Apa yang perlu dipakai untuk pengebumian? Pakai hitam, kelabu, atau biru untuk upacara pengebumian , tetapi kebanyakan pengebumian moden menawarkan pelbagai warna selagi tidak begitu menarik. Untuk lelaki, seluar pendek atau denim tidak dibenarkan. Sebaliknya, berpegang pada seluar ringan atau seluar berpakaian.

Apa yang perlu dipakai untuk pengebumian?

Apa itu Pengebumian?

:small_blue_diamond: Pengebumian adalah upacara yang berkaitan dengan pembuangan mayat, seperti pengebumian atau pembakaran mayat dan upacara upacara. Upacara pengebumian mengandungi kerumitan kepercayaan dan amalan yang digunakan oleh ritual untuk mengingati dan menghormati si mati, dari pengebumian hingga berbagai peringatan, doa, dan ritual yang dilakukan untuk menghormatinya.

:small_blue_diamond: Adat berbeza dari budaya ke agama. Pengebumian mempunyai ciri umum dan sah. Sebab-sebab umum untuk pengebumian termasuk berkabung, merayakan hidup mereka, dan memberikan sokongan dan simpati bagi orang yang berkabung; di samping itu, pengebumian mungkin mempunyai nada keagamaan yang bertujuan untuk menolong jiwa si mati hidup selepas kematian atau reinkarnasi.

:small_blue_diamond: Pengebumian biasanya merangkumi ritual di mana jenazah menerima pembuangan akhir. Menurut tradisi dan agama, ini termasuk pemusnahan mayat atau pemeliharaannya. Kepercayaan yang berbeza mengenai kesucian dan hubungan antara badan dan jiwa tercermin dalam upacara pengebumian. A memorial perkhidmatan adalah perkhidmatan pengebumian diadakan di luar mayat si mati.

:small_blue_diamond: Pengebumian adalah masa yang menyakitkan, dan anda harus menghormati suasana ini dengan pakaian yang sesuai . Pakaian pengebumian biasanya berwarna hitam dan konservatif. Pilih pakaian gelap, kencang dan aksesori minimum. Dalam beberapa kes, keluarga mungkin meminta warna atau jenis pakaian tertentu. Dalam kes ini, abaikan tingkah laku yang diharapkan. Kehendak keluarga si mati selalu menjadi perkara terpenting yang perlu diingat semasa upacara pengkebumian.

Ringkasan:

Pengebumian adalah upacara atau upacara yang diadakan setelah kematian seseorang, termasuk pengebumian seseorang atau pembakaran mayat.

Memilih Jenis Pakaian yang Sesuai untuk Pengebumian

:small_blue_diamond: Pilih pakaian yang berwarna hitam atau lebih gelap

Pakaian pengebumian mestilah berwarna hitam. Namun, tidak semua orang dapat membuat penyesuaian tradisional. Tidak jarang melihat orang memakai warna kelabu gelap atau biru laut semasa menghadiri upacara pengebumian. Sekiranya anda memilih untuk tidak memakai warna hitam, pastikan anda memilih warna yang lebih gelap untuk pakaian anda.

Ikuti warna gelap jika anda tidak mempunyai pakaian hitam atau lebih suka tidak memakai hitam. Biru tentera laut, kelabu gelap, hijau tua, dan coklat semuanya berwarna.

Namun, pastikan anda mendapat pemahaman mengenai jenis pengebumian sebelum memilih pakaian anda. Anda dinasihatkan untuk menyimpang dari sisi jam tangan dan pergi ke gelap klasik untuk pengebumian tradisional.

:small_blue_diamond: Elakkan warna terang

Tidak elok memakai warna-warna terang di majlis pengebumian. Warna seperti biru, merah, dan kuning boleh menyinggung perasaan atau tidak sopan. Merah, dalam beberapa budaya, dianggap sebagai simbol perayaan. Penting untuk mengelakkan warna menjadi merah.

Warna terang sama sekali tidak boleh menjadi pakaian anda. Gaun hitam dengan jalur merah jambu di bahagian bawah, atau baju hitam di atas kemeja merah dengan butang merah, tidak sesuai untuk upacara pengebumian.

