih dan berpengalaman dalam kaedah terapi ini.

Artikel berkaitan :safety_pin:

Tekstur kulit Dermarolling

APA ITU MICRONEEDLING?

Setiap pakar neurologi kita mesyuarat tidak boleh berhenti bercakap tentang kelebihan suntikan jarum mikro. Rawatan yang sukar diganggu boleh digunakan seluruh badan dari tengkorak hingga pergelangan kaki untuk meningkatkan kemunculan parut, meningkatkan tisu penghubung, atau menginspirasi pertumbuhan rambut ,

Jarum mikro menimbulkan tusukan mikroskopik pada kulit

Jarum mikro adalah pengenalan jarum yang sangat kecil ke dalam kulit untuk pembaharuan, jelaskan makrena, alat jarum mikro yang paling terkenal, yang dikenali sebagai derma roller, terdiri daripada jarum halus mikro yang berdiameter 0,5 dan 2,5 milimeter. Tetapi, jika jangkaan sejumlah tusukan jarum bergema ringan untuk anda, sedar bahawa pecahnya lebih seperti perforasi yang hanya sampai ke permukaan

Anda boleh mendapatkannya di pejabat atau melakukannya di rumah

"Keuntungan mendapatkan jarum mikro adalah ia dapat ditutup dengan PRP, yang membuatnya lebih efektif" kata Gohara. Tetapi kelemahannya ialah anda harus mengatur masa untuk pembedahan dan mungkin lebih mahal. "Jika anda melakukannya di rumah, ia kurang kuat, tetapi anda boleh melakukannya kerana anda merasa baik.

Jarum mikro memberikan hasil yang cukup cepat

“Dari solo jarum mikro, anda akan kelihatan lembik, berwarna merah jambu dan cemerlang selama beberapa minggu secara kecil-kecilan, ia menggebukan kulit dan menjadikan kulit kelihatan lebih bersinar dari bengkak dan pembengkakan yang paling luar. Alexiades berkata.

Tetapi jarum mikro juga menjanjikan peningkatan dari masa ke masa

Menurut pembelajaran tahun 2008, penanganan kulit dengan empat persidangan jarum mikro terpisah satu bulan, menghasilkan sehingga 400 peratus peningkatan kolagen dan elastin enam bulan setelah perawatan akhir.

Anda boleh menambahkannya dengan serum

Saya seperti menyapu serum penghidratan dengan asid hyaluronik dengan roller derma Gohara kata saya meraikan dalam peluang untuk mengendalikan dengan antioksidan penghidratan dan amide niasin adalah tersayang serta kami juga seperti serum menepukan lembaran topeng kanan selepas derma bergolek sebahagian di rumah

Terdapat kejayaan besar tahun ini

Jarum mikro dengan frekuensi radio menggunakan teknologi aliran jarum terpasang untuk menyampaikan hasrat frekuensi radio ke dalam dermis. Kekuatan frekuensi radio menghangatkan dermis, menyebabkan pembuatan kolagen dan tisu mengeras

jarum mikro merangsang folikel rambut yang tidak aktif

Permintaan folikel rambut tidak aktif sama dengan pertumbuhan rambut baru, kata Gohara. Dalam pembelajaran semasa, 100 topik ujian dibahagikan kepada dua kumpulan. Satu set dikendalikan dengan losyen monoksida dan satu lagi mendapat losyen monoksida ditambah jarum mikro. Selepas 12 minggu, 82 peratus kumpulan jarum mikro mengumumkan pengembangan 50 peratus berbanding 4.5 peratus kumpulan lotion mono oksida sahaja

Jarum mikro boleh memberi petunjuk menangani banyak aduan berkaitan kulit termasuk;

Hancur

Rosak

Jerawat

Keguguran rambut

Tanda regangan

Zits

Kendur

Ia juga dapat membantu memperbaharui kulit

Selain itu, profesional boleh menggunakan jarum mikro untuk ansuran, seperti vitamin c terkini yang meluas ke kulit

