Internet adalah sistem pelbagai yang membolehkan pelbagai rangkaian komputer saling berhubungan antara satu sama lain. Melalui Internet, sebilangan besar orang berhubung. Dan mereka boleh menghantar fail, data, gambar, dan banyak lagi.

Internet menjadikan kehidupan kita lebih mudah dan selesa. Mereka mengurangkan jarak dan menjalin hubungan dengan keluarga, rakan, dan pertemuan perniagaan kami. Orang menjalin komunikasi melalui Skype, Ruang sembang, E-mel, Kumpulan Berita, dan panggilan audio, video. Itu membolehkan orang ramai berkongsi maklumat, fail, semua jenis data. Melalui aplikasi seperti World Wide Web, anda dapat mengakses segala jenis maklumat digital.

Melalui penggunaan internet, orang mewujudkan perniagaan dalam talian (E-commerce, Trading, Investing). Internet adalah perkara yang kuat dalam dunia perniagaan dalam talian. Orang menyediakan perkhidmatan dan penjualan di platform internet.

Sejarah Internet

Karya di web dimulakan pada tahun 1960 - an semasa Pertempuran Dingin di Rusia dan Amerika . Amerika mahu berkomunikasi dengan angkatan tenteranya. Rangkaian 4 PC telah dibuat untuk memulakan dengan alasan ini.

ARPANET

Rusia melancarkan satelit Sputnik dan Amerika mengembangkan rangkaian yang dikenali sebagai ARPANET semasa perang dingin. Ia dibangunkan untuk Advanced Research Project Agency (ARPA) . ARPA berurusan dengan usaha menghantar data kepada tentera pada jarak yang jauh, pelbagai persatuan, dan kolej juga terlibat dalam pemeriksaan ini.

Paul Baran

Pada tahun 1964 , Paul Baran mengedarkan makalah mengenai Rangkaian Komunikasi Terdistribusi . Itu adalah pemikiran hipotetis untuk memindahkan maklumat. Ini termasuk desentralisasi penyimpanan data, paket digital, dan penghala pemindahan data.

Protokol NCP

Protokol adalah kumpulan peraturan. NCP (Network Control Protocol) dibuat pada tahun 1970 - an . NCP adalah protokol pertama yang digunakan untuk pemindahan data.

DARPA

DARPA bermaksud Agensi Projek Penyelidikan Lanjutan Pertahanan . Itu adalah nama baru untuk ARPA. Kini 37 komputer dihubungkan bersama. DARPA memulakan kerja untuk berkongsi data bukan sahaja pada satu rangkaian tetapi juga antara rangkaian yang berbeza.

TCP / IP

TCP / IP yang dikenali sebagai Protokol kawalan penghantaran atau Protokol Internet. Pasukan Institut Penyelidikan Stanford mengembangkan protokol ini. TCP / IP adalah protokol komunikasi di mana pelbagai peranti rangkaian saling berkaitan di internet. Internet peribadi seperti extranet dan intranet juga menggunakan protokol komunikasi ini. Ia melakukan berbagai fungsi seperti yang menentukan bagaimana data dapat didistribusikan dalam paket, bagaimana ia dapat dipindahkan, dan diarahkan ke tujuannya dengan mengirimkan komunikasi ujung ke ujung. TCP / IP mengikuti sekumpulan peraturan dan strategi, Ia dirancang sedemikian rupa sehingga dapat memulihkan data jika ada kerosakan perangkat secara otomatis, menjadikannya lebih dapat diandalkan.

BITNET dan CSNET

BINET adalah singkatan kerana Its Time Network dan CSNET bermaksud Computer Science Network . Ini ditubuhkan untuk orang bukan tentera. Jaringan ini digunakan untuk tujuan akademik dan penyelidikan. PC IBM dan PC kolej dikaitkan bersama dalam organisasi ini.

