Selama 2 minggu (dua bulan jika anda mempunyai gigi yang kurang bijak), jangan makan sumber makanan yang keras, renyah, atau sangat kenyal. Jangan makan pizza dan lain-lain yang rangup setelah mengeluarkan gigi.

 • Contohnya, roti Eropah, lapisan luar pizza, stik atau jerky, kacang, atau popcorn. Untuk membantu penyekat kering, jangan gunakan jerami selama 5 hari awal selepas prosedur perubatan.

 • Memasak sesuatu yang bertentangan dengan sumber makanan yang dicadangkan kerana ia tidak cair, mengandungi beberapa tetapan yang tidak sesuai untuk mulut anda, dan kemungkinan besar akan menjadi panas.

 • Sesungguhnya, catatan ini adalah untuk menerangkan kepada anda bila anda boleh makan pizza setelah anda mengeluarkan gigi. Pembuangan gigi yang bijak adalah salah satu prosedur perubatan pergigian yang paling terkenal untuk penyesuaian perkembangan gigi yang tidak sesuai untuk sebahagian besarnya disusun di kawasan belakang.

 • Kerana sifatnya yang halus, ada beberapa batasan pada jenis makanan yang akan dimakan pada jangka waktu tertentu.

Bilakah Saya Boleh Makan Pizza Selepas Pembuangan Gigi?

Makan pizza atau makanan yang kuat, sebagai peraturan umum , bergantung pada beberapa komponen dan ia termasuk;

 • Bilangan gigi yang dihilangkan:

Seseorang dengan satu gigi kebijaksanaan dihilangkan akan menunjukkan pertimbangan atau siksaan yang kurang kepada semua orang dengan semua gigi kebijaksanaan dihilangkan, yang umumnya empat.

 • Jahitan :

Adakah pembukaan gigi yang dihilangkan dijahit atau dibiarkan tidak ditutup? Adakah pengikat boleh larut atau memerlukan keperluan pakar pergigian setelah masa berlalu? Bukaan yang dijahit memerlukan lebih banyak pertimbangan daripada bukaan yang terdedah.

 • Jenis gigi yang dihilangkan:

Penyingkiran gigi dengan kebijaksanaan yang lebih rendah memerlukan tambahan masa dan perawatan untuk membuang gigi yang lebih bijak kerana sampah mungkin akan terbentuk berkali-kali lebih berbeza dengan yang lebih tinggi.

 • Cadangan pakar anda:

Cadangan doktor penjagaan utama anda mengatasi setiap cadangan yang diberikan kepada anda. Mereka adalah pakar yang berpengalaman dengan selamanya dan hari penglibatan dan saranan mereka harus dipatuhi sepenuhnya.

 • Jelas sekali, anda pasti boleh makan pizza setelah mencabut gigi, makan bergantung pada masa.

 • Seperti yang ditunjukkan oleh garis Kesihatan, diperlukan sekitar empat hingga enam hari untuk memperbaiki gigi kebijaksanaan anda, dalam kesempatan ini, beberapa langkah pemulihan berlaku; 24 jam awal diisi sebagai tempoh pembekuan darah.

 • Ini adalah tempat di mana semua darah yang tersekat bertemu untuk membentuk pembekuan yang bermaksud prosedur perubatan yang berkesan dan kerangka yang tidak dapat diterima. Tempoh ini sangat sensitif dan sebarang perkembangan yang kejam akan menyebabkan bahaya besar . Anda digalakkan untuk tidak memasukkan apa-apa ke dalam mulut atau anda boleh mengambil air. Pada peringkat ini, anda tidak boleh makan pizza.

 • Dari hari kedua hingga hari ketiga, sebarang pengembangan mulai hilang dan anda digalakkan untuk mengambil sumber makanan separa cair yang hangat untuk tidak memburukkan lagi pembekuan yang telah dibentuk. Sumber makanan seperti sup , pottage, dan cairan hangat.

 • Hari keempat hingga ketujuh merangkumi anda mengambil jalan keluar, memperoleh kemampuan menyesuaikan rahang, dan memperbaiki sebarang kecederaan . Anda boleh beralih ke sumber makanan biasa dan ini merangkumi pizza.

