Bilakah bayi boleh makan telur? Bayi boleh memakan telur pada usia 6 bulan. Telur adalah sumber protein yang bagus untuk anak-anak dan mudah disediakan. Hidangkan bayi anda dengan rebus pada usia 6 bulan. Masukkan susu atau air untuk menjadikannya lebih cair.

:eight_pointed_black_star: Bagaimana cara memperkenalkan telur?

telur

Bayi anda harus makan satu hingga dua sudu protein dua kali sehari dari usia tujuh bulan. Walaupun piawaian semasa tidak termasuk menunggu untuk menyajikan bayi anda dengan telur, anda mungkin masih ingin meminta jadual yang disyorkan kepada pakar pediatrik anda.

Adalah idea yang baik untuk menawarkan makanan baru kepada bayi dengan berhati-hati dan satu demi satu. Oleh itu, anda mungkin melihat reaksi yang mungkin dan mempunyai pemahaman yang baik mengenai makanan yang menghasilkan reaksi tersebut. Salah satu teknik untuk memperkenalkan makanan ialah menunggu selama empat hari. Perkenalkan anak anda kepada telur pada hari pertama. Kemudian tunggu empat hari sebelum anda menambahkan sesuatu yang baru dalam diet anda. Hubungi pakar pediatrik anak anda jika anda melihat alahan atau kepekaan lain.

Tempat awal yang sangat baik untuk memulakan telur hanya dengan kuning telur. Berikut adalah beberapa pilihan untuk menambahkan kuning telur ke dalam diet anak anda:

  • Rebus telur dengan keras, kupas kulitnya, dan angkat kuning telurnya. Padankan dengan susu ibu, formula (atau susu keseluruhan jika bayi anda berumur lebih dari 1 tahun). Anda juga boleh menghancurkan kuning telur dengan alpukat, pisang, ubi jalar dan buah-buahan dan sayur - sayuran lain yang disucikan semasa bayi anda belajar makan lebih banyak makanan.

  • Bahagikan kuning telur dari telur mentah. Panaskan periuk dengan sedikit mentega atau minyak. kuning susu ibu atau berebut susu keseluruhan. Anda juga boleh menambah satu sendok makan sayuran yang telah dimurnikan yang sudah menjadi sebahagian daripada diet anak anda.

  • Bahagikan kuning telur dari telur mentah. Campurkannya dengan setengah cawan gandum dan sayur-sayuran atau buah-buahan yang dimasak. Kacau hingga masak. Kemudian potong atau koyak ke dalam pencopet.

Apabila bayi anda berumur satu tahun atau pusat jagaan anak anda memberi isyarat hijau keseluruhan telur, anda boleh mencuba mengikis keseluruhan telur dengan susu ibu atau susu keseluruhan. Anda juga boleh menambahkan keseluruhan telur ke penkek , wafel dan makanan bakar. Kaedah hebat lain untuk memasukkan keseluruhan telur hingga hari anak anda adalah telur dadar sederhana dengan sayur-sayuran dan keju lembut.

:eight_pointed_black_star: Bilakah bayi dibenarkan mendapatkan telur?

Bilakah bayi dibenarkan bertelur

Telur adalah alahan yang kerap, jadi makanan ini bukanlah makanan pertama dari pemakan baru anda. Anda tidak perlu menunggu terlalu lama untuk memperkenalkannya, sebaliknya.

Doktor anda mungkin akan memberi anda cahaya untuk memperkenalkan pepejal baru selama 6 bulan . Doktor anda akan memberitahu anda, jika bayi anda telah mencuba dan menerima banyak makanan yang kurang alergi seperti buah, sayuran atau bijirin bayi, jika betul jika anda mengalami alahan seperti telur.

Walaupun pakar berpendapat bahawa pengenalan alergen kemudian menurunkan kemungkinan reaksi, namun tidak ada alasan untuk menunggu di American Academy of Pediatrics (AAP). Sebenarnya, beberapa kajian menunjukkan bahawa bayi yang mula makan telur 4 hingga 6 bulan cenderung tidak mengalami alergi daripada bayi yang tidak memakan telur selama 10 hingga 12 bulan.