Walau bagaimanapun, dalam kes yang jarang berlaku, terdapat pengecualian terhadap peraturan ini. Anggota keluarga, dalam beberapa kes, mungkin meminta warna terang, atau warna lain, untuk menghormati si mati. Nantikan permintaan keluarga dalam kes ini.

:small_blue_diamond: Berusaha untuk formaliti kecuali dinyatakan sebaliknya.

Pengebumian selalunya merupakan masa yang menyedihkan. Anda mahukan gaun yang boleh anda pakai dalam temu ramah kerja dengan gaun yang akan anda pakai ke kelab. Sebagai alternatif, keluarga boleh meminta pakaian yang sesuai untuk menghormati si mati. Walau bagaimanapun, melainkan jika ada yang dijelaskan, patuhi formaliti.

Hitam, kelabu, atau guaman tentera laut yang besar pilihan . Dasi dan seluar yang harus dipakai hendaklah dalam warna gelap yang sama.

Anda harus memakai gaun pengebumian dengan hormat, tetapi elakkan memakai pakaian yang tidak biasa seperti seluar pendek atau sandal, dan tutup sehingga anda tidak terlalu banyak kulit.

Pakaian dan skirt panjang sering disarankan di majlis pengebumian. Elakkan apa-apa seperti pakaian sesuai, kerana ini dapat dilihat sebagai pakaian dan bukan pakaian formal. Baju hitam dan seluar gaun juga merupakan pilihan yang baik.

:small_blue_diamond: Ketahui panjang lengan.

Biasanya, anda tidak mahu menunjukkan terlalu banyak kulit pada majlis pengebumian. Sebaiknya elakkan lengan pendek atau pakaian pendek. Sebaliknya, pakai pakaian berlengan panjang. Sekiranya anda mempunyai gaun hitam tanpa lengan yang ingin anda pakai, anda boleh menutup lengan anda dengan selendang atau mengangkat bahu.

:small_blue_diamond: Pilih pakaian yang lebih sederhana daripada pakaian yang bercorak

Coraknya sesuai untuk pengebumian, asalkan tidak kelihatan terlalu terang. Rok dengan bunga, atau kemeja dengan jalur hitam, cukup terselip sehingga siap untuk upacara pengkebumian. Walau bagaimanapun, corak yang mencolok dan terang harus dielakkan, terutamanya jika mereka menggunakan warna terang. Kemeja hitam dengan titik merah bukanlah perkara yang baik untuk pengebumian.

Seperti biasa, ingatlah untuk menghormati kehendak keluarga si mati. Dalam beberapa kes, corak tertentu mungkin diminta.

Ringkasan:

Pakaian pengebumian atau upacara peringatan adalah mudah. Pilih pakaian yang sangat pelindung, tidak berwarna cerah atau berkelip. Pakaian hitam, pakaian, seluar, jaket, dan jersi sesuai.

Memilih Jenis Pakaian yang Sesuai untuk Pengebumian

Memilih Aksesori untuk Pengebumian

:small_blue_diamond: Pilih kasut yang formal tetapi selesa

Perkara ini sangat penting jika anda akan dikebumikan sebelum atau selepas pengebumian. Terdapat banyak berdiri dan berjalan di pengebumian, jadi pilih kasut yang selesa. Tumit tinggi tidak sesuai. Pastikan anda berpegang pada sesuatu yang kemas dan gelap dengan kasut anda.

Kasut berpakaian hitam atau kasut flat adalah pilihan yang bagus. Sepasang kasut hijau, biru tua, kelabu, atau hitam atau kasut berpakaian yang indah selalu menjadi cara yang baik untuk memakainya.

Sekiranya bukan pengebumian formal yang baik, kasut tenis hitam atau kasut boleh berfungsi.

:small_blue_diamond: Pilih ikatan konservatif

Sekiranya anda memakai tali leher, pastikan anda memakainya semasa pengebumian. Ikatan dengan warna terang atau corak terang harus dielakkan dengan segala cara. Tali berwarna pejal, atau tali leher tanpa corak, adalah pilihan terbaik untuk upacara pengkebumian. Pastikan anda memilih warna yang lebih gelap, seperti hijau tua, biru, atau kelabu.