 • Bergantung pada individu, anda boleh mula memakan jenis makanan yang kuat dari hari ketujuh prosedur perubatan ini .

 • Waktu pemulihan bervariasi dari satu individu ke individu yang lain, inilah sebab beberapa pakar menyatakan kepada anda hari-hari yang berbeza; sebagai contoh, Berita Perubatan Hari Ini menunjukkan bahawa masa pemulihan gigi kebijaksanaan adalah empat belas hari.

Mengapa Saya Perlu Menunggu Sebelum Makan Pizza?

Menurut pakar klinikal, pengambilan gigi bijak memerlukan berhati-hati memandangkan perkembangan rumpun. Pembekuan darah dalam pembekuan darah yang tidak masuk akal mengalirkan air untuk mengamankan tulang semasa membaik.

 • Inilah sebabnya anda digalakkan minum air pada hari pertama anda dan makan ringan pada hari-hari berurutan anda untuk tidak membuang pembekuan.

 • Pizza adalah sesuatu yang bertentangan dengan sumber makanan yang dicadangkan kerana ia tidak cair, mengandungi beberapa tetapan yang tidak masuk akal untuk mulut anda, dan kemungkinan akan panas.

 • Selain itu, anda tidak akan mempunyai pilihan untuk memakan sumber makanan yang kuat kerana kematian pada rahang dan kerengsaan yang merangkumi kawasan kerja.

Apa Yang Berlaku Semasa Saya Melepaskan Gumpalan Saya?

Pembekuan yang tersingkir boleh membahayakan anda untuk menempel . Lekapan kering berlaku apabila tulang keputihan kering tinggal di tempat pengekstrakan dan bukannya kelompok darah redup yang boleh disebabkan oleh gumpalan yang tidak terancang atau tidak sengaja.

Lekapan kering tidak sering dianalisis tepat pada waktunya kerana sebilangan besar orang selalu mengharapkan siksaan kering kering adalah siksaan pencabutan gigi biasa.

Sekiranya anda mengalami penderitaan yang berdebar-debar dan tidak dapat ditoleransi yang menjadi lebih ekstrem dan berpunca dari telinga, leher, dan daerah kepala bawah, anda mungkin mempunyai lekatan yang kering. Siksaan lampiran kering sering kali tidak dapat diatasi dengan ubat bebas .

Apa yang Perlu Saya Lakukan Sekiranya Saya Mempunyai Soket Kering?

Hubungi pakar pergigian anda dengan cepat dan temui ubat penyeksaan untuk disokong sebelum anda muncul di klinik perubatan . Doktor penjagaan utama anda akan membantu anda membersihkan gigi dan membersihkannya.

Anda juga mungkin mendapat agen anti-jangkitan sehingga pemburukannya berkurang. Anda mesti berkunjung ke klinik kecemasan untuk memeriksa penyembuhan dan mengumpulkan lebih banyak ubat. Oleh itu, mengapa membahayakan diri dan kesejahteraan anda kerana pizza, apabila anda boleh bertahan selama 14 hari dan menghargainya.

Ringkasan

Pizza adalah sesuatu yang bertentangan dengan setiap jenis makanan yang disyorkan kerana ia tidak cair, mengandungi beberapa tetapan yang tidak masuk akal untuk mulut anda, dan kemungkinan besar akan menjadi panas.

Bagaimanakah Makan Pizza Menyebabkan Gumpalan yang Tidak Bercabang?

Pizza adalah kenyal, renyah, berpengalaman sehingga setiap orang mungkin mendengar makan malam yang memerlukan setiap perkembangan gigi untuk ditumbuk dengan tepat untuk diproses oleh badan.

Pada saat anda makan pizza dengan pembekuan koagulasi, ada kemungkinan 90% pizza berinteraksi dengan pembekuan dan menyebabkan sampah berkembang jika bukaan dijahit. Ini adalah pendekatan api tertentu untuk mendapatkan lampiran kering.

Bolehkah Saya Makan Pizza Sekiranya Lubang Gigi Saya Tertutup?

