Whataburger adalah sebuah syarikat restoran Amerika persendirian yang berpusat di San Antonio, Texas, yang mengkhususkan diri dalam hamburger dan mengekalkan ibu pejabatnya di sana. Penganalisis Bank of America, Gregory Francfort mengatakan, trend pengembangan kedai memindahkan bahagian pasaran jauh dari restoran yang lemah dan menjadi jenama yang lebih kuat. Stok Whataburger di China dan Amerika.

Apa itu Whataburger?

Whataburger adalah rangkaian makanan segera persendirian Amerika yang ditubuhkan di San Antonio, Texas, yang mengkhususkan diri dalam burger. Harmon Dobson dan Paul Burton mendirikan syarikat itu pada tahun 1950, dan restoran pertama dibuka di Corpus Christi, Texas. Sehingga 2019, keluarga Dobsons kini mengendalikan rangkaian dengan keluarga Dobson melalui syarikat ekuiti swasta dengan kepentingan minoriti.

Terdapat lebih daripada 670 kedai, di mana 126 daripadanya adalah francais, di Texas, dan lebih dari 150 di New Mexico, Arizona, dan Amerika Selatan. Selama bertahun-tahun, Whataburger dikenali kerana struktur A-frame berjalur oren-dan-putih yang unik. Dibina di Odessa, Texas, restoran A-frame pertama kini menjadi tempat bersejarah.

Tempat penginapan ini dirancang untuk dirobohkan pada tahun 2019 dan berubah menjadi struktur yang lebih kontemporari. Produk utama syarikat merangkumi: "Whataburger," "Whataburger Jr.", "Justaburger," "What a catch," dan "Whatachick'n." Terdapat juga menu sarapan untuk syarikat tersebut.

Jenis Peribadi
Industri Restoran
Genre Makanan segera
Ditubuhkan 8,1950 Ogos.
Pengasas Corpus Christi & Harmon Dobson
Hasil $ 2Billion +

Frankfurt telah meningkatkan jumlah unjuran pendapatan pemegang saham restoran menjelang 2020 (pertumbuhan keuntungan + dividen). Restoran ini dimulakan pada tahun 1950 di Corpus Christi, Texas, oleh Harmon Dobson dan Paul Burton. The Dobsons keluarga dikendalikan oleh sebuah firma ekuiti persendirian yang mempunyai kepentingan kecil dalam keluarga Dobson sehingga 2019.

Sejarah

1960-an dan 1970-an

Menjelang tahun 1960, kedai-kedai beroperasi di Texas, Florida, dan Tennessee. Dobson membina sebuah kedai kerangka A berwarna oren dan putih berjalur di Odessa, Texas, pada tahun 1961, yang diilhamkan oleh cintanya yang menggembirakan. Pada tahun 1962, menu tersebut merangkumi masakan Perancis dan pastri panas.

Ia berkembang menjadi 26 kedai di Arizona pada tahun 1963. Wilayah Texas Coastal Bend diproyeksikan untuk menjual 15,000 burger sehari pada tahun 1965. Simbol korporat "Flying W" diciptakan pada tahun 1967, dan syarikat itu berkembang ke 40 lokasi di empat negeri.

Pada 11 April 1967, Dobson dan seorang rakannya meninggal dunia setelah nahas kapal terbang, dan janda Dobson's Dobson, Grace, mengambil alih tugas. Syarikat ini mendirikan kedai transmisi pertamanya pada tahun 1971 dan membuka gerai ke-100 pada tahun 1972. Pada tahun 1974, reka bentuk A-frame menjadi "A-Frame moden" untuk ruang memandu dan makan.

1980-an dan 1990-an

Pada tahun 1980, syarikat ini membuka kedai ke-300. Tiga kedai Corpus Christi mula beroperasi 24 jam sehari pada tahun 1982. Sarapan Bun ditawarkan pada tahun 1983, bersama dengan sandwic Whatachick'n dan sarapan nyamuk. Dia mendirikan kedai ke-400 pada tahun 1987 dan berhenti beroperasi di California.

