Bilakah saya boleh makan makanan pedas setelah mengeluarkan gigi? Anda boleh makan makanan pedas setelah 72 jam membuang gigi kebijaksanaan . Anda harus mengelakkan minuman panas, makanan pedas, merokok dan alkohol selama 3 hari selepas pengambilan gigi bijak.

Mengeluarkan gigi kebijaksanaan

:eight_pointed_black_star: Makanan Pedas Selepas Pembuangan Gigi Bijak

Anda mungkin suka menambah sedikit sos panas untuk makanan yang anda makan pada siang hari; namun, setelah anda mengeluarkan gigi , perkara terbaik yang perlu dilakukan ialah meletakkan bekas itu dan memainkannya "sejuk". Sekiranya anda pernah merasakan pengambilan lada panas pada bila-bila masa, anda menyedari bahawa makanan pedas boleh mengganggu gusi dan mulut anda.

Memulihkan dari pembedahan gigi kebijaksanaan boleh berlaku dari beberapa hari lama, namun banyak orang mula merasa lebih baik setelah sekitar tiga hari. Pembedahan mempengaruhi semua orang dengan cara yang tidak dijangka. Walau bagaimanapun, berehat dan biarkan mulut anda membaik dengan cepat setelah mengeluarkan gigi. Rancangkan diet anda lama-lama di sekitar makanan pekat dan lembut yang tidak akan menegangkan mulut anda selepas pembedahan.

Ringkasan:

Juga, kerana gangguan luaran adalah perkara terakhir yang anda perlukan semasa mulut anda membaik, sangat sesuai untuk menunda sehingga pakar pergigian anda memberi anda semua yang munasabah sebelum mengambil rasa nombor satu anda. Seperti makanan pedas, makanan berasid dapat mengganggu mulut anda setelah pencabutan gigi dan tetap harus menjauhkannya.

:eight_pointed_black_star: Reaksi Alergi

Reaksi alahan selepas pengambilan gigi kebijaksanaan

Sekiranya anda memberikan simptom tindak balas alahan yang mudah dijangkiti, cari pertimbangan klinikal krisis. Anda mungkin peka dengan preskripsi yang disahkan oleh PCP anda, termasuk ubat penderitaan anda. Petunjuk tindak balas alahan termasuk:

 • belitan

 • kesukaran bernafas

 • rasa seperti tekak anda ditutup, atau lidah anda mengembang

 • kegilaan

 • degupan jantung yang cepat

 • ruam

 • demam

Pakar memberikan data sokongan yang adil mengenai kelebihan dan kerumitan tanda kontra. Sekiranya udara masuk ke dalamnya dan pulih, anda mendapat apa yang dikenali sebagai lampiran kering. Berikut adalah beberapa makanan dan cecair yang harus dimuat sebelum pembedahan dan terus berjalan semasa memperbaiki.

Mungkin sangat baik untuk memenuhi makanan yang boleh dimakan setelah dikeluarkannya gigi atau pembedahan mulut yang lain. Teliti susunan makanan untuk dimakan dan tidak boleh dimakan ketika pulih dari pembedahan pemindahan gigi kebijaksanaan . Setelah menjalani pembedahan oral, anda harus menjalani diet cair, diet yang sangat halus, dan secara beransur-ansur kembali ke diet biasa. Sebahagian besar dan saya telah menghilangkan gigi.

Adalah lebih baik jika anda bertahan selama tujuh hari untuk makan makanan renyah, kenyal atau pedas . Jerami tidak boleh digunakan setelah pengambilan gigi yang bijak kerana tarikan dapat menghilangkan gumpalan yang memandu pulih dan membawa pada lampiran kering, kesan sampingan yang teruk yang kadang-kadang berlaku selepas pembedahan.

Ringkasan:

Makanannya mesti sedap dan senang dimakan; namun, kerana pemulihan mungkin memerlukan beberapa hari, juga penting bahawa kita tidak bosan dengan pilihan menu kita apa yang anda boleh dan tidak boleh makan setelah mengeluarkan gigi untuk menjamin memperbaiki.

:eight_pointed_black_star: MAKANAN UNTUK MAKAN SELEPAS PENGELUARAN GIGI WISDOM

Makanan yang boleh anda makan setelah membuang gigi

:small_red_triangle_down: Sos Epal

Buah buah yang halus dan halus menjadikannya makanan yang sangat enak untuk dimakan setelah pemindahan gigi bijak. Buah puri mengandungi banyak vitamin C dan serat makanan, yang merupakan kedua makanan padat. Makan gigitan yang kaya dengan suplemen ini menggunakan hampir tidak ada perkembangan rahang, yang akan membantu dalam pemulihan dan kegembiraan . Dengan andaian anda perlu membuatnya lebih baik, sediakan puri buah buatan khusus untuk mengurangi gula dan menggunakan pelekap baru.

