Renter's Insurance adalah insurans harta tanah yang memberikan perlindungan untuk harta, tanggungjawab, dan, sekiranya berlaku kerugian, untuk kos sara hidup pemegang polisi.

Insurans penyewa adalah insurans harta tanah kediaman yang merangkumi barang peribadi, tanggungjawab, dan kos sara hidup pemegang polisi insurans sekiranya berlaku kerugian. Ini adalah pasukan perlindungan yang dibuat untuk membantu melindungi penyewa yang tinggal di rumah atau rumah. Pelan insurans penyewa biasa terdiri daripada 3 jenis perlindungan yang membantu melindungi anda, harta benda, dan persediaan hidup anda setelah kerugian yang dilindungi. Teruskan membaca untuk mengetahui dengan tepat bagaimana setiap jenis pekerjaan melindungi.

APAKAH PENUTUP INSURANS SEWA?

Bantuan insurans penyewa (dalam beberapa kes yang digambarkan sebagai "insurans penyewa") merangkumi kejadian yang tidak dijangka yang disebut risiko terlindung. Anda mungkin tidak selalu mempunyai kemampuan untuk melindungi terhadap keadaan tertentu, seperti pencurian, pencurian, atau kecederaan pengunjung laman web, di mana insurans penyewa dapat dijumpai. Jadual ini menguraikan pelbagai jenis perlindungan insurans dalam perlindungan insurans penyewa dan apa yang biasanya mereka lindungi.

Adakah Insurans Penyewa Melindungi Pencurian?

Sekiranya perlindungan insurans penyewa anda terdiri daripada perlindungan insurans barang peribadi, ia mungkin membantu membayar untuk menukar barang yang anda ambil. Perlindungan ini biasanya melindungi produk yang disapu setelah berlaku pencurian di harta tanah kediaman atau komersial sewaan anda, dan bahkan produk yang dilewati melebihi pajakan anda. Sebagai contoh, jika barang peribadi anda (seperti sistem permainan video) dicuri dari kereta anda, perlindungan insurans barang peribadi dalam rancangan penyewa anda mungkin membantu membayar untuk menukarnya.

Berkaitan: Bagaimana menyewa untuk memiliki rumah Berkaitan: Bagaimana menyewa untuk memiliki rumah? Kebaikan dan keburukan

Ingatlah bahawa perlindungan insurans kesan peribadi pada amnya berdasarkan insurans yang boleh ditolak. Pastikan untuk mengkaji semula pelan insurans anda dengan teliti untuk mengetahui apa yang mungkin atau mungkin tidak dilindungi.

HARTA KEDIAMAN ATAU KOMERSIAL YANG TIDAK DAPAT DIJAMIN OLEH INSURANS SEWA

Perlindungan insurans barang peribadi mungkin tidak membantu melindungi setiap perkara kecil yang anda miliki. Jenis harta benda tertentu, seperti perhiasan fesyen atau koleksi duit syiling, telah menghadkan perlindungan insurans di bawah perlindungan insurans penyewa asas. Anda mungkin mempunyai kemampuan untuk memasukkan perlindungan tambahan, yang disebut sebagai perlindungan barang peribadi, untuk membantu rancangan anda melindungi harta benda berharga anda. Wakil insurans kejiranan dapat membantu anda mengenal pasti sama ada perlindungan insurans ini sesuai untuk senario anda.

TUNTUTAN INSURANS TANGGUNGJAWAB UNTUK PENYEWA

Perlindungan insurans tanggungjawab adalah satu lagi pertahanan yang biasanya terdiri daripada perlindungan insurans penyewa. Perlindungan ini dapat membantu melindungi anda dari membayar saku dengan harga yang pasti jika anda dijumpai secara sah atas tuduhan mencederakan orang lain atau kerosakan harta benda kediaman mereka.

Anda mungkin tidak menjangka kemalangan akan berlaku. Namun, jika anak anda membuang dengan tetingkap rumah jiran sebelah atau anda diberi perbelanjaan klinikal selepas perjalanan pelawat dan juga jatuh di kediaman atau kediaman sewaan anda, sebagai contoh, perlindungan insurans tanggungjawab mungkin dapat membantu menampung perbelanjaan.