Sebilangan besar pakar pergigian menutup bukaan yang ditinggalkan oleh pencabut gigi untuk mengelakkan zarah makanan masuk ke dalamnya.

Menjadi tanggungjawab anda sebagai individu untuk menjauhkan diri dari zarah makanan dari masuk ke dalamnya, yang bermaksud menjauhkan diri dari jenis makanan seperti pizza yang selalu meninggalkan zarah makanan.

Sekiranya anda memakan sumber makanan yang kuat dengan gigi yang tertutup, sangat sukar bagi anda untuk membuang zarah-zarah tersebut kerana ia sekarang sudah berhenti.

Ini boleh menyebabkan kekeliruan dan bahkan abses sekiranya tidak ditanggapi dengan segera kepada pakar pergigian anda. Pakar pergigian akan dinasihatkan untuk menghilangkan zarah-zarah atau menghancurkan sambungan yang akan menyebabkan lebih banyak penderitaan.

Sekiranya Saya Mengelakkan Pizza Untuk Tiga Hari Pertama?

Jauhkan dari sumber makanan yang memerlukan penggunaan premolar dan geraham anda , jenis makanan yang meninggalkan simpanan, minuman yang mengandungi sintetik, dan minuman yang memerlukan penggunaan jerami, kerana setiap ini boleh menyebabkan lampiran kering.

Beberapa contoh sumber makanan ini merangkumi;

 • Makanan yang memerlukan penggunaan premolar dan geraham anda: Kacang seperti kacang mete, kacang tanah, daging, ayam, popcorn, kerepek dan sebagainya

 • Makanan yang meninggalkan penumpukan: Burger , Pizza, Taco, Sushi, dan sebagainya

 • Minuman yang mengandungi bahan sintetik: Alkohol , Kafein atau espresso, minuman berkarbonat, dan sebagainya

 • Minuman yang memerlukan straw seperti Starbucks .

 • Elakkan merokok apa-apa kerana haba dan bahan merokok (seperti nikotin) telah didapati mencemarkan tempat pengambilan gigi.

Makan Pizza dengan 24 Jam Selepas Pembuangan Gigi Bijak

Untuk hari pertama mutlak. Hanya masukkan sumber makanan cecair dalam rejimen makan anda. Apa sahaja yang memerlukan gigitan atau boleh keluar dari mulut anda harus dijauhkan.

Varietas makanan terbaik yang perlu dibuat dalam tempoh ini adalah sup, smoothie, yogurt beku dan yogurt.

Sumber makanan seperti smoothie dan yogurt beku boleh berfungsi sebagai pakar yang menenangkan untuk kesusahan anda. Walaupun stok dan sup boleh menjadi makanan yang membawa anda makanan tambahan yang cukup untuk pemulihan yang cepat.

Apa-apa yang kuat, kering atau rangup seperti Pizza tidak digalakkan. Makan pizza dalam tempoh pemulihan penting ini pasti akan membuat anda lebih kompleks.

Ringkasan

Pizza adalah sesuatu yang bertentangan dengan setiap jenis makanan yang disyorkan kerana ia tidak cair, mengandungi beberapa tetapan yang tidak masuk akal untuk mulut anda, dan kemungkinan besar akan menjadi panas.

Apa Jenis Makanan Yang Harus Saya Makan?

Setelah pencabutan gigi, mulut anda harus dirawat dengan hati-hati yang menunjukkan kebanyakan jenis makanan harus diremas, hangat, dan tidak diragukan lagi.

Varieti makanan seperti sup, yogurt, puding, pottage, puri buah, varietas makanan hancur, dan jeritan ais kerana mereka tidak memerlukan aktiviti gigi atau gigi kecil. Sifar masuk sumber cecair atau makanan separa cecair.

Pastikan suhu varieti makanan suam, sumber makanan terlalu panas atau terlalu sejuk boleh menyebabkan gumpalan meletus. Seperti suhu hangat, kulit boleh menampung.

Bagaimana Saya Tahu Saya Sedia Makan Pizza?