Walau bagaimanapun, terdapat pengecualian untuk peraturan ini. Sekiranya anda pernah mengatakan ikatan baru yang diberikan oleh si mati, ahli keluarga akan menghargai tindakan ini. Anda mungkin ingin memeriksa lebih awal untuk memastikan perkara ini tidak diambil dengan cara yang salah.

:small_blue_diamond: Ratakan solek anda

Sekiranya anda memakai alat solek, simpan sangat minimum semasa majlis pengebumian. Pengebumian biasanya merupakan upacara rasmi. Sama seperti anda tidak akan memakai alat solek yang cantik dan hebat di pejabat anda, jangan memakainya di majlis pengebumian.

Lapisan asas sederhana dengan gincu bogel adalah yang terbaik. Tambahkan sedikit solek, jika anda mahu, dan warna yang sangat ringan dengan maskara.

Seperti biasa, mungkin ada perbezaan bergantung pada kehendak ahli keluarga. Ahli keluarga boleh meminta solek teater yang lebih terang sekiranya anda menghadiri upacara pengebumian pekerja teater.

:small_blue_diamond: Pilih barang kemas tradisional

Sekiranya anda bimbang memilih barang kemas yang sesuai, perlu diperhatikan untuk menghadiri majlis pengebumian. Ini dapat membantu pakaian anda kelihatan suram . Walau bagaimanapun, jika anda ingin memakai barang kemas, berpegang pada klasik. Serangkaian mutiara lebih sesuai daripada kalung yang terang.

Semasa memakai anting-anting, pilih yang sederhana. Potongan bulat besar, atau anting-anting bulat, sangat mencolok di majlis pengebumian. Sebaliknya, pilih anting-anting stud.

:small_blue_diamond: Pilih kotak poket berwarna yang sesuai.

Sekiranya anda meletakkan kotak saku dengan pakaian anda, ini juga harus berwarna hitam. Cari warna seperti biru laut, hijau gelap, dan kelabu.

Ringkasan:

Pakaian pengebumian tidak dipakai untuk perhatian dan harus halus. Begitu juga, aksesori harus melengkapkan penampilan tetapi mestilah minimum. Pakai perhiasan tradisional yang sederhana seperti kalung mutiara, anting-anting pejantan berlian, atau gelang tenis.

Faktor-Faktor Lain dalam Fikiran untuk Pengebumian

:small_blue_diamond: Pertimbangkan kepercayaan agama

Sekiranya seseorang merayakan upacara keagamaan, mungkin ada beberapa peraturan mengenai pakaian dan dandanan. Pastikan untuk memeriksa program lebih awal dan buat kajian pantas. Lihat apakah ada peraturan mengenai pakaian dalam tempoh berkabung. Adalah lebih baik jika anda selalu menghormati agama si mati.

Sebagai contoh, beberapa agama menghendaki wanita bersikap sederhana. Anda tidak mahu tampil dengan gaun atau rok yang terlalu pendek.

Pencarian Internet dapat memberitahu anda mengenai amalan keagamaan. Walau bagaimanapun, biasanya lebih baik untuk berunding dengan seseorang dari keluarga. Mereka boleh memberi anda nasihat terbaik mengenai cara berpakaian.

:small_blue_diamond: Perhatikan adat budaya yang berbeza

Sekiranya si mati mempunyai budaya yang berbeza, warna yang berbeza mungkin sesuai. Walaupun warna gelap secara tradisional digunakan di pemakaman Barat, ini tidak selalu berlaku dalam budaya lain.

Warna terang dikaitkan dengan berkabung dalam budaya lain. Di Korea, warna biru adalah warna berkabung. Di Mesir dan Ethiopia, kuning dianggap warna berkabung.

Dalam beberapa budaya Timur Tengah, warna putih dianggap warna pengebumian.

:small_blue_diamond: Perhatikan cuaca

Sekiranya terdapat pengebumian di luar rumah, pastikan untuk mempertimbangkannya. Anda mungkin perlu membawa payung ketika hujan atau membawa kot ketika sejuk. Pastikan aksesori ini juga sesuai untuk pengebumian.

Walaupun seperti jas hujan dan payung, ingatlah bahawa anda berada di majlis pengebumian. Payung berwarna terang biasanya tidak sesuai untuk rumah pengebumian. Payung hitam, dan jas hujan hitam, sering menjadi pilihan terbaik.

