Mengapa saya batuk selepas makan? Terdapat sejumlah gangguan seperti GERD, LPR, asma, dan reaksi alergi lain terhadap makanan yang menyebabkan seseorang mula batuk sebaik sahaja dia makan. Batuk ini mungkin sederhana hingga teruk, bergantung kepada jenis reaksi alergi dan pengeluaran histamin. Reaksi alergi tidak dapat disembuhkan dengan betul tetapi boleh diubati dengan ubat-ubatan dan dengan mengamalkan gaya hidup sihat yang baik. Seseorang harus berhati-hati mengenai pengambilan makanan sehingga dia dapat mencegah dirinya dari serangan batuk yang teruk.

Mengapa saya batuk selepas makan?

Terdapat sebilangan orang yang menderita pemicu batuk berterusan setiap kali makan. Ini boleh berlaku setelah mereka makan atau bahkan tanpa makan.

Batuk ini pada dasarnya adalah batuk alergi dan hanya memerlukan rangsangan untuk bertindak. Terdapat beberapa sebab yang menyebabkan timbulnya batuk jenis ini.

Beberapa sebab utama diberikan di bawah:

 • asma
 • alahan makanan
 • refluks asid,
 • Dysphagia, yang bermaksud merasakan semacam kesukaran semasa menelan makanan.

Sebahagian besar udara yang kita hirup melalui rongga hidung kita mengandungi zarah debu dan beberapa bakteria alergi lain yang tidak baik untuk sistem pernafasan. Zarah-zarah debu ini segera bertindak balas oleh sistem imun sebaik sahaja ia masuk ke dalam badan anda.

Sistem kekebalan tubuh bertindak balas terhadap zarah debu dengan membuat anda batuk sehingga zarah-zarah tersebut dapat segera keluar dari badan anda.

Jadi, setiap kali seseorang batuk, pada dasarnya adalah tindak balas tubuhnya terhadap zarah-zarah debu berbahaya untuk menjauhkannya dari sistem pernafasan dan menyingkirkannya dengan batuk keluar.

Sebilangan besar sebab mengapa seseorang batuk terlalu banyak dapat dirawat dengan mengubah atau mengekalkan tabiat pemakanan seseorang dan pengambilan ubatnya.

Ringkasan :

Gangguan batuk disebabkan oleh sejumlah penyakit seperti GERD, LPR, reaksi alergi terhadap debunga dan lain-lain. Selalunya, ketika makanan dimakan, zarah-zarah di dalam makanan menuju ke arah saluran udara dan turun ke arah paru-paru, sehingga mengakibatkan dalam batuk.

Beberapa gangguan yang paling biasa disebabkan oleh batuk tiba-tiba setelah makan atau di antaranya ditatap diuraikan di bawah.

1. Pencernaan asid dan gangguan yang berkaitan dengannya:

Pergerakan asid yang terdapat di perut kembali ke kerongkongan mengakibatkan pencernaan asid atau lebih biasa ia digambarkan sebagai perasaan 'sakit jantung'.

Bahagian bawah esofagus yang juga dikenali sebagai 'sfingter esofagus bawah' mengandungi sekumpulan otot yang besar. Kelompok otot ini berfungsi untuk membantu makanan bergerak dengan cekap dan lancar ke dalam perut dengan merehatkan diri.

Gumpalan otot ini harus ditutup setelah seseorang selesai makan atau tidak ada lagi makanan yang tersisa untuk memasuki sistem pencernaan.

Kadang kala, sekumpulan otot ini masih tetap terbuka, sebahagiannya, yang menjadikan asid yang ada di dalam perut bergerak ke arah esofagus sehingga menyebabkan sensasi terbakar atau pencernaan asid.

Pergerakan asid ke arah esofagus menyebabkan kerengsaan di dalam esofagus yang mengakibatkan batuk tiba-tiba dan berpanjangan.

Gejala biasa lain yang menyebabkan pencernaan asid diberikan di bawah:

 • Sakit tekak
 • Rasa pahit yang dirasakan di bahagian belakang tekak
 • Sensasi terbakar yang dirasakan di dada, ini biasanya disebut 'sakit jantung'
 • Sensasi masam di mulut

1. Penyakit pencernaan gastro esofagus (GERD):

Penyakit refluks gastro esofagus adalah antara jenis pencernaan asid yang paling teruk.

Gejala yang paling biasa dari refluks esofagus gastro adalah batuk kronik yang berlangsung lebih lama dan berlaku ketika seseorang baru makan.

Gejala penyakit refluks esofagus gastro yang paling kerap ditunjukkan di bawah:

 • loya atau muntah
 • masalah menelan
 • bersendawa
 • mempunyai masalah pencernaan asid sekurang-kurangnya dua kali seminggu
 • mengi

2. Gangguan Laryngopharyngeal (LPR):

Refluks LPR atau Laryngopharyngeal paling sering disebut sebagai refluks senyap kerana ia sering berlaku dan tidak menunjukkan gejala tradisional sebelum kemunculannya.

Refluks laringopharyngeal adalah jenis penyakit refluks esofagus gastro yang melibatkan asid di dalam perut untuk melalui esofagus dan masuk ke laring atau mungkin memasuki hidung seseorang.

Seseorang boleh menderita penyakit refluks laringopharyngeal dengan penyakit refluks gastro esofagus secara bersamaan atau tanpa penyakit refluks gastro esofagus.

Penyakit refluks laringopharyngeal boleh membuat seseorang menderita gangguan batuk semasa dia makan atau bahkan setelah dia selesai makan makanan mereka.

Seseorang juga boleh menderita gangguan batuk semasa dia bercakap dengan orang lain, berjalan di jalan, atau bahkan jika dia tertawa.

Semua keadaan ini memerlukan otot anda mengembang dan menguncup yang mengakibatkan batuk secara tiba-tiba.