Sebelum anda beralih dari cecair ke sumber makanan yang kuat, komponen tertentu menjamin keselamatan anda dan ia merangkumi;

 • Pembukaan gigi anda sangat menyakitkan dan tidak mudah disentuh: Anda boleh menggerakkan gigi yang terbuka sedikit dengan lidah anda untuk benar-benar melihat keberkesanannya. Sekiranya tidak menyeksa dan kurang sensitif, ini adalah peluang ideal untuk mula makan pizza.

 • Anda telah mengeluarkan garis panduan atau hancur:

Sebilangan pengancing boleh larut yang menyiratkan apabila masa mereka berlalu, ia akan hilang sementara yang lain tidak. Sekiranya anda telah memutuskan hubungan, anda mungkin mula makan pizza.

 • Kekurangan rahang:

Rahang anda menjadi mudah disesuaikan , yang bermaksud makanan yang mengisar akan menjadi lebih mudah dilakukan. Luka di pipi yang hilang juga menunjukkan permulaan pemakanan makanan yang kuat.

 • Anda telah dibersihkan oleh pakar pergigian anda: anda pakar pergigian perlu melakukan rutin menyimpan mata pada gigi anda dan membersihkan anda. Ini adalah pengesahan terbaik bahawa anda boleh mula makan pizza dan beberapa jenis makanan yang kuat.

Pastikan anda memulakan secara beransur-ansur sebelum makan, menggigit varietas makanan anda dengan betul untuk mengetahui kemampuan menyesuaikan rahang anda telah kembali, dan sekarang dan kemudian dorong varieti makanan ke arah kawasan yang dikeluarkan untuk membiasakan makan.

Ringkasan

Selama 2 minggu (dua bulan sekiranya anda mempunyai gigi yang rendah), jangan makan jenis makanan yang keras, rangup, atau sangat kenyal, misalnya roti Eropah, penutup pizza, stik atau jerky, kacang, atau popcorn. Untuk membantu melekatkan pemasangan kering, jangan gunakan jerami selama 5 hari awal selepas prosedur perubatan.

Anda mungkin memakan sumber makanan sensitif seperti sarapan, roti, telur, spageti yang dimasak sepenuhnya, atau pisang, bergantung pada pandangan dari profesional pergigian anda yang terlatih. Elakkan makanan yang mungkin terperangkap di laman pengekstrakan atau kekacauan anda seperti tisu gusi yang dibentuk lewat.

Rawat diri untuk Mempercepat Pemulihan Anda

Mati

Makan tisu di mulut anda sehingga beberapa jam selepas operasi untuk membantu badan anda pulih.

Sekiranya anda mempunyai aturan yang baik untuk menendang baldi:

 • Bunuh pembekuan darah dengan lembut menggunakan bahan.

 • Tutup kawasan penipisan dengan pad bersih yang tepu dan bersih.

 • Pastikan memakai pakaian selama 20 minit untuk memastikan darah tidak keluar. Ulangi jika ada kesan.

 • Untuk memanggil pejabat atau operasi operasi lisan terbuka seperti yang diharapkan atau operasi oral atau tumpuan yang dapat diakses untuk masuk ke pakar kerja jika penipisan tidak berhenti.

Bengkak satu tan

Untuk mengurangkan pemanjangan, pastikan kepala anda tetap tinggi. Lakukan 8 hingga 12 jam setelah strategi anda sesedikit yang dapat dijangkakan.

Selamat menggunakan pek ais atau sejuk tidak lama selepas operasi anda untuk membantu mengurangkan pertumbuhan:

 • Anda harus meletakkan perkara penjagaan kulit di mana sahaja dan di tempat di mana anda menjalani operasi.

 • Lakukan ini selama 15 minit dan beberapa saat kemudian hapus selama 15 minit. Ulangi.

 • Letakkan pek pada satu sisi mulut dan beberapa saat kemudian sebaliknya. (lima belas minit untuk setiap sisi)

 • Anda harus melakukannya sekali secara konsisten selepas operasi. Walau apa pun, dari saat itu, ais atau paket jangkitan akan dan tidak akan membantu mengurangi pelebaran.

 • Juga, anda mungkin mempunyai sedikit tanda pada kulit anda. Ini adalah salah satu tempoh kitaran pemulihan.