Hubungi doktor anda untuk kali pertama semasa menambahkan telur pada waktu makan. Sekiranya anda melayani mereka terlebih dahulu, bersiaplah untuk melakukannya di rumah (berbanding di tempat jagaan harian atau di restoran). Ini akan memudahkan bayi anda untuk mengingat jam pertama atau kedua selepas makan sehingga anda dapat memerhatikan reaksi alahan . Anda juga akan mengetahui semua makanan yang dimakannya sepanjang waktu makan, sehingga lebih mudah untuk mengenal pasti telur sebagai pelakunya ketika ada masalah.

:eight_pointed_black_star: Cara menyediakan telur bayi anda

Telur tidak dibersihkan secara tepat, tetapi anda dapat memperkenalkannya sejak awal, terutama jika bayi anda disapih, strategi yang memperkenalkan makanan dalam bentuk makanan jari lembut dan getah ketika bayi dapat memberi makan sendiri.

Ikuti persiapan yang lembut, mudah untuk mengunyah atau mengunyah gourmet anda yang sedang tumbuh - fikirkan tentang telur yang dimasak, telur orak-arik atau hidangan telur panggang, di atas telur goreng dan keras. Sentiasa pastikan telur dimasak dengan betul.

Pastikan perkara sangat mudah semasa menghidangkan telur untuk pertama kalinya. Telur biasa tanpa penambahan tambahan (kecuali jika sudah dicuba dan diterima oleh bayi anda) lebih disukai. Maka anda tidak akan tertanya-tanya makanan mana yang mencetuskan masalah jika anda melihat petunjuk kemungkinan tindak balas alergi.

Saranan berikut mungkin dapat membantu ibu bapa memutuskan bagaimana menghidangkan telur pada pelbagai peringkat, tetapi perlu diingat bahawa semua bayi berkembang dengan cepat. Sebelum anda memulakan penyapihan bayi, berbincanglah dengan pakar pediatrik anda dan berbincang dengannya jika anda prihatin mengenai kebolehan motor mulut, kemampuan mengunyah dan kemampuan menelan anak anda, atau sama ada bayi anda sudah bersedia untuk penyediaan makanan tertentu atau tidak.

:eight_pointed_black_star: Resipi telur bayi dan balita

Resipi telur bayi dan balita

Sebahagiannya kerana Telur sangat mudah disesuaikan, mereka mendapat penghasilan yang hebat. Walaupun perjuangan sederhana tidak dapat dikalahkan, penyelesaian siap pakai ini juga merupakan pemenang. Cukup fikirkan untuk membawa satu hidangan pada satu masa, terutamanya alergi utama seperti kacang tanah , kacang soya, gandum, susu dan makanan laut.

  1. Omelet yang mesra untuk kanak-kanak. Isi jalur nipis dan mudah diambil dengan keju dan kepingan.

  2. Muffin telur kecil atau frittatas. Lipat lada dadu atau bayam bayi dengan nipis ke dalam telur yang telah dipukul dan bakar dalam tin muffin mini.

  3. Tot French Toast. Masukkan kepingan gandum yang dibakar dalam telur, krim, halia dan goreng. Potong dan hidangkan dalam jalur.

  4. Salad yang lebih baik untuk telur. Tukar mayo biasa untuk campuran alpukat atau hummus. Hidangkan dengan roti bakar. (Tinggalkan saderi mentah yang dihiris, yang boleh membahayakan tersedak.)

  5. Pancake. Masukkan telur anda ke dalam adunan nipis dan goreng dengan bijirin bayi dan pisang tumbuk.

  6. Taco yang dibina semula untuk sarapan. Hidangkan telur panggang cincang bersama kacang hitam, alpukat dadu, salsa dan kepingan tortilla gandum.

  7. Pasta telur. Lipat telur hancur yang dipotong dadu atau telur yang keras ke dalam pasta gandum.

:eight_pointed_black_star: Gejala tindak balas alahan atau sensitif

Sekiranya seseorang mempunyai alahan makanan, sistem kekebalan tubuh bertindak balas terhadap makanan seolah-olah ia tidak baik untuk badan.

Sistem kekebalan tertentu pada kanak-kanak tidak matang sepenuhnya , dan beberapa protein tidak dapat dikendalikan dalam putih telur. Akibatnya, anak-anak mungkin merasa sakit, ruam, atau mengalami gejala tindak balas alergi lain jika mereka diperkenalkan kepada telur.