Bagaimana jarum mikro berfungsi

Jarum mikro meningkatkan pembuatan kolagen dan faktor penenang lain dengan menyebabkan kecederaan pada kolagen kulit adalah protein yang diperlukan yang membantu menjaga kulit kelihatan anggun dan awet muda, dengan permukaan yang kuat, rata dan melambung. Penting untuk diperhatikan bahawa jarum mikro bukanlah penambah cepat, kerana melibatkan pengeluaran kulit terkini. Ia boleh memakan masa beberapa bulan bagi seseorang untuk melihat keseluruhan hasil prosedur

Apa faedahnya?

Analisis yang teratur membuktikan bahawa jarum mikro adalah cara yang selamat dan kuat untuk meremajakan kulit dan menangani jerawat dan jerawat. Penganalisis mengakui, bagaimanapun, yang menentukan sama ada jarum mikro adalah pilihan rawatan praktikal dalam semua kes akan memerlukan lebih banyak analisis.

Apakah risikonya?

Bahagian perubatan biasanya memeriksa jarum mikro agar selamat dan kuat, tetapi masih ada kemungkinan. Risiko pertama adalah gangguan kulit selepas strategi. Kesan sampingan lain termasuk;

Keradangan

Kekakuan di laman web

Kemerahan

Kecederaan

Kekeringan

Mengelupas kulit

Pendarahan adalah tindak balas yang tidak biasa terhadap jarum mikro, walaupun mungkin lebih serupa terjadi setelah rawatan yang meluas. Pendarahan juga boleh menjadi ancaman bagi orang yang mempunyai penyakit pendarahan atau yang menerima ubat penipisan darah. Penting untuk mendedahkan pengetahuan ini kepada doktor sebelum mendapatkan rawatan ini.

Terdapat juga beberapa ancaman kesan sampingan yang lebih luas merangkumi;

Keradangan

Pigmen kulit berubah

Tindak balas terhadap ubat topikal yang digunakan semasa rawatan

Beberapa alat termasuk ancaman tambahan. Mereka yang menggunakan kuasa atau haba dapat meningkatkan kemungkinan terbakar. Akhirnya, sebilangan orang tidak memohon rawatan jarum mikro, termasuk mereka yang mempunyai;

Jangkitan kulit yang bertenaga

Jerawat yang bertenaga

Parut keloid

Jenis kulit yang hebat

Melihat penganalisis atau profesional penjagaan kulit perubatan yang pakar dalam jenis strategi ini akan membantu mengurangkan ancaman.

Peranti jarum mikro rumah

Banyak alat jarum mikro rumah boleh diakses. Walaupun ini kebanyakannya lebih murah daripada sesi dengan penganalisis, terdapat beberapa perbezaan utama antara yang dekat. alat rumah tidak dimaksudkan untuk melubangi kulit, yang bermaksud itu tidak dapat ditanggung sebagai versi profesional. Ini juga bermaksud bahawa ubat-ubatan di rumah akan mempunyai jawapan yang pasti. Namun, walaupun alat rumah akan meningkatkan aliran darah, yang mungkin untuk kulit berkilau akhirnya, alat ini lebih sukar untuk digilap dan tidak membersihkan alat mikro jarum sepenuhnya dapat meningkatkan kemungkinan jangkitan secara khusus, jika jarum menembusi kulit.

Bawa pulang

Jarum mikro biasanya merupakan kaedah selamat dan berkesan yang dapat memperbaiki penampilan kulit dengan lebih baik. Ia boleh mengurangkan jerawat, kawasan yang rosak dan penuaan kulit. Walaupun jarum mikro rumah mudah dijangkau dan lebih menyenangkan daripada versi profesional, rawatan di rumah tidak akan memberikan hasil yang sama dan dapat meningkatkan kemungkinan kesan sampingan. Sesiapa yang berminat dengan jarum mikro mesti bertanya kepada penganalisis atau doktor yang secara khusus berpendidikan dan berpengalaman dalam jenis kaedah ini, anda masih boleh memilih untuk mencuba versi terakhir jika anda menginginkan hasil yang lebih pendek dan lebih pendek.