Diet

 • Jangan minum cecair selama dua hari selepas operasi, dan makanlah makanan yang rapuh selama dua hari selepas itu. Yogurt beku , smoothie item semula jadi, dan shake protein adalah contoh hebat sumber makanan yang biasa digunakan sebagai smoothie.

 • Bolehkah anda makan pizza setelah membersihkan gigi? Pelbagai jenis makanan lazat seperti makaroni dan cheddar, mi yang dimasak , telur yang dibakar, sandwic sensitif, dan sandwic panas harus dimakan pada hari ketiga selepas operasi untuk mengurangkan penyeksaan dan bekerja dengan menambal.

 • Elakkan makan malam seperti pizza, pizza, popcorn , dan burger, yang dibuat biadab atau rangup. Elakkan pelbagai makanan panas dan berasid, yang akan membuatkan anda terhapus. Selepas operasi, banyak orang dapat kembali ke rutin makan biasa 7 hari selepas itu.

Dadah

 • Ubat pencegahan penderitaan dan berjangkit yang ditetapkan akan mewajibkan anda. Pegang peraturan anggaran secara konsisten.

 • Sebelum narkotik tempatan anda habis, ambil ubat pemburukan anda. Usahakan untuk tidak berhenti mengambil preskripsi.

 • Resep kesakitan seperti ibuprofen (Advil, Motrin, atau tidak eksklusif) secara rutin diizinkan untuk diramalkan untuk menyeksa pesakit. Anda mungkin mengambil hingga 1,000 mg asetaminofen (Tylenol atau tidak eksklusif) pada jangka masa biasa jika anda mempunyai kebimbangan atau kecenderungan terhadap ibuprofen atau telah diperingatkan untuk tidak menggunakannya.

 • Bolehkah anda makan pizza setelah membersihkan gigi? Anda harus berpegang teguh pada peraturan yang perlu disarankan oleh doktor anda untuk mengambil ubat kerengsaan dan rancangan rutin makan anda yang lain.

 • Metodologi kami adalah untuk menanggung ubat penyeksaan yang lebih penting apabila kami mengira anda mungkin mengalami penyiksaan yang lebih keterlaluan. Sepatutnya, anda harus mendapatkan penawar dan membeli resep di farmasi.

Basuh dan jaga gigi

 • Selama 24 jam, ikhtiar untuk tidak mencuci mulut.

 • Lap wajah anda dengan air garam suam selepas makan malam, sekali setiap hari, selama sejam. Panaskan sedikit air hingga suam, dan tambahkan garam secukupnya. Memulihkan akan dipercepat dengan menyiram dengan air masin. Menyiram dengan Peridex boleh disebut oleh doktor pertimbangan penting anda.

 • Harap bersiap sedia ketika membersihkan gigi agar tidak mencederakan diri sendiri secara tidak sengaja.

Ringkasan

Anda harus berbincang dengan pakar kandungan anda atau pakar pergigian konvensional sebelum memakai mesin pergigian yang boleh ditanggalkan yang meletakkan kembali kawasan pergerakan jika anda pada kebelakangan ini gigi telah musnah. Ketegangan di tapak pergerakan harus dielakkan tanpa mengira. Sekiranya tidak terlalu sukar, nasihatkan PCP anda sekiranya anda melihat ada perbezaan dalam makanan anda apabila anda terus memakai alat itu sekali lagi jika anda memasang alat pergigian dan alat rasanya seperti mempengaruhi implan anda.

