Bilakah saya boleh makan kerepek selepas penyingkiran gigi kebijaksanaan? Anda boleh makan kerepek setelah dua minggu membuang gigi kebijaksanaan. Dari awal minggu kedua, anda harus memasukkan makanan ringan ke dalam makanan anda. Ini akan menyembuhkan luka anda dengan cukup untuk kembali ke diet biasa anda. Dan pada masa ini, anda pasti boleh mula memakan kerepek kegemaran anda.

Pembuangan Gigi Bijak

:small_blue_diamond: Selepas kebijaksanaan penyingkiran gigi, kita memerlukan darah beku untuk mengelakkan pendarahan dan memulakan proses penyembuhan. Itulah sebabnya kami meminta anda untuk berkumpul 1 jam selepas temu janji di pad gas . Letakkan pandangan lain jika darah atau rembesan berterusan, dan gigit selama tiga puluh minit lagi. Anda juga boleh melakukannya berulang kali.

:small_blue_diamond: Setelah pembekuan darah terbentuk, sangat penting untuk tidak mengganggu atau merosot pembekuan kerana ia membantu penyembuhan. Jangan bilas, merokok, atau minum minuman beralkohol dengan kuat selama seminggu. Jangan gosok gigi selama 24 jam di sebelah tempat pengekstrakan.

:small_blue_diamond: Aktiviti ini melumpuhkan atau melumpuhkan pembekuan dan melambatkan proses penyembuhan. Hadkan senaman yang kuat kerana ini meningkatkan aliran darah dan boleh menyebabkan pendarahan lebih lanjut dari tempat pengekstrakan. Anda mungkin mengalami ketidakselesaan dan bengkak setelah gigi dicabut.

:small_blue_diamond: Pembengkakan akan terus diminimumkan dengan baldi ais atau beg berisi kacang polong kering atau jagung yang dimasukkan ke dalam kawasan tersebut. Ambil ubat untuk kesakitan, seperti yang ditunjukkan. Pembengkakan akan memuncak dalam dua hingga tiga hari dan menurun.

:small_blue_diamond: Sekiranya ubat itu tidak berfungsi, hubungi pejabat. Sekiranya antibiotik diberikan, ambil ini untuk waktu mandi, walaupun gejala dan tanda-tanda jangkitan hilang. Minum banyak minuman, dan pada hari sebelum pengambilan, makan makanan ringan yang berkhasiat.

:small_blue_diamond: Biasanya anda boleh makan secepat yang anda rasa selesa, tetapi elakkan kacang, kerisik , biji, dan popcorn selama dua minggu. Selepas 24 jam, teruskan rutin gigi biasa anda. Ini mesti melibatkan menggosok gigi sekurang-kurangnya tiga kali sehari. Ia mempercepat penyembuhan dan membantu menjaga kebersihan lidah anda.

:small_blue_diamond: Sekiranya anda mengalami pendarahan, kesakitan, pembengkakan berterusan selama 4-5 hari, atau reaksi farmasi , hubungi pejabat kami di talian 2764-6878-3870.

Bilakah saya boleh makan kerepek setelah gigi palsu dikeluarkan?

:small_blue_diamond: Beberapa perkara hilang setelah penolakan gigi kebijaksanaan. Dan anda tidak boleh bertanya kepada doktor gigi anda makanan apa yang ada. Tetapi bolehkah saya mengambil kerepek setelah mengeluarkan gigi bijak? Adakah sihat untuk pemulihan ?

1. Bolehkah saya makan kerepek setelah 24 jam membuang gigi kebijaksanaan?

 • Tidak, anda tidak boleh makan kerepek setelah 24 jam mengeluarkan gigi kebijaksanaan. Doktor gigi melarangnya memakan kerepek atau Kentang goreng dalam masa 24 jam dari prosedur anda.

 • Doktor gigi anda akan memberi anda diet cair yang ketat selama ini. Anda mesti menggunakan makanan yang sesuai dengan diet ini.

 • Makanan biasa boleh menyebabkan neuron anda terkena makanan dalam 2 hari, yang boleh menyebabkan jangkitan dan bahaya lebih lanjut.

 • Makanan yang harus anda makan dalam tempoh ini adalah milkshake, yogurt, smoothie, dan sup.

2. Bolehkah saya makan kerepek setelah empat hari membuang gigi kebijaksanaan?

 • Tidak, anda tidak boleh makan kerepek setelah 4 hari membuang gigi kebijaksanaan.

 • Selepas pengekstrakan , kawasan tersebut harus dihindari, alkohol atau merokok, dan kita harus mengunyah produk lembut sekurang-kurangnya 24 jam.

 • Beberapa pengekstrakan berbeza, dan beberapa penyembuhan lebih cepat daripada yang lain. Beberapa orang mempunyai jahitan, dan ada yang tidak.