Soalan Lazim

1-Apa kebaikan microneedling?

Microneedling adalah proses dermaroller yang menggunakan sedikit jarum untuk menusuk kulit. alasan rawatan adalah untuk menghasilkan kolagen dan skintissue baru untuk kulit yang lebih licin dan lebih kencang. Ia biasa digunakan pada kulit.

2-Adakah jarum mikro baik untuk kulit anda?

Microneedling biasanya merupakan proses yang selamat dan berjaya yang dapat memperbaiki kemunculan kulit. ia mengurangkan kedutan, mengurangkan parut dan menegangkan atau menua kulit.

3- Berapa kerapkah saya perlu menggunakan jarum mikro?

Sebagai peraturan biasa, rawatan jarum mikro boleh dilakukan dengan selamat kira-kira sebulan sekali atau setiap 4 hingga 6 minggu.

4-Adakah jarum mikro menyakitkan?

prosesnya tidak terlalu menyakitkan. terdapat beberapa kaedah untuk mengurangkan kesakitan. Kesan sampingan yang paling umum dari jarum Mikro adalah kemerahan dan kerengsaan kulit. Tetapi sangat berkesan untuk kulit.

5- Bolehkah anda melakukan terlalu banyak jarum mikro?

Sebilangan besar pengguna derma roller di rumah akan berusaha melakukan jarum mikro sekurang-kurangnya sekali sehari. Dengan kesalahpahaman bahawa peningkatan frekuensi membawa kepada hasil yang cepat, pengguna perlu mengetahui keperluan melakukan mikro lebih dari sekali sehari meningkatkan ancaman seseorang terhadap jangkitan.

• Microneedling adalah prosedur dermaroller yang menggunakan jarum kecil ke tusukan kulit.

• Tujuan rawatan adalah menghasilkan kolagen baru atau tisu kulit untuk kulit yang lebih halus, kencang, lebih kencang.

• Microneedling adalah yang paling banyak digunakan pada wajah atau dapat merawat pelbagai parut, kedutan, atau pori-pori besar.

• Microneedling adalah invasif minimum, tidak memerlukan waktu henti.

• Ia dianggap selamat bagi kebanyakan orang yang sihat secara keseluruhan.

• Prosedur ini tidak selamat bagi orang yang menggunakan ubat jerawat tertentu atau untuk wanita yang hamil.

• Anda akan mengalami kemerahan atau kerengsaan kecil selama beberapa hari selepas prosedur.

• Jumlah masa persiapan atau prosedur adalah kira-kira dua jam.

• Anda perlu berjumpa dengan pakar dermatologi, pakar bedah plastik, atau pakar bedah kosmetik untuk prosedur ini. di beberapa negeri, seorang pakar estetik juga dapat melakukan prosedur tersebut jika diawasi oleh doktor.

• Anda mungkin memerlukan sekurang-kurangnya empat prosedur atau lebih untuk hasil terbaik.

• Microneedling mungkin berharga antara $ 100 hingga $ 700 setiap sesi. Kos keseluruhan bergantung pada ukuran kawasan yang diusahakan.

• Ia tidak dilindungi oleh insurans.

• Ini dianggap berkesan dalam merawat parut kecil yang berkaitan dengan jerawat, luka, atau penuaan. Anda juga mungkin akan nampak kulit yang lebih cerah dan kencang.

• Hasil yang ideal dicapai setelah beberapa sesi.

• Microneedling jauh lebih berkesan daripada penggelek di rumah.

Apakah jarum mikro?

