Facebook membeli messenger WhatsApp beberapa tahun yang lalu, dan sekarang, dengan perubahan baru dalam dasar privasi WhatsApp, banyak percanggahan telah berlaku di Internet .

Namun, memang benar bahawa WhatsApp telah menjadi aplikasi yang sangat baik sejak beberapa tahun kebelakangan ini dan merupakan salah satu aplikasi pesanan suara dan panggilan suara teratas.

Oleh itu, apakah kebijakan privasi baru WhatsApp yang menjadikan banyak pengguna beralih ke aplikasi pemesejan dan panggilan lain?

Nah, menurut dasar privasi WhatsApp yang baru, ia akan berkongsi semua maklumat anda dengan Facebook syarikat induknya.

Negeri WhatsApp:

"Dasar Privasi kami (" Dasar Privasi ") menjelaskan maklumat kami berfungsi, termasuk data yang kami interaksi untuk menawarkan Jenis bantuan kami.

Sebagai contoh, Dasar Privasi kami membincangkan data apa yang kami kumpulkan dan bagaimana ini mempengaruhi anda. Ini juga menjelaskan cara yang kami ambil untuk memastikan keselamatan anda, seperti membina Perkhidmatan kami sehingga mesej yang disampaikan tidak disingkirkan oleh kami dan memberi anda arahan mengenai siapa anda berkomunikasi dengan Perkhidmatan kami.

Kami adalah salah satu Syarikat Facebook . Anda boleh mengetahui lebih jauh lagi di dalam Dasar Privasi ini mengenai tata cara kami berkongsi data di seluruh kumpulan organisasi ini. Dasar Privasi ini berlaku untuk keseluruhan Perkhidmatan kami kecuali jika ditunjukkan sesuatu yang lain. "

Saya tahu agak pelik menjadi pengguna WhatsApp untuk berkongsi maklumat peribadi anda dengan Facebook. Jadi, anda selalu mempunyai pilihan untuk beralih ke alternatif lain.

3 Alternatif WhatsApp Teratas

Mengganti WhatsApp boleh menjadi sangat mencabar, tetapi beberapa utusan berjaya memberikan persaingan yang sukar. Itu juga sangat mengagumkan dan memberangsangkan.

Berikut adalah 3 alternatif WhatsApp teratas yang boleh anda gunakan pada tahun 2021; mari kita lihat apa yang menjadikan mereka mampu menggantikan WhatsApp.

Utusan Telegram

Telegram Messenger telah menjadi salah satu aplikasi pesanan terbaik seperti WhatsApp. Beberapa ciri Telegram yang hebat termasuk membuat kumpulan dengan sehingga 100,000 peserta, berkongsi fail dengan ukuran maksimum 1.5 Gb, penyulitan hujung-ke-hujung, dan banyak lagi.

Namun, ada satu kelemahan menggunakan Telegram yang tidak diketahui oleh kebanyakan orang. Anda mesti memikirkan apa itu. Ia tidak membenarkan penyulitan untuk semua sembangnya! Anda harus membuat " sembang rahsia" apabila anda ingin membuat perbualan anda dengan seseorang yang disulitkan dari hujung ke hujung.

Untuk berkongsi fail berukuran besar, pastikan anda menggunakan salah satu Pakej Internet Spectrum untuk mengelakkan masalah kelajuan perlahan.

Utusan Peribadi Isyarat

Yang paling menggembirakan adalah bahawa Signal foundation adalah syarikat yang sama yang menawarkan perkhidmatan enkripsi end-to-end ke Facebook dan WhatsApp messenger. Namun, Signal juga telah mengeluarkan aplikasi pesanannya sendiri dengan ciri penyulitan yang sama.

Signal Private Messenger mempunyai lebih banyak ciri keselamatan daripada messenger WhatsApp. Ini menghalang sesiapa sahaja untuk mengambil tangkapan skrin mesej anda dan menawarkan anda ciri mesej yang merosakkan diri sendiri.

Oleh itu, jika perhatian utama anda adalah privasi - usaha terbaik anda memilih utusan adalah dengan menggunakan Signal.

Kik

Perkara terbaik mengenai KiK ialah ia menawarkan anda untuk menggunakan perkhidmatan sembang dan panggilan tanpa memberikan nombor telefon anda dengannya. Tidak seperti WhatsApp, anda tidak perlu merasa tidak selamat semasa berkongsi nombor telefon anda dengan KiK kerana tidak memerlukannya terlebih dahulu.

Anda boleh menggunakan alamat e-mel anda untuk mendaftar dengan perkhidmatan sembang dan panggilan KiK. Kik mempunyai semua ciri, termasuk emoji, pelekat , perkongsian video, perkongsian foto, dan banyak lagi.

Walaupun ada baiknya bagi sesetengah orang bahawa ia tidak berkongsi nombor telefon bimbit, tetapi bagi yang lain, ini agak sukar. Banyak operasi profesional memerlukan nombor telefon untuk berhubung antara satu sama lain.

Garisan bawah

Kerana perubahan mendadak dalam dasar privasi WhatsApp, kebanyakan orang berfikir untuk beralih ke aplikasi pesanan dan panggilan lain. Dasar privasi baru WhatsApp adalah tentang perkongsian maklumat pengguna dengan ibu bapa c yang syarikat Facebook.

Walaupun telah menunda pelaksanaan kebijakan baru, tetap ada dan dapat dilaksanakan dalam waktu dekat. Oleh itu, untuk bergantung pada WhatsApp nampaknya bukanlah keputusan yang bijak sama sekali.

Ramai orang tidak berpuas hati dengan keselamatan WhatsApp lagi. Namun, dengan langkah tidak pasti dari WhatsApp ini, seluruh dunia telah dipecah menjadi beberapa kategori yang berbeza - seperti ada di Telegram, beberapa di Signal, dan beberapa di aplikasi pesanan lain. Jadi, tidak ada aplikasi universal untuk berhubung antara satu sama lain. Sekiranya anda merasakan privasi adalah perhatian utama anda, cubalah salah satu alternatif messenger WhatsApp.

1 Suka