Pendidikan pasca menengah merupakan tahap pendidikan setelah tamatnya pendidikan menengah, yang sering disebut sebagai sekolah menengah. Ia juga disebut sebagai pendidikan tingkat tiga, tahap ketiga atau pendidikan tinggi. Pendidikan pasca menengah merangkumi universiti dan kolej, serta sekolah perdagangan dan vokasional. Pendidikan pasca-menengah biasanya diakhiri dengan diploma , pensijilan atau ijazah akademik mana-mana kursus peringkat sarjana muda, kursus profesional, kursus sarjana atau kursus vokasional lain yang termasuk dalam Pendidikan pasca-menengah. Di samping itu, terdapat perkhidmatan pendidikan khas, pendidikan dasar dan lanjutan orang dewasa, program pembelajaran santai, dan program pendidikan dan latihan profesional yang berterusan.

Tidak seperti rendah dan menengah sekolah yang wajib untuk kanak-kanak di bawah umur 18 tahun, pendidikan lepas menengah adalah pilihan. Ini adalah peringkat akhir pembelajaran formal dan menuju ke tahap akademik. Pendidikan pasca-menengah ditakrifkan dalam Klasifikasi Pendidikan Antarabangsa sebagai tahap 6 hingga 8. Pendidikan pasca-menengah juga merangkumi kedua-dua pengajian sarjana dan pascasiswazah.

Pendidikan Menengah atau Sekolah Menengah berbanding Pendidikan Pasca Menengah atau Menengah:

:pencil2: Pendidikan Menengah bermula dari sekolah rendah dan berterusan sehingga biasanya berumur 18 atau 19 tahun dan berurusan dengan set kemahiran yang lebih maju tetapi umumnya masih memberi tumpuan kepada pendidikan umum.

:pencil2: Pendidikan pasca-menengah atau pengajian tinggi dibina berdasarkan kajian Rendah dan Menengah yang membawa kepada peningkatan pengkhususan kemahiran dan pengetahuan .

Pendidikan dan pekerjaan pasca menengah:

 • Pendidikan pasca menengah diperlukan untuk penemuan, penyebaran dan penerapan pengetahuan yang betul. Negara dengan warganegara yang lebih berpendidikan lebih berkemampuan untuk menghadapi cabaran baru dan kemajuan teknologi . Mereka mampu bersaing dengan negara lain di persaingan.

 • Inovasi dan pertumbuhan ekonomi hampir sepenuhnya bergantung pada pendidikan pasca menengah. Kemahiran untuk ekonomi pengetahuan dibina di peringkat pengajian tinggi. Negara-negara yang telah mengabaikan keperluan warganegara mereka untuk mendapatkan pendidikan pasca sekolah menengah juga gagal mengekalkan kadar pertumbuhan yang memberangsangkan.

 • Kadar pertumbuhan Afrika Selatan sangat terhambat oleh ketiadaan kemahiran yang mencukupi. Menurut Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO), kekurangan modal insan yang berkelayakan menghalang pertumbuhan dan melemahkan asas pembangunan lestari.

 • Pendidikan pasca menengah juga memberikan faedah kewangan. Ini adalah pintu masuk ke pekerjaan dengan gaji yang lebih baik dengan peluang kenaikan gaji dan bonus. Manfaat wang ini meningkatkan taraf hidup kerana seseorang akan dapat menampung kos perumahan dan kesihatan.

 • Mereka juga akan dapat melabur untuk masa depan. Oleh itu, pendidikan pasca-menengah hasil pemenuhan aktualisasi diri perlu ada dalam semua. Ia juga menawarkan peluang pilihan kerjaya yang lebih luas. Permintaan pekerja berkemahiran tinggi selalu tinggi di negara maju.

Kepentingan pendidikan tinggi tidak boleh terlalu ditekankan. Ini adalah tulang belakang masyarakat dan pemacu utama di sebalik pertumbuhan ekonomi dan kebebasan kewangan peribadi.

Contoh Pendidikan Pasca-menengah: :open_book:

Sekiranya anda berminat dengan idea pendidikan lanjutan selepas sekolah menengah tetapi ingin mempertimbangkan pilihan lain, berikut adalah kemungkinan pilihan anda.