Microneedling adalah prosedur kosmetik invasif minimum yang digunakan untuk merawat masalah kulit melalui pengeluaran kolagen. Juga dikenali sebagai terapi induksi kolagen, rawatan ini dapat membantu mereka yang ingin mengurangkan penampilan parut jerawat atau tanda regangan.

Ini juga digunakan dalam prosedur anti-penuaan tertentu, seperti pembedahan kelopak mata atau bintik matahari. Microneedling tidak berkesan untuk keguguran rambut, walaupun ada kemungkinan peranan kolagen dalam pertumbuhan rambut. Anda mungkin menjadi calon yang ideal untuk prosedur ini jika anda berada dalam keadaan sihat atau mempunyai masalah kulit tertentu kerana ini tidak memberi respons kepada rawatan di rumah atau jenis prosedur dermatologi lain, seperti kulit.

Ini mungkin juga merupakan langkah terakhir sebelum mempertimbangkan pembedahan kosmetik untuk penuaan atau masalah lain. Ketahui lebih lanjut mengenai microneedling atau berbincang dengan pakar dermatologi anda untuk mengetahui apakah ini adalah pilihan yang tepat untuk kulit anda. Menurut anggaran Dermapen, kos microneedling dari $ 100 hingga $ 700 setiap sesi. Sebilangan besar rawatan wajah sekitar $ 300 setiap sesi.

Oleh kerana microneedling dianggap prosedur kosmetik atau estetik, ia tidak dilindungi oleh insurans. doktor anda mungkin dapat membantu anda mendapatkan rawatan anda dengan lebih baik dengan menyusun rancangan pembayaran untuk anda. beberapa pejabat malah menawarkan pembiayaan.

Anda harus mempertimbangkan semua kos terkumpul sebelum melakukan prosedur sehingga anda tidak akan mempunyai bil kejutan. Sekiranya anda memutuskan untuk mengambil cuti kerja, anda mungkin juga perlu mempertimbangkan cara-cara untuk mengatur masa kerja yang hilang. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang dapat kembali ke tempat kerja atau sekolah dengan segera.

Microneedling berfungsi dengan mendorong kulit anda menjadikan kolagen lebih banyak. Ideanya adalah bahawa pinpricks dari prosedur ini menyebabkan sedikit kecederaan pada kulit atau kulit ini bertindak balas dengan membuat tisu baru yang kaya dengan kolagen.

Tisu kulit baru ini, pada gilirannya, lebih sekata dengan nada atau teksturnya. Adalah normal bagi kulit yang kehilangan kolagen kerana usia atau kecederaan. Dengan mendorong kulit untuk membuat tisu baru, mungkin ada lebih banyak kolagen yang membantu menjadikan kulit lebih kencang.

Kami berkongsi lima kisah bagaimana orang seperti anda mengatasi cabaran wabak ini. Ketahui bagaimana mereka membina ketahanan atau mendapat kegembiraan sepanjang tahun lalu, atau ambil petua untuk kehidupan anda sendiri juga.

Semasa prosedur, doktor anda membuat tusukan kecil di bawah kulit dengan alat pena. Pinpricks sangat kecil sehingga anda mungkin tidak akan memperhatikannya selepas prosedur. Doktor anda akan menggerakkan alat ini secara merata ke kulit anda sehingga kulit baru yang disegarkan ini juga menjadi sekata.

Sebelum memulakan, doktor anda akan menggunakan ubat bius topikal untuk mengurangkan kemungkinan kesakitan. Ini dilakukan kira-kira sejam sebelum rawatan anda. Universiti Emory mengatakan proses microneedling sebenarnya mengambil masa lebih kurang 30 minit.

Doktor anda kemudian boleh menggunakan rawatan serum atau menenangkan. secara keseluruhan, anda mungkin akan berada di pejabat sekurang-kurangnya selama beberapa jam.