Adalah lebih baik jika anda juga memakai jaket dan jaket hitam. Ia boleh dianggap sebagai bentuk yang buruk untuk menunjukkan pengebumian luar memakai mantel putih.

:small_blue_diamond: Ikut kehendak si mati

Anda harus selalu menghormati permintaan khas, walaupun ia tidak biasa. Sekiranya keluarga meminta warna atau corak acara tertentu, cubalah yang terbaik untuk menangani perkara ini. Sekiranya keluarga menginginkan pengusiran yang tidak diminta untuk menghormati si mati, anda mesti mengikut kehendak mereka mengenai etika tradisi.

Apa yang diharapkan pada upacara pengebumian atau peringatan?

Bergantung pada tempat perkhidmatan diadakan dan pilihan keluarga, perkhidmatan hari ini berbeza-beza. Tidak kira, ada beberapa panduan asas yang harus anda ketahui:

:small_blue_diamond: Tiba tepat waktu atau awal. Tidak baik tiba di perkhidmatan setelah ia bermula. Apabila anda terlambat, masuk dari satu sisi dan duduk seberat mungkin. Semasa keluarga sedang memproses, tunggu sehingga mereka selesai, dapatkan tempat duduk mereka, dan masuk ke belakang mereka.

:small_blue_diamond: Tempat duduk. Keluarga akan mempunyai tempat duduk pilihan, biasanya di hadapan atau di sebelah bilik. Tempat duduk ini akan ditandai, jadi cari tanda "Dipesan" dan elakkan duduk di tempat duduk ini.

:small_blue_diamond: Masuk ke bilik dan duduk dengan senyap. Matikan telefon anda dan jauhkan. Tingkah laku anda seharusnya membiarkan orang di sekitar anda menangis tanpa gangguan.

:small_blue_diamond: Mungkin ada peti mati. Untuk kebanyakan perkhidmatan, anda dipersilakan untuk mendahului perkhidmatan untuk menghormati keranda pengebumian. Jangan menyentuh badan atau benda atau bunga di sekitarnya. Namun, anda tidak perlu melangkah lebih jauh sekiranya tidak mahu.

:small_blue_diamond: Semasa keluarga masuk, anda akan diajar untuk berdiri sehingga mereka masuk dan duduk di tempat duduk mereka. Selepas itu, anda akan duduk.

:small_blue_diamond: Selepas perkhidmatan, para peserta dapat dievakuasi dengan berjalan melalui kotak hitam - sangat menghormati pasukan. Sekiranya anda memilih untuk tidak melihat keranda terbuka, berjalanlah tanpa melihat.

:small_blue_diamond: Apabila anda pergi ke pengebumian dan memandu, anda akan membentuk barisan di belakang kereta yang membawa keranda keluarga dan ahli keluarga. Hidupkan lampu depan anda dan ikuti kereta di hadapan anda. Sekiranya kumpulan anda dikawal ke tanah perkuburan, ikuti arahan polis; anda biasanya akan diiklankan dengan lampu berdiri dan tanda berhenti, dan dengan hormat, pemandu lain mungkin lewat untuk membiarkan anda melintas.

:small_blue_diamond: Di tanah perkuburan, jauhkan diri dari kawasan itu agar keluarga dapat duduk sebelum pergi. Kemudian berkumpul dekat untuk mendengar perkhidmatan ringkas.

Ringkasan:

Sekiranya anda pergi ke upacara pengebumian atau peringatan, anda harus tiba tepat pada waktunya dan duduk sebelum acara dijadualkan untuk dimulakan. Semasa melakukan perbualan dengan seseorang, gunakan nada yang disenyapkan. Upacara peringatan keagamaan kemungkinan akan mengikuti tradisi keagamaan si mati.

Apa yang diharapkan pada upacara pengebumian atau peringatan?

Soalan Lazim

Berikut ini disebutkan beberapa pertanyaan yang sering diajukan berkaitan dengan apa yang harus dipakai untuk upacara pengebumian .

1. Apa yang tidak sopan untuk dipakai untuk pengebumian?

Langkau gaun pendek, gaya berpakaian rendah, atau menarik. Jenis pakaian itu boleh dianggap tidak sopan. Mereka juga menarik perhatian, yang seharusnya tidak menjadi tujuan pakaian pemakaman anda. Peraturan umum adalah memilih sesuatu yang menyentuh lutut atau bawah.