Sekolah Vokasional

Juga dikenali sebagai sekolah perdagangan atau teknologi, sekolah vokasional mengajarnya pelajar dari aspek teknikal kerajinan atau kemahiran pekerjaan tertentu. Tidak seperti kolej di mana pelajarnya mendapat latihan akademik untuk kerjaya dalam disiplin profesional tertentu, pelajar sekolah vokasional melakukan latihan khusus pekerjaan di mana kemahiran fizikal tertentu lebih diperlukan daripada pembelajaran akademik.

Ini tersedia di hampir setiap negara, walaupun mungkin menggunakan nama yang berlainan. Di beberapa negara, mungkin ada sekolah vokasional yang dijalankan sekolah swasta atau sekolah vokasional awam yang disubsidi sepenuhnya atau sebahagian oleh kerajaan untuk orang yang ingin belajar kemahiran untuk peluang pekerjaan yang lebih baik.

Beberapa kursus vokasional merangkumi :

 • Penjagaan kesihatan untuk kejururawatan (bagi orang yang ingin bekerja sebagai pengasuh)
 • Pengurusan rangkaian komputer
 • Aplikasi pemprosesan perkataan (jawatan setiausaha)
 • Pengurusan makanan dan minuman
 • Perancangan fesyen
 • Juruelektrik
 • Tukang paip
 • Pertukangan kayu
 • Juruterbang komersial
 • Katering dan pengurusan hotel
 • Pengurusan jagaan harian
 • Gaya rambut, kosmetik, dan kecantikan
 • Kajian Paralegal
 • Terapi urut
 • Juruteknik farmasi
 • Ejen pelancongan

Perhatikan bahawa terdapat lebih banyak kursus vokasional daripada yang disediakan, tetapi tidak semua sekolah vokasional menyediakan semua jenis kursus. Beberapa sekolah vokasional mungkin juga pakar dalam industri tertentu, jadi lebih baik anda membuat penyelidikan mengenai sekolah vokasional di kawasan anda.

Penyelesaian mana-mana kursus ini memberi anda sijil yang menunjukkan bahawa anda telah melengkapkan dan melatih kemahiran pilihan anda. Ini memberi anda kelebihan daya saing di pasaran pekerjaan berbanding dengan lulusan sekolah menengah lain yang tidak mempunyai latihan yang sama untuk kemahiran yang anda miliki.

Anda juga boleh memiliki beberapa sijil untuk kursus yang berbeza jika anda fikir ini akan memberi anda kelebihan lebih lanjut, seperti mendapatkan sijil untuk juruelektrik, tukang paip, dan pertukangan jika anda berhasrat untuk bekerja di industri pembinaan. Ini juga berlaku untuk lulusan kolej yang berpendapat bahawa mereka dapat memperoleh gelar sarjana dan sijil sekolah vokasional pada resume mereka.

Kolej Komuniti

Kolej komuniti juga dikenali sebagai "kolej junior" atau "kolej dua tahun." Seperti namanya, bukannya memperoleh ijazah Sarjana Muda setelah empat tahun, pelajar kolej komuniti memperoleh ijazah bersekutu setelah hanya dua tahun. Beberapa kolej komuniti juga menawarkan sijil bukan ijazah dan kursus vokasional, walaupun tidak semua kolej ada. Selain dari kelas akademik, kolej komuniti menawarkan program lain untuk komuniti.

Sebab mengapa kolej komuniti mengambil separuh masa untuk memperoleh diploma adalah kerana ia hanya menawarkan syarat pendidikan umum yang diambil oleh semua pelajar kolej. Di kolej dan universiti biasa, anda menghabiskan empat tahun untuk belajar: dua tahun pertama dikhaskan untuk keperluan pendidikan umum, sementara dua tahun berikutnya adalah untuk kelas khusus anda bergantung pada jurusan anda.

Kolej komuniti boleh menjadi langkah menuju pekerjaan , tetapi juga dapat menjadi langkah memasuki universiti. Dengan kelas yang telah anda ambil di kolej komuniti, anda boleh melanjutkan pelajaran ke universiti dan jurusan selama dua tahun lagi untuk mencapai ijazah sarjana muda. Tetapi jika anda fikir anda tidak memerlukannya dan berhasrat untuk memasuki tenaga kerja setelah menghadiri kolej komuniti, anda akan diberi ijazah rakan sekerja setelah selesai.