 • Kami akan meminta cadangan doktor gigi anda. Cuci dan bersihkan selepas semua makanan ringan, tentu saja!

 • Anda mungkin merasa senang makan kerepek, tetapi saya tetap mengunyah dengan berhati - hati dan bertujuan untuk tidak mengunyah di kawasan yang baru dirawat.

3. Bolehkah saya makan kerepek setelah tujuh hari membuang gigi kebijaksanaan?

 • Tidak, anda tidak boleh makan kerepek setelah tujuh kali gigi dikeluarkan. Selepas 24 jam pertama, anda akan berada dalam proses pemulihan sekarang.

 • Tetapi untuk minggu pertama, mereka mengesyorkan agar hanya tinggal dengan makanan yang lebih ringan . Pada masa ini, meletakkan terlalu banyak ketegangan pada lidah anda adalah berbahaya .

 • Gumpalan yang dibuat pada akar gigi cenderung terganggu oleh apa sahaja yang sukar. Akhir sekali, ia membawa kepada kesakitan selepas operasi .

 • Apa yang lebih menyakitkan? Dan anda boleh meningkatkan pemulihan anda dengan banyak, jadi ingatlah untuk mengelakkan kentang goreng dalam 7-10 hari pertama selepas mengeluarkan gigi.

4. Bolehkah saya makan kerepek setelah dua minggu membuang gigi kebijaksanaan?

 • Ya, anda boleh makan kerepek setelah dua minggu membuang gigi kebijaksanaan.

 • Dari awal minggu kedua. Anda harus memasukkan makanan yang lebih keras ke dalam diet anda.

 • Ini akan menyembuhkan luka anda dengan cukup untuk kembali ke diet biasa anda.

 • Dan pada masa ini, anda pasti boleh mula memakan kerepek kegemaran anda. Jangka masa 7 hari kelihatan seperti masa yang sangat lama.

 • Tetapi kami mengesyorkan agar menggunakan diet yang ditetapkan untuk mendisiplinkan diri anda.

 • Mempertaruhkan diet anda akhirnya boleh menyebabkan anda semakin pulih. Tidak melupakan semua keperitan, penderitaan, dan wang.

Mengapa saya tidak boleh makan kerepek setelah mengeluarkan gigi rahsia?

 • Sekiranya anda baru sahaja mencabut gigi kebijaksanaan anda. Sukar untuk menunggu sehingga anda dapat makan perkara yang anda suka lagi. Dan anda tidak bersendirian. Sebilangan besar orang menderita minggu pertama selepas pembuangan gigi.

 • Tetapi diet baru akhirnya menjadi lebih mudah untuk bertahan. Katakan anda seorang pesakit yang ingin tahu. Anda mungkin pernah menjalani eksperimen mental . Dan anda tertanya-tanya untuk menjaga diet yang ketat ini.

 • Apabila anda mengeluarkan gigi dari kebijaksanaan anda, soket kosong kekal lama untuk dijaga. Memerlukan soket kosong hingga 2 bulan.

 • Lubang-lubang ini dapat mendedahkan saraf kritikal pada item yang anda makan semasa peringkat awal selepas pembedahan kebijaksanaan.

 • Nutrien keras boleh memberi tekanan yang besar pada neuron ini. Pesakit yang tidak mengikuti diet makanan ringan berada dalam bahaya soket kering.

Ringkasan

Selepas pencabutan gigi, kita memerlukan bekuan darah untuk mengelakkan pendarahan dan memulakan proses penyembuhan. Itulah sebabnya kami meminta anda untuk berkumpul 1 jam selepas temu janji di pad gas. Letakkan pandangan lain jika darah atau rembesan berterusan, dan gigit selama tiga puluh minit lagi.

Makanan dan Minuman yang Harus Dielakkan setelah Pembuangan Gigi Bijaksana

Makanan Makanan pedas Minuman
Kacang dan biji Burger Alkohol
Batu Ais Kentang goreng Kopi sejuk
Ikan Panggang Lemonade
Daging panggang Ayam BBQ Jus
Keropok rangup Piza Minuman ringan
Roti kenyal Sandwic Air sejuk

Apa yang harus dimakan dan tidak boleh dimakan setelah gigi palsu dikeluarkan

1. Bolehkah saya minum minuman seperti kopi selepas gigi palsu dikeluarkan?

 • Tidak ada minuman panas seperti kopi, teh, atau sup yang harus dielakkan. Sebabnya ialah cecair panas menggegarkan tempat pengekstrakan dan menghalang penyembuhan.

 • Walau bagaimanapun, anda boleh minum sejuk untuk kemas minuman dan hanya satu atau dua hari.