2000 - Sekarang

Pada tahun 2001, semasa Sesi Legislatif Texas ke-77, undang-undang diluluskan yang menyatakan Whataburger sebagai Harta Karun Texas. Pada tahun 2003, syarikat McGarrah Jessee, yang terletak di Austin, memulakan kempen iklan menggunakan suara serius dari pelakon Ohio William Bassett.

Pada tahun 2007, syarikat itu mencapai 700 kedai di 10 negara, dengan pendapatan tahunan $ 1 bilion. Pada bulan Oktober 2011, perniagaan mengubah TVnya "Iklan bergaya dokumentari untuk pekerja dan pelanggan menggunakan kata-kata mereka sendiri untuk menggambarkan apa yang membuat Whataburger hebat," menurut iklan tersebut.

Harmon Dobson dan Paul Burton ingin mendirikan restoran hamburger pada tahun 1950. Tujuan DobsonDobson adalah 'membina burger yang lebih baik dengan dua tangan yang terasa sangat indah sehingga apabila anda mempunyai mulut, anda akan memberi komen' apa itu burger! ' "Kedai itu juga menjual 25 sen burger, minuman, dan makanan ringan.

Setelah pertikaian mengenai kenaikan harga burger di Dobson 25-30 sen, Burton dan Dobson membubarkan kerjasama mereka pada tahun 1951. Burton tiba di San Antonio, Texas , yang dimiliki oleh francaisi Whataburger. Sebulan kemudian, harga burger naik menjadi 35 sen.

Pada tahun 1952, DobsonDobson membina kedai pertamanya di Kingsville, Texas, berhampiran Corpus Christi. Pada tahun 1953 Joe Andrews, Sr., adalah pemegang francais bukan pengasas pertama di Alice, Texas. Pada tahun 1959 Restoran Whataburger pertama di luar Texas dibuka di Pensacola, Florida.

Ringkasan

Whataburger adalah rangkaian makanan segera persendirian Amerika yang ditubuhkan di San Antonio, Texas, yang mengkhususkan diri dalam burger. Whataburger menawarkan menu pagi dengan sandwic dan menyajikan sarapan dari jam 23:00 hingga 11:00, untuk tempoh 12 jam tambahan, yang meliputi pasar khusus untuk pencari sarapan lewat malam.

Diniagakan secara terbuka

Whataburger adalah syarikat swasta yang terletak di San Antonio, Texas. Kerana syarikat itu adalah peribadi, umum awam tidak boleh membeli saham saham Whataburger itu. Ia tidak berurusan dengan bil, mempunyai simbol inventori, atau mempunyai harga inventori.

Pada tahun 1950, Harmon Dobson memulakan syarikat di Corpus Christi, Texas, sebagai kedai burger. Menjelang tahun 1960 Harmon memiliki 17 restoran, dan francais luar negeri pertama didirikan di Florida, diikuti oleh lokasi di Tennessee. Pada tahun 1967 Mr Dobson meninggal secara tragis dalam bencana penerbangan, yang menyebabkan isteri Harmon Grace mengambil alih pengurusan.

Grace bekerja pada tahun 1970-an untuk meningkatkan jumlah restoran di 12 negara menjadi lebih dari 200. Pada tahun 1980-an, lebih dari 100 gerai, menu yang diperluas, dan pilihan Whataburgers diperkenalkan 24 jam sehari. Pada tahun 1990-an, Tom Dobson menjadi Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat yang baru.

Syarikat burger mencapai kejayaan dengan pembukaan ke-500 restorannya sepanjang dekad ini. Whataburger kini mempunyai lebih dari 850 kedai di Texas, di mana lebih dari 700 berada. Jadi, siapa yang memiliki Whataburger hari ini? Whataburger telah menjadi milik keluarga yang unik sejak ia bermula pada tahun 1950. Namun pada bulan Jun 2019, keluarga tersebut menjual saham BDT Capital Partners.