Rangkaian Seluruh Dunia

Pelbagai universiti dan pusat penyelidikan berurusan dengan organisasi di seluruh dunia. Pada tahun 1986 , NSFNet dibangunkan. Ia menghubungkan penyelidikan akademik dari pelbagai negara bersama-sama.

Mengendalikan Internet

Internet adalah pelbagai berjuta-juta PC. PC ini dihubungkan bersama dalam organisasi PC. Rangkaian ini digunakan oleh komputer untuk berkomunikasi antara satu sama lain. PC boleh dikaitkan dengan internet menggunakan talian telefon, DSL atau modem pautan, dan sebagainya. Peranti ini berkomunikasi dengan pelayan Penyedia Perkhidmatan Internet .

Semua komputer dan peranti lain seperti telefon pintar yang disambungkan ke internet membuat rangkaian rangkaian. Komputer ini memindahkan data dan maklumat di seluruh dunia menggunakan pelbagai media penghantaran berwayar dan tanpa wayar. Setiap komputer atau peranti yang disambungkan ke internet bertindak sebagai pelanggan atau pelayan .

Pelanggan adalah komputer yang meminta maklumat. Pelayan adalah komputer yang menerima permintaan dan mengembalikan maklumat tersebut kepada klien. Maklumat disampaikan kepada pelanggan dan pekerja di samping susunan garis atau jalur korespondensi. Laluan terbesar dan terpantas dari tulang belakang web.

Internet Backbone adalah organisasi suis had tinggi dan antarmuka koresponden serat optik yang memberikan kursus asas untuk lalu lintas maklumat melalui web.

Perkhidmatan Internet

Web 2.0 telah muncul setelah pecahan gelembung Internet. Web 2.0 Internet dengan penekanan pada komunikasi interpersonal jarak jauh dan bahan yang dibuat oleh pelanggan, dan pengkomputeran yang diedarkan.

Facebook, Instagram adalah laman media sosial yang paling kuat yang membolehkan berjuta-juta orang berhubung dan berkongsi apa sahaja dengan rakan, keluarga, dan bahan jenis perniagaan lain. Melalui telefon pintar, anda dapat mengakses internet dengan mudah dan sepanjang masa. Apabila penggunaan Telefon Pintar meningkat, penggunaan internet juga akan meningkat. Banyak jenis syarikat Telefon pintar yang popular seperti Apple, Samsung, Huawei.

Sistem Penentududukan Global (GPS) yang digabungkan dengan akses Internet jarak jauh membantu pelanggan mudah alih untuk mencari jalan sandaran untuk pergi, menghasilkan laporan kecelakaan tepat dan memulakan faedah pemulihan, dan meningkatkan lalu lintas di papan dan menyumbat kawalan. Walau apa pun telefon bimbit, PC jarak jauh, kolaborator berkomputer individu, alat yang boleh dipakai dengan maklumat suara, dan gelas pameran luar biasa dibuat.

Teknologi internet berkembang dari hari ke hari. Pada tahun-tahun sebelumnya, sambungan internet tidak begitu kuat, 2G , 3G digunakan, tetapi tidak digunakan 4G . 4G jauh lebih pantas dan kuat. Di banyak negara, teknologi 5G juga digunakan. Ini sukar dipercayai, teknologi lebih mudah digunakan dan memberikan lebih banyak faedah, kemudahan, keselesaan. Pada masa akan datang, Internet akan menjadi lebih hebat dan pantas.

1. World Wide Web (WWW)

WWW bermaksud World Wide Web . Ia juga dipanggil Web. WWW dilancarkan pada tahun 1989 di Makmal Fizik Partikel Eropah di Geneva. Ia membolehkan pejabat menyebarkan data di web. WWW adalah pelbagai arkib atau halaman yang disimpan pada pekerja web yang berkaitan dengan web di seluruh dunia.

2. Mel Elektronik (E-mel)

E-mel adalah pertukaran teks, dokumen, mesej, gambar, fail melalui internet. Mesej boleh berupa suara, grafik, video. Ini adalah cara cepat menyampaikan mesej di dunia dalam masa yang sangat singkat.

