Waktu di China tiga jam kemudian dari Pakistan. Sekiranya terdapat jam 9:16 pagi di Pakistan, maka waktu di China adalah 12:16 pagi. Tarikhnya sama di kedua-dua negara. China secara sah merupakan Negara yang paling terkenal dengan penduduk hampir 1.4 bilion. China merangkumi 9.6 juta kilometer persegi. Ia berada di nombor ke-3 dan ke-4 ketika kita membandingkan dengan jumlah Kawasan yang dimiliki oleh sebuah negara. China sangat kaya ketika kita bercakap mengenai arang batu, minyak, dan gas asli. Selain semua bahan bakar fosil, China adalah pengeluar aluminium, magnesium, antimoni, garam, talc, barit, emas, grafit, fluorpar, arang batu, simen, merkuri, plumbum, besi keluli, molibdenum, fosfat , batuan, nadir bumi, timah, tungsten, bismut, dan zink.

Bahan mentah yang canggih di China

:pencil2: Bahan mentah bawaan China adalah dari perikanan hingga mineral hingga ke sungai dan laut. Walaupun terdapat banyak bahan semula jadi yang terdapat di China, jumlah orang dan pembahagian yang sama dari bahan mentah bawaan ini masih mencabar China. Tetapi seperti yang kita semua tahu bahawa ketika China mengetahui tentang bahan mentah ini , mereka mengambil semua sumber daya, dan sekarang negara itu menjadi sangat kuat dan ekonomi negara ini meningkat.

China menemui bahan mentah dan aloi

:pencil2: China mempunyai sejumlah besar arang batu, minyak, dan gas asli. Walaupun semua ini China juga menghasilkan sejumlah besar aluminium, magnesium, antimoni, garam, talc, barit, emas, grafit, fluorspar, arang batu, simen, merkuri, plumbum, besi keluli, molibdenum, fosfat, batuan, nadir bumi, timah, tungsten, bismut, dan zink. Di China, terdapat perdagangan antimoni, barit, nadir bumi, fluorpar, grafit, indium, dan tungsten. Semua ini membolehkan dunia menggali bumi dengan cara domestik untuk zink, emas, molibdenum plumbum, bijih besi, dan arang batu.

Sumber untuk air; Sungai dan Hujan

:pushpin:Di China, terdapat sebilangan besar gunung yang sangat tinggi dan sebilangan besar sungai yang sangat kuat. Sungai dan gunung ini memberikan sejumlah besar tenaga untuk menghasilkan tenaga elektrik dengan bantuan air. Tenaga terbaik yang terdapat di China untuk menghasilkan elektrik dengan bantuan air terdapat di barat daya China. Ini mengakibatkan pengeluaran elektrik di kawasan di mana sumber arang batu sangat rendah. Projek di mana jalan sempit melalui tanah terlibat terutamanya disebut sebagai Projek Gorges. Projek jenis ini dilakukan di Sungai Yangtze, dan berjaya pada tahun 2012.

:pushpin: Projek ini memerlukan 32 penjana turbin dan dua penjana lagi yang memberi projek elektrik sebanyak 22500 megawatt. Tenaga elektrik yang dihasilkan dengan bantuan air dapat menghasilkan 378 juta kilowatt tenaga untuk China. Hujan minimum yang berlaku di China ialah hampir 20 trilion kaki padu air. Dari jumlah ini, hampir 9 trilion kaki padu air digunakan sebagai bahan mentah. China berada di nombor 6 ketika kita membandingkan bahan mentah yang dimiliki dunia ini. China berada di kedudukan ke-6 di antara negara-negara seperti Brazil, Rusia, Kanada, AS, dan Indonesia.

Pertanian; produk yang dihasilkan dari tanah

:star2: Di China, 10 peratus dari keseluruhan China hanya bertani. Di ladang, sebilangan besar produk yang dihasilkan adalah beras, jagung gandum dan sebilangan besar barli, kedelai, teh, kapas, dan tembakau. Negara ini telah menjadi ketua seluruh dunia kerana menghasilkan babi, ayam, dan telur. China juga mempunyai kawanan domba dan lembu. Penduduk di seluruh negara, 25 peratus orang di seluruh dunia, sangat bergantung pada sumber pertanian China. Di China, kerana merupakan negara maju, beberapa mesin berguna untuk pertanian dan semua mesin ini bertani. Tetapi dengan mesin, ada juga tenaga kerja, yang membantu dalam membentuk produk pertanian.