Gejala yang paling biasa dari penyakit refluks laringopharyngeal termasuk:

 • Titisan postnasal yang melibatkan perasaan sesuatu turun ke hujung bawah kerongkong seseorang dari saluran hidungnya

 • Keperluan berterusan membersihkan tekak

 • Dysphonia, keadaan di mana suara seseorang menjadi bernafas seperti dia kurang bernafas

Gangguan refluks laringopharyngeal dapat diatasi dengan ubat yang tepat.

Sekiranya gangguan refluks Laryngopharyngeal dibiarkan tidak dapat diubati, akhirnya dapat mengakibatkan ulser tekak dan jenis gangguan suara tertentu sehingga disarankan untuk merawat gangguan refluks Laryngopharyngeal seawal mungkin.

Pencernaan asid dan gangguan jenis ini (LPR, GERD) tidak dapat disembuhkan tetapi dengan menggunakan ubat-ubatan yang berbeza yang sesuai untuk rawatan gangguan ini dan ubat-ubatan rumah lain yang berkaitan sebenarnya dapat membantu seseorang dalam menguruskan jenis gangguan ini dengan lebih baik .

2. Jangkitan saluran pernafasan:

Banyak batuk disebabkan oleh penyakit pernafasan atas, namun batuk ini biasanya hilang dalam masa setengah bulan. Sebarang batuk yang bertahan dua bulan atau lebih lama dianggap berterusan.

Gangguan batuk yang berterusan selepas makan dapat disebabkan oleh penyakit yang tidak pernah dirawat dengan tepat.

Batuk yang disebabkan oleh penyakit sepertinya penyakit yang kejam, kering dan rajin. Gangguan ini berjalan melalui saluran pernafasan, yang dapat mengakibatkan lebih banyak batuk.

Batuk yang disebabkan oleh jangkitan bakteria lebih sukar untuk disembuhkan kerana alasan bahawa pembengkakan berterusan di saluran udara dan batuk sekaligus mematikan proses penyembuhan.

Sekiranya batuk tidak hilang, doktor rawatan utama seseorang mungkin mengesyorkan ubat-ubatan yang dapat mengurangkan bengkak, seperti menghirup atau steroid untuk rongga mulut.

3. Gangguan asma:

Asma adalah jangkitan berterusan yang mempengaruhi paru-paru. Ia boleh mengakibatkan berdengkur, sesak dada, dan batuk berterusan. Asma biasanya bermula pada masa remaja, namun ia juga dapat menunjukkan lebih banyak kesan ketika seseorang telah dewasa.

Batuk yang disebabkan oleh asma biasanya lebih berkesan pada waktu petang atau segera pada waktu pertama.

Semasa keadaan pencetus asma, gejala bertambah buruk. Banyak perkara yang boleh menyebabkan pencetus asma, termasuk sulfit, yang banyak terdapat di dalam bir dan wain, bawang yang biasanya diasinkan dalam larutan garam dan cuka, dan minuman berkarbonat.

Sekiranya anda secara amnya akan meretas makan atau minum minuman ini, asma boleh menjadi sebabnya.

Seseorang individu dapat mengatasi pencetus asma secara berkesan dengan menggunakan ubat-ubatan dan menjauhkan diri dari pencetus asma yang normal.

4. Reaksi alergi terhadap makanan:

Sensitiviti makanan cenderung berkembang di dalam tubuh seseorang pada peringkat awal, namun ia boleh menyerang pada tahap apa pun dalam kehidupan.

Ada kemungkinan seseorang mendapat alergi dari makanan yang dimakannya sejak sekian lama. Reaksi alergi biasanya berlaku dalam jangka masa yang pendek, biasanya antara dua jam, setelah seseorang makan.

Gejala asma yang menyebabkan reaksi alahan berbeza antara satu orang dengan orang lain. Gejala asma ini kadang kala bertambah buruk dan mempengaruhi saluran pernafasan dengan menyebabkan keradangan di seluruh sistem pernafasan yang akhirnya mengakibatkan reaksi batuk secara tiba-tiba.

Beberapa simptom lain yang disebabkan oleh reaksi alahan dari makanan termasuk sesak atau sesak nafas dan mengi.

Terdapat beberapa kes yang jarang berlaku tetapi berlaku apabila reaksi alergi terhadap makanan membawa kepada gangguan yang dikenali sebagai anafilaksis.

Anafilaksis adalah gangguan yang sangat teruk yang mengancam nyawa seseorang dengan mempengaruhi keseluruhan proses pernafasan. Adalah dinasihatkan bahawa setiap orang harus mengetahui gejala anafilaksis agar rawatan tepat pada masanya dapat dilakukan terhadap anafilaksis.

5. Disfagia

Penyakit di mana seseorang merasa sukar ketika menelan makanan dikenali sebagai Dysphagia.

Orang yang menderita disfagia harus menderita keadaan di mana makanan atau minuman mereka memerlukan masa yang lebih lama untuk sampai ke perut mereka yang menyukarkan mereka untuk menelan makanan atau bahkan kelihatan mustahil.

Akibat dari disfagia termasuk batuk berterusan dan penyumbatan mulut ketika makanan sedang dibengkak oleh seseorang. Orang yang mengalami disfagia merasakan bahawa makanan yang baru mereka makan tersekat di kerongkong mereka sebelum sampai ke perut mereka.

Sensasi makanan yang terperangkap di dalam kerongkong akhirnya dapat membuat seseorang batuk lebih banyak. Terdapat sejumlah penyebab yang mengakibatkan disfagia. Sebab-sebab ini termasuk:

 • Penyakit refluks gastro esofagus
 • Pencernaan asid

Seseorang harus segera menghubungi doktornya untuk mendiagnosis disfagia. Dalam beberapa kes, doktor meminta pesakit mereka melakukan sedikit latihan setiap hari untuk mengatasi disfagia. Pada masa yang lain, gejala disfagia menjadi lebih teruk sehingga tidak dapat dirawat dengan latihan sederhana. Sebaliknya, pesakit harus menjalani pembedahan dan rawatan tertentu seperti rawatan endoskopi untuk disfagia.