CARA MENGHANTAR TUNTUTAN INSURANS SEWA

Sekiranya anda memerlukan mengemukakan kes insurans penyewa, berikut adalah beberapa cadangan yang perlu diingat untuk membantu anda melalui prosedur. Walaupun begitu, ingat bahawa prosedur tuntutan insurans anda mungkin berbeza bergantung pada tahap kerosakan.

 • Segera hubungi wakil insurans anda untuk melaporkan kes tersebut.
 • Lindungi produk anda dari lebih banyak kerosakan. Bercakap dengan wakil anda mengenai sebarang perkhidmatan pembaikan kecemasan yang mungkin diperlukan.
 • Wakil anda tentu akan menanyakan kebimbangan mengenai kerosakan dan menangani sebarang pertanyaan yang mungkin anda alami mengenai prosedur tersebut.
 • Tinjau perlindungan rancangan anda dan juga sekatan dengan wakil anda untuk mengetahui apa yang berkaitan dengan senario anda.

Rakam produk yang rosak dalam menyusun dan ambil gambar atau klip video kerosakan sebelum pembaikan dimulakan.

Apakah Insurans Penyewa?

Strategi insurans penyewa adalah pengumpulan perlindungan yang bertujuan untuk membantu menjamin penyewa yang tinggal di rumah atau kondo. Strategi insurans penyewa kilang menggabungkan tiga jenis liputan yang membantu memastikan anda, kesan anda, dan rancangan permainan hidup anda setelah ditimpa musibah. Teliti untuk mengetahui bagaimana fungsi setiap jenis liputan.

APAKAH PENUTUP INSURANS SEWA?

Insurans penyewa (sekarang dan kemudian disebut sebagai "insurans penghuni") membantu melindungi kejadian yang tidak dijangka yang juga disebut bahaya tertutup. Anda biasanya tidak mempunyai pilihan untuk mencegah keadaan tertentu, misalnya, kecurian, pecah masuk, atau masalah fizikal tetamu, dan itulah tempat insurans penyewa masuk. Jadual ini memisahkan pelbagai jenis perlindungan dalam insurans penyewa strategi dan apa yang biasanya mereka rangkumi.

Jenis Liputan Apa Yang Boleh Diliputi Yang Lazimnya Tidak Dilindungi
Harta Individu Kos untuk memperbaiki atau mengganti barang anda, misalnya pakaian, perabot, dan alat, sejauh mungkin dalam polisi anda Musibah harta peribadi melebihi had liputan anda
Tanggungjawab Pembaikan jika anda secara tidak sengaja merosakkan harta benda orang lain atau perbelanjaan hospital pelawat sekiranya anda didapati bertanggungjawab atas kecederaan mereka Keselamatan tanggungjawab melebihi had liputan anda
Perbelanjaan Hidup Tambahan Kos tambahan yang anda buat, sama seperti bil penginapan, jika wang sara hidup yang anda sewa dirugikan dan tidak dapat dihuni Kerosakan struktur struktur yang anda sewa

INSURANS SEWA DAN PERLINDUNGAN HARTA PERIBADI

Perlindungan harta benda individu, segmen standard insurans penyewa, dapat membantu menampung perbelanjaan penggantian barang anda jika ia dirugikan atau musnah. Jaminan ini sebahagian besarnya berlaku untuk bahaya tertentu (juga disinggung sebagai "bahaya, misalnya, kebakaran, seperti di Institut Maklumat Insurans. Contohnya, jika perabot dan pakaian anda dihancurkan oleh kebakaran, liputan ini dapat membantu anda dengan membayar perbelanjaan menggantikannya. Walau bagaimanapun, ingat bahawa liputan membatasi jumlah paling ekstrim yang akan dibayar oleh strategi anda untuk kemalangan harta benda individu yang akan berlaku.

Adakah Insurans Penyewa Melindungi Kecurian?

Sekiranya strategi insurans penyewa anda merangkumi perlindungan harta tanah individu, ia mungkin membantu membayar untuk menggantikan barang yang anda ambil. Liputan ini biasanya memastikan perkara yang diambil setelah masuk ke harta tanah pelaburan anda atau bahkan barang yang diambil di luar sewa anda. Sebagai contoh, jika harta benda anda, (misalnya, kerangka permainan) diambil dari kenderaan anda, perlindungan harta tanah individu dalam strategi penyewa anda dapat membantu membayar untuk menggantikannya.