2. Bolehkah saya minum alkohol setelah empat hari membuang gigi?

 • Untuk 3 hari pertama selepas pengambilan, kita harus mengelakkan alkohol . Anda kemudian boleh minum hanya secara sederhana untuk mengelakkan bahaya.

 • Walau bagaimanapun, anda harus mengelakkan alkohol sehingga dos anda selesai sekiranya anda menggunakan ubat seperti analgesik dan antibiotik .

3. Bolehkah saya minum air setelah membuang gigi?

 • Air membantu dalam penyembuhan dan, oleh itu, harus diambil semasa fasa pemulihan.

 • Namun, jangan memakannya dengan strok , kerana ia dapat mengeluarkan darah dari pembekuan dari lubang.

4. Bolehkah saya makan pizza setelah mengeluarkan gigi?

 • Untuk 3 minggu pertama untuk penyingkiran gigi bijak dan hingga 8 minggu, makanan renyah seperti pizza, kacang-kacangan, dan kerisik harus dielakkan jika anda mengambil gigi yang lebih rendah.

 • Ini kerana makanan yang keras dan rapuh dapat dengan mudah disimpan, dan sayatan dapat dibuka.

 • Sejujurnya, sekiranya saya adalah anda, saya akan menunggu. Saya baru sahaja mengeluarkan gigi kebijaksanaan saya 2 atau 3 minggu yang lalu dan menjalani diet separa pepejal .

 • Saya mendengar akibat seperti jangkitan atau soket kering tidak berbaloi dan proses penyembuhan hanya ditangguhkan.

 • Ini akan menjadi item pertama yang saya cuba lakukan selepas seminggu, sebiji kentang tumbuk lurus dan ais krim. Anda harus mencuba fajitas keju atau makanan ringan lain seperti ini.

5. Bolehkah saya makan mee setelah mengeluarkan gigi?

 • Pada hari pertama, mi / pasta boleh diambil, tetapi mestilah pasta lembut. Produk lembut lain, seperti labu , salad kentang, dan telur juga dapat menghasilkan pelbagai topping mentega atau krim masam.

6. Bolehkah saya makan kapal yang renyah setelah penyingkiran gigi kebijaksanaan?

 • Selepas pengambilan gigi, kerepek, dan makanan keras dan renyah yang lain harus dielakkan. Makanan keras boleh menyebabkan soket kering melalui darah beku menjatuhkan .

 • Ia boleh disambung semula setelah keropok dan makanan keras telah menyembuhkan sepenuhnya lokasi pembedahan. Bergantung pada kesukaran pengekstrakan, diperlukan sekitar dua hingga lapan minggu.

7. Bolehkah saya makan spaghetti setelah mengeluarkan gigi?

 • Kita boleh membawa spageti ke titik lembek setelah dimasak. Kami mungkin juga mempertimbangkan makanan ringan lain seperti salad kentang dan telur pada hari pertama setelah pengambilan gigi bijak.

8. Bilakah saya boleh mengonsumsi popcorn setelah mengeluarkan gigi?

 • Sekurang-kurangnya selama 2 minggu, kacang tanah dan makanan keras dan rangup lain harus dielakkan. Jenis makanan ini memperlambat penyembuhan ketika ditampung di kawasan operasi .

9. Berapa lama saya boleh makan popcorn selepas membuang gigi bijak?

 • Popcorn sukar untuk dielakkan pada malam filem. Walau bagaimanapun, ia mesti ada dalam senarai barang terlarang anda. Ini makanan ringan yang paling sukar untuk digigit.

 • Menyebabkan banyak kesakitan dan kerosakan. Sebarang bahan yang tinggal sukar dibersihkan di lokasi pengekstrakan. Dan anda boleh tersekat di soket terbuka anda dengan mudah .

 • Banyak individu telah menerbitkan kesalahan ini di Reddit . Dan juga bagaimana mereka membencinya. Sekurang-kurangnya dua minggu sebelum anda makan popcorn. Dan sehingga lapan minggu jika anda mencabut gigi kebijaksanaan anda.

10. Berapa lama anda harus menunggu untuk merokok selepas gigi palsu dikeluarkan?

 • Bahagian atas, anda tidak mungkin mempunyai soket kering tidak kira apa yang anda lakukan. Saya melepaskan bahagian atas dan merokok 30 minit selepas saya berangkat.

 • Saya baru sahaja mengeluarkan 4 geraham saya dari bawah, dan saya lebih prihatin terhadapnya, tetapi kurangkan tekanan bersaing dan pastikan gas anda dibungkus dengan baik.

 • Sekiranya anda benar-benar dapat merasakan tekanan, anda menariknya dengan ringan. Tukar ke lengkungan graviti, wastafel, dan kerajang yang terbuat dari botol air. Itu akan berhenti menghisap.

