Bagaimana kucing bersin?

Bersin, juga dikenal sebagai refleks bersin, adalah tingkah laku refleks fisiologi manusia dan haiwan.

Seperti orang, bersin pada kucing adalah tingkah laku fisiologi yang meresap, jadi jangan terlalu risau. Tetapi anda mesti memberi perhatian lebih kerana kebanyakan gejala penyakit permukaan adalah batuk dan bersin.

Tetapi bagaimana kita dapat mengetahui punca bersin tuan? Cara terbaik adalah kaedah pengecualian. Rakan kucing boleh menolak mengikut sebab umum berikut. Rakan yang berpengalaman dapat mengukur suhu badan kucing. Suhu rata-rata badan kucing ialah 38 ~ 39 darjah Celsius. Sekiranya lebih tinggi daripada 39.2 darjah Celsius, hantarkan segera ke hospital .

Punca kucing bersin

1. Perkara-perkara kecil seperti debu , rambut halus, tungau, dll di udara

Apabila benda-benda kecil ini memasuki hidung kucing, ia boleh menyebabkan gatal di rongga hidung yang sensitif. Pada masa ini, tuan akan membersihkan mereka dengan bersin.

Seorang budak kucing sering memberitahu saya bahawa saya telah membawa kucing saya ke doktor, dan para doktor mengatakan bahawa dia tidak sakit dalam pelbagai ujian, dan suhu tubuhnya rata-rata, tetapi dia akan bersin beberapa kali sehari. Keadaan ini disebabkan oleh banyaknya kekotoran di udara.

2. Disebabkan oleh selsema

Apabila kucing terus bersin dan bersin lebih kerap , perlu memberi perhatian tambahan, yang mungkin selsema.

Selain bersin, kucing biasanya mengalami kehilangan selera makan, batuk, hidung berair, hidung kering, dan lain-lain. Sekiranya semua gejala di atas ada, mereka harus pergi ke hospital untuk pemeriksaan tepat pada waktunya, didiagnosis dan dirawat oleh doktor, kerana cakap kucing akan berubah. Gejala "cabang hidung kucing" sangat serupa dengan selesema.

3. Hidung kucing yang mengerikan

Rhinotracheitis berjangkit kucing yang disebabkan oleh virus herpes kucing, juga dikenali sebagai cabang hidung kucing, adalah penyakit berjangkit yang tinggi. Gejala menaikkan suhu badan , jangkitan saluran pernafasan atas seperti bersin paroxysmal, dan batuk. Anak kucing lebih mudah dijangkiti dan mempunyai gejala yang lebih teruk.

Ringkasnya, apabila anda mendapati kucing anda bersin sekali atau dua kali, bertenang dan perhatikan. Yang terbaik adalah mengetahui di mana anda bersin dan apa yang anda sentuh sebelum bersin, karangan bunga, tanaman , atau selimut. Bersihkan dan keringkan selimut lebih banyak. Anda boleh menghilangkan faktor fizikal di beberapa tempat berdasarkan maklumat ini.

Sekiranya bersin berlangsung lebih dari tiga hari dan bersin tunggal memerlukan masa yang lama , segera kirimkannya ke hospital haiwan kesayangan yang boleh dipercayai dan biarkan doktor haiwan profesional melakukan diagnosis dan rawatan.

Cadangan berkaitan Mike lama.

  1. Jangan memandikan anak kucing dan anak kucing. Mike lama mesti bersikap lisan ketika ini. Anak kucing di bawah usia tiga bulan tidak boleh mengalir. Kekebalan anak kucing sangat lemah, dan mudah terkena selesema dan mendapat penyakit semasa mandi .

  2. Vaksin mengikut keperluan. Penyakit yang dicegah oleh vaksin inti termasuk cabang hidung kucing. Ingat bahawa jangkaan lebih baik daripada diperbaiki.

  3. Bersihkan dengan kerap, keringkan selimut lebih banyak (untuk menghilangkan tungau), dan jaga kebersihan rumah , bukan sahaja untuk kucing tetapi juga untuk tetap selesa.

  4. Fokus dengan lebih dekat pada sama ada kucing kerap mengendus, tanpa mengira sama ada mereka kehilangan keinginan, retak, hidung berair, atau hidung kering, maklumat penting yang jelas, dan mengelakkan risiko yang berpotensi.