Penternakan ikan dan perikanan

:star2: China mempunyai budaya air tawar, garam dengan air yang mengandungi ikan dan semua badan air. China telah menjadi ketua seluruh dunia dalam proses melakukan penangkapan ikan dan budaya air. Sebilangan besar kawasan sangat berguna untuk ikan laut dan badan air atau membentuk ikan sebagai koleksi. Ini adalah amalan biasa di China kerana mereka melakukan pertanian di kolam, laut, dan banyak teknik air. Di China Selatan, pekerjaan memancing telah meningkat dengan pesat kerana sumber penangkapan ikan lain telah dihapuskan.

Hutan dan tanaman lain; hidupan liar

:wave: Dengan semua sumber yang disebutkan, China menjadi sangat terkenal kerana mempunyai sejumlah besar ekosistem yang berubah-ubah. Terdapat banyak jenis organisma yang jarang ditemui dan berbeza di China. Ini termasuk panda besar, monyet berwarna emas, lumba - lumba bendera putih , sequoia bertemu dan pohon merpati. Semua haiwan / organisma ini terdapat di sana. China juga telah membentuk sebilangan besar taman dan melindungi ekosistem ini dan melestarikannya. Pemeliharaan ini juga memberikan peningkatan ekonomi tempatan dengan memotivasi pelancongan. Pada masa lalu sejumlah besar hutan China telah musnah. Banyak kawasan luar bandar tidak kehilangan semua tanaman. China telah menanam semula dan memperbaiki kawasan hutan.

Kadar artikulasi di China

:pencil2: Di China, orang sangat waras dan mereka tahu nilai pendidikan. Jadi, kadar literasi di China sangat tinggi. Untuk tahun 2018, kadar literasi adalah 96.84%, terdapat peningkatan peratusan ini sebanyak 1.72% dari tahun 2010. Pada tahun 2010, kadar literasi China adalah 95.12%. Terdapat peningkatan kadar 4.2% dari tahun 2000. Oleh kerana kadar literasi bagi China pada tahun 2000 adalah 90.92%. Dalam peratusan ini, terdapat peningkatan 13.14% dari tahun 1990. Kadar literasi tahun 1990 adalah 77.79%, seperti pada tahun 1982 terdapat kadar literasi yang kurang dari 77.79% dengan margin 12.28.

China dan ekonomi Dunia

:wave: Ekonomi dunia dan China berkisar antara satu sama lain. Ini kerana China adalah negara terbesar dan mempunyai ekonomi yang sangat baik. Ini adalah China, yang mengubah keseluruhan permainan ekonomi di seluruh dunia. Negara ini menjadi penyebab revolusi. Sejak tahun 1979, China telah meningkatkan teknik, ekonomi, dan pertumbuhan masa depan.

Peningkatan China sejak tahun 1979

:wave: China memulakan pembaharuannya pada tahun 1979 dan telah meningkat hingga hari ini. China juga mengekalkan pertumbuhan tahunannya sebanyak 9 peratus antara tahun 1979 dan 1990. Pada akhir tahun itu, iaitu pada awal tahun 2000, banyak penyelidik percaya bahawa China tidak dapat mengekalkan pertumbuhan ini kerana negara ini tidak memiliki sumber daya yang akan tolong mereka. Tetapi rakyat China bekerja sangat keras dan peningkatan ekonomi pada tahun 1990-2010 adalah 10.4 peratus. Dalam carta ranking dunia, China telah meningkat dengan sangat hebat. Ini adalah perlawanan yang mengejutkan antara prestasi terendah negara lain dan Kesatuan Soviet sebelumnya. Hasil daripada prestasi hebat ini, terdapat perubahan luar biasa dalam status China.