 • Kemungkinan soket kering agak rendah, 6%. Semua yang saya pelajari dan apa yang dikatakan oleh pergigian saya bukanlah bahawa asap itu sendiri membatasi aliran darah, tetapi banyak saluran darah berada di dalam mulut.

 • Penyedut itulah yang membawa risiko. Beritahu doktor lain untuk merokok orang akan menjadikannya lebih teruk; Mereka menasihati saya untuk tidak merokok ketika saya merosakkan lutut.

 • Mereka telah mengarahkan saya untuk tidak merokok ketika saya membakar tangan saya. Paman saya adalah doktor gigi saya, jadi ini menyelamatkan banyak masalah saya .

 • Dia tidak memberi saya arahan pasca op untuk bahagian depan atas saya, jadi terdapat hampir 0 persen bahaya soket kering. Dia memberitahu saya untuk tidak mengunyah selama 1 jam dengan geraham bawah saya, agar tidak menarik lembu terlalu cepat.

Ringkasan

Selepas mengeluarkan gigi, biasanya anda boleh makan secepat yang anda rasa selesa, tetapi elakkan kacang, kerisik, biji, dan popcorn selama dua minggu. Selepas 24 jam, teruskan rutin gigi biasa anda. Ini mesti melibatkan menggosok gigi sekurang-kurangnya tiga kali sehari. Ia mempercepat penyembuhan dan membantu menjaga kebersihan lidah anda.

Berapa lama selepas penyingkiran gigi bijak, anda boleh makan makanan sebenar?

 • Saya tidak bersedia untuk memakan makanan biasa selama seminggu, tanpa candu, tidak ada kesukaran, ketiga-tiganya dikeluarkan pada usia 32 tahun.

 • Saya menunggu 7 hari, kemudian bermula dengan mi ramen - tanpa mengunyah . Saya hanya mengambil beberapa helai, berkumpul dan meneguk.

 • Itu agak tidak memuaskan. Dorongan untuk menggigit sangat kuat, dan keinginan untuk menghisap sukar ditahan.

 • Tetapi setelah 72 jam menggunakan Solent , Halo Top, dan Ramen Broth, sangat menyenangkan apabila mendapat 1/3 beg mi ramen.

 • Saya menunggu selama sembilan hari, dua belas hari, sehingga saya mengunyah. Ketakutan saya bahawa keadaan akan memburukkan saya membuat saya sangat berhati-hati.

 • Catatan: Anda hanya boleh mengambil Tylenol, bukan opioid ubat penahan sakit. Mungkin anda harus lebih berani jika anda menggunakan opioid, tetapi krisis heroin AS adalah hasil daripada doktor yang menetapkan opioid.

Bilakah saya boleh makan makanan biasa selepas pembuangan gigi?

 • Sejurus selepas operasi, anda boleh dan harus makan makanan biasa. Ini dapat mengatasi otot rahang, mengurangkan keradangan , dan membantu menyembuhkan nutrien yang diperlukan.

 • Dalam masa kira-kira seminggu, kebanyakan individu kembali normal. Cukup jelas semasa lawatan pasca operasi saya yang mengikuti dan yang tidak.

 • Setelah seminggu menjalani fungsi biasa, hanya pembedahan gigi geraham yang lebih sukar untuk disembuhkan dengan baik.

 • Bagi mereka yang hidup selama seminggu dengan diet lembut dan cair dan tidak mengamalkan rahang pada minggu itu, mereka mengalami penyembuhan yang panjang.

 • Ini menyebabkan kekejangan otot pada otot rahang, yang membatasi tindakan rahang normal. Kami tahu kekejangan ini sebagai otot trismus dan memburukkan lagi tahap kesakitan.

 • Masa akan memperbaiki keadaan anda, tetapi anda mesti menguatkan otot rahang anda untuk mempercepat prosesnya. Pusing rahang terbuka ke arah kiri dan kanan.

 • Diet biasa menekan rahang bersama geraham dengan cara yang terbalik. Putaran proses mengunyah melonggarkan otot lebih jauh.

 • Banyak orang yang menghadapi masalah anda kerana mereka mendengar individu lain yang pernah menjalani pembedahan gigi dan menghadapi masalah.

 • Ini sering terjadi kerana proses penyembuhan dianiaya. Ini buruk, tetapi mungkin anda boleh menolong orang lain dengan menyuruh mereka menjulurkan mulut dan makan menggunakan rahang mereka.

Bolehkah Gigi Kebijaksanaan Secara Semula Jadi Keluar?

 • Gigi bijak biasanya berumur antara 18 hingga 25 tahun. Pertumbuhan pertumbuhan mungkin memainkan peranan penting dalam geraham terakhir anda.

 • Walaupun mereka tidak berkecambah antara 19 dan 27, anda boleh mengaku bebas dari gigi kebijaksanaan kerana mereka pasti dapat bercambah pada tahun-tahun kemudian.