BDT Capital adalah syarikat pelaburan swasta di Chicago yang dimiliki oleh perniagaan terkemuka seperti Panera Bread dan Krispy Kreme. Sebilangan peminat Whataburger takut bahawa, antara perubahan yang tidak menyenangkan lainnya, syarikat akan mengubah menu. Tetapi Whataburger menjamin penggunanya bahawa strategi perniagaan akan tetap sama dengan tweet ini:

Pengembangan itu dinyatakan sebagai alasan utama mengapa keluarga Dobson memilih saham majoriti. Peluncuran yang diperluas termasuk model francais baru. Selama 20 tahun, Whataburger tidak hadir dalam francais. Sebilangan kecil lokasi telah disusun semula selain francais.

Sebilangan orang tertanya-tanya apakah Whataburger dapat menjaga perniagaan keluarga sementara syarikat berkembang ke arah model francais yang lebih korporat.

Kakitangan pengurusan Whataburger

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif semasa Preston Atkinson dari Whataburger dan Presiden Lembaga Pengarah Tom Dobson juga telah mengangkat banyak pemimpin. Pasukan kepemimpinan Whataburger mempunyai lebih dari 150 tahun pengetahuan gabungan dalam mengembangkan jenama Whataburger, dan oleh itu semua pekerjaan telah menjadi promosi dalaman.

"Kami berpendapat bahawa adalah tepat untuk mendukung kepemimpinan baru syarikat kerana jenama ini dimulakan dengan strategi pengembangan dan pengembangan," tambah Atkinson. "Pasukan kepemimpinan ini menggabungkan kepercayaan inti Whataburg, visi strategis, dan kepemimpinan yang berpusatkan orang untuk mendorong kita maju."

Berapakah gaji eksekutif yang membosankan?

Rata-rata pampasan eksekutif Whataburger adalah $ 237,927 setiap tahun. Gaji yang biasanya diharapkan pengurus Whataburger, termasuk gaji dan bonus asas, adalah $ 239.001 atau $ 114 sejam. Eksekutif yang paling banyak diganti di Whataburger menghasilkan $ 700,000 setahun, dengan yang terendah berpendapatan $ 50,000.

Sebagai perbandingan, sejumlah 2 rekod gaji dicatatkan untuk pekerja Whataburger. Whataburger mempekerjakan 87 pekerja (277), berada di kedudukan 35% teratas syarikat serupa, sementara 84 pekerja di Whataburger berada di kedudukan yang sama antara 40% organisasi serupa (berdasarkan 96 penilaian).

Memandangkan kejayaan sos HE-Whataburger B sejak 2014, kedai HEB dan Central Market telah mengumumkan bahawa mereka akan menawarkan paket suar 1 kutub. Whataburger menjual barisan perasa mereka dalam botol 14oz dan 20oz. Ia juga menjual sos Picante dan balang salsa hijau, dan campuran penkek.

Ringkasan

Whataburger telah bertahun-tahun diiktiraf kerana struktur A-frame berjalur oren dan putih yang tersendiri. Restoran A-frame pertama, dibina di Odessa, Texas, kini menjadi monumen bersejarah. Harta tanah dijadualkan dirobohkan menjadi bangunan yang lebih moden pada tahun 2019. Produk barang runcit

Ibu Pejabat dan Pejabat

Pada tahun 2009, di 300 Concord Plaza Drive di San Antonio, sebuah harta tanah seluas 13 000 m2, perniagaan ini berpindah ke markas baru. Ibu pejabat syarikat itu dahulu berada di Corpus Christi. Pejabat wilayah Irving dengan Corpus Christi, Houston Setelah Ike merosakkan Texas pada tahun 2008, syarikat itu mula menjelajah ibu pejabatnya di Corpus Christi.

Pada hari Jumaat, 21 November 2008, syarikat mengatakan akan memindahkan pejabat tersebut secara kekal ke San Antonio dan mengekalkan pejabatnya sekarang di Corpus Christi selama-lamanya untuk memudahkan penempatan semula. Oleh kerana bakat yang lebih luas untuk pekerja yang mungkin, perlindungan yang lebih baik untuk ribut , dan ruang pejabat yang lebih ekonomik, syarikat itu memilih San Antonio secara kekal.

Concord Plaza dibeli dari HDG Mansur pada bulan Mac 2009. Menurut pihak berkuasa Whataburger, Concord Plaza dipilih kerana berdekatan dengan kawasan kejiranan dan sekolah yang sesuai untuk pekerja dan dapat diakses ke Lapangan Terbang Antarabangsa San Antonio.