Pengenalan peningkatan Ekonomi

:wave: Sebagai permulaan, China melancarkan banyak penambahbaikan. Pemerintah juga mulai memberikan harga dan keperluan lain kepada petani, yang membentuk petani untuk menjual sebahagian dari ladang mereka di pasar. Selain itu, pemerintah juga membentuk empat zona ekonomi khusus dengan pantai untuk menarik pelaburan asing, meningkatkan eksport, dan memperbaiki sistem pengimportan teknologi ke China. Pembaharuan lain, yang dilakukan dalam tahap yang berbeza secara perlahan. Pada peringkat sementara dan tempatan, pemerintah memberikan kawalan terhadap kegiatan ekonomi. Ini menghasilkan peningkatan ekonomi seluruh negara. Juga, penduduk tempatan dihargai menjalankan perniagaan mereka sendiri.

Ringkasan

China adalah negara terbesar ke-3 atau ke-4 dunia. Bahan mentah bawaan China adalah dari perikanan hingga mineral hingga ke sungai dan laut. China juga menghasilkan beberapa aluminium, magnesium, antimoni, garam, talc, barit, emas, grafit, fluorspar, arang batu, simen, merkuri, plumbum, besi keluli, molibdenum, fosfat, batu, nadir bumi, timah, tungsten, bismut, dan zink . Di China, terdapat sebilangan besar gunung yang sangat tinggi dan sebilangan besar sungai yang sangat kuat. China mempunyai budaya air tawar, garam dengan air yang mengandungi ikan dan semua badan air. China telah menjadi ketua seluruh dunia dalam proses melakukan penangkapan ikan dan budaya air. China mempunyai budaya air tawar, garam dengan air yang mengandungi ikan dan semua badan air. China telah menjadi ketua seluruh dunia dalam proses melakukan penangkapan ikan dan budaya air.

Peningkatan ekonomi sehingga hari ini

:pencil2: Pertumbuhan China secara beransur-ansur meningkat dari masa lalu. Dalam setiap 8 tahun, kadar pertumbuhan China meningkat dua kali ganda. Kelembapan ekonomi dunia dimulakan pada tahun 2008. Ini juga mempengaruhi ekonomi China. Di media, Saluran berita China mengatakan bahawa disebabkan oleh ekonomi yang perlahan ini, 20 juta orang asing pulang ke rumah mereka kerana kehilangan pekerjaan. Tahun ini adalah tahun penurunan kewangan bagi China kerana kadar pertumbuhan pada tahun itu adalah 6.8 peratus. Pemerintah China kembali dengan bangkit ketika mereka melaburkan 586 bilion dolar untuk meningkatkan ekonomi dan bertujuan untuk memperbaiki infrastruktur negara itu. Pada tahun berikutnya, China bertambah banyak pada tahun 2010 kerana kadar pertumbuhannya adalah 9.7 peratus.:pencil2: Tetapi selepas tahun ini, kadar pertumbuhan China menurun selama enam tahun secara kolektif. Ia adalah 10.6 peratus pada tahun 2010 menjadi 6.7 peratus pada tahun 2016. Pada tahun 2017 kadar ini adalah 6.8 peratus tetapi kemudian perlahan pada tahun 2018 kerana ia adalah 6.6 peratus. April 2019, pandangan IMF mengenai ekonomi dunia mengatakan bahawa ekonomi Chin akan terus menurun jika China dan AS tidak berhenti merancang satu sama lain. Organisasi ekonomi, kerjasama, dan pembangunan juga mengatakan bahawa ada banyak perbelanjaan bagi China untuk berdagang dengan Amerika Syarikat. Sekiranya ini berterusan maka ada kemungkinan kadar pertumbuhan KDNK China meningkat.

Punca pertumbuhan China

Terdapat dua perkara utama di mana China berjaya dan berjaya.