 • Adalah idea yang bagus untuk menariknya pada usia yang lebih awal. Oleh kerana sendi masih agak lembut, keseluruhan operasi mudah dan kurang sukar.

 • Kerana kebanyakan gigi kebijaksanaan tidak lurus, ia memaksa gigi lain atau terlalu banyak mengisi rahang, yang boleh menyebabkan sakit gigi dan komplikasi lain.

 • Apabila gigi bijak anda tidak sejajar, proses penyingkiran keseluruhan menjadi lebih mahal dan sukar. Bentuk gigi dewasa ini biasanya disebut gigi kebijaksanaan yang terjejas .

 • Sekiranya tidak ditangani dengan betul, gigi kebijaksanaan yang terjejas boleh menyebabkan kesihatan dan kerosakan gigi yang serius. Kes gigi yang lebih serius terkena boleh menyebabkan terapi periodontal.

 • Apabila gigi kebijaksanaan terjejas dibiarkan tidak dirawat. Mereka boleh gagap sepenuhnya atau bahagian muka dan rahang anda. Jangkitan, kependudukan berlebihan, dan ketidakselesaan adalah akibat terbesar dari gigi kebijaksanaan yang terjejas.

Apa yang perlu dimakan setelah mengeluarkan gigi?

:small_blue_diamond: Sebilangan besar individu menjalani proses berhati-hati untuk mendapatkan gigi mereka daripada kebijaksanaan. Bergantung pada keadaan , beberapa orang dewasa mesti menjalani prosedur lebih dari sekali. Walau bagaimanapun, ini bukan proses yang paling menggembirakan ; ia diperlukan lebih dari sekali dan akan memastikan bahawa pesakit tidak mengalami penderitaan yang tidak perlu ketika gigi kebijaksanaan tumbuh.

:small_blue_diamond: Walaupun anda mesti melaluinya mungkin dua kali, ada beberapa prinsip makanan yang ingin anda ikuti. Sama ada dilakukan dengan pembedahan atau pencabutan gigi, operasi itu meninggalkan lubang besar di mana gigi sebelumnya.

:small_blue_diamond: Kadang-kadang, tetapi tidak biasanya, jahitan digunakan untuk menutup lubang. Anda tidak akan mahu memakan makanan biasa anda, walaupun jahitan digunakan. Anda ingin lebih berhati-hati semasa memasukkan makanan dan minuman di mulut anda. Sekiranya anda tidak memberi perhatian , anda mungkin mendapat jangkitan, soket kering, pendarahan berat, atau memburukkan lagi kesakitan. Semua sampah ini tidak bernilai makanan.

Minuman untuk dimakan setelah gigi disingkirkan

 • Biasanya, sekurang-kurangnya untuk beberapa hari pertama, disarankan untuk tetap menggunakan air; elakkan cecair berasid seperti soda selama kira-kira dua atau tiga minggu setelah mengeluarkan gigi bijak.

 • Ini memastikan kawasan yang diekstrak tidak mengandungi kuman dan apa-apa yang boleh menyebabkan trombus menjadi longgar, yang menyebabkan soket kering.

 • Kami menasihatkan anda tidak swing air di sekitar mulut atau basuh mulut anda keluar untuk 2 hari pertama selepas rawatan kerana ini juga boleh menyebabkan zarah untuk mengusir.

 • Tidak boleh dibilas selepas 24-45 hari pertama dan sangat disarankan untuk membantu kawasan rawatan agar lebih bersih. Sentiasa lembut semasa anda membilas.

Makanan untuk dimakan setelah dia mengeluarkan gigi

 • Kerana mulut anda peka terhadap operasi, hanya makanan ringan yang disarankan. Kira-kira satu minggu setelah mengeluarkan gigi kebijaksanaan, makanan seperti potongan epal dan bubur disarankan.

 • Tidak ada makanan seperti gula-gula, kerepek, dan lain-lain. Ini tidak hanya membahayakan gigi anda tetapi boleh menyebabkan kesakitan dan gejala jangkitan pasca operasi .

 • Makanan lain yang dicadangkan pada minggu itu setelah membuang gigi adalah yogurt, telur, sup tanpa bahagian yang luas, pisang lembut atau hancur, smoothie atau oatmeal, dll.

 • Mana-mana makanan yang dibuat lembut tanpa sedikit adalah baik. Apa-apa buah beri yang boleh dihaluskan, dimurnikan, atau hanya lembut adalah idea yang hebat.

 • Pastikan bahawa kami memasukkan nutrien kerana anda akan mengikuti cadangan ini selama satu minggu. Tubuh anda memerlukan peningkatan nutrien untuk sembuh dengan betul dalam tempoh ini.