:small_red_triangle_down: Ais krim

Kecuali jika anda mempunyai gigi yang sangat halus, Ais Krim merupakan titik tertinggi dari apa yang harus dimakan selepas pengambilan gigi, terutama pada pertengahan tahun. Ia hebat dan lembut, jadi anda boleh memakannya bila-bila masa sahaja mulut anda lembut. Oleh kerana Aiskrim sejuk, ia dapat membatasi pertumbuhan biasa yang berlaku di dalam mulut. Pilih yogurt beku anda dengan berhati-hati. Hidangan lembut sangat sesuai selepas pembedahan kerana ia tidak memerlukan banyak otot rahang untuk dimakan. Anda juga perlu menjauhkan diri dari sebarang campuran atau taburan kuat bersama dengan titik tertinggi Ais Krim. Pastikan juga memilih cawan di atas kerucut.

:small_red_triangle_down: Sup

Sup berasaskan sup adalah sumber bantuan yang luar biasa bagi pesakit yang mengeluarkan gigi. Walaupun anda mungkin merasa tidak mampu makan sup hingga 1-2 hari selepas pembedahan, ia dapat memberikan banyak protein , hanya sebagai pilihan berbanding makanan yang mengandung gula yang selalu diusulkan setelah pengambilan gigi.

Hargai sup suam (tidak panas!) Untuk mendapatkan banyak makanan tambahan dan menjaga diet yang sihat selepas pembedahan gigi bijak anda. Walaupun anda harus mengelakkan sup yang mengandungi banyak daging atau sayur-sayuran, beberapa kepingan kecil di dalam stok mencukupi. Beberapa alternatif yang baik untuk makan selepas pembedahan anda memasukkan sup mi ayam , sup tomato, stok hamburger, atau krim sup saderi.

:small_red_triangle_down: Smoothie

Buah segar secara amnya akan berada di puncaknya pada akhir musim bunga. Lengkap dengan protein dan makanan tambahan, smoothie dan milkshake memberikan makanan ringan yang enak dan mudah dimakan untuk pesakit gigi yang boleh digunakan. Untuk kelebihan tambahan, tambah kocok dan smoothie anda dengan bundle pengganti kenduri atau serbuk protein. Tambahkan produk semula jadi baru tanpa biji seperti pisang ke dalam smoothie anda untuk memastikan keadaan sentiasa baik. Benih kecil yang terdapat dalam produk organik seperti raspberi boleh terkena di kawasan yang berhati-hati, menyebabkan ketidakselesaan tambahan dan meregangkan jangka waktu pemulihan.

Campurkan yogurt dan ais dengan pelekap ini dalam pengisar untuk smoothie yang pekat. Campurkan susu, yogurt beku, dan serbuk atau tambahan protein tambahan untuk menjadikan milkshake anda. Satu perkataan berjaga-jaga untuk menghargai smoothie dan milkshake setelah pembedahan gigi bijak: Jangan bakar melalui jerami ! Faktor kritikal boleh mengganggu tapak pemulihan dan menyebabkan soket kering.

:small_red_triangle_down: Puding

Makanan yang mudah dimakan ini terdapat dalam pelbagai jenis rasa, mencegah "keletihan selera" yang sekarang dan berulang-ulang terjadi dengan diet yang boleh dilarang selepas makan. Gunakan bungkusan momen atau rancangan cepat di peti untuk kesediaan yang lebih cepat dan sederhana. Kelebihan lain dari campuran Jell-O dan puding adalah jangka masa panjang peti sejuk mereka yang boleh digunakan secara realistik. Sekiranya anda tidak mempunyai penjaga dengan anda secara konsisten semasa anda sembuh, bungkusan ini boleh dicampurkan sebelum pembedahan gigi bijak anda dan disimpan di dalam peti sejuk selama lebih dari tujuh hari.

:small_red_triangle_down: Kentang lenyek

Menindas timbunan serat, kentang tumbuk luar biasa dimakan setelah gigi kebijaksanaan anda dihilangkan. Adalah lebih baik jika anda mencambuk kentang dengan konsisten yang halus, dan anda akan membuat makan malam beraroma yang mudah dimakan. Kentang yang disucikan dengan beludru tidak sukar untuk dimakan dan boleh disiapkan dengan makanan tambahan seperti sos, marjerin, dan krim tajam untuk mempertimbangkan lebih banyak pilihan dalam diet anda yang boleh digunakan.

Pastikan kentang tidak mengandungi protuberances besar-besaran yang menjadikan gigitan lebih menyusahkan. Sekiranya anda bersandar pada ubi dan bukannya kentang biasa, cubalah ubi yang dihancurkan dengan penyebaran dan sedikit kayu manis.

