Apakah kunci keselamatan rangkaian? Kunci keselamatan rangkaian adalah kod atau kata laluan yang digunakan untuk mengakses rangkaian tempatan . Membolehkan pengguna membuat sambungan yang selamat dan melindungi akses yang tidak dibenarkan ke rangkaian.

Apakah kunci keselamatan rangkaian?

Kunci Keselamatan Rangkaian

:small_blue_diamond: Kunci keselamatan rangkaian adalah kata laluan rangkaian atau klausa log masuk fizikal, tandatangan digital, atau kata laluan data biometrik yang digunakan untuk memberikan pengesahan dan akses ke rangkaian tanpa wayar atau peranti yang diminta oleh pelanggan untuk disambungkan.

:small_blue_diamond: Kunci keselamatan juga mewujudkan hubungan yang selamat antara klien yang meminta dan rangkaian perkhidmatan atau peranti tanpa wayar seperti penghala dll. Ini melindungi peranti dan rangkaian kami dari akses yang tidak perlu.

:small_blue_diamond: Kunci keselamatan mempunyai pelbagai jenis dan digunakan di mana-mana perkhidmatan semasa. Ini termasuk perbankan dalam talian, transaksi OTP (kata laluan sekali sahaja), membeli-belah dalam talian, akses Internet, akaun masuk, rangkaian peranti, dll.

Jenis Kunci Keselamatan Rangkaian

Kunci keselamatan rangkaian yang paling biasa untuk pengesahan pada rangkaian tanpa wayar termasuk privasi setara berwayar (WEP) dan akses dilindungi wi-fi (WPA dan WPA2).

:small_blue_diamond: WEP

WEP menggunakan kunci 40-bit untuk menyulitkan paket data. Kekunci ini disatukan dengan 24-bit IV (permulaan vektor) untuk membuat kunci RC4. IV 40-bit dan 24-bit ini menjadikannya kunci WEP 64-bit.

Terdapat dua jenis kaedah pengesahan yang digunakan, contohnya, sistem terbuka dan pengesahan kunci bersama.

:black_small_square: Dalam sistem pengesahan sistem terbuka , klien yang meminta tidak perlu menunjukkan bukti kelayakan di kawasan pengesahan kerana pelanggan mana pun boleh cuba menyambung ke rangkaian.

:black_small_square: Semasa mengesahkan keaslian kunci bersama , kunci WEP digunakan untuk mengesahkan dengan memasukkan proses berjabat tangan sebagai tindak balas terhadap cabaran .

:black_small_square: Pertama, pelanggan Host menghantar permintaan pengesahan ke pusat akses. Selepas itu, titik akses ke jawapan menghantar kembali cabaran teks jelas. Pengurus pelanggan akan menyulitkan teks cabaran dan menghantarnya kembali ke pusat akses dengan menggunakan kunci WEP.

:black_small_square: Jalur akses kemudian akan menghapus jawapannya, dan jika sesuai dengan teks cabaran, ia akan memberikan respons positif. Kemudian proses pengesahan dan penggabungan akan berakhir, dan sekali lagi kunci WEP digunakan untuk menyulitkan paket data menggunakan RC4.

Dari proses yang disebutkan di atas, nampaknya proses ini selamat, tetapi pada hakikatnya, siapa pun dapat menentukan kuncinya dengan cepat dengan memecahkan kerangka cabaran. Oleh itu, kaedah penyulitan dan pengesahan ini kurang berkesan, dan WPA adalah alternatif yang jauh lebih selamat daripada versi yang diubah.

:small_blue_diamond: WPA dan WPA2

Peranti hosting yang ingin menyambung ke rangkaian memerlukan kunci keselamatan untuk memulakan sambungan. WPA dan WPA-2 berfungsi berdasarkan prinsip bahawa pertukaran data antara peranti hosting dan titik akses disulitkan setelah mengesahkan kunci.

WPA menerapkan protokol integriti kunci temporal (TKIP) yang menggunakan setiap kunci paket, menghasilkan kunci 128-bit baru setiap kali paket tiba dan memberikan yang sama ke paket data. Ini menjimatkan pakej dari sebarang akses dan serangan yang tidak diingini.

Ia mempunyai pemeriksaan mesej yang boleh dipercayai , melindungi data dari virus yang dapat mengubah dan mengambil paket sendiri. Dengan cara ini, ia menggantikan kaedah pengesanan prestasi untuk pengesanan ralat dan pembetulan yang digunakan oleh WEP.