 • Sekiranya badan anda tidak mendapat banyak vitamin positif, ia memerlukan masa lebih lama untuk diperbaiki. Mengeluarkan gigi kebijaksanaan bukanlah berkelah, tidak kira jalan yang mesti anda lalui.

 • Walaupun anda mengeluarkan sesuatu, beberapa hari selepas prosedur, ini mungkin akan menjadi satu perjuangan. Walau bagaimanapun, anda akan gembira kerana anda mengeluarkannya dan mengatasinya.

 • Terutama kerana ia boleh menyebabkan kesakitan dan masalah yang lebih besar jika dibiarkan, yang merupakan masalah biasa bagi banyak individu.

 • Seperti biasa, setelah anda membuang gigi kebijaksanaan anda, pastikan anda menghubungi doktor gigi anda supaya mereka dapat memberi nasihat mengenai keadaan anda.

 • Dan selalu lebih selamat daripada berhati-hati , dan kebanyakan doktor gigi mendorong pertanyaan dan mengajar pesakit.

Ringkasan

Sebilangan besar individu menjalani proses berhati-hati untuk mendapatkan gigi mereka daripada kebijaksanaan. Bergantung pada keadaan, beberapa orang dewasa mesti menjalani prosedur lebih dari sekali. Sama ada dilakukan dengan pembedahan atau pencabutan gigi, operasi itu meninggalkan lubang besar di mana gigi sebelumnya.

Soalan Lazim

:small_blue_diamond: Orang bertanya banyak soalan mengenai 'bilakah saya boleh makan kerepek setelah gigi palsu dikeluarkan?'. Kami membincangkan beberapa perkara di bawah:

1. Bolehkah saya makan kerepek 9 hari selepas mengeluarkan gigi bijak?

 • Kerana mulut anda peka terhadap operasi, hanya makanan ringan yang disarankan.

 • Kira-kira satu minggu setelah mencabut gigi bijaksana, makanan termasuk saus epal dan pulpa disarankan — tidak ada gula-gula, kerepek, dll.

2. Apakah soket kering?

 • Lubang pada titik pencabutan gigi mungkin kelihatan seperti soket kering. Ia mungkin kelihatan kering atau seperti tulang berwarna putih. Gumpalan darah merah tumbuh di soket sepanjang fasa penyembuhan.

 • Pembekuan perlahan-lahan hancur dan diganti dengan fibrinogen , protein tidak larut yang dihasilkan semasa pembekuan darah.

3. Bilakah risiko soket kering tidak lagi?

 • Penyingkiran yang tidak disengajakan menghasilkan soket kering atau tidak pernah pada awalnya terdapat bekuan fibrin yang semestinya telah berkembang di dalam lubang setelah pengekstrakan.

 • Setelah luka sembuh, lubang kering tidak lagi menjadi ancaman . Tanyakan kepada doktor gigi anda jika anda ingin sembuh sepenuhnya.

4. Berapa lama masa yang diperlukan untuk menutup gigi kebijaksanaan?

 • Biasanya, kawasan sekitar pengambilan gigi kebijaksanaan ditutup dalam enam minggu.

 • Dalam 6 minggu, laman web ini akan ditutup; adalah perlu untuk menjaga kebersihan tempat dan memastikan makanan tidak tertangkap di kawasan soket. Lubang-lubang ini akan dipenuhi dengan kerangka dalam beberapa bulan ke depan.

5. Berapa lama masa yang diperlukan untuk menyembuhkan gigi kebijaksanaan?

 • Sekitar 6 minggu selepas pembedahan, lubang gigi anda akan ditutup sepenuhnya atau hampir sepenuhnya. Selepas beberapa bulan lagi, lekukan biasanya selesai dan sembuh sepenuhnya.

 • Pembuangan perubatan sering diperlukan: gigi yang dipengaruhi yang tidak meletus ke gusi anda, seperti gigi bijak.

6. Apakah tanda amaran soket kering?

 • Tulang soket yang dapat dilihat. Kita dapat melihat kehilangan darah beku sebahagian atau keseluruhan di tempat pembuangan gigi sebagai soket kosong (kering).

 • Sakit, dan pada arah yang sama wajah anda dengan pengekstrakan, dari tengkorak ke telinga, mata, dahi, atau leher anda. Nafas berbau atau bau yang mengerikan dari mulut anda.

7. Seberapa teruk yang menyakitkan soket kering?

 • Pada minggu-minggu selepas pencabutan gigi, soket kering tumbuh semakin tidak selesa . Tulang atau otot, atau bau yang tidak diingini, juga boleh terdedah.

 • Sebagai perbandingan, soket kuratif normal menjadi kurang menyakitkan dan tidak menimbulkan gejala lagi selepas itu. Soket kering mungkin sangat menyakitkan tetapi biasanya tidak teruk .