Alahan makanan boleh menyebabkan kerengsaan kulit atau sistem jantung, paru-paru , atau pencernaan. Gejala boleh terdiri daripada:

Gejala alahan telur
1 Rinitis alergi
2 Anafilaksis
3 Dermatitis
4 Cirit-birit
5 Sindrom alahan mulut
6 Gatal-gatal
7 Loya
8 Muntah
9 Gejala gastrousus
10 Mengi
11 Asma

Manifestasi klinikal mungkin bergantung pada keadaan pertahanan anak anda dan jumlah telur yang diambil. Dalam situasi yang jarang berlaku, bayi mungkin mengalami alergi yang lebih dramatik , yang dikenali sebagai anafilaksis.

Kesan anafilaksis termasuk masalah pernafasan dan penurunan tekanan darah. Anafilaksis adalah kecemasan perubatan yang memerlukan bantuan perubatan segera. Kecenderungan alergi biasanya diwarisi. Anda mungkin perlu berhati-hati ketika memasukkan telur ke dalam bayi anda jika seseorang dalam keluarga anda mempunyai alergi terhadap telur.

Anda juga mungkin berhati-hati dengan memperkenalkan telur jika bayi anda mengalami eksim teruk kerana terdapat hubungan antara keadaan kulit ini dan alahan makanan . Sekiranya bayi anda alah kepada telur, mereka boleh mengatasi alergi dalam hidup di kemudian hari. Ramai anak muda mengalami alahan telur pada usia 5 tahun.

:white_square_button: Ringkasan:

Tidak ada bukti bahawa menangguhkan pengambilan makanan ini dapat membantu mencegah alergi terhadap makanan. Sesungguhnya, pengenalan awal makanan kacang dapat mengurangkan risiko bayi anda alah kepada kacang tanah.

:eight_pointed_black_star: Adakah bayi sihat dengan telur?

Tentunya. Telur adalah sumber protein yang hebat dengan profil lengkap asid amino (pembina sel) dan lemak penting seperti asid lemak tepu, asid lemak omega-3 (kolesterol) dan DHA (asid lemak omega-3) untuk menyokong perkembangan mental dan penglihatan. Vitamin B lain, folat dan selenium, zink dan yodium dengan sebilangan kecil zat besi juga tinggi telur (minimum jika dibandingkan dengan daging). Akhirnya, kolin, nutrien penting untuk perkembangan otak dan sistem neurologi, adalah salah satu sumber terbesar.

Kuning telur adalah salah satu dari sedikit sumber makanan vitamin D yang penting untuk perkembangan tulang. Ternakan ayam dari luar akan menghasilkan telur dengan kadar vitamin D yang lebih tinggi dan kepekatan vitamin E dan asid lemak omega-3 yang lebih tinggi berbanding telur yang diternak di dalam kawasan industri.

Menjadi tugas yang membingungkan untuk membeli telur dan mentafsirkan label makanan. Malangnya, tidak ada label yang sempurna untuk telur yang paling beretika, mesra alam dan pada masa yang sama kebanyakan telur berkhasiat. Label seperti "bebas sangkar", "julat bebas", "tidak ada antibiotik atau hormon tambahan" mungkin terdengar seperti pilihan yang lebih baik, tetapi selalunya longgar dan tidak semestinya menunjukkan bahawa telur lebih berkhasiat, atau dihasilkan secara lebih beretika.

Istilah "padang rumput yang ditinggikan" tidak dikenali oleh USDA, oleh itu istilah ini digunakan secara meluas, namun mungkin menunjukkan bahawa ayam memakan rumput dan serangga secara berkala, yang dapat memberi manfaat kepada telur mereka dari manfaat kesihatan. Piawaian khusus untuk rawatan ayam harus ditunjukkan oleh perakuan lain seperti sijil kesejahteraan haiwan yang diperakui.

:white_square_button: Ringkasan

Walaupun harganya lebih mahal daripada telur tradisional, telur yang ditanam di padang rumput biasanya lebih murah daripada protein haiwan lain , seperti daging dan ayam. Telur padang rumput tempatan yang lebih murah daripada jenama besar dan membeli telur dalam kuantiti dan membekukan lebihan juga dapat membantu anda memanfaatkan sepenuhnya dolar anda. Anda mungkin memilih telur yang diperkaya omega-3 untuk kaedah yang lebih mesra anggaran.