Semasa Whataburger membeli bangunan itu, Tesoro berpindah ke tempat lain, yang menyewa ruang untuk pembangunan. Syarikat ini bertujuan untuk memindahkan 250 pekerjaan ke San Antonio di sektor korporat dengan lebih 60% pekerja di Corpus Christi dan di tempat lain.

Kedai Whataburger

Whataburger menipu di Virginia, North Carolina, dan South Carolina dengan perniagaan restoran milik keluarga What-A-Burger. Di bekas Warwick County, pertubuhan What-A-Burger pertama diciptakan pada tahun 1950 oleh ahli perniagaan Jack Branch berhampiran Newport News (persimpangan Jefferson Avenue dan Laluan AS 258).

Tapak cawangan asal sedikit sebelum restoran pertama di Texas Whataburger; ia dipindahkan berikutan projek untuk meningkatkan lingkaran lalu lintas . What-A-Burger dan Whataburger mengetahui kehadiran negara lain sehingga sekitar tahun 1970 ketika surat-menyurat wujud. Namun, hingga tahun 2002–2003, ketika kedua perusahaan tersebut menuntut satu sama lain atas tuduhan pelanggaran merek dagang, tidak ada tindakan hukum yang diambil.

Sebuah syarikat restoran kedua di North Carolina, bernama What-A-Burger Drive-In, yang dimiliki oleh Eb dan Michael Bost, bukanlah seorang pendakwa. Namun, ia juga akan mempertahankan namanya di bawah bidang kuasa undang - undang . Kedai mereka berjumlah # 1 di Kannapolis, North Carolina, hingga # 15 di Concord, North Carolina.

Ringkasan

Whataburger adalah jenama restoran serantau di Selatan dan Barat Daya Amerika, yang menumpukan perhatian pada burger. Whataburger telah berkembang menjadi 700 laman web dan terkenal dengan atap bingkai A berwarna merah dan putih, dan sekarang juga termasuk sandwic Justaburger, sandwic Whoacatch, sandwic ayam, dan taquitos.

Soalan Lazim

Orang ramai bertanya banyak mengenai Whataburger. Kami membincangkan beberapa perkara di bawah:

:one: Siapakah pemilik Whataburger?

Keluarga Dobson mengendalikan syarikat itu dengan kumpulan ekuiti persendirian dan keluarga Dobson sehingga 2019, yang masih sangat menarik. Di Texas, terdapat kira-kira 670 kedai , di mana lebih daripada 150 kedai francais di New Mexico, Arizona, dan selatan Amerika Syarikat.

:two: Apakah simbol ticker Whataburger?

Tiada stok dikeluarkan untuk mana-mana syarikat buat masa ini. Whataburger bukan syarikat perdagangan. Keluarga pengasas dan francaisornya masih memegangnya.

:three: Bolehkah saya membuat pelaburan di Whataburger?

Pelaburan untuk membuka restoran bernilai $ 1.2 juta di Whataburger. Kos francais awal tidak tersedia.

:four: Apa yang luar biasa mengenai Whataburger?

Syarikat ini terkenal dengan beberapa ciri khas:

1 - Eksklusivitas tenggara dan barat daya di AS 2 - Bangunan- bangunan berbingkai A klasik digunakan untuk restoran mereka. 3 - Skema warna oren dan putih khas yang mungkin dikenalinya.

:five: Mengapa tidak ada Whataburger di California?

TIADA Whataburger ada di California pada masa ini. Whataburger adalah institusi Texas! Laman web lain di Texas juga akan mempunyai penampilan korporat yang dikemas kini untuk membantu memandu . Sebelum memilih untuk keluar dari pasar pada tahun 1987, syarikat itu membuka lapan lokasi di California.

:six: Adakah penting apa itu daging hambar?

Sejak tahun 1950, kami telah menawarkan burger yang lebih besar dan lebih baik dengan bangga. Setiap Whataburger masih dipesan jika dipesan. Kami masih menggunakan daging lembu 100% tulen dan menyajikannya pada baguette bersaiz 5 inci yang besar. Kami masih mengalu-alukan pelanggan kami dengan senyuman 24 jam sehari, tujuh hari seminggu.