6. Gangguan pneumonia aspirasi:

Apabila zarah makanan yang lebih kecil dihirup melalui udara ke dalam sistem pernafasan, zarah-zarah ini bersama dengan udara yang dihirup, sampai ke paru-paru di mana zarah-zarah ini menetap.

Zarah-zarah ini tidak baik untuk sistem pernafasan kerana mengandungi jangkitan mikrob dan bakteria berbahaya yang boleh mengakibatkan pelbagai jenis jangkitan dada.

Selain disedut terus dari udara, kadang-kadang zarah dan titisan ini sampai ke paru-paru tanpa cara lain, tetapi makanan yang dimakan seseorang. Ia berlaku apabila seseorang makan dan zarah makanan yang lebih kecil masuk ke lubang yang salah yang berakhir di paru-paru.

Ini adalah fenomena semula jadi bahawa apa sahaja zarah yang sampai ke paru-paru, mereka akhirnya dibersihkan oleh paru-paru yang jauh lebih sihat untuk melakukan ini, tetapi jika dalam keadaan tertentu zarah-zarah ini atau bakteria mikroba berbahaya tidak dibersihkan dengan baik oleh paru-paru mereka kekal di dalam paru-paru dan menyebabkan penyakit teruk yang dikenali sebagai pneumonia aspirasi.

Orang yang menderita disfagia atau gangguan pencernaan asid mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mengembangkan pneumonia aspirasi daripada mereka yang tidak mempunyai penyakit ini.

Gejala pneumonia aspirasi yang paling biasa adalah batuk tiba-tiba yang terdengar basah dan berlaku setelah seseorang baru makan.

Lendir kehijauan atau kemerahan juga dapat batuk seseorang yang menderita radang paru-paru aspirasi yang merupakan gejala paling umum dari penyakit ini.

Beberapa gejala lain yang menunjukkan pneumonia aspirasi diberikan di bawah:

 • sakit atau sukar menelan makanan
 • batuk atau nafas tiba-tiba yang keluar dengan suara bersiul selepas makan
 • lebih banyak air liur daripada yang biasanya dihasilkan
 • jangkitan pneumonia berulang
 • demam yang timbul dalam masa yang singkat satu jam setelah seseorang makan makanannya
 • pedih ulu hati
 • sensasi keletihan atau sesak nafas
 • kesesakan dada selepas makanan dimakan atau sesuatu yang diminum

Sekiranya pneumonia aspirasi tidak dirawat tepat pada waktunya, ia boleh mengakibatkan jangkitan dan gangguan serius, seperti disfungsi sistem pernafasan atau abses paru-paru.

Bagaimana batuk dapat dicegah selepas makan?

Terlepas dari sebab-sebab di sebalik batuk yang berlaku setelah seseorang baru makan, ada beberapa langkah mudah yang dapat diambil untuk mengelakkan pencetus batuk yang berterusan dan tiba-tiba ini dan membuat seseorang selamat dari kesan buruk pneumonia aspirasi:

 • Seseorang harus makan dengan perlahan dan dinasihatkan untuk tidak menelan makanan sebaik sahaja masuk ke dalam mulut.
 • Seseorang harus menjaga hariannya di mana dia harus memasukkan semua makanan yang membuatnya batuk pada bulan-bulan sebelumnya.
 • Seseorang harus mengelakkan makan makanan semasa batuk kerana boleh menyebabkan keadaan makanan boleh tersedak di dalam kerongkongnya yang lebih menyakitkan dan berbahaya pada masa yang sama.
 • Seseorang mesti mengambil semua ubat setiap hari terutamanya ubat-ubatan yang disyorkan untuk pencernaan asid dan serangan asma.
 • Seseorang harus mengisi segelas air dan menyimpannya semasa dia duduk untuk makan. Juga, seseorang harus minum seteguk air sambil makan sebanyak mungkin.

Bagaimana seseorang dapat mencegah batuk pada waktu malam?

Bergantung pada sebab-sebab di sebalik batuk tiba-tiba dan teruk, terdapat beberapa kaedah dan prosedur rawatan rumah bersama dengan beberapa langkah gaya hidup yang harus diambil oleh seseorang untuk melegakan batuk yang terjadi pada malam hari pada orang dewasa dan juga anak-anak.

1. Jauhkan kepala anda dari atas katil:

Ejen penyebab alergi yang pada dasarnya adalah perengsa, mereka menjadi aktif apabila seseorang cukup berbaring.

Untuk menghentikan aktiviti perengsa alergi ini, disarankan untuk meletakkan kepala di beberapa jenis bantal atau bantal sehingga zarah alergi tidak dapat langsung sampai ke kerongkong anda dan anda menjadi selamat dari pencetus batuk yang berlaku di waktu malam.

2. Pastikan udara bilik anda lembap:

Udara yang kebanyakannya kering dan lebih panas boleh mempengaruhi saluran pernafasan dan juga tekak seseorang. Apabila suhu sejuk cukup, orang biasanya lebih suka menghidupkan pemanasnya.

Pemanas ini tidak sesuai untuk sesetengah orang kerana mencetuskan gejala alahan mereka. Orang-orang ini mula batuk lebih banyak sebaik sahaja mereka terdedah kepada panas.

Gejala alahan yang timbul dari pengaktifan pemanas berlaku kerana zarah debu yang terkumpul di bahagian depan pemanas.

Untuk mengurangkan gejala alergi yang timbul dari pemanas ketika dihidupkan, dapat dikurangkan dengan penggunaan pelembap. Humidifier adalah alat yang berfungsi menjaga suasana ruang dengan menjaga kelembapannya.

Pelembap mengekalkan suasana lembap di dalam bilik dengan menghasilkan udara lembap. Udara lembap ini menjadikan tekak seseorang lebih baik.