:eight_pointed_black_star: Manfaat telur untuk bayi

Manfaat telur untuk bayi

Telur juga kaya dengan mineral , vitamin dan pelbagai nutrien lain yang membantu bayi membesar dan membesar. Berikut adalah beberapa kelebihan memberi makan telur bayi anda:

1 - Kekebalan dan pencernaan

Telur kaya dengan mineral seperti kalsium, selenium dan zink. Oleh itu, mereka membantu mewujudkan sistem imun yang kuat. Sel baru dihasilkan dengan ketara pada neonatus dan telur tinggi folat, membantu dan memudahkan pertumbuhan semula sel.

Putih telur juga membantu mengekalkan kandungan garam dan kalium yang betul di dalam badan. Yang paling ketara, telur, terutama kuning telur, mudah dimakan dan dicerna oleh bayi baru lahir . Perlu diketahui bahawa bayi yang berumur di bawah satu tahun tidak boleh diberi putih telur.

2 - Pertumbuhan Otak

Kuning telur termasuk kolinergik dan kolesterol yang berkaitan dengan pertumbuhan otak bayi. Kolesterol membantu memecahkan lipid dan membantu membuat hormon sementara gelas penghasil hormon menggunakannya dan menghasilkan beberapa hormon yang terdapat di dalam badan kita. Choline membantu sistem kardiovaskular dan neurologi berfungsi dengan baik.

3 - Fungsi hati

Komponen belerang dalam telur juga menyokong pengembangan keratin dan kolagen, yang penting untuk fungsi hati yang sihat , dan membantu menyerap vitamin B12.

4 - Penjagaan Mata

Telur juga merangkumi antioksidan seperti lutein dan zeaxanthin. Lutein melindungi mata anda dari cahaya yang berbahaya dan sinar UV . Antioksidan ini sangat penting untuk mengelakkan kehilangan penglihatan dan keduanya terjadi pada kuning telur.

Ringkasan:

Jadi sekarang anda memahami kelebihan kesihatan telur, anda pasti mencari bagaimana anda boleh membelinya. Berikut adalah beberapa perkara yang harus anda fikirkan semasa memetik dan menyiapkan telur .

Soalan Lazim - Soalan Lazim

Orang banyak bertanya mengenai pemberian telur kepada bayi. Kami membincangkan beberapa perkara di bawah:

:one: Komponen telur mana yang mungkin alergi bayi?

Empat protein di bahagian putih telur boleh menyebabkan anafilaksis pada bayi. Reaksi alahan kuning telur sangat jarang berlaku. Walau bagaimanapun, terdapat banyak kajian saintifik yang menunjukkan bahawa kanak-kanak mengatasi alergi terhadap telur pada usia mereka lima tahun.

:two: Bolehkah anda memberi makan telur bayi anda setiap hari?

Ya, setiap hari anak-anak boleh diberi makan telur. Jumlah telur yang dapat diberikan oleh bayi anda bergantung pada usia dan makanan bayi. Anda tidak boleh melebihi jumlah itu setiap hari. Anda boleh memeriksa bilangan telur yang dapat anda berikan kepada bayi anda dengan pakar pediatrik / pakar diet anda.

:three: Adakah jus baik untuk bayi?

Beri jus anak anda hanya selepas usia 1. Jus bukanlah bahagian diet bayi yang diperlukan, dan ia tidak begitu berharga seperti buah penuh. Jus yang terlalu banyak boleh menyebabkan masalah berat badan dan gastrousus . Menghirup jus boleh menyebabkan penyakit gigi sepanjang hari.

:four: Bilakah anda boleh mula memperkenalkan bayi kepada telur?

Garis panduan pemberian makanan bayi Health Canada yang terkini, Persatuan Pediatrik Kanada, Ahli diet Kanada dan Jawatankuasa penyusuan susu Kanada sekarang mencadangkan agar telur keseluruhan bermula pada usia 6 bulan atau sebaik sahaja anak anda mula mengonsumsi pepejal.

:five: Berapa umur bayi boleh mendapat keju?

Keju boleh menjadi makanan yang sihat dan seimbang serta membekalkan kalsium, protein dan vitamin untuk bayi dan anak kecil. Bayi dari 6 bulan boleh makan keju penuh lemak yang dipasteurisasi . Keju keras seperti keju cheddar ringan, keju kotej dan keju krim disertakan.

:six: Bolehkah saya menyumbang telur bayi saya yang berusia 3 bulan?

Anda boleh makan telur rebus tulen atau telur hancur sebagai makanan pertama anda. Sebilangan formula atau susu ibu mungkin perlu ditambah untuk memastikan halusnya betul-betul konsisten. Anda boleh memberikannya apa sahaja dengan telur panas atau telur hancur sebagai makanan jari ketika bayi anda meningkat dewasa.

