Pertama, kita pergi ke definisi dan pemahaman mendalam mengenai bidang teknologi yang luas ini. "APA ITU TEKNOLOGI"? Kami tidak dapat menentukan topik ini dalam beberapa baris kerana sepanjang hidup kami berdasarkan teknologi. Ini mempengaruhi kehidupan kita dengan pelbagai cara. Teknologi, dari satu segi, menjadikan kehidupan kita tetapi juga memberikan beberapa kekurangan untuk ini.

Teknologi:

Teknologi boleh didefinisikan dalam pelbagai cara:

Cabang pengetahuan yang berkaitan dengan sains gunaan, kejuruteraan, atau merangkumi aplikasi ini untuk penggunaan praktikal. Teknologi juga merujuk kepada alat, mesin, atau transformasi teknik yang diciptakan oleh manusia yang dapat digunakan untuk menyelesaikan masalah di dunia nyata. Ia membolehkan manusia mempelajari dan mengembangkan unsur-unsur fizikal yang ada dalam kehidupan mereka. Ini adalah jumlah dan pengumpulan teknik, kemahiran, kaedah, dan proses yang digunakan dalam pengeluaran barang dan perkhidmatan seperti penyelidikan sains.

Sistem teknologi / teknologi:

Sistem atau mesin menerapkan teknologi dengan mengambil input, mengubahnya sesuai dengan penggunaan sistem, dan kemudian memberikan hasil yang disebut sebagai sistem teknologi.

Sejarah prasejarah tentang bagaimana mengawal kebakaran dan revolusi Neolitik kemudian meningkatkan sumber atau pelbagai jenis makanan yang tersedia , dan inovasi roda membantu manusia untuk melakukan perjalanan dan mengawal persekitaran mereka. Perkembangan sejarah di mesin cetak, telefon, dan internet menunjukkan teknologi komunikasi yang hebat dan memungkinkan orang untuk berhubung antara satu sama lain dalam skala global.

Teknologi mempunyai banyak kebaikan di dunia tetapi juga mempunyai banyak kesan / keburukan dengan faedah besar. Ia banyak mempengaruhi. Ini membantu mengembangkan ekonomi yang lebih maju dan menaikkan kelas riadah tetapi produk yang tidak diingini juga merosakkan persekitaran yang dihasilkan kerana proses teknologi misalnya pencemaran dan memakan sumber semula jadi sehingga merugikan persekitaran bumi.

Perbahasan:

Teknologi baru selalu menimbulkan persoalan baru dan juga mempengaruhi nilai-nilai masyarakat. Banyak perdebatan berlaku mengenai topik teknologi ini dengan perselisihan mengenai apakah itu memperbaiki keadaan manusia atau menjadikannya lebih buruk.

Istilah teknologi telah berubah dengan ketara selama 200 tahun terakhir dan ia menjadi terkenal pada abad ke-20 sehubungan dengan Revolusi Industri Kedua. W.Brian Arthur menjelaskan teknologi dengan cara yang sama luas sebagai "alat untuk memenuhi tujuan manusia".

Koleksi [teknik:

Istilah ini juga merujuk kepada kumpulan teknik . Keadaan semasa pengetahuan manusia mengenai sumber daya untuk menghasilkan produk yang diinginkan, untuk menyelesaikan masalah, memenuhi keperluan atau memenuhi kehendak yang merangkumi kaedah teknikal, proses, kemahiran, alat, atau bahan mentah.

Teknologi juga membentuk atau mengubah budaya ditambah teknologi adalah penerapan matematik , sains, dan seni demi kehidupan seperti yang terkenal. Teknologi komunikasi mempunyai kesan dan perkembangan yang besar dalam sistem rangkaian.

Perbezaan antara sains, kejuruteraan, dan teknologi:

Sains adalah pengetahuan atau kajian sistematik dunia semula jadi seperti melalui pemerhatian atau eksperimen; atau kejuruteraan membuat atau merancang alat, peranti, atau proses baru berdasarkan pengetahuan saintifik atau berdasarkan hasil dan teknik dari sains.

Teknologi adalah jumlah keseluruhan semua alat, peranti, dan proses rekayasa yang ada. Ini adalah bermacam-macam pembelajaran, kerangka kerja, prosedur, dan objek kuno yang berasal dari teknik. Kesimpulannya adalah bahawa kebanyakan bidang ilmiah jauh lebih penting untuk teknologi daripada data mengenai pemindahan pengetahuan secara langsung akan mendorong kita untuk mempercayai.