Pendidikan Jarak Jauh

Pendidikan jarak jauh adalah kaedah yang semakin popular untuk menyelesaikan segala-galanya dari kursus profesional pendek hingga ijazah. Terdapat banyak institusi yang menawarkan program sarjana menggunakan kaedah pengajaran pendidikan jarak jauh. Di bawah model pendidikan jarak jauh, pelajar tidak lagi menghadiri kelas di kelas di kampus. Sebaliknya, kelas dihantar dari jarak jauh menggunakan teknologi seperti Internet, televisyen satelit, dan persidangan video.

Ini bermaksud bahawa pelajar antarabangsa boleh belajar untuk ijazah AS tanpa meninggalkan negara asalnya, walaupun mereka hampir pasti harus pergi ke AS untuk jangka masa pendek bersemuka dan belajar di kampus. Belajar untuk ijazah melalui pendidikan jarak jauh memerlukan pelajar mempunyai kualiti khas seperti disiplin diri dan kemampuan untuk bekerja sendiri. Sekiranya anda mempertimbangkan pendidikan jarak jauh, anda harus meneliti kualiti program secara menyeluruh, akreditasi institusi di AS, dan pengiktirafan sekolah di negara asal anda. Dengan cara ini, anda dapat memastikan pilihan ini sesuai untuk tujuan masa depan anda.

Pendidikan jarak jauh adalah wahana untuk memberikan pendidikan kepada orang-orang yang lokasi, keadaan, atau pekerjaannya membuat pautan jarak jauh perlu atau mudah. Ia tidak dianggap sebagai jenis pendidikan yang terpisah sama sekali. Anda tidak akan memperoleh diploma, tetapi anda memperoleh sijil kelulusan. Ini serupa dengan apa yang anda peroleh dari sekolah teknologi, tetapi lebih akademik daripada segi kemahiran.

Program Kemahiran Hidup

Sebilangan pelajar mungkin tidak mempunyai kemahiran akademik dan / atau sosial untuk menghadiri kolej atau universiti empat tahun, kolej dua tahun, program vokasional-teknikal, atau program pendidikan orang dewasa. Pelajar seperti itu mungkin mempunyai keperluan dan keinginan untuk meningkatkan kemahiran dan pengetahuan akademik asas, tetapi mungkin mempunyai keperluan yang sama untuk mempelajari peningkatan kemahiran pengurusan sosial dan kehidupan, sementara juga menerima latihan vokasional. Beberapa program kemahiran hidup ada di seluruh negara, yang menawarkan latihan untuk kemerdekaan. Ini adalah orang yang mungkin berminat untuk belajar untuk kelas tertentu dan ingin melanjutkan minat akademik tetapi tidak melihat keperluan untuk memperoleh ijazah penuh. Ini hanya kerana mereka ingin mempelajari bidang tertentu atau yang ingin menambah resume mereka bahawa mereka mengambil kelas untuk subjek tertentu.

Kolej & Universiti

Pilihan yang paling popular untuk pendidikan pasca menengah, kolej dan universiti bukan sahaja memberikan ijazah sarjana muda untuk pelajar sekolah menengah, tetapi juga ijazah pascasiswazah untuk pelajar kolej. Beberapa contoh ijazah pascasiswazah yang termasuk dalam sekolah ini termasuk sekolah siswazah, sekolah undang-undang, sekolah perubatan , sekolah pergigian, dan sekolah perniagaan .

Sebilangan orang menghadiri institusi pendidikan pasca sekolah menengah seperti sekolah siswazah dan sekolah perniagaan untuk mendapatkan ijazah sarjana yang akan memberi mereka peluang di pasaran pekerjaan untuk kedudukan berpangkat tinggi. Walau bagaimanapun, untuk institusi lain seperti sekolah undang-undang dan sekolah perubatan, anda perlu memasuki dan menamatkan pendidikan anda jika anda ingin mencapai peranan pekerjaan tertentu. Sebagai contoh, paralegal mungkin memerlukan sijil atau bahkan ijazah sarjana muda, bergantung pada betapa kompetitifnya kedudukan paralegal di firma undang-undang, tetapi jika anda ingin menjadi peguam , anda perlu menamatkan sekolah undang-undang dan lulus ujian bar di bidang kuasa anda .