:star2:Pelaburan secara besar-besaran

:star2:Kadar produktifnya sangat tinggi

Kedua-dua perkara ini seharusnya bersatu ketika China sedang berkembang. Peningkatan ini menyebabkan kecekapan ekonomi yang tinggi. Ini menghasilkan peningkatan pengeluaran output dan sumber daya juga meningkat untuk pelaburan lebih lanjut dalam ekonomi. China telah memberikan contoh untuk seluruh dunia dalam menjimatkan sumber dan wang untuk masa yang akan datang. Ketika peningkatan dimulakan pada tahun 1979, penjimatan yang dilakukan sebagai kadar pertumbuhan KDNK adalah 32%. Penjimatan ini dilakukan dengan bantuan keuntungan BUMN

Ukuran Ekonomi China

Tahap pertumbuhan China telah menjadi sangat mengejutkan ketika orang mulai berfikir bahawa jika China akan mengalahkan Amerika Syarikat dan menjadi 'kekuatan ekonomi terbesar di dunia'. Ukuran sebenar ekonomi China sedang diperdebatkan hari ini. Ia telah diukur dalam bentuk dolar. Seperti pada tahun 2018, kadar pertumbuhannya normal kerana pendapatan tahunan dianggarkan 13,4 trilion dolar. Kadar pertumbuhan ini adalah 65.3 peratus dari keseluruhan ekonomi AS. Ini hanyalah idea yang diberikan oleh IMF. Ramai orang juga berpendapat bahawa menukar kadar pertumbuhan ekonomi China dalam dolar tidak mencerminkan kadar pertumbuhan China. Pertukaran ini hanya menggambarkan harga negara lain. Melalui dolar AS.

China sebagai pengeluar terbesar

:pencil2: Menurut World Bank China adalah pengeluar terbesar di dunia. Pada tahun 2006 dan 2016, terdapat nilai tambah yang besar dalam pembuatan AS dan Jepun oleh China. Data nilai kasar menggambarkan nilai sebenar yang telah diperoleh. Kadar pendapatan kasar China adalah 49.3 peratus yang lebih tinggi daripada tahap pendapatan kasar AS. Pembuatan memainkan peranan yang sangat penting dalam kejayaan sesebuah negara. Pendapatan kasar Cina semestinya tinggi jika dibandingkan dengan AS. Seperti pada tahun 2016, kadar kasar China adalah 28.6 peratus dan kadar pertumbuhan AS 11.6 peratus. Oleh itu, kedua-dua pendapatan kasar ini hampir sama antara satu sama lain. Pada 2016, Indeks Daya Saing Global Manufacturing itu adalah firma perunding antarabangsa, Deloitte diisytiharkan China sebagai yang paling berdaya saing pengeluar . Ini dilakukan dari 40 negara di dunia, berdasarkan tinjauan eksekutif pembuatan global. Menurut tinjauan itu, Amerika iaitu AS digolongkan sebagai pengeluar kedua paling kompetitif. Indeks ini berpendapat bahawa AS akan mengatasi China pada akhir tahun 2020.

Syarikat tempatan

:wave: Syarikat tempatan kini menjadi pencabar penting untuk mendapatkan bahagian di Pasar China yang berkembang pesat. Bagi negara-negara lain, inilah masanya untuk mendapatkan keuntungan dari pasaran ini. Ini kerana pasaran berjalan dengan pantas oleh orang-orang lama. Syarikat-syarikat China selalu mendapat berita kerana strategi mereka. Pada 2004 Disember, pembuat komputer Lenovo menyatakan bahawa ia diperuntukkan 1.7 bilion dolar untuk mengambil perniagaan IBM. Tahun sebelumnya, China Electronics Company TCL mengambil 60 peratus pelaburan dalam perniagaan gabungan yang mengandungi perniagaan TV Thomson milik Perancis. Kerana perdagangan ini, TCL memperoleh ikon jenama perniagaan TV Amerika yang disebut RCA.

:wave:Syarikat-syarikat China menunjukkan kehadiran mereka di peringkat antarabangsa. Perkara ini seharusnya tidak mengejutkan kerana banyak negara berusaha untuk menjatuhkan mereka kerana China menuju ke no 1. Orang lain semakin tidak selamat kerana mereka semakin rendah sejak hari China mula mendapat keuntungan. Satu cabaran bagi China adalah bahawa semua syarikat barat berusaha menariknya. 10 tahun yang lalu, nampaknya Syarikat China akan mengalahkan semua Syarikat Barat.