Dalam kehidupan moden, kita dikelilingi oleh teknologi. Kita dapati contoh-contoh teknologi ini dalam kehidupan seharian kita seperti di rumah, pejabat, perniagaan, bidang perubatan dan di ruang peribadi, dll. Teknologi merangkumi mesin seperti komputer tetapi juga teknik dan proses seperti cip komputer. Nampaknya semua teknologi hanya elektronik tetapi itulah teknologi paling moden. Tukul dan roda sebenarnya adalah teknologi awal.

Hari ini Leonardo adalah jurnal terkemuka bagi pembaca yang berminat dalam aplikasi teknologi dan sains untuk seni. Leonardo Olats adalah persatuan budaya penyelidikan dan penerbitan dalam talian berasaskan projek dalam bidang seni dan sains teknologi.

[Teknologi dalam kehidupan seharian kita:

Mari kita perhatikan beberapa contoh utama bahawa bagaimana teknologi mempengaruhi kehidupan seharian kita. Ambil contoh rutin harian anda. Apabila anda bangun pada waktu pagi, Penggera di "telefon android" anda adalah contoh teknologi maka anda mungkin keluar dari katil, tilam di tempat tidur anda diperbuat daripada bahan sintetik, dan di bawah mata air adalah contoh teknologi terbaik.

Anda boleh menyalakan lampu. Kedua-dua mentol dan sistem elektrik yang menggerakkannya juga disebut teknologi. Di bilik mandi, sistem pemproses yang membawa air ke sink dan paip dengan air panas dan sejuk yang dihubungkan dengan geyser dan semua perkara lain adalah teknologi.

Komputer di bilik dan jaring anda yang terdapat di telefon bimbit anda adalah contoh teknologi terbaik. Pengangkutan melalui perjalanan anda adalah contoh teknologi.

Mustahil untuk merangkumi semua teknologi yang kita gunakan dalam kehidupan seharian. Semua perkara berkembang teknologi di dalamnya. Mesin basuh, pengering, bahan lantai, peti sejuk, peti sejuk, kaca tingkap, atau untuk bersantai seperti TV, pemain Blue-ray, permainan, mainan adalah semua contoh yang kami gunakan dalam kehidupan seharian. Kami juga melihat teknologi dalam bidang perniagaan, perindustrian, perubatan, kejuruteraan.

Sistem teknologi yang kompleks:

Teknologi telah dianggap sebagai kaedah utama untuk menyelesaikan masalah yang berbeza. Kita perlu mengetahui wataknya yang kompleks dan bervariasi untuk menggunakannya dengan lebih berkesan. Teknologi adalah proses kreatif yang melibatkan kepintaran manusia.

Teknologi terdapat di mana-mana dan secara dramatik mengubah landskap atau masyarakat kita. Jurutera, saintis, dan pengurus sering percaya bahawa mereka dapat membentuk dunia seperti yang mereka mahukan dengan bantuan teknologi.

Kepentingan teknologi:

Ini sangat mustahak dan penting untuk pembangunan masyarakat dan membuat anda merasa aman dalam setiap bidang kehidupan baik untuk tujuan peribadi atau perniagaan. Teknologi memberikan pelbagai perkhidmatan kepada orang yang berbeza. Kini, teknologi boleh didapati di setiap sudut. Ia menjadi tidak terpisahkan dalam kehidupan seharian kita.

[Pendidikan:

Teknologi pendidikan yang biasanya disingkat Edu Tech atau Ed-tech adalah gabungan penggunaan perkakasan komputer, perisian, dan teori pendidikan untuk memudahkan pembelajaran. Teknologi yang cekap dalam sumber pendidikan membantu meningkatkan prestasi akademik. Inisiatif berterusan berusaha menyatukan pelajar, guru, dan cara teknikal bersama-sama dengan cara yang berkesan. Ini merangkumi beberapa domain termasuk teori pembelajaran, latihan berasaskan komputer, kelas dalam talian, dan m-pembelajaran di mana teknologi mudah alih digunakan. Teknologi canggih seperti pad atau komputer digunakan dalam setiap sistem pendidikan .

Teknologi pendidikan elektronik moden adalah bahagian penting dalam masyarakat kita. Ini merangkumi atau merangkumi teknologi e-pembelajaran, maklumat dan komunikasi, pembelajaran multimedia, arahan berasaskan komputer, latihan berasaskan komputer, kelas dalam talian, kolaborasi pendidikan digital, persekitaran pembelajaran maya, dll.