3. Gunakan madu dalam diet anda:

Sayang Melincirkan lendir
Probiotik Kurangkan kemungkinan terkena selesema
Nenas Mengandungi enzim bromelain yang mengurangkan batuk
Sup ayam Melegakan kesesakan lendir di rongga hidung
Teh akar minuman keras Menjadikan lendir menipis dan merawat batuk

Madu adalah ubat semula jadi untuk sejumlah penyakit. Ia mempunyai ciri unik bahawa ia membantu melincirkan sesak atau agen yang menyebabkan pengetatan di dalam badan anda.

Madu atau minuman lain yang panas, ia membantu membuat lendir menjadi lembut sehingga boleh bergerak ke bawah dari kerongkong seseorang dan dengan itu melepaskan kesan batuk.

Dianjurkan untuk mengambil dua sendok teh madu dan campurkan dengan lembut dalam teh yang tidak mengandung kafein di dalamnya, misalnya teh yang terdiri dari ramuan.

Minum campuran madu dan teh sebelum anda tidur. Walau bagaimanapun, terdapat sekatan bahawa kanak-kanak yang berumur kurang dari satu tahun tidak boleh diberi madu kerana batuk mereka.

4. Mengekalkan gangguan refluks esofagus gastro (GERD):

Apabila seseorang terbaring untuk tidur, asid yang terdapat di perutnya menjadikan cara yang lebih mudah untuk bergerak ke belakang ke arah esofagus. Masalah ini disebut sebagai refluks asid atau pencernaan asid.

Penyakit refluks esofagus gastro (GERD) adalah gangguan berterusan yang mengakibatkan pencernaan asid dan membuat seseorang batuk lebih kerap pada waktu malam.

Terdapat beberapa kebiasaan gaya hidup yang dianjurkan seseorang untuk menjauhi batuk yang disebabkan oleh gangguan refluks esofagus gastro.

Tabiat gaya hidup ini merangkumi:

 • Seseorang harus berhenti makan makanan yang mencetuskan gangguan refluks gastro esofagus. Makanan ini dapat dicatat dalam buku harian jika seseorang merasa sukar untuk mengingatnya.
 • Dianjurkan untuk tidak berbohong cukup lama setelah hampir dua jam seseorang baru makan.
 • Letakkan sesuatu di kepala anda, sama ada bantal atau bantal semasa anda tidur. Berbaring terus di atas katil dengan kepala yang tidak dibangkitkan di atas boleh mengakibatkan gangguan refluks esofagus gastro.

Bagaimana batuk yang teruk dapat dicegah?

Batuk biasanya disebabkan oleh bakteria mikroba yang berada di dalam kerongkong seseorang atau zarah lain yang biasanya berdebu dan membuat tekak seseorang sensitif sehingga menyebabkan batuk.

Biasanya batuk dipicu dan kemudian batuk ini boleh berlaku tanpa menggunakan ubat apa pun, tetapi batuk yang terjadi pada larut malam biasanya menjadi penggera jangkitan teruk atau gangguan kesihatan. Contohnya,

 • Seseorang yang jantungnya telah berhenti berfungsi mungkin menghadapi serangan batuk secara tiba-tiba dan kuat yang cukup berterusan dan berlaku pada larut malam.
 • Gangguan pernafasan seperti radang paru-paru, jangkitan bronkitis, dan COPD juga mengakibatkan serangan batuk yang teruk dan berterusan.
 • Satu gangguan lain yang mungkin timbul akibat batuk adalah barah paru-paru tetapi kebarangkaliannya lebih rendah terjadi kerana batuk pada waktu malam.
 • Gumpalan darah yang dibuat di dalam paru-paru seseorang juga merupakan salah satu gangguan yang boleh terjadi pada paru-paru seseorang kerana batuk yang teruk, tetapi kebarangkaliannya juga lebih rendah terjadi kerana batuk yang teruk pada waktu yang hampir.
Teh madu Melegakan batuk pada waktu malam
Halia Merawat batuk kering terutama pada asma
Air Menjadikan badan terhidrat dan merawat batuk
Kukus Melembutkan lendir
Herba seperti akar Marshmallow Merawat sakit tekak dan batuk
Air garam suam Membersihkan tekak dari lendir
Sup Beri kesan suam dan atasi selesema

Ringkasan:

Gangguan batuk berpunca daripada reaksi alahan yang berbeza. Gangguan ini sebenarnya dapat dicegah dengan menerapkan gaya hidup yang lebih sihat dan menggunakan teknik tertentu seperti meletakkan kepala di atas bantal, menggunakan pelembap untuk mengekalkan tahap kelembapan, menggunakan madu dan lemon dalam air suam.

Soalan Lazim (Soalan Lazim):

Orang ramai mengemukakan beberapa soalan yang berkaitan dengan gangguan batuk. Beberapa soalan dan jawapannya diberikan di bawah:

1. Mengapa orang mula batuk sebaik sahaja mereka makan?

Ini disebabkan oleh alasan bahawa sfingter esofagus bawah tetap terbuka walaupun seseorang telah selesai makan sehingga asid bergerak ke arah esofagus.

Terdapat sekumpulan otot yang kuat dalam bentuk kelompok di hujung bawah esofagus; kelompok otot inilah yang dikenali sebagai 'sfinkter esofagus bawah'.

Apabila seseorang mengambil makanan di mulutnya, makanan itu mesti bergerak ke arah perut. Sfinkter esofagus bawah ini pada mulanya ditutup.

Sebaik sahaja makanan menuju ke perut ke bawah, sfinkter esofagus bawah terbuka dan tetap berada dalam kedudukan ini sehingga semua makanan sampai ke perut.

Setelah seseorang makan, sfinkter esofagus bawah ditutup secara automatik kerana tidak ada rangsangan untuk lebih banyak makanan datang ke arahnya.

Sekiranya berlaku, sfinkter esofagus bawah tidak ditutup dengan betul dan dibiarkan terbuka, asid dari perut seseorang membuatnya keluar dari perut dan bergerak ke atas menuju ke kerongkongan.