Pembuangan gigi yang bijak

Petua Penjelasan
Strategi melakukan pencabutan gigi Anda mempunyai pakar pergigian atau pakar oral yang merancang untuk melakukan pencabutan gigi. Anda pasti akan mengetahui tentang faktor persekitaran anda, namun anda akan mengalami kematian kerana menggunakan ubat penenang yang berdekatan semasa sistem. Pengambilan gigi dan pengasingan lebih dari satu gigi boleh menyebabkan ubat penenang dipilih oleh pesakit. Untuk aktiviti ini, anda atau anak muda anda tidak akan berehat sepanjang kitaran. Sistem pengekstrakan sebahagian besarnya merangkumi penggunaan alat yang dipanggil lif, yang menggoyangkan gigi dengan lembut sehingga dilepaskan. Kemudian, pakar pergigian akan menggunakan forceps gigi untuk mengeluarkan gigi.
Geraham atau gigi yang terkena Pengekstrakan yang teliti diperlukan jika gigi terkena, misalnya, di bawah garis gusi. Pakar akan memotong untuk menghilangkan tisu gusi dan tulang yang merangkumi gigi dalam keadaan seperti ini. Kemudian, pada ketika itu, mereka akan memegang gigi dan menggoyangkannya ke sana kemari sehingga jatuh. Potongan gigi mungkin dikeluarkan jika gigi sangat berbahaya. Pengekstrakan yang teliti mungkin dilakukan semasa pesakit berada dalam keadaan penenang. Pembekuan darah 1 biasanya terdapat di alat tambahan setelah gigi dikeluarkan. Pada ketika anda melihatnya oleh pakar pergigian atau pakar lisan, mereka akan meletakkan bantal kain pada kecederaan untuk menghentikan kematian. Dalam beberapa kes, diperlukan beberapa jahitan.

SAKIT

Kesulitan adalah perkara biasa setelah pengambilan gigi. PCP anda akan melatih anda mengenai perkara-perkara yang diperlukan pada hari prosedur perubatan anda. Sekiranya anda menghidap asma, jangan mengambil ibuprofen kecuali jika anda pernah menanggungnya sebelum ini. Sekiranya keseronokan anda tidak dikekang oleh ibuprofen sahaja, ambil opiat yang disokong anda lebih jauh.

Ibuprofen dan opiat yang disahkan anda boleh diambil bersama. Pastikan anda mengambil resep sakit hati anda dengan makanan ; ini akan membantu mencegah penyakit. Perlu diingat, ubat penyeksaan opiat akan melemahkan pertimbangan dan refleks anda.

BERDARAH

Pad pembalut harus diletakkan terus di atas tempat pengekstrakan dan dipasang dengan tekanan menggerogoti tegas; keadaan yang sah akan membantu anda tidak menelan darah, yang boleh membuatkan anda mual.

Berpakaian harus diganti bila diperlukan. Pada saat kusyen berpakaian praktis tidak ada darah pada mereka, ia sekarang berlebihan. Ukuran penyaliran akan berbeza antara satu individu dengan individu yang lain. Sebilangan besar penyaliran anda akan lambat dalam 3-4 jam , namun jumlah pengeringan yang sederhana adalah normal selama 24 jam.

Cubalah untuk tidak membuang semasa tiba prosedur perubatan; ia mungkin melambatkan kematian anda.

Sekiranya anda diberi jarum banjir, mulakan sistem air pada hari ketujuh dengan mengikuti prosedur perubatan . Isi jarum dengan air garam suam dan gunakan seperti yang dididik oleh doktor penjagaan utama anda. Lakukan ini 3-4 kali setiap hari selama kira-kira empat belas hari dan turunkan apabila laman web yang berhati-hati pulih.

BENGKEL

Pembesaran adalah perkara biasa selepas prosedur perubatan dan merupakan sebab penting untuk ketidaknyamanan selepas pengambilan. Pengembangan puncak biasanya pada hari ketiga dan selepas itu mula menentukan; cenderung berkurang dengan penggunaan bungkus ais.

Sapukan pek ais ke bahagian muka yang terpengaruh selama 30 minit hidup dan mati. Icing paling berharga setelah menjalani prosedur perubatan dan selama 24 jam selepas prosedur perubatan. Selain itu, pastikan kepala anda diangkat dengan 2 bantal selama 3-4 hari. Tindakan ini tidak akan membantutkan pembesaran, namun ia akan membantu mengurangkan keseriusannya.

DIET

Doktor penjagaan utama anda akan mengajar anda kapan makan mengikut prosedur perubatan. Anda mungkin bermula dengan sumber makanan yang halus dan meningkatkan rejimen makan anda secara berterusan. Sejukkan terus setiap jenis makanan atau cecair panas selama 24 jam awal.