2. Apa yang saya pakai untuk wanita pengebumian?

Ritual pengebumian yang biasa dipakai oleh wanita termasuk:

  • Seluar skirt hitam atau seluar seluar
  • Rok panjang atau seluar yang sesuai dan bahagian atas, kemeja, atau jersi
  • Flat atau pam

3. Apa yang boleh saya pakai untuk upacara pengebumian selain hitam?

Hitam adalah warna tradisional upacara pengebumian. Umumnya boleh memakai pakaian yang tidak gelap, seperti biru atau kelabu. Ikut warna lembut dan tekstur kain agar tidak menarik perhatian orang yang dihormati. Elakkan warna merah, terang, oren, kuning, atau lain-lain.

4. Apakah etika pengebumian?

Nasihat umum mengenai berkelakuan di upacara pengebumian atau upacara peringatan haruslah hormat, bermaruah, dan murah hati. Ingatlah, kehadiran teman, pelukan, atau kata-kata yang baik dapat memberi banyak keselesaan.

5. Budaya mana yang mengenakan warna putih hingga pengebumian?

Di China, warna putih adalah warna berkabung; ia telah lama dikaitkan dengan kematian. Ini adalah warna yang digunakan untuk pengebumian. Sebilangan besar orang Cina beragama Buddha, dan upacara pemakaman mereka juga dianggap putih sebagai warna berkabung.

6. Bolehkah anda memakai legging untuk pengebumian?

Pengebumian adalah upacara rasmi yang bertujuan untuk meratapi kehilangan nyawa dan meraikan si mati. Jangan memakai seluar yoga. Pengebumian adalah majlis rasmi yang memerlukan pakaian formal dan bukan untuk pakaian kasual yang anda pakai untuk tidur.

7. Adakah anda mesti memakai pakaian hitam untuk pemakaman Katolik?

Suasana di majlis pemakaman Katolik sangat menyedihkan dan menghormati, jadi orang harus berpakaian dengan tepat. Di Gereja Katolik, itu ditafsirkan sebagai pakaian biasa berwarna hitam. Lelaki harus memakai sut dan tali leher atau sekurang-kurangnya jaket dan tali leher sukan. Wanita harus memakai skirt atau gaun hitam atau seluar.

8. Bolehkah anda memakai hitam dan putih untuk pengebumian?

Memakai kemeja berpakaian putih biasanya baik-baik saja dengan pakaian dan tali leher kelabu, hitam, atau ketenteraan yang diikat, tidak ada warna atau cetakan yang terang. Memakai baju putih boleh dikurangkan dengan blazer atau kardigan hitam atau hitam, terutamanya jika anda juga boleh memakai selendang hitam dengannya.

9. Bolehkah anda memakai gaun tanpa lengan untuk pengebumian?

Banyak pengebumian mempunyai kod pakaian hitam, di mana kebanyakan orang yang berkabung memilih sesuatu yang bijaksana dan bermaruah. Sebaliknya, pilih gaun tanpa lengan, bahu, atau lengan panjang, atau pasangkan leher kura-kura dengan sepasang seluar hitam berkobar.

10. Berapa banyak wang yang anda berikan pada majlis pengebumian?

Peraturan umum adalah bahawa kos pengebumian bunga mesti disertakan dengan sumbangan. Atau hanya tawaran pencalonan untuk orang dengan anggaran yang ketat adalah tindakan yang boleh diterima. Bunga pengebumian biasanya berharga antara 50 dolar dan 80 dolar untuk mendapatkan sejambak berukuran besar dan 100 dolar atau lebih untuk karangan bunga yang besar.

Kesimpulannya

Apa yang perlu dipakai untuk pengebumian? Pakaian pengebumian yang betul adalah sederhana. Berpakaian untuk menunjukkan rasa hormat kepada orang yang anda ingat dalam hidup anda. Ini bermaksud memilih pakaian yang sangat pelindung, tidak berwarna terang. Pakaian hitam, pakaian, seluar, jaket, dan jersi sesuai.

artikel berkaitan

Nota Terima Kasih Untuk Peringatan Massa Bagaimana mencari berita kematian orang tertentu? Makna Mawar Putih