:small_red_triangle_down: Telur goreng

Mungkin makanan terbaik untuk dimakan selepas pembedahan pencabutan gigi adalah telur goreng . Mereka kaya akan protein dan pelbagai nutrien dan mineral yang berguna untuk badan anda. Selain itu, cubalah makan telur canggih Omega-3 kerana lemak omega-3 membantu dalam penyembuhan. Nasib baik, telur goreng tidak sukar digigit dan ditelan. Anda boleh memasukkan bahagian atas cheddar dan alpukat untuk menjayakan hari raya.

:small_red_triangle_down: Yogurt

Pesawat, konsistensi ringan yogurt menjadikannya makanan yang optimum bagi pesakit yang pulih dari pembedahan gigi bijak. Jauhi yogurt dengan granola atau apa-apa kelengkapan tambahan yang mesti digigit. Makan rasa yogurt ringan seperti lemon atau strawberi memberi anda sebahagian daripada makanan tambahan yang anda perlukan sambil menjadikan pengambilan ubat yang disyorkan untuk kesakitan atau ketidakselesaan lebih mudah.

:eight_pointed_black_star: Apa yang Tidak Boleh Dimakan atau Minum Selepas Pembuangan Gigi Bijaksana

Terdapat beberapa makanan yang harus anda cuba untuk tidak mengikuti pengosongan gigi kebijaksanaan anda. Cuba ikuti makanan yang dicatatkan di atas untuk permulaan beberapa hari sebelum mencuba makanan yang lebih banyak. Berikut adalah senarai makanan yang harus anda jauhi selama 14 hari awal sembuh selepas penyingkiran gigi kebijaksanaan :

1 - Makanan berasid dan pedas boleh mengganggu pemulihan. Sekiranya anda merasa terseksa ketika anda mempunyai makanan yang enak, kemungkinan besar akan berasid atau pedas.

2 - Alcohals dapat menangguhkan penyembuhan dan menyambung secara bertentangan dengan preskripsi siksaan yang disahkan oleh doktor penjagaan utama anda.

3 - Minuman panas, berkarbonat, dan tidak perlu.

4 - Biji-bijian dan biji-bijian yang tidak halus pasti akan tersangkut di kawasan pengambilan .

5 - Makanan keras atau sukar digigit (misalnya, kacang, daging, makanan ringan, atau tersentak).

:eight_pointed_black_star: Komplikasi gigi bijak selepas makan

Kesukaran pengosongan gigi yang teruk tidak biasa. Walau bagaimanapun, kerumitan lembut berlaku setiap hari dan biasanya berlaku dari perkara-perkara tertentu yang dilakukan pesakit sepanjang sembuh. Berikut adalah kerumitan yang paling terkenal dari makan:

:small_red_triangle_down: Soket kering

Soket kering adalah biasa. Istilah teknikal untuk lampiran kering adalah osteitis alveolar. Lekapan kering berlaku apabila pembekuan darah yang tersusun di tapak pemulihan tidak tersekat.

:white_square_button: Kesan sampingan soket kering termasuk:

 • Rasa atau bau yang tidak sedap yang berasal dari lampiran

 • Menyakitkan atau berdebar-debar di gusi atau rahang (ia mungkin luar biasa)

 • Tulang yang tidak ditemui

:small_red_triangle_down: Jangkitan

Jangkitan boleh disebabkan oleh zarah makanan atau mikroba yang berlainan yang tersangkut di lampiran tempat gigi kebijaksanaan anda dikeluarkan. Mikroorganisma dapat merebak ke seluruh badan dan harus ditangani dengan cepat.

:white_square_button: Kesan sampingan penyakit ini termasuk:

Tidak. Kesan sampingan
1 darah atau pelepasan dari tempat pengekstrakan
2 demam
3 sesuai dengan otot rahang
4 menggigil
5 gusi sukar atau bengkak dekat dengan kawasan pengekstrakan
6 rasa atau bau yang mengerikan di dalam mulut
7 sakit tekak

Soalan Lazim - Soalan Lazim

 • :one: Berapa lama selepas pengambilan gigi boleh saya makan makanan panas?

Lebih 24 Jam, Jangan makan makanan panas untuk permulaan tidak beberapa hari selepas pengekstrakan. Kehangatan melancarkan aliran darah ke kecederaan dan dapat menghilangkan pembekuan. Begitu juga, cubalah untuk tidak memakan minuman keras selama dua hari selepas pembedahan, kerana ia mungkin menangguhkan penyembuhan dengan mengaitkan dengan ubat anda.

 • :two: Bolehkah saya minum kopi tiga hari selepas pengekstrakan?