Anda harus makan varieti makanan yang lazat untuk minggu utama: misalnya, sup, telur, kentang yang dimurnikan, dan tepung daging baik-baik saja. Selama 2 minggu (dua bulan sekiranya anda mempunyai gigi yang kurang bijak ), jangan makan jenis makanan yang keras, renyah, atau sangat kenyal.

contohnya, roti Eropah, penutup pizza, stik atau jerky, kacang, atau popcorn. Untuk membantu melekatkan pemasangan kering, jangan gunakan jerami selama 5 hari awal selepas prosedur perubatan.

KEBERSIHAN MULUT

Mulailah membersihkan gigi anda sehari selepas prosedur perubatan. Bersihkan keseluruhan gigi anda, tanpa mengira sama ada gigi dan gusi lembut. Plak bakteria dan makanan yang berdekatan dengan tempat pengekstrakan akan menangguhkan pembaikan.

Cuba jangan merokok selama tujuh hari. Merokok akan membuatkan anda mati; nikotin dan tar tembakau menghalang penyembuhan dan boleh menyebabkan lekatan kering.

AKTIVITI

Kecuali jika diberitahu perkara lain, menjauhkan diri dari kerja sebenar yang bersemangat selama 3 hari mengikuti prosedur perubatan anda. Kerja yang sebenarnya membina denyut nadi anda, yang akan menyebabkan pengembangan dalam pengembangan, penyeksaan, dan kematian anda. Anda mungkin perlahan-lahan memperluas pergerakan anda, seperti berlari, 5-7 hari selepas prosedur perubatan anda.

Ringkasan

Kesulitan adalah perkara biasa setelah pengambilan gigi. PCP anda akan mendidik anda mengenai perkara-perkara yang diperlukan pada hari prosedur perubatan anda. Sekiranya anda menghidap asma, jangan mengambil ibuprofen kecuali jika anda pernah menanggungnya sebelum ini. Sekiranya rasa sakit hati anda tidak dikekang oleh ibuprofen sahaja, ambil juga ubat yang disyorkan.

Soalan Lazim - Soalan Lazim

Terdapat beberapa soalan yang dapat menerangkan lebih lanjut artikel ini.

1. Berapa lama selepas membuang gigi kebijaksanaan saya dapat makan makanan biasa?

Akhirnya, setiap orang yang gigih dapat mengetepikan usaha alternatif untuk memperbaiki sepenuhnya, dan kami menggesa anda untuk secara beransur-ansur menghadirkan varieti makanan yang bergantung pada tahap ketenangan anda.

Sebilangan besar alat tambahan memerlukan sekitar satu setengah bulan untuk memperbaiki sepenuhnya mengikuti prosedur perubatan pergigian , dan anda semestinya telah kembali ke kecenderungan makan yang biasa dalam 3 bulan selepas teknik.

2. Setelah melakukan pencabutan gigi, apakah dipastikan makan pizza?

Pengambilan gigi harus diikuti dengan rutin makan yang mengelakkan perincian yang mudah diabaikan seperti nasi dan biji. Pelbagai jenis makanan ini dapat berulang-ulang masuk ke dalam pembekuan darah di bawahnya dan terperangkap di antara gigi anda. Kesanggupan yang ditangguhkan boleh menyebabkan penyiksaan dan kekotoran.

Adakah anda mempunyai pilihan untuk makan pizza setelah membersihkan gigi? Tidak dapat dinafikan lebih banyak makanan seperti nasi dan biji-bijian, yang boleh menyebabkan kesakitan dan kegilaan sehingga kecederaannya dapat diperbaiki.

3. Adakah saya dapat makan gulungan pizza setelah mengeluarkan gigi?

Selama 2 minggu (dua bulan jika anda mempunyai gigi yang rendah), jangan makan jenis makanan yang keras, rangup, atau sangat kenyal, misalnya roti Eropah, pizza di luar lapisan, stik atau jerky, kacang, atau popcorn. Untuk membantu melekatkan pemasangan kering, jangan gunakan jerami selama 5 hari awal selepas prosedur perubatan.