3. Senarai Mel

Senarai mel adalah pengumpulan alamat e-mel. E-mel dihantar ke senarai mel dan diterima oleh semua orang dalam senarai mel. Pengguna boleh melanggan senarai mel untuk menerima e-mel.

4. Kumpulan Berita

Kumpulan berita adalah kawasan dalam talian, di mana pengguna melakukan perbincangan bertulis mengenai subjek tertentu. Seorang pengguna menghantar mesej ke kumpulan berita untuk mengambil bahagian dalam perbincangan. Pengguna lain dalam kumpulan berita dipanggil Usenet.

5. Rangkaian Sosial

Komunikasi orang ke orang adalah kaedah membina rangkaian sosial. Orang menggunakan laman web sosial untuk berinteraksi antara satu sama lain.

Beberapa laman sosial paling popular ada di sini;

  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin

6. E-Dagang

E-commerce bermaksud Perdagangan Elektronik . Perniagaan dalam talian adalah kitaran melakukan pertukaran wang dan pertukaran perniagaan menggunakan web. Seseorang boleh berurusan dengan pelanggan di mana sahaja di dunia. Individu boleh membeli dan menjual barang dagangan di Internet. Pelanggan boleh membuat ansuran menggunakan kad caj dan sebagainya. Corak E-perniagaan berkembang dengan cepat.

Sambungan Ke Internet

Pengguna mempunyai banyak pilihan untuk menyambung ke internet. Setiap jenis sambungan memberikan kelajuan pemindahan data yang berbeza. Kelajuan diukur dalam Kbps dan Mbps. Dialup adalah sambungan internet mahal terkini. Ia ditangguhkan dengan kelajuan muat turun 56 Kbps. Ia hanya digunakan apabila sambungan jalur lebar berkelajuan tinggi tidak tersedia. Sebilangan besar persatuan hari ini adalah persatuan jalur lebar atau cepat.

Beberapa contoh perkhidmatan internet jalur lebar adalah kabel, DSL, Rdio Signals, Satellite, dan Fiber.

1. Internet Kabel

Internet digital memberikan akses web pantas melalui stesen TV satelit. Ia memerlukan modem pautan dan menggunakan wayar yang serupa untuk menyampaikan isyarat TV dan web. Kelajuan kabel berkisar antara 1 Mbps hingga 100 Mbps tetapi biasanya 8 Mbps hingga 50 Mbps .

2. Satelit

Akses rangkaian satelit memberikan perkaitan web yang pantas melalui satelit ke piring satelit yang bercakap dengan modem satelit. Ia lebih perlahan dan lebih mahal daripada sambungan kabel atau DSL. Ia secara berkala memberikan pergerakan informasi yang dipercepat hingga 4 Mbps .

3. DSL

DSL bermaksud Digital Subscriber Line. Ia memerlukan modem DSL dan menyediakan sambungan internet berkelajuan tinggi menggunakan talian telefon biasa. Kelajuan purata DSL adalah 1 Mbps hingga 20 Mbps .

3. Fiber Ke Premis (FTTP)

FTTP adalah jenis jalur lebar terpantas dengan kelajuan tertinggi 300 Mbps . Ia membawa isyarat pada kabel gentian optik. Serat lebih mahal daripada DSL atau kabel.

4. HotSpot Wi-Fi

Wifi HotSpot adalah laman web yang menawarkan kemasukan web kepada pelanggan melalui jalan jauh. WiFi HotSpot tersedia di banyak kawasan awam seperti sekolah, lapangan terbang, restoran, dan perpustakaan. Beberapa Hotspot WiFi terbuka adalah percuma tetapi ada bayaran setiap jam, setiap hari, atau di premis keahlian.