Ingatlah bahawa liputan harta individu biasanya bergantung kepada yang boleh dikurangkan. Ini menunjukkan bahawa anda perlu membayar sejumlah wang tunai untuk memperbaiki atau mengganti perkara yang dilindungi sebelum penyedia jaring keselamatan anda akan membantu membayar kekurangan tersebut.

Jumlah PERLINDUNGAN HARTA PERIBADI YANG SAYA PERLUKAN?

Pertimbangkan semua yang anda miliki. Anggaran aset anda dapat disertakan dengan cepat. Berapa jumlah yang diperlukan untuk mengganti mereka jika mereka dicederakan atau dihancurkan?

Semasa membeli strategi insurans penyewa, anda mungkin mempunyai beberapa pilihan untuk memilih perlindungan harta tanah individu. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diingat:

 • Anda perlu menetapkan had perlindungan yang sesuai dengan keadaan anda. Membuat stok aset yang anda simpan di loteng atau kediaman anda dapat membantu anda meninjau anggaran barang anda sehingga anda dapat memilih berapa dekat dengan liputan harta tanah rumah yang sesuai untuk anda.
 • Anda juga mungkin perlu memilih jenis perlindungan rumah yang hendak dibeli. Penyusunan yang memberikan insurans nilai wang sebenar secara berkala merangkumi aset sehingga harga pasaran mereka sekarang (mempertimbangkan). Pendekatan yang merangkumi penggantian kos penggantian dapat membantu anda membayar untuk mengganti barang anda dengan kos runcit sekarang setelah ditimpa musibah.

HARTA YANG TIDAK DAPAT DILINDUNGI OLEH INSURANS SEWA

Perlindungan harta benda individu mungkin tidak membantu memastikan semua yang anda miliki. Jenis kesan tertentu, seperti permata atau kepingan mint, mempunyai perlindungan terhad di bawah strategi insurans penyewa standard. Anda mungkin mempunyai pilihan untuk memasukkan liputan tambahan, yang disebut perlindungan harta tanah individu yang telah ditempah, ke pengaturan anda untuk membantu memastikan aset anda. Pakar insurans kejiranan dapat membantu anda menentukan sama ada perlindungan ini sesuai dengan keadaan anda.

TUNTUTAN WAJIB UNTUK PENYEWA

Perlindungan tanggungjawab adalah keselamatan lain yang biasanya dikenang untuk strategi insurans penyewa. Liputan ini dapat membantu melindungi anda daripada membayar wang tunai untuk perbelanjaan tertentu jika anda didapati bertanggungjawab secara sah untuk luka atau kerosakan harta benda mereka.

Anda mungkin tidak menjangkakan bahawa berlaku kecelakaan. Namun, jika anak anda melemparkan bola melalui tingkap tetangga atau anda dianggap bertanggungjawab untuk perbelanjaan lawatan doktor selepas lawatan pelawat dan jatuh di rumah atau loteng yang anda sewa, misalnya, perlindungan kewajiban dapat membantu menampung perbelanjaan.

Seperti perlindungan yang berlainan, had dikenakan untuk jumlah yang dibayar oleh strategi insurans anda setelah ditimpa musibah. Teliti strategi anda untuk melihat berapa banyak liputan yang diberikannya dan pastikan ia memenuhi keperluan anda. Pengendali insurans anda dapat membantu anda mengubah titik pemotongan sekiranya anda membuat kesimpulan bahawa anda mungkin mendapat keuntungan dengan perlindungan tambahan.

INSURANS SEWA DAN PERBELANJAAN HIDUP TAMBAHAN

Sekiranya anda menyewa rumah atau loteng, biasanya anda mempunyai tempat untuk menghubungi rumah sehingga sewa anda habis. Namun, pertimbangkan kemungkinan rumah kediaman anda dirosakkan oleh kebakaran, dan anda tidak boleh tinggal di dalamnya. Itulah tempat insurans penyewa dapat membantu.

Insurans penyewa sebagai peraturan merangkumi perlindungan untuk kos tambahan setiap hari. Liputan ini membantu membayar kos tambahan yang anda dapat kerana anda tidak dapat tinggal di rumah yang anda sewa setelah ditimpa musibah. Perbelanjaan yang dilindungi mungkin merangkumi bil penginapan atau penggunaan makanan tambahan yang melebihi jumlah yang biasa anda belanjakan. Periksa pengaturan anda untuk mengetahui berapa banyak liputan yang anda telah sediakan untuk kos tambahan setiap hari dan kaji bahaya yang mungkin ditanggung oleh pendekatan anda.