Pergerakan asid ke belakang dari perut ke arah kerongkongan ini mengakibatkan batuk. Itulah sebabnya mengapa kebanyakan orang batuk setelah mereka baru sahaja makan.

2. Mengapakah orang membuat kerongkongnya jelas setelah mereka makan?

Orang-orang membersihkan tekak mereka kerana gangguan yang dikenali sebagai Laryngopharyngeal reflux atau LPR.

Gangguan refluks laringopharyngeal berlaku apabila bahan berasid dan tidak berasid dari perut seseorang bergerak ke atas ke kerongkongnya yang memberikan perasaan tidak selesa dan membuat orang itu terus membersihkan kerongkongnya.

3. Mengapa lendir dihasilkan di dalam badan seseorang setelah dia makan?

Histamine umumnya dilepaskan oleh otak jika seseorang menderita beberapa reaksi alergi. Sekiranya tindak balas alahan, histamin dilepaskan di dalam badan seseorang. Terdapat beberapa makanan di mana histamin terdapat secara semula jadi. Makanan ini apabila diambil di dalam tubuh seseorang bergabung dengan keupayaan semula jadi pengeluaran histamin dalam tubuh seseorang dan dengan itu meningkatkan tahap pengeluaran lendir dalam tubuh seseorang.

4. Adakah mungkin makanan boleh menyebabkan batuk?

Ya, ada beberapa makanan yang boleh membuat seseorang batuk setelah dia memakannya . Makanan ini meningkatkan tahap pengeluaran kahak di dalam badan seseorang.

Contoh kumpulan makanan tersebut merangkumi produk tenusu. Produk tenusu ini merangkumi:

 • Susu
 • Keju
 • Krim
 • Mentega
 • Yogurt

Terdapat sebilangan individu yang menunjukkan gejala alahan setelah mereka memakan produk tenusu di atas kerana badan mereka meningkatkan tahap pengeluaran kahak yang menyebabkan mereka batuk setelah mereka makan.

5. Bagaimana seseorang dapat menghentikan atau mematahkan pengeluaran lendir di dalam tubuhnya?

Tahap pengeluaran lendir dapat dihentikan di dalam tubuh seseorang dengan mengikuti teknik yang diberikan:

 • Bersihkan tekak dengan air masin yang semestinya sedikit lebih panas
 • Jadikan udara lembap dengan menggunakan pelembap
 • Naikkan tahap kepala dengan meletakkan beberapa bahagian bawah seperti bantal atau bantal
 • Minum banyak air
 • Elakkan wangian, debunga, pencemaran, bahan kimia lain yang pada dasarnya bertindak sebagai rangsangan untuk reaksi alahan
 • Sekiranya seseorang merokok, dia harus menghentikannya; jika tidak, dia mungkin menghadapi reaksi alahan yang teruk.

6. Adakah mungkin untuk menghentikan batuk yang berlaku selepas makan?

Ya, dengan mengikuti kaedah yang diberikan di bawah ini , seseorang dapat menghentikan batuknya yang berlaku setelah makan.

 • Makan makanan dengan perlahan
 • Cuba minum lebih banyak air di antara waktu makan
 • Buat buku harian di mana harus ada catatan untuk makanan yang mencetuskan reaksi alergi di dalam tubuh seseorang
 • Semua ubat yang disyorkan harus diambil tepat pada waktunya
 • Berhenti sebentar dari makan sekiranya batuk tiba-tiba masuk di antara waktu makan
 • Pastikan suasana bilik lembap dengan menggunakan pelembap sehingga kerongkong menjadi kering
 • Gunakan ubat pencernaan asid untuk gangguan refluks asid

7. Adakah epal membantu mengurangkan tahap pengeluaran lendir di dalam badan seseorang?

Ya, Epal adalah sumber semula jadi Vitamin C. Vitamin C membantu melawan keradangan saluran pernafasan dan saluran pencernaan yang mengurangkan pengeluaran lendir dan menguatkan sistem imun seseorang.

8. Adakah madu terbukti bermanfaat terhadap pengeluaran lendir?

Ya, madu adalah salah satu makanan tambahan semula jadi terbaik yang melawan lendir dengan membuatnya lembut sehingga dapat menjauh dari kawasan berjangkit. Sekiranya seseorang mengalami masalah lendir, disarankan untuk menggunakan madu kerana menjadikan lendir lembut sehingga dapat keluar dari daerah di mana ia ada.

Dengan menambahkan 1 sudu teh madu dalam segelas air suam bersama setengah lemon di dalamnya, ini membantu membersihkan semua lendir yang terbentuk di kawasan tertentu.

9. Buah mana yang terbukti bermanfaat melawan lendir?

Blueberry

Blueberry mempunyai kelebihan kerana secara alami diisi dengan vitamin yang melawan pengeluaran lendir sehingga melepaskan gejala dan pencetus batuk.

Blueberry mempunyai kelebihan kerana ia mengandungi sejumlah besar anti-oksidan di dalamnya yang tidak terdapat dalam jumlah seperti itu dalam buah-buahan atau sayur-sayuran.

Inilah sebabnya mengapa blueberry menjaga kesihatan tubuh seseorang dan memberinya kesihatan yang baik.

10. Adakah kahak boleh dimuntahkan oleh seseorang?

Apabila kahak dari paru-paru bergerak ke atas dan sampai ke kerongkong, tubuh seseorang cuba mengeluarkannya dari kerongkong seawal mungkin kerana rasa tidak selesa.

Meludah lendir untuk membuangnya dari kerongkong lebih sihat daripada menelan lendir.

Dianjurkan untuk menggunakan semburan hidung atau bilas tekak dengan air suam untuk membersihkan kerongkong dari lendir.

Kesimpulan:

Batuk adalah gangguan yang disebabkan oleh reaksi alergi yang berbeza seperti asma, alergi makanan, dan lain-lain. Batuk juga boleh berlaku disebabkan oleh penyakit yang mendasari seperti gangguan esofagus gastro, gangguan laringofaring, dll.