5. Tanpa Wayar Mudah Alih

Akses Internet Tanpa Wayar serbaguna digunakan dengan telefon bimbit. Ini membolehkan pengguna menyambung ke internet menggunakan standard rangkaian 3G dan 4G selular. Isyarat dihantar oleh rangkaian menara selular. 3G memberikan maklumat untuk memindahkan langkah 3.8 Mbps atau lebih. Sambungan mudah alih 4G memberikan kelajuan 6 Mbps hingga 13 Mbps . Lebih cepat daripada 3G namun tidak memenuhi kadar yang diperlukan untuk menjadi 4G asli.

Ringkasan: Pentadbiran web membenarkan perdagangan data antara aplikasi di web. Dengan menggunakan pentadbiran web, aplikasi pasti dapat menghubungkan satu sama lain. Pentadbiran web ditawarkan untuk memanfaatkan idea Utility Computing.

Kelebihan Internet

Beberapa kelebihan penting internet di sini;

1. Pencarian Maklumat

Internet mengandungi maklumat mengenai semua jenis topik. Orang boleh mencari maklumat mengenai topik apa pun. mesin pencari digunakan untuk mencari maklumat di internet

2. E-dagang

Perniagaan berasaskan web adalah kitaran melakukan pertukaran anggaran dan perniagaan menggunakan web. Adalah mungkin untuk berurusan dengan pelanggan di mana sahaja di dunia dengan mudah. Orang boleh membeli dan menjual barang dagangan di web. Pengguna boleh membuat pembayaran menggunakan kad kredit dll.

3. Penyelidikan

Internet menyediakan banyak kemudahan untuk kerja penyelidikan . Ia mengandungi maklumat terperinci mengenai pelbagai topik. Penyelidik dapat mencari maklumat yang diperlukan di internet. Mereka juga dapat bekerjasama dengan pakar yang berlainan di planet ini untuk berkongsi maklumat dan mendapatkan arahan daripada mereka.

4. Hiburan

Internet memberikan banyak hiburan kepada masyarakat. Pengguna boleh bermain permainan dalam talian, menonton filem, mendengar lagu dan menonton perlawanan, dll. Banyak laman web menyediakan bahan hiburan.

5. Iklan

Banyak persatuan perniagaan menggunakan web untuk mempublikasikan item mereka. Mereka memberikan maklumat mengenai produk mereka kepada orang di seluruh dunia. Internet adalah cara yang cepat dan berkesan untuk beriklan .

6. Pihak Berkuasa Kerajaan

Kerajaan dapat memberikan maklumat mengenai perkhidmatan dan kemudahan untuk rakyat.

7. Pendidikan Dalam Talian

Proses mendapatkan maklumat melalui internet disebut pendidikan dalam talian . Banyak laman web memberikan latihan dan ceramah mengenai pelbagai subjek dan tema. Beberapa laman web membenarkan pelanggan memuat turun latihan pengajaran ini. Ini adalah kaedah pendidikan terpantas bagi sebilangan besar orang.

8. Pencarian Kerja

Internet digunakan untuk mencari pelbagai jenis pekerjaan di seluruh dunia. Banyak laman web dibangunkan yang memberi maklumat kepada orang ramai mengenai kekosongan jawatan. Pencari kerja juga boleh melamar pekerjaan tersebut menggunakan internet.

9. Perdagangan Dalam Talian

Perdagangan dalam talian adalah cara untuk menubuhkan perniagaan dengan menggunakan internet. Sebuah persatuan perniagaan boleh melakukan semua latihan pertukaran secara elektronik. Produk boleh dipaparkan di laman web di mana pelanggan dapat membeli produk ini. Pelanggan juga boleh membayar dengan kad kredit. Ini adalah cara perdagangan yang lebih mudah dan cepat.

10. Menyediakan Perkhidmatan Pelanggan

Organisasi perniagaan berinteraksi dengan pelanggan menggunakan internet. Pakar kewangan dapat memeriksa pelbagai isu mengenai item mereka. Dia juga dapat menguruskan rungutan mereka dan menawarkan pelbagai jenis bantuan kepada mereka.