Kategori WPA yang berbeza bergantung pada jenis pengguna yang menggunakannya.

:black_small_square: WPA dan WPA-2 -Personal (WPA-PSK): WPA-PSK digunakan untuk rangkaian pejabat rumah dan kecil kerana tidak memerlukan pengesahan berasaskan pelayan. Data disulitkan dengan mengekstrak kunci 128-bit dari kekunci 256-bit yang dikongsi sebelumnya.

:black_small_square: WPA dan WPA2 Enterprise: Ia menggunakan pelayan pengesahan 802.1x dan pengesahan pelayan RADIUS, kaedah paling selamat dan tepat dalam kursus penyulitan dan akses kami sebelumnya. Ini berlaku terutamanya untuk akreditasi dan keaslian organisasi perniagaan .

Ringkasan:

Terdapat tiga jenis kunci keselamatan rangkaian: WEP, WPA, dan WPA2, yang masing-masing jauh lebih selamat daripada yang terakhir. Jenis kunci keselamatan yang anda pilih, dan seberapa kuat kata laluan anda, menentukan seberapa selamat rangkaian anda daripada penggodam.

Bagaimana Mencari Kunci Keselamatan Rangkaian untuk Windows?

Kunci keselamatan rangkaian Windows PC atau komputer riba adalah kata laluan wifi untuk menyambung ke rangkaian Internet.

Langkah-langkah yang harus diikuti untuk memasukkan kunci keselamatan atau kata laluan adalah seperti berikut:

:black_small_square: Pergi ke menu mula, pilih pilihan tetapan, pilih rangkaian dan Internet, dan pergi ke rangkaian dan pusat perkongsian.

:black_small_square: Di rangkaian dan pusat perkongsian, pilih nama rangkaian yang ingin anda sambungkan, dan dalam hal wifi, pilih tanpa wayar.

:black_small_square: Pilih pilihan kunci keselamatan rangkaian untuk tetapan rangkaian tanpa wayar, masukkan kata laluan anda, dan kemudian tekan butang berikut. Setelah memeriksa keperluan rangkaian dan menerima alamat IP, anda akan disambungkan ke Internet.

:black_small_square: Anda sekarang akan disambungkan ke rangkaian Internet, dan ia akan kelihatan seperti bersambung. Anda boleh memeriksa sifat dengan satu klik butang.

Apakah Kesalahan Ketidakcocokan Kunci Keselamatan Rangkaian?

Semasa kita menyambungkan peranti rangkaian kita seperti penghala, PC, komputer riba, atau telefon Android ke sambungan Internet tanpa wayar ke rangkaian LAN atau rangkaian rumah, kita memerlukan kunci keselamatan rangkaian seperti kata laluan untuk mengakses rangkaian. Kunci keselamatan rangkaian ini adalah gabungan watak yang unik dan unik untuk setiap rangkaian yang terdapat dalam jangkauan.

Sekiranya anda memasukkan kata laluan dan jika ada mesej yang menunjukkan terdapat perbezaan dalam kunci keselamatan rangkaian, kombinasi watak yang anda masukkan untuk mengakses rangkaian tidak betul. Ia tidak sepadan dengan kata laluan untuk maklumat rangkaian tersebut.

Bagaimana Memperbaiki Kesalahan Ketidakcocokan Kunci Keselamatan Rangkaian?

Terdapat pelbagai cara untuk menyelesaikan masalah, dan kita boleh mencari kunci keselamatan yang betul.

Berikut adalah beberapa petua:

:black_small_square: Sebab yang paling umum untuk perbezaan kunci rangkaian adalah apabila kami memasukkan kata laluan yang salah. Oleh kerana kata laluan sensitif terhadap huruf besar, masukkan huruf besar dan huruf kecil sama dengan yang digunakan dalam kata laluan.

:black_small_square: Sekiranya anda memasukkan kata laluan yang betul dan jika masalah itu berlanjutan , mulakan semula peranti anda, seperti memulakan semula penghala atau PC tidak kira apa yang anda gunakan. Kadang-kadang peranti akan tergantung, dan apabila anda memulakan semula, ia biasanya akan mula berfungsi.

:black_small_square: Sebab lain untuk ketidakcocokan kunci adalah bahawa rangkaian wifi yang anda cuba akses tidak serasi dengan peranti anda. Oleh itu, ia menunjukkan mesej perbezaan kata laluan. Oleh itu, periksa versi rangkaian Wi-Fi mana yang tidak disokong oleh peranti anda dan cuba hanya log masuk ke senarai rangkaian tersebut.