Microneedling adalah yang paling sering digunakan pada wajah anda ke sasaran:

• parut jerawat

• bintik-bintik usia (juga disebut "bintik matahari")

• garis halus atau kedutan

• liang pori besar

• jenis parut lain yang dipercayai

• mengurangkan keanjalan kulit

• tona kulit tidak sekata

Sebagai tambahan kepada masalah wajah, microneedling kadang-kadang digunakan untuk merawat stretch mark di kawasan lain di badan. Satu kajian menunjukkan bahawa microneedling ini berkesan untuk kesan regangan pada paha atau kawasan perut jika digabungkan dengan pengisi.

Parut pada bahagian badan yang lain juga boleh dirawat dengan prosedur ini. Walau bagaimanapun, microneedling adalah yang paling utama digunakan pada wajah.

Seperti semua prosedur kosmetik, microneedling bukan tanpa risiko. Kesan sampingan yang paling biasa adalah kerengsaan kulit yang ringan sebaik sahaja mengikuti prosedur. Anda mungkin juga melihat kemerahan selama beberapa hari. Hubungi doktor anda sekiranya anda melihat kesan sampingan yang lebih teruk, seperti:

• berdarah

• lebam

• jangkitan

• mengelupas

Anda mungkin bukan calon yang sesuai untuk microneedling jika anda:

• sedang mengandung

• mempunyai penyakit kulit tertentu, seperti psoriasis atau eksim

• mempunyai luka terbuka

• menjalani terapi radiasi baru-baru ini

• mempunyai sejarah parut kulit

Microneedling tidak invasif seperti pembedahan plastik, jadi masa pemulihan adalah minimum. Menurut Universiti Emory, kebanyakan orang memerlukan waktu henti yang sangat sedikit, jika ada sama sekali.

Anda mungkin melihat kerengsaan atau kemerahan kulit dalam beberapa hari pertama selepas prosedur. Ini adalah tindak balas semula jadi terhadap "luka" kecil yang dibuat oleh jarum di kulit anda.

Anda boleh kembali ke tempat kerja atau sekolah setelah menjalani prosedur sekiranya anda selesa. tidak banyak orang yang memakai mekap penyamaran selama beberapa hari pertama ketika kemerahan hilang.

Kulit anda juga akan lebih sensitif terhadap sinar matahari, jadi pelindung matahari adalah keharusan.

Selepas microneedling, kulit anda berfungsi dengan cepat untuk meremajakan tisu baru. dalam teori, anda akan melihat hasilnya dalam beberapa minggu.

Untuk mengekalkan hasil rawatan anda, anda memerlukan beberapa sesi atau mungkin rawatan pelengkap lain. doktor anda akan menasihati anda mengenai rancangan tindakan terbaik berdasarkan matlamat anda masing-masing.

Sebelum prosedur, berbincanglah dengan doktor anda tentang cara-cara yang anda boleh persiapkan sehingga anda mendapat hasil yang terbaik. Anda mungkin harus berhenti mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti ibuprofen atau ubat-ubatan untuk rawatan jerawat, lebih awal dari prosedur.

Doktor anda juga boleh mengesyorkan agar anda berhenti menggunakan retinoid topikal terlebih dahulu. Melakukannya boleh mengurangkan risiko kesan sampingan tertentu.

Microneedling adalah prosedur profesional yang dilakukan hanya di pejabat doktor yang diperakui oleh dewan. dalam usaha menjimatkan wang, sebilangan kecil memilih penggelek rumah. Tidak seperti microneedling profesional, roller tidak menusuk kulit sama sekali.

Walaupun ini mungkin merupakan pilihan yang kurang menyakitkan, masalahnya ialah anda tidak akan memperoleh hasil yang sama. Tusukan yang dibuat semasa microneedling profesional dirancang untuk mendorong keremajaan kulit. dengan alat penggelek, anda mungkin mencapai kulit yang lebih cerah, menurut American Academy of Dermatology.