:seven: Bagaimana dengan Whataburger yang sangat tidak sihat?

Burger double atau triple patty mungkin mempunyai lebih banyak kalori dan lemak daripada yang harus anda makan sepanjang hari. Triple Meat of Whataburger adalah salah satu pilihan terburuk. Seribu seratus tiga puluh kalori dan 70 gram lemak ada.

:eight: Apa itu sos Whataburger?

Gabungan unik lada dan rempah. Sos ini terkenal di Patty Melt of Whataburger. Jalapeño Ranch • Peternakan pedas ini mula dikenali di Whataburger's Monterey Melt.

:nine: Adakah Whataburger terletak di Texas sahaja?

Mulai sekarang, Whataburger hanya beroperasi di 10 negara, dengan Texas, yang mempunyai 684 lokasi. Syarikat ini juga mempunyai pejabat di Alabama, Arkansas, Florida, Georgia, Louisiana, Mississippi, New Mexico, Oklahoma, dan Mexico.

:keycap_ten:Adakah Whataburger menggunakan lendir merah jambu?

Pengurus restoran Whataburger LP mengatakan pada hari Jumaat bahawa mereka ingin berjanji kepada pengguna bahawa burger mereka tidak dibuat, atau tidak pernah dibuat, menggunakan daging jagung halus. Tidak ada lendir merah jambu yang dapat dilihat di daging lembu kami, dan juga tidak dirawat dengan amonia. "

Kesimpulannya

Whataburger adalah perniagaan restoran Amerika khusus hamburger dengan pejabat swasta di San Antonio, Texas. Ditubuhkan pada tahun 1950, syarikat ini memulakan restoran pertamanya dengan Harmon Dobson dan Paul Burton di Corpus Christi, Texas. Ia dimiliki oleh keluarga Dobsons hingga 2019, dan oleh keluarga Dobson, sebuah syarikat ekuiti swasta dengan kepentingan minoriti kini menjalankan perniagaan tersebut.

artikel berkaitan

Whataburger mengucapkan terima kasih kepada pekerja dengan bonus lebih dari $ 90 juta

Whataburger telah memberikan lebih daripada $ 90 juta insentif kepada pekerjanya.

Musim panas memerlukan burger musim panas! Tonton untuk mengetahui semua perkara yang perlu diketahui mengenai item menu terbaru Whataburger.

Whataburger memberi bonus kepada pekerja dengan bonus lebih dari $ 90 juta sebagai tanda terima kasih.

Hadiah itu adalah "terima kasih untuk [pekerja] layanan terbaik semasa pandemi dan cuaca musim sejuk yang melampau di seluruh kawasan 10-negara," menurut perniagaan makanan segera.

Pekerja juga mendapat gaji kecemasan tambahan dan penggandaan 401 (K) rancangan mereka yang sesuai untuk tahun 2020, menurut restoran yang berpusat di Texas.

10 Stok Makanan Segera Terbesar

Pelabur lebih suka perusahaan makanan segera. Rantai nasional khas yang menjual burger, pizza, atau ayam mempunyai model perniagaan sederhana dengan margin keuntungan yang baik. Dan, kerana beberapa pilihan pengguna asas dan berkekalan yang merangkumi rasa, nilai, dan kemudahan, stok makanan segera mempunyai potensi pasaran yang besar.

Ini adalah perniagaan yang sukar untuk berjaya, dan hanya beberapa organisasi yang mempunyai apa yang diperlukan untuk bersaing di pentas nasional atau seluruh dunia secara konsisten. Saingan terus mencari item baru dan kos yang lebih rendah untuk mendapatkan bahagian pasaran pemimpin industri.

Mari kita lihat stok makanan segera yang menguasai pasaran awam di Amerika Syarikat berikutan masalah ini.