:black_small_square: Perkara akan menjadi lebih teruk sekiranya semua penyelesaian ini tidak menyelesaikan masalah. Dalam kes router seperti itu, seseorang harus menetapkan semula keseluruhan sistem. Oleh itu, log masuk ke penghala, buat nama rangkaian baru dan kunci keselamatan rangkaian baru, dan tuliskan dengan baik untuk mengingatnya.

:black_small_square: Sekarang, hapus semua butiran rangkaian dan mulakan semula PC anda pada tetapan rangkaian komputer riba dan komputer riba dan pusat perkongsian anda.

:black_small_square: Juga, cari rangkaian yang ingin anda sambungkan dan tambahkan kunci keselamatan rangkaian baru. Cuba sambungkan secara manual , dan anda pasti akan melalui rangkaian.

:black_small_square: Dengan cara ini, anda dapat menyesuaikan masalah utama rangkaian yang tidak sesuai.

Cari Kunci Keselamatan Rangkaian di Android

Sekiranya anda ingin menjimatkan masa, anda dapat melihat kunci keselamatan rangkaian yang tersimpan di Android atau iPhone anda.

Terdapat banyak cara untuk mendapatkan kunci keselamatan rangkaian yang tersimpan di Android.

:black_small_square: Pasang ES File Explorer dan mengakses Root Explorer ciri . Ketuk Setempat dan Peranti untuk melihat folder root peranti anda. Anda boleh mengakses folder root dan menavigasi ke misc dan wifi untuk melihat kunci keselamatan wifi dalam fail wpa_supplicant.conf. Pilihan ini memerlukan akses root sehingga tidak berfungsi untuk kebanyakan pengguna.

:black_small_square: Cara lain ialah memasang emulator Android terkini dan mengeluarkan cat /data/misc/wifi/wpa_supplicant.conf untuk melihat kandungan fail dan melihat kunci keselamatan rangkaian. Akses root juga diperlukan.

:black_small_square: Pilihan terbaik tanpa root adalah memasang dan menyambungkan ADB Minimal dan Fastboot ke PC anda. Setelah disambungkan ke Android anda, anda boleh log masuk dan melihat kandungan fail wpa_supplicant.conf untuk melihat kata laluan yang disimpan melalui wifi.

Ringkasan:

Untuk mencari kunci keselamatan rangkaian di android, pilih "urus rangkaian tanpa wayar" dan klik pada rangkaian SSID yang anda sambungkan. Klik kanan pada nama rangkaian dan klik pada Properties dan pilih tab Security. Periksa tanda pada pilihan watak paparan untuk mendapatkan kunci keselamatan rangkaian.

Faedah Kunci Keselamatan Rangkaian

Kelebihan utama kunci keselamatan rangkaian adalah memastikan bahawa maklumat pengguna digital selamat. Rangkaian selamat membantu mencegah pelbagai ancaman dalam talian, menurut Agensi Keselamatan Siber dan Keselamatan Infrastruktur (CISA) Jabatan Keselamatan Dalam Negeri. Berikut adalah beberapa contoh:

:small_blue_diamond: Piggybacking

Piggybacking berlaku apabila pengguna menyambung ke rangkaian yang tidak dilindungi atau rangkaian wayarles yang dilindungi dengan baik di dekatnya, seperti rangkaian wifi kejiranan. Jiran tersebut boleh mengakses dan menjejaskan maklumat pengguna asal atau mengecas rangkaian itu sendiri. Kerana orang biasanya tidak memantau siapa yang masuk ke rangkaian mereka, mereka mungkin tidak menyedari bahawa piggybacking adalah mungkin.

:small_blue_diamond: Keselamatan

Wardriving adalah versi piggybacking yang sangat disasarkan di mana penjenayah memilih rangkaian wifi yang tidak selamat atau kurang selamat pada jarak dekat. Menurut CISA, ini termasuk orang yang memandu di jalan, menyambung ke rangkaian, dan menjejaskan maklumat orang lain yang berhubung.

:small_blue_diamond: Bayaran Berkembar Jahat

Serangan kembar jahat termasuk rangkaian maya palsu yang serupa dengan yang rasmi . Sebagai contoh, rangkaian wifi yang serupa dengan kedai kopi nampaknya mempunyai prosedur keselamatan yang serupa dan menipu pengguna untuk mempercayai bahawa mereka tersambung ke rangkaian kedai kopi yang ada. Pengguna tersebut berada di mana data mereka dapat dikompromikan dengan mudah.