Koridor Ekonomi China-Pakistan (CPEC)

:sweat_drops: CPEC adalah pemasangan berbagai projek yang aktif di seluruh negara sejak 2013. Secara teknikalnya bernilai 47 miliar dolar tetapi pada tahun 2020, nilai keseluruhan Koridor Ekonomi China-Pakistan adalah sekitar 62 miliar dolar. Projek yang berbeza ini cenderung untuk meningkatkan kadar ekonomi Pakistan dengan cepat. Dalam projek ini, terdapat sistem pengangkutan moden dan sebilangan besar projek tenaga iaitu untuk menghasilkan elektrik. Pada bulan November 2016, CPEC mula beroperasi sedikit ketika penghantaran China dihantar ke Pelabuhan Gwadar untuk penghantaran laut seterusnya ke Afrika dan India Barat. Beberapa projek hebat dilaksanakan pada tahun 2017.

:sweat_drops: Misi projek-projek ini adalah untuk memperluas lebuh raya. Keseluruhan projek ini dibina pada tahun 2013, tujuh tahun yang lalu pada 22 Mei. Sistem lebuh raya dan kereta api yang luas ditujukan untuk projek ini.

Soalan lazim

1. Berapa banyak jumlah bahan mentah dan aloi yang terdapat di China?

China mempunyai sejumlah besar arang batu, minyak, dan gas asli. Walaupun demikian, China juga menghasilkan beberapa aluminium, magnesium, antimoni, garam, talc, barit, emas, grafit, fluorspar, arang batu, simen, merkuri, plumbum, besi keluli, molibdenum, fosfat, batuan, nadir bumi, timah, tungsten, bismut , dan zink. Di China, terdapat perdagangan antimoni, barit, nadir bumi, fluorpar, grafit, indium, dan tungsten. Semua ini membolehkan dunia menggali bumi dengan cara domestik untuk zink, emas, molibdenum plumbum, bijih besi, dan arang batu.

2. Apakah sumber semula jadi yang dimiliki oleh cina?

:arrow_right: Di China, terdapat sebilangan besar gunung yang sangat tinggi dan sebilangan besar sungai yang sangat kuat. Sungai dan gunung ini memberikan sejumlah besar tenaga untuk menghasilkan tenaga elektrik dengan bantuan air. Tenaga terbaik yang terdapat di China untuk menghasilkan elektrik dengan bantuan air terdapat di barat daya China. Ini mengakibatkan pengeluaran elektrik di kawasan di mana sumber arang batu sangat rendah. Projek di mana jalan sempit melalui tanah terlibat terutamanya disebut sebagai Projek Gorges. Projek jenis ini dilakukan di Sungai Yangtze, dan berjaya pada tahun 2012.

:arrow_right: Projek ini memerlukan 32 penjana turbin dan dua lagi penjana yang memberikan projek elektrik sebanyak 22500 megawatt. Tenaga elektrik yang dihasilkan dengan bantuan air dapat menghasilkan 378 juta kilowatt tenaga untuk China.

3. Bagaimana orang Cina menjadikan pertanian sebagai pekerjaan negara mereka?

Pertanian; produk yang dihasilkan dari tanah

Di China, 10 peratus dari keseluruhan China hanya bertani. Di ladang, sebilangan besar produk yang dihasilkan adalah beras, jagung gandum dan sebilangan besar barli, kedelai, teh, kapas, dan tembakau. Negara ini telah menjadi ketua seluruh dunia kerana menghasilkan babi, ayam, dan telur. China juga mempunyai kawanan domba dan lembu. Penduduk di seluruh negara, 25 peratus orang di seluruh dunia, sangat bergantung pada sumber pertanian China. Di China, kerana merupakan negara maju, beberapa mesin berguna untuk pertanian dan semua mesin ini bertani. Tetapi dengan mesin, ada juga tenaga kerja, yang membantu dalam membentuk produk pertanian.