Whataburger milik keluarga bukan milik keluarga lagi

Sejak menyatakan bulan lalu bahawa ia ingin "meneroka alternatif kami," restoran burger kegemaran keluarga Texas, Whataburger telah menjual pemilikan majoriti kepada BDT Capital Partners, sebuah syarikat ekuiti swasta, sementara keluarga asal rantai itu, Dobson's, memiliki kedudukan minoriti.

Menurut siaran akhbar, tujuan pemilikan baru adalah untuk memperluas rangkaian burger ke "khalayak baru."

Menurut seorang perwakilan, lebih banyak maklumat mengenai pengembangan itu belum tersedia, tetapi ini menunjukkan bahawa kedai Whataburger akan datang ke pantai Timur dan Barat, Midwest, dan kawasan utara lain dalam waktu terdekat.

Whataburger menjual saham pemilikan majoriti kepada syarikat Chicago

Untuk berkembang, restoran Texas milik keluarga Whataburger menjual pemilikan kawalannya kepada sebuah firma pelaburan Chicago.

Rakan Pembiayaan BDT, yang berpusat di Chicago, akan menasihati Whataburger mengenai strategi pengembangan dan menyediakan modal pertumbuhan jangka panjang, menurut rantai tersebut.

Ibu pejabat syarikat itu akan tinggal di San Antonio, menurut satu kenyataan.

"Kami telah menyelidiki banyak cara untuk mengembangkan jenama dan menawarkannya kepada khalayak baru untuk terus memuaskan pelanggan kami," kata Presiden dan CEO Whataburger, Preston Atkinson dalam satu kenyataan.

"Kami melalui proses ini dengan tujuan dan semangat kerana kami ingin mencari pasangan yang mempunyai kepercayaan dan menghormati budaya kami."

Soalan Lazim

Stok Whataburger: Bolehkah Anda Membeli Saham?

Apakah Whataburger adalah syarikat awam?

Whataburger adalah sebuah syarikat milik persendirian yang berpusat di San Antonio, Texas. Orang awam tidak dapat membeli stok Whataburger kerana syarikat itu adalah persendirian. Ia tidak diperdagangkan di bursa saham, tidak mempunyai simbol saham, dan tidak mempunyai harga saham.

Siapa pemilik Whataburger?

Harmon Dobson mendirikan perniagaan pada tahun 1950 sebagai sebuah kedai burger di Corpus Christi, Texas. Harmon memiliki 17 restoran pada tahun 1960, dan di Florida, dia membangun francais luar negeri yang pertama, diikuti dengan sebuah kemudahan di Tennessee. Dobson dengan sedih terbunuh dalam nahas pesawat pada tahun 1967.

Kesimpulannya

Whataburger pertama kali muncul pada tahun 1950, sebelum Ray Kroc memulakan waralaba McDonald's, sebelum Fatburger atau Burger King, dan ketika satu-satunya francais burger makanan segera utama adalah White Castle, Krystal, dan In-n-Out. Ini bermula dengan menjual makanan yang berpatutan kepada pelajar kolej, dalam hal ini burger 25 sen di seberang jalan dari Del Mar College di Corpus Christi, Texas, serupa dengan syarikat Jim 'N Nick's, Zaxby's, dan syarikat lain yang berjaya diliputi dalam ruangan ini. Enam puluh empat tahun kemudian, terdapat lebih daripada 700 pos di belasan negeri, yang terbentang dari Arizona ke Florida dalam garis yang tidak terputus.

Syarikat ini masih dimiliki keluarga dan dikendalikan oleh anak pengasas, dengan hanya sekitar seperlima dari gerai yang diberi francais (tidak boleh keliru dengan francais).

Pemilikan mayoritas Whataburger telah dijual kepada Chicago Merchant Bank, tetapi peminat Texas menginginkannya kembali.

Penyokong W hataburger sangat marah dengan pengubahsuaian baru-baru ini kepada syarikat makanan segera Texas yang popular.

Kepentingan majoriti dalam Whataburger telah dibeli oleh BDT Capital Partners, sebuah perniagaan pelaburan swasta yang berpusat di Chicago. Walaupun tidak diketahui apa kesannya, jika ada, penjualan ini akan ada di kedai operasi yang ada, banyak peminat Texas akan merasa dikhianati olehnya. JJW tiba pada petang Jumaat.