:small_blue_diamond: Menghidu tanpa wayar dan akses komputer yang tidak dibenarkan

Pengendalian tanpa wayar dan akses komputer tanpa kebenaran berlaku apabila individu mencari rangkaian yang tidak baik atau tidak dilindungi dan dapat mengakses dan menjejaskan data sensitif yang disampaikan melalui dan di dalamnya, seperti nombor kad kredit yang disediakan untuk transaksi dalam talian atau fail peribadi pada peranti digital. Selalunya, kerana orang tidak secara aktif memantau siapa yang tersambung ke rangkaian, mereka tidak menyedari bahawa aktiviti ini berlaku.

:small_blue_diamond: Pembersihan Bahu

Melayari bahu kurang canggih daripada risiko digital lain tetapi sama berbahaya. Ia berlaku apabila seseorang melihat maklumat yang dimasukkan oleh pengguna lain ke dalam komputer atau peranti mudah alih. Bagi pengguna di kedai kopi, peluncur bahu dapat mengetahui kata laluan rangkaian atau maklumat peribadi, seperti nombor Jaminan Sosial atau alamat rumah, hanya dengan melihat maklumat yang ditaip ke dalam peranti .

Ringkasan:

Kelebihan kunci keselamatan rangkaian adalah: Piggybacking, Evil Twin Charge, Wireless Sniffing dan Aksesori Komputer Tanpa Kebenaran, Shoulder Surfing, dan Security.

Bagaimana saya boleh mengoptimumkan kunci keselamatan rangkaian saya?

:black_small_square: Terdapat banyak cara untuk menggunakan kunci keselamatan rangkaian anda, tetapi yang paling penting untuk diingat ialah tidak kira seberapa kompleks kata laluan anda, ia tidak akan membantu anda jika ia tidak menjadi peribadi.

:black_small_square: Adalah lebih baik untuk merawat kunci keselamatan rangkaian anda dengan cara yang sama seperti kunci lain dalam hidup anda. Anda tidak akan membiarkan kunci kereta anda di kaca depan anda, atau kunci rumah anda akan terpasang di pintu depan anda. Oleh itu, jangan tulis kunci keselamatan rangkaian anda pada catatan Post It dan pasangkannya ke monitor komputer anda untuk cinta semua yang baik dan suci.

:black_small_square: Anda harus mengelak daripada menuliskannya dengan teliti, dan jika anda melakukannya, pastikan anda menyimpannya secara tersembunyi. Anda tidak pernah tahu kontraktor atau petugas kebersihan mana yang mungkin mengambil peluang atau mempunyai motif yang salah.

:black_small_square: Malah menaip nota dalam aplikasi buku nota anda atau menyimpannya dalam dokumen elektronik tidak selamat. Kata laluan yang disimpan dengan cara ini juga dapat ditemui.

:black_small_square: Oleh itu, kata laluan anda mestilah berbeza. Jangan gunakan perkara seperti hari lahir, nama anak-anak anda, atau solekan dengan model kereta yang paling anda banggakan. Maklumat semacam itu senang dijumpai oleh penggodam.

:black_small_square: Sebaliknya, pertimbangkan untuk menggunakan kunci keselamatan rangkaian rawak. Atau, jika anda memerlukan sesuatu yang lebih mudah diingat, buat ringkasan, seperti ICUARNSKOIFNSTE2RMAELASA.

:black_small_square: Sebaiknya ubah kata laluan anda setiap suku tahun juga.

Soalan Lazim

Berikut ini disebutkan beberapa pertanyaan yang sering ditanya berkaitan dengan apa kunci keselamatan rangkaian .

1. Apakah kunci keselamatan rangkaian dalam wifi?

Keselamatan rangkaian adalah kata laluan wifi anda, kunci penyulitan yang melindungi Internet anda. Terdapat tiga jenis kunci keselamatan rangkaian: WEP, WPA, dan WPA2, yang masing-masing jauh lebih selamat daripada yang terakhir.

2. Adakah kunci keselamatan rangkaian sama dengan kata laluan?

Kunci keselamatan rangkaian adalah nama lain untuk kata laluan wifi anda. Keselamatan rangkaian adalah kata laluan rangkaian / tandatangan digital yang dimasukkan oleh seseorang yang dibenarkan untuk mengakses rangkaian tanpa wayar.