Kekurangan Internet

Beberapa kelemahan penting dari internet ada di sini;

1. Jenayah Siber

Internet adalah sumber banyak jenayah siber. Orang menggunakan internet untuk aktiviti negatif. Mereka menggodam nombor kad kredit dan menggunakannya untuk membeli-belah. Mereka juga menyebarkan bahan haram dan tidak bermoral.

2. Peretasan

Peretasan adalah salah satu kesulitan utama di web. Pengaturcara mengakses maklumat yang disimpan di PC melalui web. Mereka dapat menggunakan maklumat ini secara haram atau bahkan menghancurkannya.

3. Masalah Keselamatan

Banyak masalah keselamatan timbul di internet. Data penting boleh diretas di internet. Penggodam juga merosakkan pelbagai laman web dan memadamkan kandungannya.

4. Virus

Internet adalah sumber penyebaran virus yang paling penting. Orang menyebarkan virus menggunakan internet dan e-mel. Banyak laman web juga mengandungi jangkitan khas yang direplikasi ke PC apabila pelanggan memuat turun maklumat dari laman web ini.

5. Tidak bermoral

Internet mengandungi banyak laman web yang rosak. Laman web ini mengandungi bahan-bahan yang bertentangan dengan nilai-nilai moral masyarakat kita. Laman web ini merosakkan keperibadian anak muda.

Ringkasan: Internet adalah sumber rangkaian terpenting dalam kehidupan masa kini. Di mana Internet memberikan banyak kelebihan, di mana mereka juga memberikan banyak kekurangan. Kekurangan ini berbahaya bagi orang. Isu utama Internet adalah keselamatan. Internet telah berusaha menyelesaikan masalah ini untuk menyelesaikan masalah ini.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Apakah fungsi utama internet?

Internet dapat digunakan untuk menghubungi dan memperdagangkan data dengan rakan dan persatuan di mana saja di planet ini. Individu boleh mendapatkan pelbagai maklumat dan data dari laman web. Individu boleh membeli dan menjual barang dagangan dan usaha di web.

Siapa pemilik internet?

Tidak ada organisasi atau kerajaan yang menjadi pemilik internet. Banyak persatuan, kolej, dan organisasi penerokaan mengambil bahagian dalam menjalankan web.

Apakah tulang belakang internet?

Laluan terbesar dan terpantas ini membentuk tulang belakang internet. Tulang belakang Internet adalah organisasi suis had tinggi dan antarmuka korespondensi serat optik yang memberikan kursus asas untuk lalu lintas maklumat melalui web.

Apakah ISP (Penyedia Perkhidmatan Internet)?

ISP adalah syarikat yang menyediakan akses internet kepada pengguna rumah dan perniagaan. ISP biasanya mengenakan perbelanjaan sebulan ke bulan untuk persatuan web. Mereka memberikan pelbagai jenis rancangan web atau kumpulan.

Apa itu intranet?

Intranet adalah versi kecil pengguna internet dalam organisasi.

Apa itu gopher?

Kerangka kerja yang membolehkan pelanggan mencari dokumen dengan menggunakan menu atau struktur indeks. Menggunakan nama biasa, bahasa inggeris dan berdasarkan teks seperti dulu.

Perkataan Akhir

Internet adalah perkara terpenting dalam kehidupan masa kini. Internet memberikan banyak faedah dan kemudahan. Setiap jenis maklumat ada di internet. Apabila orang ingin mendapatkan maklumat, mereka menggunakan internet dengan mudah dan mendapatkan apa-apa jenis maklumat yang mereka mahukan. Internet mengatasi jarak antara manusia.

Banyak laman media sosial yang kuat ada di internet, melalui ini orang dapat berkomunikasi di mana sahaja. Internet adalah yang paling penting untuk perniagaan, pendidikan dalam talian, perubatan dan perniagaan dalam talian.

Tetapi internet mempunyai banyak masalah, ini bukan tempat yang selamat. Peretasan, virus semakin meningkat dari hari ke hari. Ini berbahaya. Tetapi pasukan internet berusaha untuk menyelesaikan masalah ini.

3 Suka