Gangguan batuk sebenarnya dapat dicegah dengan menerapkan gaya hidup yang sesuai dan mengubah diet. Beberapa diet tidak sesuai untuk kesihatan anda, jadi catatlah diet untuk mencegah pencegahan batuk.

Penghasilan dan pembersihan lendir dari kerongkong dapat dilakukan dengan menggunakan madu dan air suam. Air mani dan suam adalah cara semula jadi untuk membersihkan lendir kerana ia menjadikannya lembut sehingga dapat menjauh.

Artikel berkaitan:

Pautan Berkaitan:

Bagaimana Penuaan Mempengaruhi Keupayaan Menelan Kita

Rakaman fluoroskopi burung walet yang dilakukan oleh anak berusia 20-an (di sebelah kiri) vs berusia 70-an, klik pada gambar di bawah (di sebelah kanan). Perhatikan seberapa mudah cecair turun ke kerongkong subjek yang lebih muda berbanding dengan usaha dan masa yang diambil oleh orang tua untuk membersihkan tekaknya.

Dysphagia (kesukaran menelan) adalah kesan sampingan biasa dari pelbagai gangguan perubatan, termasuk strok, penyakit sistem saraf kronik, dan operasi.

Batuk Kronik

Batuk kronik didefinisikan sebagai batuk yang berlangsung sekurang-kurangnya lapan minggu pada orang dewasa dan empat minggu pada kanak-kanak.

Batuk yang berterusan lebih daripada mengganggu. Batuk kronik dapat membuat anda terjaga pada waktu malam dan membuat anda keletihan. Batuk kronik boleh menyebabkan muntah, sakit kepala, dan patah tulang rusuk dalam keadaan teruk.

Walaupun menunjukkan sebab sebenar batuk kronik boleh menjadi sukar, penyebab yang paling biasa adalah penggunaan tembakau, titisan postnasal, asma, dan refluks asid. Nasib baik, jika penyebabnya ditangani, batuk kronik biasanya hilang.

Dysphagia (masalah menelan)

Dysphagia adalah kata perubatan untuk kesukaran menelan.

Disfagia mempengaruhi orang dengan cara yang berbeza. Ada yang menghadapi masalah menelan makanan atau minuman tertentu, sementara yang lain tidak dapat menelan sama sekali.

Disfagia mungkin juga terserlah dengan cara berikut:

semasa makan atau minum, batuk atau tercekik

penyerapan semula makanan, kadang-kadang melalui hidung

Perasaan seolah-olah ada sesuatu yang tersekat di kerongkong atau dada anda. air liur mengalir secara berkala

Disfagia juga boleh menyebabkan penurunan berat badan dan jangkitan dada berulang dari masa ke masa.

Sekiranya anda menghadapi masalah menelan, anda harus berjumpa doktor.

Disfagia disebabkan oleh pelbagai faktor.

Disfagia sering disebabkan oleh masalah kesihatan lain, seperti:

Penyakit yang mempengaruhi sistem saraf.

Saranan Pengurusan Batuk Pada Orang Dewasa

Pesakit batuk biasanya hadir ke klinik dalam persekitaran rawatan primer dan sekunder. 1,2 Batuk akut, yang biasa terjadi setelah jangkitan saluran pernafasan atas, boleh mengganggu pada mulanya, tetapi biasanya mengehadkan diri dan memerlukan sedikit perhatian perubatan.

Batuk kronik adalah tanda umum dari banyak gangguan pernafasan kronik yang serius, tetapi ia juga boleh menjadi satu-satunya gejala pelbagai keadaan extrapulmonary, termasuk saluran udara atas dan masalah gastrousus. Batuk sukar dikendalikan walaupun dengan diagnosis yang pasti, dan mungkin dikaitkan dengan kualiti hidup yang lebih rendah bagi pesakit. 3,4 Sesi batuk sangat popular di simposium pernafasan.

19 Petua Cara Menghentikan Batuk

Apa sebenarnya batuk? Batuk adalah refleks yang membantu menghilangkan perengsa dari saluran udara anda. Alergen, gangguan perubatan, ubat-ubatan, dan perengsa lain merangsang saraf di saluran udara, mengakibatkan penyingkiran udara dari paru-paru dengan ganas. Batuk disebabkan oleh beberapa faktor. Batuk boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Batuk boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuk:

Alergen

debunga,

habuk,

ketenangan dari haiwan

acuan

Perengsa

merokok,

penyedutan asap terpakai

pencemaran,

wap bahan kimia

wangian

penyegar udara wangi

Masalah perubatan

Jangkitan selesema biasa pada saluran pernafasan atas, selesema, radang paru-paru.

Soalan Lazim

Adakah biasa batuk selepas makan?

Batuk selepas makan tidak biasa. Batuk adalah tindak balas biasa terhadap usaha badan untuk membuang perengsa dari saluran udara. Apabila perengsa dimasukkan ke dalam tubuh melalui makanan, mungkin menyebabkan batuk. Sekiranya batuk selepas makan kerap berlaku, orang harus berjumpa doktor untuk mengetahui apa yang menyebabkannya.

Lebih-lebih lagi, mengapa saya batuk ketika makan?

Apabila asid perut masuk ke dalam esofagus, ia dikenali sebagai refluks asid. Selepas anda makan atau minum, ia mungkin tidak menutup sepenuhnya, yang membolehkan asid dari perut anda masuk ke dalam esofagus anda. Ini mengganggu kerongkongan anda, mengakibatkan batuk.

Batuk pada waktu malam? Doktor Menerangkan 7 Kemungkinan Sebab - dan Bagaimana Mengubatnya?

Walaupun sukar untuk mendiagnosis batuk hanya berdasarkan bunyinya, terdapat perbezaan penting yang dapat membantu anda mengetahui apa yang salah. Anda mungkin menikmatinya.