Sama sekali, agar mulut anda dapat diperbaiki dengan betul , anda harus menjauhkan diri dari cawan espresso nombor satu pada dasarnya untuk beberapa hari pertama. Walaupun lama pengekstrakan membaik, anda akan mempunyai pilihan untuk mencuba minuman bertenaga dengan susah payah sekitar lima hari setelah gigi anda dikeluarkan.

 • :three: Bolehkah saya makan ramen pedas setelah mengeluarkan gigi?

Walaupun tidak tepat pasta, makanan seperti mi Ramen juga mencukupi ketika diambil oleh stok - berhati-hatilah bahawa apa-apa yang terlalu panas juga boleh menyebabkan masalah di mana-mana laman pencabutan gigi, jadi suam-suam kuku adalah pendekatan terbaik sehingga pemulihan anda juga memotong -hujung.

 • :four: Bilakah saya boleh berhenti bimbang tentang soket kering?

Bahaya ini ada sehingga anda sembuh sepenuhnya, yang mungkin memerlukan 7 hingga 10 hari. Soket kering berlaku apabila pembekuan darah yang seharusnya terbentuk di soket setelah pengekstrakan anda dihilangkan secara tidak sengaja atau tidak pernah dibingkai. Soket kering pada masa ini tidak membahayakan apabila tapaknya diperbaiki.

 • :five: Adakah penyingkiran gigi kebijaksanaan menyakitkan?

Terdapat banyak kesakitan setelah pemindahan gigi kebijaksanaan. Metodologi ini dilakukan dengan menggunakan ubat pelali berdekatan. Penderitaan meningkat enam jam selepas metodologi dan mungkin berterusan selama beberapa hari. Segala penderitaan yang berkaitan dengan metodologi pemindahan gigi kebijaksanaan biasanya akan berlaku pada waktu pemulihan.

 • :six: Apakah kesan makanan pedas pada badan?

Banyak kajian mendapati bahawa rempah-rempah tertentu - seperti jintan, kayu manis, kunyit, lada, dan cili - dapat meningkatkan kadar rehat metabolik dan mengurangkan rasa lapar anda. Selain itu, satu kajian mendapati bahawa kunyit menghalang pembentukan tisu lemak pada tikus.

 • :seven: Adakah makanan pedas penyebab keradangan?

Terdapat sedikit kajian mengenai pengaruh makanan pedas terhadap penyakit radang usus (IBD) atau saluran gastrointestinal (GI). Individu tertentu melaporkan mengalami kesakitan pada saluran pencernaan atau kekejangan perut, kembung, dan cirit-birit setelah makan makanan pedas dan menjauhinya.

 • :eight: Apa yang berlaku sekiranya kita memakan masakan pedas setiap hari?

Walaupun makanan pedas tidak menyebabkan bisul, makanan ini boleh menyebabkan sakit perut pada sesetengah individu. Satu kajian mendapati bahawa penggunaan makanan pedas secara berkala dapat memperburuk gejala gastrointestinal atas pada pesakit dispepsia tertentu (atau, gangguan pencernaan).

 • :nine: Adakah makanan pedas bermanfaat untuk sistem imun?

Capsaicin adalah bahan yang terdapat dalam makanan pedas seperti lada dan sos. Capsaicin adalah analgesik yang kuat dan bahkan digunakan secara topikal untuk merawat kesakitan neuropati. Selain itu, lada panas dapat meningkatkan sistem imun anda, membantu memerangi virus yang boleh menyebabkan penyakit.

 • :keycap_ten:Adakah makanan pedas tidak sihat untuk jantung?

Konsumsi cabai merah telah terbukti mengurangi kolesterol LDL (low-density lipoprotein), yang biasanya disebut sebagai kolesterol "buruk" karena hubungannya dengan peningkatan risiko penyakit jantung.

:closed_book: Kesimpulannya

Gigi bijak adalah gumpalan geraham ketiga yang terletak di bahagian belakang mulut anda. Mereka biasanya masuk ketika anda berada di tempat yang berumur antara 17 dan 25 tahun. Tidak disangka-sangka gigi kebijaksanaan anda dihilangkan. Banyak pakar akan menggunakan beberapa ubat penenang atau ubat penenang yang berdekatan. Sekiranya gigi anda belum masuk, pakar anda mungkin akan membuat pintu masuk untuk menghilangkannya. Mereka mungkin harus menghilangkan tulang sekiranya menghalang kemasukan gigi. Sebilangan makanan dan minuman boleh mengganggu atau terperangkap di tempat pengambilan, yang menyebabkan penyakit. Ikuti arahan doktor anda tentang apa yang harus dimakan selepas pembedahan.

artikel berkaitan

1. Pembuangan Gigi Bijak 2. Berapakah bilangan gigi yang kita ada? 3. Bolehkah Saya Makan Sushi Selepas Pembuangan Gigi Bijak