8. Bagaimana saya dapat mengetahui apakah gigi saya telah sembuh dengan betul?

 • Kira-kira empat hari selepas anda mencabut gigi, gusi anda akan membaik dan ditutup di sekitar kawasan pembuangan anda.

 • Akhirnya, lubang yang ditinggalkan oleh gigi yang dikeluarkan anda harus sembuh (atau hampir ditutup) 8-12 hari selepas rawatan anda, dan tisu anda tidak boleh sakit atau bengkak lebih lama.

9. Adakah salah jika makanan tersekat di gigi kebijaksanaan?

 • Semasa pembentukan bekuan darah, anda dapat menerima zarah makanan di rumah anda.

 • Itu sangat semula jadi. Sekiranya makanan tidak terlalu selesa, makanan itu boleh dibiarkan begitu sahaja dan akhirnya habis .

10. Adakah lubang gigi kebijaksanaan ditutup?

 • Ya, lubang gigi kebijaksanaan mula ditutup setelah 2-3 minggu pembuangan gigi tingkap. Proses penyembuhan normal merangkumi pembentukan pembekuan di dalam "lubang" gigi kebijaksanaan.

 • Seperti kecederaan pada kulit anda, sistem anda menawarkan penutup cepat (kudis) untuk mengelakkan ketidakselesaan dan jangkitan .

11. Mengapa mereka tidak memasang lubang kebijaksanaan gigi?

 • Pengekstrakan gigi yang rumit, seperti mengeluarkan gigi yang mahir atau gigi yang terkena, boleh menyebabkan pergeseran atau penyingkiran sebahagian tulang dan gusi di sekitar gigi.

 • Jahitan mimi c bentuk tisu lembut semula jadi untuk memastikan ia menyembuhkan gusi dengan kemas di sekitar gigi dan tidak menghasilkan perangkap makanan.

12. Bagaimana anda dapat mengetahui sekiranya selepas pengambilan gigi, anda kehilangan darah beku?

 • Kesakitan hanya akan membiarkan anda memahami bahawa kecederaan anda tidak dilindungi sepenuhnya dengan mengembangkan soket kering.

 • Bengkak juga menunjukkan bahawa anda kehilangan embolisme paru - paru anda, sama seperti rasa darah mulut anda.

13. Adakah anda akan tahu sekiranya anda mempunyai soket kering dengan segera?

 • Ini adalah bagaimana, selepas pencabutan gigi, anda menyedari sakit soket kering. Kesengsaraan tidak bermula sekaligus.

 • Namun, sembuhkan luka dalam waktu dan jangan merasa sakit. Anda mesti mengawalnya dengan sebaik mungkin dan mendapatkan pergigian anda untuk mengembangkan saluran rawatan.

14. Adakah nafas anda berbau setelah mengeluarkan gigi kebijaksanaan?

 • Nafas berbau setelah mengeluarkan gigi kebijaksanaan adalah sangat biasa. Ini berlaku dalam kebanyakan keadaan semasa badan anda sembuh .

 • Pendarahan tambahan mungkin berlaku dalam beberapa minggu pertama selepas pembedahan. Di mulut anda, ini mungkin menimbulkan rasa dan bau yang tidak diingini .

15. Adakah soket kering akan bersendirian?

 • Dalam kebanyakan keadaan, soket kering sembuh dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, pesakit mungkin akan terus mengalami ketidakselesaan ketika laman web ini menyembuhkannya .

 • Sekiranya anda memilih soket kering, basuh luka dengan air es , bilas sendi dengan garam, dan simpan kain kasa di soket.

16. Bagaimana saya boleh mengelakkan menelan soket kering?

 • Menelan seperti yang biasa anda lakukan setiap hari. Selepas menanggalkan kain kasa , makan dan minum.

 • Makanan yang selesa ringan dan lembut. Sekiranya anda tidak mahu makan banyak, minum banyak air dan kekal hidrasi.

Kesimpulannya

Selepas pencabutan gigi, kita memerlukan bekuan darah untuk mengelakkan pendarahan dan memulakan proses penyembuhan. Itulah sebabnya kami meminta anda untuk berkumpul 1 jam selepas temu janji di pad gas. Letakkan pandangan lain jika darah atau rembesan berterusan, dan gigit selama tiga puluh minit lagi.

Selepas pengekstrakan, kawasan tersebut harus dihindari, alkohol atau merokok, dan kita harus mengunyah produk lembut sekurang-kurangnya 24 jam. Beberapa pengekstrakan berbeza, dan beberapa penyembuhan lebih cepat daripada yang lain. Beberapa orang mempunyai jahitan, dan ada yang tidak.