4. Bagaimana China meningkatkan ekonominya sejak tahun 1979?

China memulakan pembaharuannya pada tahun 1979 dan telah meningkat hingga hari ini. China juga mengekalkan pertumbuhan tahunannya sebanyak 9 peratus antara tahun 1979 dan 1990. Pada akhir tahun itu, iaitu pada awal tahun 2000, banyak penyelidik percaya bahawa China tidak dapat mengekalkan pertumbuhan ini kerana negara ini tidak memiliki sumber daya yang akan tolong mereka. Tetapi rakyat China bekerja sangat keras dan peningkatan ekonomi pada tahun 1990-2010 adalah 10.4 peratus. Dalam carta kedudukan dunia, China telah meningkat dengan sangat hebat. Ini adalah perlawanan yang mengejutkan antara prestasi terendah negara lain dan Kesatuan Soviet sebelumnya. Hasil daripada prestasi hebat ini, terdapat perubahan luar biasa dalam status China.

5. Berapakah kadar literasi di China?

Di China, orang sangat waras dan mereka tahu nilai pendidikan. Jadi, kadar literasi di China sangat tinggi. Untuk tahun 2018, kadar literasi adalah 96.84%, terdapat peningkatan peratusan ini sebanyak 1.72% dari tahun 2010. Pada tahun 2010, kadar literasi China adalah 95.12%. Terdapat peningkatan kadar 4.2% dari tahun 2000. Oleh kerana kadar literasi bagi China pada tahun 2000 adalah 90.92%. Dalam peratusan ini, terdapat peningkatan 13.14% dari tahun 1990. Kadar literasi tahun 1990 adalah 77.79%, seperti pada tahun 1982 terdapat kadar literasi yang kurang dari 77.79% dengan margin 12.28.

6. Berapakah ukuran ekonomi China?

Tahap pertumbuhan China telah menjadi sangat mengejutkan ketika orang mulai berfikir bahawa jika China akan mengalahkan Amerika Syarikat dan menjadi 'kekuatan ekonomi terbesar di dunia'. Ukuran sebenar ekonomi China sedang diperdebatkan hari ini. Ia telah diukur dalam bentuk dolar. Seperti pada tahun 2018, kadar pertumbuhannya normal kerana pendapatan tahunan dianggarkan 13,4 trilion dolar. Kadar pertumbuhan ini adalah 65.3 peratus daripada keseluruhan ekonomi AS. Ini hanyalah idea yang diberikan oleh IMF. Ramai orang juga berpendapat bahawa menukar kadar pertumbuhan ekonomi China dalam dolar tidak mencerminkan kadar pertumbuhan China. Pertukaran ini hanya menggambarkan harga negara lain Melalui dolar AS.

7. Apakah jenis ekosistem yang dimiliki oleh China?

Dengan semua sumber yang disebutkan, China menjadi sangat terkenal kerana mempunyai sejumlah besar ekosistem yang berubah-ubah. Terdapat banyak jenis organisma yang jarang ditemui dan berbeza di China. Ini termasuk panda besar, monyet berwarna emas, lumba-lumba bendera putih, sequoia bertemu, dan pohon merpati. Semua haiwan / organisma ini terdapat di sana. China juga telah membentuk sebilangan besar taman dan melindungi ekosistem ini dan melestarikannya. Pemeliharaan ini juga memberikan peningkatan ekonomi tempatan dengan memotivasi pelancongan. Pada masa lalu sejumlah besar hutan China telah musnah. Banyak kawasan luar bandar tidak kehilangan semua tanaman. China telah menanam semula dan memperbaiki kawasan hutan.

8. Bagaimana orang Cina memancing?

China mempunyai budaya air tawar, garam dengan air yang mengandungi ikan dan semua badan air. China telah menjadi ketua seluruh dunia dalam proses melakukan penangkapan ikan dan budaya air. Sebilangan besar kawasan sangat berguna untuk ikan laut dan badan air atau membentuk ikan sebagai koleksi. Ini adalah amalan biasa di China kerana mereka melakukan pertanian di kolam, laut, dan banyak teknik air. Di China Selatan, pekerjaan memancing telah meningkat dengan pesat kerana sumber penangkapan ikan lain telah dihapuskan.

9. Apakah penyebab utama pertumbuhan Ekonomi China?

Terdapat dua perkara utama di mana China berjaya dan berjaya.