Arahan untuk MENGISI TUNTUTAN INSURANS SEWA

Sekiranya anda perlu mendokumenkan jaminan insurans penyewa, berikut adalah beberapa petunjuk untuk memastikan anda dapat membantu anda melalui kitaran ini. Walau apa pun, ingat bahawa kitaran kes anda boleh berubah bergantung kepada tahap bahaya.

 • Hubungi pengendali insurans anda secepat yang memungkinkan untuk melaporkan kes tersebut.
 • Lindungi barang anda dari bahaya tambahan. Bercakap dengan operator anda mengenai sebarang masalah krisis yang mungkin diperlukan.
 • Pakar anda akan mengemukakan pertanyaan mengenai bahaya dan menjawab sebarang pertanyaan mengenai kitaran tersebut.
 • Bercakap mengenai liputan dan titik tolak pendekatan anda dengan operator anda untuk memahami apa yang berlaku untuk keadaan anda.
 • Arkibkan perkara yang dirosakkan yang dirakam sebagai salinan cetak, dan ambil gambar atau rakaman bahaya sebelum kerja pembaikan bermula.

PERTIMBANGAN LAIN

Sebelum insurans penyewa membantu membayar musibah yang dilindungi, anda mungkin perlu membayar potongan. Ukuran potongan anda secara berkala dilampirkan kepada pengaturan anda yang luar biasa (jumlah yang anda bayar kepada organisasi insurans anda untuk memastikan pendekatan anda tetap berkuasa). Anda secara berkala akan mendapati bahawa semakin rendah kedudukan tertinggi anda, semakin banyak yang dapat ditolak untuk setiap musibah yang dilindungi. Potongan dan premium anda dicatatkan dalam pengaturan anda dan sebahagian besarnya dapat seimbang bergantung pada rancangan perbelanjaan dan keperluan anda.

Adakah Pelajar Kolej Memerlukan Insurans Penyewa?

Sekiranya anda seorang pelajar di bawah kelas, adalah mustahak untuk memiliki perlindungan insurans untuk harta benda anda, tidak kira sama ada anda tinggal di kediaman atau di loteng luar kawasan. Bergantung pada tempat anda tinggal, anda mungkin mendapati bahawa harta benda anda dilindungi oleh insurans orang anda, sementara dalam kes yang berlainan anda mungkin perlu membeli strategi insurans pemegang pajakan anda sendiri.

ADAKAH SAYA MEMERLUKAN INSURANS PENYEWA JIKA SAYA TINGGAL DI DORM KOLEJ?

Sekiranya anda tinggal di asrama atau penginapan yang berlainan, kesan anda mungkin dilindungi di bawah pemegang harta tanah atau strategi insurans penyewa anda. Anda perlu berjumpa dengan pakar anda untuk memastikannya, namun Persatuan Pesuruhjaya Insurans Nasional mengatakan bahawa pelajar yang lebih muda dari 26 dan tinggal berdekatan mungkin dilindungi melalui pengaturan orang mereka.

Ini adalah pemikiran yang bijak untuk mewujudkan had liputan pendekatan untuk setiap harta tanah. Institut Maklumat Insurans (III) mengatakan beberapa pendekatan menghadkan liputan untuk perkara semasa mereka berada jauh dari rumah pemegang polisi. Ini sering disebut sebagai "liputan di luar premis." Sebagai contoh, jika pendekatan orang anda memberikan perlindungan bernilai $ 100,000 kepada aset, namun, membatasi liputan itu kepada 10 peratus untuk perkara yang di luar premis, mungkin memberi sehingga $ 10,000 untuk barang dari rumah mereka, termasuk kesan yang anda bawa ke kelas .

Begitu juga penting untuk memperhatikan perkara-perkara khusus itu, misalnya, alat atau perhiasan yang mahal mungkin mempunyai had liputan. Sekiranya mungkin, seboleh-bolehnya tidak mencukupi untuk merangkumi perkara-perkara yang akan anda bawa ke kelas; orang anda mungkin mempunyai pilihan untuk menambahkan perlindungan harta tanah individu yang dirancang untuk pemegang gadai janji mereka atau strategi insurans penyewa untuk membantu melindungi barang-barang penting tertentu.