Audio dan video digunakan dalam sistem pendidikan. Teknologi video termasuk kaset VHS atau DVD dengan video digital melalui pelayan atau kamera web. Persidangan video adalah penting dalam masa sekarang. Perkembangan teknologi telefon pintar, kekuatan pemprosesan, dan keupayaan penyimpanan telefon bimbit moden memungkinkan pengembangan aplikasi yang lebih maju.

Pakar pendidikan telah meneroka aplikasi telefon pintar atau tablet sebagai media dalam pembelajaran kolaborasi tersebut. Web kumpulan, twitter, blog, atau wiki membolehkan pelajar menghantar melalui idea dan komen di laman web.

Papan tulis dan papan putih interaktif juga merupakan teknologi di mana peralatan perisian mensimulasikan papan tulis untuk menulis dan untuk membolehkan pelajar menyentuh skrin melalui papan putih interaktif.

Komunikasi:

Beberapa contoh teknologi komunikasi adalah komputer, internet, televisyen, radio, atau telefon. Teknologi mempengaruhi dunia dengan banyak cara positif tetapi dengan penyelidikan itu mengatakan bahawa teknologi mudah alih mempengaruhi komunikasi dengan cara yang negatif ketika berhubungan dengan sosial dan komunikasi tatap muka.

Teknologi banyak mempengaruhi kehidupan peribadi atau perniagaan dan telah meningkatkan teknologi komunikasi. Dengan menggunakan aplikasi Voxer, Skype dan aplikasi komunikasi lain dapat meningkatkan teknologi ini dengan mudah di peringkat perniagaan. Ini juga menghubungkan orang antara satu sama lain dan mereka mendapat banyak pengetahuan melalui internet untuk memudahkan kehidupan mereka.

Pada masa kini, internet diterokai secara meluas di seluruh dunia dan menjadi viral untuk memenuhi semua keperluan dalam setiap bidang. Ini adalah sistem operasi berdasarkan kernel Linux yang memainkan peranan penting dalam teknologi. Ia direka untuk peranti mudah alih skrin sentuh, seperti Telefon Pintar, komputer tablet, LED, kereta, atau pergelangan tangan. OS mudah alih yang paling banyak digunakan hari ini adalah ANDROID.

Telefon Android adalah telefon pintar berkuasa tinggi dan berteknologi tinggi berdasarkan jenis kernel Linux yang diubahsuai dan perisian sumber terbuka lain yang berjalan pada sistem Operasi Android (OS).

Telefon pintar Android ditaja secara komersial oleh Google. Namun, ia tidak eksklusif untuk rangkaian telefon Nexus berjenama Google. Sebenarnya, mereka menggunakan banyak telefon bimbit dan digunakan oleh pelbagai pengeluar telefon bimbit seperti HTC, Sony, Samsung, Motorola, dan LG, yang kebanyakannya menikmati kejayaan besar dengan telefon bimbit yang berjalan pada OS Android.

KESIHATAN:

Terdapat banyak perkembangan di jabatan kesihatan. Masa depan penjagaan kesihatan terbentuk dan berkembang di depan mata kita. Terdapat perkembangan maju dalam teknologi penjagaan kesihatan digital seperti kecerdasan buatan, VR / AR, percetakan 3D, robotik, atau nanoteknologi. Revolusi perkembangan ubat memainkan peranan penting.

Kemajuan dalam teknologi perubatan telah membolehkan para doktor mendiagnosis dan merawat pesakit mereka dengan lebih baik dan membantu menyelamatkan nyawa mereka. Bidang seperti bioteknologi, farmaseutikal, teknologi maklumat, pengembangan alat dan peralatan perubatan mempunyai sumbangan besar untuk meningkatkan kesihatan orang di seluruh dunia. Inovasi "kecil" seperti pembalut pelekat dan pendakap pergelangan kaki, hingga teknologi yang lebih besar atau lebih kompleks seperti mesin MRI, organ buatan, dan anggota tubuh palsu robotik, teknologi pasti memberikan kesan yang luar biasa, berkesan dan luar biasa terhadap perubatan.

Pengangkutan:

Teknologi pengangkutan di tengah revolusi merujuk kepada kemajuan elektronik yang dibuat untuk perjalanan dan kenderaan. Teknologi seperti kenderaan memandu sendiri, kereta pintar, peranti GPS NextGen, rangkaian kereta api berkelajuan tinggi, dan kenderaan Giroskopik mempunyai kesan yang besar terhadap kehidupan semua orang.