Ini adalah bentuk pendidikan pasca-menengah yang paling mahal, tetapi ada beberapa pilihan tentang cara masuk. Terdapat beberapa program biasiswa dan geran yang dapat memberi anda beasiswa separa hingga penuh (ada juga yang memberikan tunjangan atau elaun untuk perbelanjaan seperti makanan , buku, dan keperluan lain) tanpa perlu membuat hutang. Walau bagaimanapun, banyak program biasiswa sangat kompetitif dan biasanya diberikan kepada pelajar yang menunjukkan banyak janji akademik atau atletik atau memerlukan bantuan kewangan yang paling banyak.

Adakah perlu untuk mendapatkan pendidikan pasca menengah?

Mendapat pendidikan pasca-menengah tidak perlu untuk mendapatkan pekerjaan di masa depan, dan tidak ada jaminan bahawa mendapatkan pendidikan lanjutan akan membuat Anda mendapat pekerjaan setelah menyelesaikan pendidikan Anda. Sekiranya anda merasa tidak ada pilihan yang disebutkan di atas yang dapat membantu anda ke arah kerjaya yang anda mahukan atau melihat diri anda melakukannya di masa depan, maka anda tidak perlu mengambil apa-apa. Tidak seperti sekolah rendah dan menengah pada tahun-tahun muda anda, pendidikan pasca-menengah tidak wajib - sama ada anda bersekolah selepas sekolah menengah atau selepas usia 18 masih menjadi pilihan anda.

Ini bermaksud bahawa tanpa mengira pencapaian pendidikan anda, akan ada kedudukan di pasaran pekerjaan yang akan sesuai dengan pencapaian pendidikan anda. Namun, bergantung pada apa itu, pasar kerja dapat menjadi kompetitif.

Juga, perhatikan perbezaan gaji. Salah satu sebab yang mungkin mengapa lebih daripada separuh lulusan sekolah menengah memilih untuk mengikuti pendidikan pasca-menengah adalah kerana gaji tahunan purata lulusan kolej adalah lebih dari separuh purata gaji tahunan lulusan sekolah menengah - dan jurang antara dua pencapaian pendidikan hanya berkembang lebih luas.

Sama ada anda harus melanjutkan pelajaran selepas menengah akhirnya terserah kepada anda. Sekiranya anda mahukan karier yang tidak semestinya berada di bawah institusi yang ada atau anda merasa bahawa melanjutkan pelajaran tidak akan banyak membantu kerjaya anda, maka tidak apa-apa untuk melangkau ini sepenuhnya dan meneruskan kerjaya atau jejak yang anda mahukan. Tetapi jika anda ingin melanjutkan pelajaran tetapi merasa seperti tidak mampu mengambil empat tahun kuliah, maka anda tahu bahawa anda mempunyai pilihan lain yang boleh membantu anda.

Ringkasan:

Persoalan paling besar yang dihadapi oleh pelajar ketika meninggalkan sekolah menengah adalah apa yang akan datang. Apabila pelajar meninggalkan sekolah menengah, mereka pergi ke pelbagai arah. Untuk peningkatan bilangan pelajar dengan kecacatan kejadian tinggi dan rendah, langkah seterusnya mungkin adalah pendidikan dan latihan pasca-sekunder. Pendidikan dan latihan pasca sekunder adalah untuk pelajar yang ingin terus belajar di persekitaran lain selepas sekolah menengah. Sebab untuk melanjutkan pelajaran berbeza tetapi sering merangkumi memperoleh tauliah dalam bidang minat, mengalami kehidupan jauh dari rumah, atau mendapatkan pekerjaan dengan gaji yang lebih baik.

Soalan Lazim

1- Berapa lama masa yang diperlukan untuk mendapatkan sijil pasca menengah?

Jenis-Jenis

Dibezakan antara satu sama lain mengikut jangka masa yang panjang, ketiga-tiga jenis sijil adalah jangka pendek, sederhana dan panjang. Purata masa penyiapan sijil adalah 1.9 tahun.

Jangka pendek

Direka untuk disiapkan dalam masa kurang dari satu tahun bermula, sijil jangka pendek diperoleh dalam masa kurang dari 30 jam kredit dan menawarkan nilai ekonomi yang sangat sedikit. Rata-rata pemegang sijil jangka pendek rata-rata membuat kurang daripada 10 peratus daripada mereka yang hanya memiliki diploma sekolah menengah. Sijil jangka pendek adalah anugerah sub-sarjana muda yang paling popular, merangkumi 54 peratus daripada semua anugerah sijil pada tahun 2010.