:seven: Apakah barang putih bayi yang baru lahir?

Vernix caseosa adalah penutup luar pada kulit bayi anda. Ia kelihatan seperti bahan putih seperti keju . Lapisan ini berkembang di rahim pada kulit bayi. Selepas kelahiran, kesan kimia boleh muncul pada kulit.

:eight: Bolehkah kita memberi telur separuh rebus kepada bayi saya?

Ini menunjukkan bahawa mereka sangat rentan terhadap salmonella , bakteria yang menyebabkan keracunan makanan. Sekiranya anda menggunakan telur British Lion, anda boleh menawarkan kuning telur berair. Sekiranya telur tidak diberi tanda atau jika anda mempunyai keraguan, pastikan untuk memasak kuning telur dan putih sehingga kental, kerana ini membunuh bakteria.

:nine: Sekiranya anda membersihkan bayi anda setiap kali mereka kencing?

Anda tidak perlu tertekan dengan mencuci anak anda selepas kencing, kerana air kencing jarang mengganggu badan, dan juga kerana popok hari ini begitu menyerap, ia tidak membuat kulit bersentuhan dengan air kencing.

:keycap_ten:Bolehkah saya memberikan telur bayi saya setiap hari?

Sebiji telur sehari membolehkan kanak-kanak berkembang lebih cepat. Penyelidikan baru menunjukkan bahawa bayi semuda 6 bulan berkembang lebih cepat dan mempunyai kemungkinan lebih sedikit stunting daripada ketika mereka menerima sebiji telur setiap hari, masalah serius yang menimpa di seluruh dunia kira-kira 162 juta kanak-kanak di bawah umur 5 tahun.

:blue_book: Kesimpulan:

Telur kini biasanya dianggap selamat untuk bayi pada peringkat awal. Sekiranya anda mempunyai sejarah reaksi alergi terhadap telur dalam keluarga anda, atau bayi anda mengalami eksim teruk, berbincanglah dengan doktor anda sebelum anda meletakkan telur pada bayi anda ketika mereka mula padat. Doktor anda adalah pilihan terbaik anda untuk perkara yang sesuai dengan anak anda. Sekiranya anda mengesyaki anak anda alah kepada telur, pertimbangkan fakta bahawa telur sering digunakan sebagai komponen "tersembunyi" dalam banyak hidangan panggang dan lain-lain. Baca label dengan teliti semasa anda membawakan makanan kecil anda dengan makanan.

artikel berkaitan

TELUR UNTUK BAYI - 10 resipi MUDAH

Telur adalah makanan super padat nutrien yang menjadikan makanan pertama yang sangat baik untuk bayi. Hidangkan sebagai makanan bayi, tumbuk, makanan ringan, atau untuk penyapuan bayi. Resipi ini sesuai untuk kanak-kanak berumur 4-6 bulan ke atas.

Resipi telur yang berbeza ditunjukkan dalam kotak di pinggan berwarna-warni.

Keselamatan makanan - telur

Telur adalah makanan yang padat nutrien. Mereka mengandungi 13 vitamin dan mineral, serta protein dan antioksidan berkualiti tinggi. Telur juga enak, praktikal, dan menjimatkan kos, menjadikannya tambahan yang baik untuk diet seimbang.

Telur, seperti ayam, daging babi, makanan laut, dan produk tenusu, memerlukan tahap keselamatan makanan yang sama. Sekiranya telur tidak dikendalikan, disimpan, atau diproses dengan betul, telur boleh menimbulkan masalah kesihatan.

Bakteria boleh terdapat pada beberapa telur, menyebabkan keracunan makanan yang serius (diare dan muntah). Telur mentah harus ditangani dengan berhati-hati, dan makanan yang mengandungi telur mentah harus dielakkan, seperti mayonis buatan sendiri, campuran kue mentah dan adunan biskut, dan milkshake.

15 resipi telur penyapuan bayi dan petua untuk memperkenalkan bayi anda kepada telur

Telur adalah salah satu makanan pertama kegemaran saya kerana ia adalah makanan pokok yang dapat dengan cepat diubah menjadi makanan yang enak.

Mereka juga tinggi mineral seperti protein, zink, dan zat besi, yang penting untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi anda.