Cara pengangkutan yang tersendiri adalah pengangkutan udara, air, dan darat, yang meliputi atau meliputi Rel atau kereta api, jalan raya, dan pengangkutan luar jalan. Mod lain juga ada, termasuk saluran paip, pengangkutan kabel, dan pengangkutan ruang angkasa.

Soalan Lazim: **

1. apakah teknologi dengan perkataan anda sendiri? **

Teknologi didefinisikan sebagai sains atau pengetahuan yang digunakan untuk praktikal untuk membuat alat yang lebih maju dan menyelesaikan masalah yang berbeza.

2. apakah teknologi dengan contoh? **

Pengaplikasian pengetahuan sains untuk penggunaan praktikal. Ia merangkumi mesin seperti komputer tetapi proses atau teknik juga merupakan contoh teknologi. Sebenarnya, tukul atau roda adalah contoh teknologi awal.

3. Apakah kepentingan teknologi?

Ia memainkan peranan penting dalam kehidupan kita. Itu berubah dan selamatkan kehidupan kita. Ia melindungi data peribadi, kewangan, kediaman anda, dan juga anda. Kita dapat melihat teknologi di setiap bahagian kehidupan.

Kesimpulan:

Terdapat bidang yang luas di mana teknologi mempengaruhi kehidupan kita dan kehidupan kita sangat sukar tanpanya. "Apa itu teknologi?" Setiap orang harus mengetahui teknologi. Banyak teknologi mempunyai potensi masa depan yang besar dan ada yang mencapai tahap kematangannya. Jawatankuasa ini tidak menjangkakan kadar perubahan akan perlahan pada masa hadapan. Terdapat begitu banyak kelebihan teknologi kerana memberi banyak manfaat kepada manusia dan masyarakat ini tetapi ia juga mempengaruhi kehidupan kita dengan cara yang negatif.

Artikel berkaitan:

Sains dan teknologi

Meningkatkan keselamatan kepada teknologi Maklumat

Teknologi kesihatan

Telefon pintar Android

TEKNOLOGI KOMPUTER

Apa itu Teknologi?

Teknologi adalah perkataan yang bermaksud pengumpulan teknik, kaedah saintifik dan proses yang digunakan dalam pembentukan barang dan benda. Teknologi digunakan untuk menyelesaikan masalah dunia dalam bentuk mesin dan alat yang memudahkan beberapa perkara. Apa itu teknologi? Teknologi dengan cara yang lebih luas adalah sistem kedua-dua perkara material dan material yang diciptakan oleh usaha minda manusia dan sebenarnya teknologi adalah penerapan minda dan teknologi ada untuk mengekalkan nilai.

Bagaimana kehidupan sebelum Teknologi?

Teknologi hari ini adalah perkara biasa di setiap tempat di dunia. Sebenarnya, jika kita mengatakan bahawa ini adalah Dunia teknologi maka ia juga akan dapat diterima. Dunia berdasarkan teknologi hari ini.

Sekiranya kita melihat kehidupan sebelumnya dan kehidupan sebelum teknologi , maka kita akan mengetahui bahawa kehidupan sangat mudah dan cara hidup juga mempunyai parameter yang sukar. orang pada masa lalu tidak mempunyai keselesaan dan kemudahan seperti hari ini. Orang-orang pada masa itu harus melakukan banyak makanan, mereka harus menuai hasil tanaman, mereka mesti membuat makanan terlebih dahulu dan kemudian makan. Tidak ada rumah bersimen sebelum teknologi, rumah terbuat dari lumpur dan tidak ada elektrik untuk menerangi rumah dan jalan.

Orang-orang di masa lalu tidak mempunyai sistem pembetungan atau saluran saliran yang betul dan kerana jalan-jalan dan laluan ini kotor. Pada masa lalu, tidak ada cara pengangkutan dan orang melakukan perjalanan dari satu tempat ke tempat lain dalam beberapa hari atau bahkan dalam beberapa minggu. Kebanyakan orang melakukan perjalanan di Caravan kerana mereka tidak mempunyai keselamatan dan tempat yang betul untuk menyimpan barang-barang mereka. Orang kebanyakan menggunakan unta, kuda untuk pengangkutan mereka.

Bagaimana kehidupan selepas Teknologi?

Hidup adalah dunia masa kini yang jauh berbeza dengan kehidupan sebelumnya. Hari ini setiap saat hidup berdasarkan teknologi. Kemajuan dunia ini menjadikan kehidupan kita lebih mudah dan selesa berbanding masa lalu. Sekarang, tidak ada masalah pengangkutan kerana ada bas, kereta, motosikal, kapal terbang untuk bergerak dengan selesa.