:pushpin: Pelaburan secara besar-besaran

:pushpin: Kadar produktifnya sangat tinggi

Kedua-dua perkara ini seharusnya bersatu ketika China sedang berkembang. Peningkatan ini menyebabkan kecekapan ekonomi yang tinggi. Ini menghasilkan peningkatan pengeluaran output dan sumber daya juga meningkat untuk pelaburan lebih lanjut dalam ekonomi. China telah memberikan contoh untuk seluruh dunia dalam menjimatkan sumber dan wang untuk masa yang akan datang. Ketika peningkatan dimulakan pada tahun 1979, penjimatan yang dilakukan sebagai kadar pertumbuhan KDNK adalah 32%. Penjimatan ini dilakukan dengan bantuan keuntungan BUMN.

10. Adakah China pengeluar terbesar?

Menurut World Bank China adalah pengeluar terbesar di dunia. Pada tahun 2006 dan 2016, terdapat nilai tambah yang besar dalam pembuatan AS dan Jepun oleh China. Data nilai kasar menggambarkan nilai sebenar yang telah diperoleh. Kadar pendapatan kasar China adalah 49.3 peratus yang lebih tinggi daripada tahap pendapatan kasar AS. Pembuatan memainkan peranan yang sangat penting dalam kejayaan sesebuah negara. Pendapatan kasar Cina semestinya tinggi jika dibandingkan dengan AS. Seperti pada tahun 2016, kadar kasar China adalah 28.6 peratus dan kadar pertumbuhan AS 11.6 peratus. Oleh itu, kedua-dua pendapatan kasar ini hampir sama antara satu sama lain. Pada tahun 2016, Indeks Daya Saing Pembuatan Global yang merupakan syarikat perunding antarabangsa, Deloitte mengisytiharkan China sebagai pengeluar paling kompetitif. Ini dilakukan dari 40 negara di dunia, berdasarkan tinjauan eksekutif pembuatan global. Menurut tinjauan itu, Amerika iaitu AS digolongkan sebagai pengeluar kedua paling kompetitif. Indeks ini berpendapat bahawa AS akan mengatasi China pada akhir tahun 2020.

Kesimpulannya

:dizzy: Waktu di China tiga jam kemudian dari Pakistan. Sekiranya terdapat jam 9:16 pagi di Pakistan, maka waktu di China adalah 12:16 pagi. Tarikhnya sama di kedua-dua negara. Bahan mentah bawaan China adalah dari perikanan hingga mineral hingga ke sungai dan laut. Walaupun terdapat banyak bahan semula jadi yang terdapat di China, jumlah orang dan pembahagian yang sama dari bahan mentah bawaan ini masih mencabar China. China mempunyai sejumlah besar arang batu, minyak, dan gas asli. Walaupun demikian, China juga menghasilkan beberapa aluminium, magnesium, antimoni, garam, talc, barit, emas, grafit, fluorspar, arang batu, simen, merkuri, plumbum, besi keluli, molibdenum, fosfat, batuan, nadir bumi, timah, tungsten, bismut , dan zink. Di China, terdapat sebilangan besar gunung yang sangat tinggi dan sebilangan besar sungai yang sangat kuat. Di China, 10 peratus dari keseluruhan China hanya bertani.

:dizzy: Di ladang, sebilangan besar produk yang dihasilkan adalah beras, jagung gandum dan sebilangan besar barli, kedelai, teh, kapas, dan tembakau. China mempunyai budaya air tawar, garam dengan air yang mengandungi ikan dan semua badan air . Dengan semua sumber yang disebutkan, China menjadi sangat terkenal kerana mempunyai sejumlah besar ekosistem yang berubah-ubah. Jadi, kadar literasi di China sangat tinggi. Untuk tahun 2018, kadar literasi adalah 96.84%, terdapat peningkatan peratusan ini sebanyak 1.72% dari tahun 2010. Menurut Bank Dunia , China adalah pengeluar terbesar di dunia. China memulakan pembaharuannya pada tahun 1979 dan telah meningkat hingga hari ini. China juga mengekalkan pertumbuhan tahunannya sebanyak 9 peratus antara tahun 1979 dan 1990. Syarikat tempatan kini menjadi pencabar penting untuk mendapatkan bahagian dalam Pasar China yang berkembang pesat. Bagi negara-negara lain, inilah masanya untuk mendapatkan keuntungan dari pasaran ini.

artikel berkaitan