Sekiranya anda baru sahaja mencabut gigi kebijaksanaan anda. Sukar untuk menunggu sehingga anda dapat makan makanan yang anda suka lagi. Dan anda tidak bersendirian. Sebilangan besar orang menderita minggu pertama selepas pembuangan gigi. Tetapi diet baru akhirnya menjadi lebih mudah untuk bertahan. Katakan anda seorang pesakit yang ingin tahu.

artikel berkaitan

Gigi Kuno Mengungkap Akar Manusia

Dari makanan hingga evolusi, penyusun prasejarah mengungkapkan jumlah yang mengejutkan tentang nenek moyang kita kepada ahli arkeologi.

Gigi seperti wangian sisa-sisa manusia kuno kerana ia sangat biasa di kawasan arkeologi. Walau bagaimanapun, tidak seperti wang, fosil chompers boleh menjadi lombong emas.

Pengumpul pemburu mesolitik di Semenanjung Kroasia menangkap ikan (mungkin menggunakan giginya untuk menghilangkan timbangan) dan mencari makan tanaman berkanji sepuluh ribu tahun yang lalu. Para saintis mengetahui ini kerana mikrofosil timbangan ikan, daging ikan, dan butiran pati ditemui di plak beberapa gigi tua.

Fluorosis

Fluorida adalah komponen penting dalam gigi yang sihat kerana mempromosikan mineralisasi enamel dan melindungi daripada kerosakan

. Pendedahan berlebihan terhadap fluorida ketika gigi terbentuk, sebaliknya, boleh menyebabkan fluorosis gigi, suatu keadaan yang merosakkan enamel dan boleh menjadi sangat buruk. Perubahan warna atau tompok-tompok putih pada gigi adalah tanda fluorosis yang paling ketara.

Artikel ini harus menjawab semua soalan anda jika anda mahu bayi atau anak anda mempunyai gigi yang sihat tetapi bimbang tentang kesan fluorida yang terlalu banyak. Kita akan melihat apa itu fluorosis, bagaimana mengenalinya, dan apa yang menyebabkannya. Kami juga membincangkan beberapa pilihan dan teknik rawatan untuk mengelakkan bintik-bintik putih pada gigi yang disebabkan oleh pengambilan fluorida yang berlebihan.

Gigi Kebijaksanaan

SAKIT

Ketidakselesaan adalah perkara biasa berikutan pengambilan gigi. Pada hari pembedahan anda, doktor anda akan memberitahu anda ubat apa yang perlu diambil. Sekiranya anda menghidap asma, ambil ibuprofen hanya jika anda pernah mengambilnya.

Ambil ubat narkotik sebagai tambahan kepada ibuprofen jika kesakitan anda tidak dikawal oleh ibuprofen sahaja. Ibuprofen dan narkotik yang anda telah diresepkan boleh digunakan bersama. Pastikan anda mengambil ubat penghilang rasa sakit kerana makanan ini akan membantu anda mengelakkan rasa mual. Perlu diingat bahawa penghilang rasa sakit narkotik mempengaruhi penilaian dan refleks anda.

BERDARAH

Pad kasa harus diletakkan terus di atas tempat pengekstrakan dan dijaga di tempatnya dengan tekanan menggigit yang keras; penempatan yang sesuai akan membantu anda mengelakkan komplikasi.

Soalan Lazim

Apa yang Perlu Dimakan Selepas Pembuangan Gigi Bijaksana?

Apabila gigi kebijaksanaan dikeluarkan, kebanyakan orang cepat sembuh jika mengikuti arahan pemulihan doktor. Aspek penting garis panduan ini adalah makan dan minum makanan yang betul sambil mengelakkan yang salah. Anda akan merasa lebih selesa, dan kemungkinan kesukaran akan dikurangkan. Gigi bijak adalah sepasang geraham ketiga di mulut anda, yang terletak di bahagian belakang.

Mereka biasanya muncul semasa anda berusia antara 17 dan 25 tahun. Pengambilan gigi bijak adalah prosedur rutin. Kerana mereka terkena dampak dan tidak akan masuk secara berkala, mereka mungkin perlu dikeluarkan. Mereka juga mungkin perlu dikeluarkan jika masuk pada sudut yang salah. Semasa pembangunan semula,

Kesimpulannya

Walaupun prospek memerlukan pembedahan mulut dapat membuat pesakit pergigian yang paling berani gugup, operasi ini sering diperlukan untuk menjaga kesihatan mulut yang baik.

Sekiranya anda tidak meluangkan masa untuk menilai makanan yang paling bermanfaat bagi anda selepas pembedahan mulut, sama ada pengambilan gigi atau pembedahan implan, pemulihan boleh menjadi sukar atau ditangguhkan. Bermula dengan makanan yang anda makan, ada beberapa tindakan sederhana yang dapat anda lakukan untuk mengurangkan rasa tidak selesa sambil memastikan mulut anda sembuh dan pulih dengan cepat.

Makanan selepas operasi anda mestilah halus dan senang dikunyah.