3. Bagaimana cara mencari kunci dan kata laluan keselamatan rangkaian saya?

Klik pada rangkaian wayarles anda. Klik butang Properties Tanpa Wayar. Pergi ke tab Keselamatan, di mana anda akan melihat bahawa kata laluan anda disembunyikan. Pilih kotak centang 'Tunjukkan watak', dan ini akan menunjukkan kunci keselamatan rangkaian anda.

4. Mengapa WIFI meminta kunci keselamatan rangkaian?

Kunci keselamatan rangkaian lebih dikenali sebagai kata laluan rangkaian wifi atau tanpa wayar. Ini adalah kata laluan yang anda gunakan untuk menyambung ke rangkaian wayarles. Kunci keselamatan rangkaian penting kerana melindungi rangkaian anda dari penyerang. Tanpa kunci, anda tidak dapat menyambung ke rangkaian tanpa wayar.

5. Bagaimana cara mencari kunci keselamatan rangkaian pada Samsung saya?

Buka bahagian Wireless & Network, kemudian klik pada Tethering dan Portable Hotspot. Klik pada Mobile Hotspot untuk mengaktifkannya. Di sini, anda akan dapat mengakses semua maklumat yang diperlukan. Lihat di bawah bahagian kata laluan untuk mencari kunci keselamatan yang anda mahukan.

6. Bagaimana saya boleh menggunakan kata laluan dan bukannya kunci keselamatan?

  • Imbas dan klik pada rangkaian wayarles anda.
  • Kotak dialog akan dipaparkan untuk meminta PIN. Klik Sambung menggunakan kunci keselamatan.
  • Ketik log masuk atau kunci keselamatan dan klik butang OK.
  • Komputer kini akan bersambung menggunakan kunci masuk atau keselamatan.

7. Bolehkah saya membuat kunci keselamatan saya?

Terdapat dua cara untuk mendapatkan kunci keselamatan fizikal untuk melindungi komputer anda dengan lebih baik. Anda boleh membelinya dari beberapa vendor yang berbeza, termasuk Google, YubiKey, dan Tesis. Anda boleh melakukannya sendiri.

8. Bolehkah saya membuat kunci keselamatan USB saya?

Untuk menyediakan kunci keselamatan USB, anda memerlukan pemacu USB dan aplikasi kunci keselamatan USB. Anda memasang aplikasi di komputer anda, menyiapkannya, dan menggunakannya untuk membuat kunci pengesahan USB anda. Setiap kali komputer anda dihidupkan, aplikasi sentiasa memeriksa port USB anda untuk mencari peranti yang mengandungi fail yang dienkripsi.

9. Apakah kunci keselamatan fizikal?

Kunci mudah alih berfungsi sebagai sandaran kata laluan anda untuk mengesahkan identiti anda. Untuk peranti mudah alih, terdapat kunci dengan penyambung USB-C atau Lightning untuk peranti Android atau iOS. Anda mungkin menginginkan yang menggunakan NFC untuk menyambung tanpa wayar, yang akan merangkumi semua asas anda dan tidak memerlukan anda menyambungkan kunci setiap kali.

10. Adakah kunci keselamatan bernilai?

Kunci keselamatan sangat disyorkan bagi mereka yang kerap menggunakan Wi-Fi awam, kerana lalu lintas melalui Wi-Fi dapat ditangkap dengan mudah, dan menggunakan Wi-Fi awam menjadikan anda lebih rentan terhadap peretasan. Menggunakan kunci pengesahan bermaksud bahawa walaupun seseorang memasukkan data anda, mereka masih boleh log masuk ke akaun anda.

Kesimpulannya

Artikel ini membincangkan mengenai apakah kunci keselamatan rangkaian . Artikel ini juga menerangkan jenis kunci keselamatan rangkaian, cara mencari kunci keselamatan rangkaian untuk windows, apakah kesalahan ketidakcocokan kunci keselamatan rangkaian, cara memperbaiki kesalahan ketidakcocokan kunci keselamatan rangkaian, cara mencari kunci keselamatan rangkaian pada Android, dan kelebihan kunci keselamatan rangkaian.

artikel berkaitan

Beam Login Password Change Bagaimana Mengetahui Lupa Kata Laluan Wi-Fi? Psk Tidak Betul Diberikan Untuk Ssid Rangkaian Bagaimana Berkongsi Sambungan Internet? Kamera Zmodo Tidak Menyambung ke Wifi

1 Suka