Terdapat elektrik di rumah-rumah untuk menerangi rumah dan jalan - jalan kita untuk melewati malam-malam dengan betul. Kini rumah-rumah disemen dan diperbuat daripada bongkah dan batu bata untuk jangka hayat mereka yang panjang dan untuk keselesaan orang. Rumah-rumah direka sedemikian rupa sehingga hangat di musim sejuk dan sejuk di musim panas dan semuanya disebabkan oleh teknologi.

Sebilangan teknologi yang dicipta

Oleh kerana ini adalah dunia teknologi, jadi ada beberapa perkara yang boleh dibincangkan tetapi kita akan membincangkan beberapa penemuan utama teknologi:

Telefon bimbit -

Telefon bimbit adalah salah satu penemuan sains dan teknologi terbaik dan terbaik . Telefon bimbit adalah telefon dari mana kita boleh berhubung dengan orang yang berada jauh dari kita. Telefon bimbit adalah cara hubungan antara orang ketika mereka dalam perjalanan atau dalam lawatan.

Internet

Internet adalah makanan dunia semasa. Internet adalah kemudahan dalam talian secara langsung di setiap pelosok dunia. Internet memberi kita maklumat dan menunjukkan kepada kita sesuatu dengan cepat dan betul dan ia membimbing kita mengenai setiap perkara kehidupan. Terdapat banyak perkara dan setiap profesion dunia didasarkan pada internet untuk kerjanya. Dengan internet kita dapat melancong dan mengunjungi seluruh dunia dan internet menghubungkan kita secara fizikal dengan orang lain di dunia.

Kamera

Kamera adalah penemuan teknologi untuk menangkap dunia nyata dalam gambar . Sebelum kamera, orang tidak dapat merakam kenangan mereka dan satu-satunya yang mengingati memori mereka adalah mata dan fikiran. Tetapi sekarang di dunia moden, orang menggunakan kamera untuk menangkap setiap momen kehidupan dan kamera menyimpan memori selama yang anda mahukan.

Ini hanya beberapa penemuan utama. Terdapat berjuta-juta penemuan teknologi yang tidak terkira banyaknya dan kita tidak dapat menerangkannya dengan kata-kata. Cukup mudah ialah kita makan, minum, tidur dan hidup dalam teknologi.

Mengapa teknologi begitu penting?

Teknologi adalah penting kerana ia menyebabkan anda merasa lebih selamat dengan setiap bidang dalam kehidupan baik untuk tujuan peribadi dan perniagaan. Dengan kemajuan teknologi, lebih banyak orang bersedia untuk mendapat akses kepada bekalan seperti air dan makanan kerana teknologi dapat membantu menyampaikan barang-barang itu kepada orang-orang yang sebaliknya tidak dapat menangkapnya.

Soalan Lazim

Teknologi diperlukan dalam dunia yang pantas ini kerana ia dapat menenangkan kehidupan. Orang menggunakan banyak teknologi dan timbul beberapa persoalan mengenai teknologi iaitu;

Adakah teknologi baik atau buruk?

Seperti yang kita ketahui, teknologi adalah parameter kehidupan yang diperlukan dan menggunakan teknologi adalah penting dalam dunia yang pantas ini. Tetapi penggunaan teknologi harus normal dan biasa. kita harus menjaga keseimbangan dalam menggunakan teknologi kerana jika kita menggunakan terlalu banyak maka itu akan mempengaruhi kesihatan kita dan boleh menyebabkan gangguan serius.

Adakah kehidupan hari ini mungkin tanpa teknologi?

Tidak, hidup tidak mungkin di dunia moden ini tanpa teknologi. Dunia maju ini berasaskan teknologi dan kehidupan bergantung pada teknologi. Teknologi adalah keperluan masa untuk bertahan.

Kesimpulannya

Kita melihat bahawa dunia sekarang adalah semua teknologi dan kehidupan tanpa teknologi tidak dianggap sebagai kehidupan. Jadi, persoalan bahawa Apa itu teknologi? digambarkan bahawa segala sesuatu di dunia ini berasaskan teknologi dan teknologi ada di setiap pelosok dunia ini. Teknologi penting kerana telah menjadikan hidup kita lebih selesa dan lebih senang daripada masa lalu. Hari ini kita tahu, apa yang mustahil untuk diketahui itu hanya kerana teknologi.

Topik-topik yang berkaitan

Apa itu Teknologi Maklumat?

Bagaimana Membuat Sandaran iPhone untuk Komputer?

Apa itu Bioteknologi?