Bilakah saya dapat memberikan telur bayi saya?

Antara 6 hingga 12 bulan adalah masa yang paling sesuai untuk memperkenalkan telur kepada bayi anda.

Adakah terdapat masa ketika bayi yang lebih muda harus makan telur sebelum mencapai usia enam bulan?

Penyelidikan alergi makanan baru-baru ini menunjukkan bahawa bayi dengan eksim teruk yang memerlukan rawatan steroid setiap hari dan bermula ketika mereka sangat kecil mungkin mendapat manfaat daripada pendedahan telur sebelumnya (2).

Semua yang anda perlu ketahui mengenai telur

Telur telah dimakan selama ribuan tahun. Terdapat banyak jenis telur, tetapi telur ayam adalah yang paling popular.

Telur tinggi vitamin dan mineral, yang merupakan komponen penting dalam diet seimbang. Telur adalah makanan yang murah dan mudah didapati di banyak kawasan di dunia.

Telah ada perdebatan di masa lalu mengenai apakah telur itu sihat atau tidak, terutama ketika berhubungan dengan kolesterol. Telur, sebaliknya, dianggap sihat ketika dikonsumsi secara sederhana, kerana telur dapat menjadi sumber protein dan unsur lain yang diperlukan.

Soalan Lazim

Bilakah Bayi Boleh Makan Telur? Ini Paling Selamat?

Saya tidak tergesa-gesa untuk memperkenalkan makanan pejal pada bayi saya. Saya dapat ■■■■■■■■■■■, dan jauh lebih mudah, lebih murah, dan lebih bersih daripada menyediakan dan memberi makan makanan padat kepada bayi yang kadang-kadang tidak bekerjasama.

Tetapi, ketika mereka berusia sekitar enam bulan, saya menyedari bahawa mereka memerlukan lebih banyak. ■■■■■■■ susu tidak cukup untuk menjaga anak hidup selama-lamanya.

Apabila bayi membesar, keperluan pemakanan mereka meningkat. Protein adalah salah satu keperluan pemakanan asas ini.

Bayi menerima zat besi dari ibu semasa mengandung, yang menjadikannya hidup selama enam hingga lapan bulan pertama selepas kelahiran.

Walaupun susu ibu hanya mengandungi sedikit protein, ia mudah diserap. Jumlah dalam formula lebih tinggi.

Telur untuk kanak-kanak-Bagaimana, apa dan kapan?

Dalam sesi Soal Jawab Instagram mingguan saya, saya mendapat banyak soalan mengenai berapa banyak telur yang terlalu banyak. Mari lihat bagaimana, mengapa, dan berapa banyak telur yang harus kita tawarkan kepada anak-anak kita setiap minggu.

Bagi orang dewasa, kita semua pernah mendengar peraturan "satu telur sehari adalah OK". Adalah wajar jika kita bimbang jika ini selamat untuk anak-anak kita. Bagaimanapun, mereka jauh lebih kecil! Dan kerana telur adalah salah satu hidangan keluarga tercepat dan termudah yang pernah ada, setiap ibu bapa secara diam-diam berharap tidak ada had!

Apa itu telur yang menjadikannya begitu menarik?

Pembelian adalah mudah.

kos yang rendah

Untuk makanan bayi yang cepat, dapatkan ruji pantri ini. Protein, zat besi bukan haem, vitamin D, dan vitamin A semuanya merupakan sumber yang baik.

Kesimpulannya

Reaksi alergi terhadap protein telur menyebabkan alergi telur. Protein ini biasanya terdapat di dalam putih telur, tetapi juga boleh didapati di kuning telur. Ia sering berlaku pada kanak-kanak di bawah usia lima tahun, dan biasanya diperhatikan pada masa bayi.

Ketika telur pertama kali dimasukkan ke dalam diet seseorang, telur agak jarang berlaku. Kemungkinan alergi berkembang pada usia matang. Mereka yang mendapat alergi telur semasa kanak-kanak atau remaja

Orang dewasa mungkin alah kepada burung atau bulu, tetapi ini tidak biasa pada kanak-kanak. Majoriti reaksi telur adalah kecil. Makanan yang mengandungi telur sering ditolak oleh bayi baru lahir. Selepas makan, anda mungkin melihat kemerahan dan bengkak di mulut anda, serta muntah. Ketidakselesaan perut atau diare juga kemungkinan kesan sampingan. Gejala hampir selalu ada.