Apa itu Ankylosing Spondylitis dan Bagaimana Ia Mempengaruhi Anda?

Inilah Cara Batuk Pneumonia Kedengaran dan Kelihatan Berbeda dengan Batuk Lain

Apa itu Pneumonia Multifokal dan Bagaimana Ia Mempengaruhi Anda? Menurut doktor, inilah yang harus anda ketahui.

Apa itu Peluh Malam dan Mengapa Ia Berlaku? Apa Kata Pakar?

Apa itu Pneumonia Aspirasi dan Bagaimana Ia Mempengaruhi Anda? Gejala, Sebab, dan Rawatan dijelaskan oleh doktor.

Kesimpulannya

Batuk dan Kemoterapi

Batuk adalah pengeluaran udara yang cepat, kuat, dan ganas dari dada yang disebabkan oleh kerengsaan di saluran udara atau tindakan refleks gangguan saraf atau gastrousus. Kemoterapi dan terapi barah lain boleh menyebabkan batuk kronik dan / atau kering.

Coughing Causes:

Allergies are reactions to something in the environment (such as dust, smoke, ragweed, pollen, and so on) or to a meal or medicine.

People experience drainage (typically clear drainage) or a “runny nose” in response to the allergy-causing substance. This cough may also be accompanied by red, irritated eyes. This drainage can cause a “tickle” in your throat and a chronic cough if it runs down the back of your throat. Coughing is a common ailment.

6 Reasons You Cough After Eating

After eating, many people get an unexplained cough. It could happen every time you eat or only once in a while. There are a number of potential causes, including acid reflux, asthma, food allergies, and dysphagia, or trouble swallowing. Working with your doctor to figure out what's causing the discomfort is important because coughing is your body's way of keeping irritants out of your respiratory system.

1. Acid reflux and related conditions

When stomach acid backs up into your oesophagus, it is known as acid reflux. The lower esophageal sphincter is a ring of muscle that runs around the bottom of your oesophagus. It relaxes when you eat or drink, enabling food and liquid to pass into your stomach. After you eat or drink, it may not completely seal, enabling acid from your stomach to travel up into your oesophagus.

Gastroesophageal reflux disease (GERD)

GERD is a chronic form of acid reflux that is more severe. A chronic cough is a common symptom, especially after eating.

Laryngopharyngeal reflux (LPR)

LPR is a type of GERD that involves stomach acid going through your oesophagus and into your larynx or even your nose. It's also known as silent reflux because it doesn't feature classic reflux symptoms. LPR can occur either with or without GERD. During and after meals, LPR can cause you to cough. You could cough when you first wake up, talk, or laugh.

2. Respiratory infections

Upper respiratory infections create a lot of coughs, but they normally go away in two to three weeks. Chronic cough is defined as a cough that lasts for more than eight weeks. A persistent cough after eating could be the result of an infection that never fully healed. An infection-induced cough sounds like a loud, dry, and continuous hack.

3. Asma

Asthma is a lung illness that lasts a long time. It can induce coughing, wheezing, and chest discomfort. Asthma normally develops in childhood, although it can also develop as an adult.

4. Food allergies

Food allergies are most common in children, but they can ■■■■■■ at any age. Even if you've been eating the same food for years, you could acquire an allergy to it. Food allergies usually trigger an allergic reaction within two hours of consumption. Symptoms of allergic reactions differ from person to person, and they can sometimes impact the respiratory system, causing coughing.

5. Dysphagia

Dysphagia is a term that describes trouble swallowing. Dysphagia is a condition in which your body takes longer and more effort to transport food and drink into your stomach, making swallowing uncomfortable or impossible. While swallowing, this can cause coughing or gagging.

6. Aspiration pneumonia

Small particles of food or drops of liquid can inadvertently enter your lungs, introducing bacteria. When you swallow something and it “goes down the wrong hole,” this is what occurs. Healthy lungs usually clear themselves out, but if they don't, these bacteria can cause aspiration pneumonia, which is a dangerous infection. If you have acid reflux or dysphagia, you're more likely to get aspiration pneumonia.

How can I prevent coughing after eating?

Whatever it is that makes you cough after eating, following these easy actions can help you cough less and avoid consequences like aspiration pneumonia:

Slowly eat.

Keep a food journal and make a note of any items that cause you to cough.

When you're coughing, don't eat since you might choke.

Take all of your medications exactly as directed, especially if you have acid reflux or asthma.

When you're eating, keep a glass of water nearby and sip frequently.

How to Stop Coughing at Night?

Gambaran keseluruhan

It happens to everyone: a tickling sensation in your throat that develops into a hacking cough just as you're about to fall asleep or wakes you up in the middle of the night. Coughing is your body's way of clearing mucus, germs, and toxins from your lungs and airways.

1. Incline the head of your bed

When you're lying down, it's easier for irritants to get into your throat and cause coughing. To lift your head, prop up some cushions.

2. Use a humidifier

Your throat and airways can be irritated by dry, heated air. In the winter, some individuals cough when they switch on their heater. This is because contaminants that had accumulated in the heating ducts were released. A cool mist humidifier might assist in keeping the air in your bedroom moist. This can help you feel better in your throat.

3. Try honey

Honey and a hot beverage can aid in the loosening of mucus in the throat. To drink before night, mix two teaspoons of honey into a caffeine-free tea, such as herbal tea. Honey should not be given to children under the age of one year.

4. Tackle your GERD

It's easier for stomach acid to backflow into your oesophagus when you're lying down. Acid reflux is the medical term for this ailment. Gastroesophageal reflux disease (GERD) is a type of acid reflux that lasts for a long period and is a major cause of coughing at night. However, there are some lifestyle adjustments you may make to help with a GERD-related cough.

5. Use air filters and allergy-proof your bedroom

Allergy symptoms such as coughing can arise when your immune system overreacts to an allergen. Coughing due to a dust allergy is frequent, especially at night when you're exposed to dust mites or pet dander on your bedding.