Jangka Sederhana

Sijil jangka sederhana disusun untuk bertahan lebih lama dari satu tahun, tetapi akan ditutup sebelum dua tahun. Pada tahun 2010, sijil ini menyumbang 41 peratus daripada semua sijil yang diberikan. Walau bagaimanapun, program jangka sederhana dirancang untuk melebihi 30, tetapi tidak 60 jam kredit dan biasanya menawarkan gaji yang setara dengan pekerja dengan ijazah Bersekutu.

Jangka panjang

Yang paling popular, sijil ini hanya menyumbang 5 peratus daripada semua sijil yang diberikan pada tahun 2010. Sijil jangka panjang mempunyai jangka masa yang sama untuk mengaitkan darjah dan sekurang-kurangnya komitmen dua tahun. Program-program ini disusun untuk mempunyai jangka masa sekurang-kurangnya 60, tetapi tidak lebih dari 120 jam kredit.

2- Apakah contoh pendidikan pasca menengah?

 • Kolej dan Universiti selama empat tahun.
 • Kolej Dua Tahun.
 • Sekolah dan Program Vokasional-Teknikal.
 • Program Pendidikan Dewasa dan Pendidikan Berterusan.
 • Program Kemahiran Hidup.

3- Apakah perbezaan antara pendidikan menengah dan pasca sekolah menengah?

Pendidikan menengah merujuk kepada arahan sekolah menengah. Setelah memperoleh diploma sekolah menengah atau yang setaraf dengannya, ramai pelajar memilih untuk melanjutkan pelajaran di peringkat menengah, seperti sijil vokasional atau ijazah kolej.

4- Apakah kepentingan pendidikan pascakunder?

Statistik pelajar pasca sekolah menengah menunjukkan bahawa individu yang telah mendapat kelayakan postecondary lebih sihat, hidup lebih lama dan lebih terlibat dalam kehidupan sivik dan masyarakat daripada mereka yang tidak mempunyai tauliah.

5- Apakah sekolah menengah di AS?

Pendidikan menengah adalah untuk kanak-kanak berumur 12 hingga 18 tahun. Sekolah menengah biasanya berlaku di sekolah menengah, yang sering dibahagikan kepada sekolah rendah dan menengah. SMP (juga dipanggil Sekolah Menengah) adalah untuk mereka yang berumur 11 hingga 14 tahun dan sekolah menengah untuk pelajar berumur 15 hingga 18 tahun.

6- Apakah 4 tahun pertama pendidikan pasca sekolah menengah?

"Empat tahun pertama" merujuk kepada jumlah kredit akademik yang telah diberikan. Untuk layak mendapat kredit peluang Amerika, pelajar tidak boleh menamatkan empat tahun pertama pendidikan pasca sekolah menengah pada awal tahun cukai.

7- Apakah bentuk pendidikan tertinggi?

Ijazah kedoktoran adalah ijazah tertinggi yang boleh anda perolehi di kebanyakan bidang. Juga disebut "gelar terminal," ini menandakan bahawa anda telah mencapai tahap penguasaan akademik tertinggi dalam bidang pilihan anda, dan dapat bekerja sebagai penyelidik profesional, profesor universiti, atau dalam peranan kepemimpinan eksekutif.

8- Berapakah 4 darjah?

Jenis Ijazah Kolej: Bersekutu, Sarjana Muda, Sarjana & Kedoktoran

9- Apakah 4 tahap pendidikan itu?

Dalam julat pendidikan pasca-sekunder ini, pada asasnya terdapat empat tahap ijazah kolej: ijazah bersekutu, sarjana muda, sarjana dan kedoktoran . Memperoleh mana-mana darjah ini boleh mengambil masa sekitar 2 hingga 8 tahun, bergantung pada tahap ijazah dan jurusan yang anda pilih.

10- Apakah gelaran 6 tahun itu?

Ijazah Sarjana adalah Ijazah Siswazah. Ijazah sarjana adalah ijazah sekolah siswazah yang biasanya memerlukan dua tahun kerja kursus sepenuh masa untuk disiapkan. Bergantung pada subjek, ijazah Sarjana boleh membawa banyak perkara yang berbeza.

artikel berkaitan

Pendidikan Dalam Talian: Pendidikan PhD dalam talian Ijazah Pendidikan dalam talian