Sekiranya anda berminat dengan hasil jangka panjang yang lebih dramatik, microneedling adalah pilihan yang lebih baik daripada peranti roller yang dibeli di kedai. Anda masih boleh memilih untuk mencuba versi terakhir jika anda mahukan hasil yang kurang invasif (dan lebih sementara).

Microneedling adalah prosedur kosmetik. ini melibatkan tusukan kulit dengan jarum disterilkan kecil. Luka kecil menyebabkan tubuh anda menjadi lebih banyak kolagen atau elastin, yang menyembuhkan kulit anda atau membantu anda kelihatan lebih muda. Anda mungkin juga mendengar ini disebut terapi induksi kolagen.

Microneedling dapat membantu mengatasi masalah seperti:

• Jerawat

• Rambut gugur (juga disebut alopecia)

• Tompok gelap atau tompok pada kulit anda (hiperpigmentasi)

• Pori besar

• Mengurangkan keanjalan kulit

• Parut

• Tanda regangan

• Kerosakan cahaya matahari

• Garisan halus atau kedutan

Microneedling adalah lebih murah daripada rawatan laser, yang harganya sekitar empat kali lebih banyak. Microneedling mungkin berfungsi lebih baik untuk orang-orang dengan warna kulit yang lebih gelap kerana ini tidak melibatkan panas seperti yang dilakukan oleh rawatan laser, yang dapat mempengaruhi pigmentasi, atau warna kulit anda. Tanya doktor kulit anda apa yang terbaik untuk kulit anda - atau anggaran anda.

Ahli dermatologi (doktor yang pakar dalam penjagaan kulit atau gangguan kulit) mungkin melakukan microneedling. Ahli estetika juga melakukannya. Sekiranya anda mencuba ini di tempat lain selain dari pejabat doktor, periksa dahulu pengalaman atau kelayakan orang itu, atau pastikan semua peralatan ini disterilkan. Terdapat versi do-it-yourself untuk peranti microneedling.

Tetapi pakar dermatologi memberi amaran untuk tidak menggunakannya kerana anda mungkin menyakiti kulit anda secara tidak sengaja, atau anda mungkin tidak mempunyai cara yang baik untuk mensterilkan jarum. Prosedur biasanya memakan masa 10-20 minit, bergantung pada seberapa besar kawasan itu. Kebanyakan orang memerlukan 4-6 rawatan untuk melihat perbezaannya.

Pertama, anda akan mengambil krim kebas yang dilekatkan ke wajah anda sehingga anda tidak dapat merasakan jarum tusuk. Kemudian orang yang melakukan microneedling akan menggerakkan alat berbentuk pen atau menggulung dengan jarum kecil di sekitar wajah anda. Jarum membuat luka kecil di kulit anda, yang menyebabkan sedikit pendarahan. doktor anda boleh menyebarkan krim atau serum pada wajah anda selepas itu.

Matlamat prosedur ini adalah untuk memulakan proses penyembuhan tubuh anda dengan menghantar kolagen atau elastin ke memperbaiki luka kecil. Kolagen membantu mengisi atau melicinkan kedutan. Sebilangan besar orang mengambil microneedling pada wajah, tetapi ini juga boleh dilakukan pada bahagian badan yang lain, seperti perut atau paha anda.

Soalan Lazim

Apa kebaikan microneedling?

Microneedling adalah proses dermaroller yang menggunakan sedikit jarum untuk menusuk kulit. the reason of treatment is to produce new collagen and skintissue for smoother, more toned skin. It is common ly used on skin.

Is micro needling good for your skin?

Microneedling is normally a safe and successful process that can improve the emergence of the skin. it minimize the wrinkles, diminish scarring and tighten or aging skin.

How often should i do the micro needling?

as common rule of thumb, Micro needling treatment can be safely done about once a month or every 4 to 6 weeks.

Is Micro needling painful?

the process is not over all painful. there are some methods to reduce the pain. The most general side effects of Micro needling are skin redness and irritation. But is very effective for the skin.