6. Prevent ■■■■■■■■■■■

Coughing and other allergic symptoms may be caused by ■■■■■■■■■ saliva, dung, and body parts. ■■■■■■■■■■■ are a common source of allergies and asthma episodes, according to the Asthma and Allergy Foundation of America.

7. Seek treatment for a sinus infection

Postnasal drip can be caused by clogged sinuses or a sinus infection, especially when lying down. Coughing is caused by postnasal drip, which tickles the back of your throat. It's critical to seek treatment if your nightly coughing is caused by a medical problem like a sinus infection. Antibiotics may require a prescription from your doctor. A neti pot can also be used to help clean sinuses.

8. Rest and take decongestants for a cold

Coughing could be the result of a common cold. It's possible that your cough will get worse at night or when you lie down. To beat a cold, all you need is rest, chicken soup, fluids, and time. Cough medicine can be used to treat severe coughs caused by a cold in adults and children over the age of six. Adults and children over the age of six can use decongestant sprays to assist minimize postnasal drip.

9. Manage asthma

Asthma causes the airways to constrict and become irritated. Asthma symptoms include a dry cough. Asthma may necessitate the use of a prescription inhaler.

10. Stop smoking

Long-term smoking is known to cause a persistent cough. It won't happen overnight, but if you're a smoker, talk to your doctor about programmes that can help you quit. Not only will your cough improve, but so will your entire health.

How to ease your toddler's nighttime cough?

A vaporizer in your child's room can help soothe a cough. Take your child into a steam-filled bathroom for around 20 minutes to help them breathe more easily if they have a barking cough. Cool air may help certain coughs, but if your child has asthma, be cautious because it may aggravate an asthma cough. Cough drops should not be given to children under the age of three. Cough drops can cause choking in small children.

What to do when coughing is severe?

Coughs usually go away on their own, but persistent coughing at night could indicate a serious disease. Heart failure, for example, might induce a chronic cough that gets worse at night. Bronchitis, pneumonia, and COPD are all respiratory disorders that induce a persistent, chronic cough. Severe coughs can also be caused by lung cancer or blood clots in the lungs.

What is acid reflux?

Food passes down the oesophagus (the tube at the back of your throat) and into the stomach through the lower esophageal sphincter (LES), which is a muscle or valve. When you get acid reflux or heartburn, the LES relaxes or opens when it shouldn't. This permits stomach acid to reflux back into the oesophagus.

How GERD may damage the esophagus?

The burning sensation you get from heartburn is caused by stomach acid damaging the esophageal lining. Esophagitis is a disorder caused by recurrent exposure of stomach acid to the lining of the oesophagus. Esophagitis is a condition in which the oesophagus becomes inflamed, making it vulnerable to injuries such as erosions, ulcers, and scar tissue. Pain, difficulty swallowing, and increased acid regurgitation are all signs of esophagitis.

How acid reflux and GERD may damage the throat?

Frequent heartburn or GERD, in addition to possibly injuring the lower oesophagus, can also harm the upper throat. If stomach acid gets all the way up into the back of the throat or nasal airway, this can happen. Laryngopharyngeal reflux is the common name for this condition (LPR).

Smoker's Cough: Everything You Need to Know

When you smoke cigarettes, cigars, or vaporizers, you inhale a variety of chemical compounds. These substances become lodged in your throat and lungs. Your body's natural means of cleaning these airways is coughing. Smoker's cough occurs when a cough lasts for a long time after smoking for an extended amount of time. The cough of a smoker differs from that of a non-smoker.

What causes smoker's cough?

The small hair-like structures that line your airways are known as cilia. The cilia lose some of their ability to drive chemicals and other foreign items out of your lungs when you smoke. As a result, poisons stay in your lungs for considerably longer than they would otherwise. As a result, you'll have to cough more to get the chemicals out of your lungs.

Traditional treatments

The best strategy to treat smoker's cough is to cut back on your smoking or quit completely. Smoking cessation eliminates the source of the cough. Other tried-and-true methods for treating a cough include. If these therapies don't work, talk to your doctor about drugs that could help you feel better.

How long does smoker's cough last?

Depending on how much you smoke, a smoker's cough might linger anywhere from a few days to a few weeks to eternally. If you smoke a cigarette or two every now and again, your cough should go away after a few days of quitting.

Is smoker's cough a sign of lung cancer?

Some lung cancer symptoms, such as hoarseness and wheezing, are similar to those of a smoker's cough. As a result, distinguishing between the two may not always be easy. However, the fumes from cigarettes, cigars, and electronic cigarettes include a number of chemicals that might cause cancer. Carcinogens are substances that cause cancer. Getting checked for lung cancer as soon as these symptoms appear can help reduce your risk.

Soalan Lazim

Why do I have to clear my throat after I eat?

The majority of persons who experience chronic throat clearing have a condition known as laryngopharyngeal reflux (LPR) . It occurs when stomach stuff, both acidic and nonacidic, moves up to the throat region, generating an unpleasant sensation that causes you to cough.

What is GERD cough like?

It's a hacking cough with no mucous production (a dry cough). It's also a persistent cough, which means it hasn't improved in the last eight weeks. It tends to be worst at night. Coughs caused by other issues, such as allergies or postnasal drip, may be confused for this.

Why do I produce mucus after eating?

Your body produces histamine in response to an allergic reaction. Surprisingly, several foods naturally contain histamine or have the potential to stimulate histamine production. Your body may produce more mucus if your histamine levels are high.

Does omeprazole stop coughing?

Omeprazole 40 mg od appears to alleviate chronic cough in individuals with gastroesophageal reflux, and the benefit of omeprazole in alleviating both cough and reflux symptoms remains when treatment is stopped.

Kesimpulannya

Is GERD (chronic acid reflux) a life-threatening condition? In and of itself, GERD isn't life-threatening or harmful. Long-term GERD, on the other hand, can lead to more significant health issues.