4. Bolehkah makan malam yang padat dimakan dengan membersihkan gigi?

Pada bila-bila masa anda memberi haiwan kesayangan setiap makanan berkhasiat (contohnya makanan yang boleh dipotong dengan garpu), berikan pelbagai jenis makanan rapuh kepada haiwan kesayangan anda seperti kek panas, telur, kentang yang dibersihkan, mi, dll. Beberapa minggu selepas operasi , elakkan makan malam yang renyah, keras, dan mengandungi banyak minyak, seperti popcorn, badam, dan kerepek.

5. Apa yang mungkin saya ada pilihan untuk makan pada hari ketiga setelah dikeluarkan gigi bijak?

Makan makanan sensitif, seperti puding, jello, sup, dan produk semula jadi pada hari ketiga. Anda juga boleh membezakan dan memasukkan kentang yang telah dimurnikan ke dalam jadual makan anda. Makan malam dan minuman harus muncul pada suhu bilik sebelum anda makan atau meminumnya. Mengurangkan kemungkinan mewujudkan penyiksaan adalah asas untuk ini.

6. Sekiranya anda tidak pernah mengeluarkan gigi kebijaksanaan, apa yang akan berlaku?

Sekiranya mulut anda memerlukan ruang tambahan untuk menahan ini daripada berlaku sebaliknya sekiranya gigi kebijaksanaan anda terbunuh, anda akan mendapat gigi ganjil, kesan gigi, atau kemungkinan tersumbat . Gigi dipasang di tulang di bawah garis gusi setelah dipengaruhi, dan gigi bijak dapat diakses.

7. Bilakah siksaan penghapusan gigi kebijaksanaan berhenti?

Seperti yang dinyatakan sekarang, beberapa tahap kesusahan setelah pengambilan gigi kebijaksanaan adalah biasa dan biasanya hancur dalam 3-4 hari.

8. Adakah pengambilan gigi bijak memberi kesan kepada perawatan?

Gigi yang tercemar boleh menyebabkan abses, yang kemudian mempunyai pilihan untuk merebak ke sinus dan pelbagai bahagian badan. Keadaan yang tidak dapat dilihat dapat menimbulkan masalah klinikal yang khas, termasuk penyakit koronari, sakit jiwa.

9. Adakah saya dapat makan pizza 7 hari selepas mengeluarkan gigi?

Jauhkan dari sumber makanan yang melampau atau renyah, seperti pizza, nasi, popcorn, dan cheeseburger. Jauhi sumber makanan panas dan berasid. Sebilangan besar pesakit mungkin meneruskan rutin makan biasa 7 hari selepas prosedur perubatan. Ubat-ubatan untuk mengawal penyakit dan mencegah penyakit akan disokong untuk anda.

10. Adakah saya dapat makan sandwic 4 hari selepas mengeluarkan gigi?

Mengikuti 48 - 72 jam

Pada masa ini anda boleh memulakan dengan sedikit makanan yang kuat tetapi bukan burger. Hampir tidak ada pilihan varieti makanan seperti telur goreng, makanan tenusu, atau benda-benda lain yang dibersihkan. Usahakan agar tidak panas, tetapi bawa ke suhu yang panas . Pada tahap ini, wilayah ini mulai pulih dan akan kembali normal dengan pertimbangan yang sah.

11. Adakah hari ketiga adalah penghapusan gigi kebijaksanaan yang paling dahsyat?

Pembesaran dan pewarnaan di sekitar mata mungkin berlaku. Pembesaran akan berlaku selama 48 hingga 72 jam awal dan tahap seterusnya selama 2-3 hari menjadikan hari kelima ketiga yang paling mengerikan untuk penderitaan dan pengembangan. Penggunaan tuala hangat yang basah akan membantu menghilangkan noda.

Kesimpulannya

Dengan mengambil kira semua perkara, memakan sumber makanan yang kuat bergantung pada kerangka tahan anda, jumlah gigi yang dihilangkan, dan perspektif doktor penjagaan utama anda.

Masa yang diperlukan untuk bersikap tegas untuk individu yang hanya dihilangkan dengan satu gigi kebijaksanaan tidak sama dengan peluang ideal bagi seseorang yang masing-masing mempunyai empat gigi kebijaksanaannya.

artikel berkaitan