Mengapa Wanita Yahudi Mencukur Kepala

Mengapa wanita Yahudi Ortodoks mempunyai kepala?

Sebelumnya maklumat ini disalin dari laman web yang mana seorang rabi tempatan menghantar saya untuk mendapatkan beberapa maklumat mengenai tradisi cemburu. Saya rasa betul.

S 11: Saya pernah mendengar bahawa wanita cemburu menggunakan kepala mereka dalam perkahwinan mereka. Benarkah? Sekiranya ya, mengapa?

Walaupun beberapa (tidak semua) wanita Hessian berperanan, praktik ini tidak berdasarkan ajaran agama, tetapi merupakan tradisi untuk beberapa kemungkinan alasan. Anda tidak mempunyai keperluan. Tetapi seperti yang dinyatakan dalam Pertanyaan 4, seorang wanita tidak menutup rambutnya setelah menikah, dan beberapa wanita lebih suka menjaganya agar tetap kering kerana lebih selesa di bawah rambut palsu atau selendang.

Kebiasaan menyikat rambut di majlis perkahwinan (dalam beberapa kumpulan) kembali kepada dua perkara yang sedang diraikan. Pertama sekali, wanita itu hanya pergi ke Mikwa (perendaman formal) untuk berkahwin, dan setiap kunci rambut harus dicelup pada masa yang sama. Ini mudah apabila rambut lurus dan tidak dapat berenang di dalam air.

Lebih jauh lagi, ada masa di Eropah ketika raja-raja atau penguasa Yahudi yang lain berhak tidur dengan pengantin perempuan di lingkaran mereka setelah menikah. Baru-baru ini dipentaskan dalam filem Skotlandia kuno Mel Gibson. Tetapi ini juga berlaku untuk sebahagian besar Eropah, termasuk Timur dan Baltik, di mana kebanyakan orang Hasidian tinggal. Dalam banyak aspek, Prince Charming bersifat tempatan dan tidak lain hanyalah menawan.

Anda boleh bayangkan pengantin perempuan menetap di dalamnya. Oleh itu, pengantin perempuan sering berusaha menghindarinya dengan menggelengkan kepalanya sehingga penguasa akan menjaganya dan meninggalkannya sendirian. Selepas berkahwin, beberapa wanita membiarkan rambut mereka tumbuh semula, sementara yang lain memutuskan untuk menyimpannya di bawah topi mereka.

Perlu juga diperhatikan bahawa kebiasaan Amerika untuk mencium pengantin perempuan kepada semua orang adalah tidak wajar dalam perkahwinan Yahudi dan tidak diterapkan oleh Hasidians atau Yahudi Ortodoks lain. Privasi pengantin perempuan harus dihormati dan wanita itu tidak boleh menawarkan semua lelaki untuk mencium pada majlis perkahwinan. Pengantin lelaki dan perempuan tidak mencium di khalayak ramai.

Suatu kebiasaan besar dalam semua perkahwinan tradisional Yahudi adalah bahawa sejurus selepas upacara (dan majlis resepsi) pengantin perempuan dan pengantin lelaki dibawa ke bilik peribadi, di mana mereka ditinggalkan sendirian sebentar. Dua orang Yahudi bertindak sebagai pengawal dan berdiri di pintu untuk melindungi privasi mereka. Sementara itu, pasangan pengantin berpuasa sepanjang hari sebagai persiapan perkahwinan dan berbuka puasa dengan makan bersama sebagai suami isteri. Hari ini, banyak orang bukan Yahudi juga mengadopsi tradisi indah ini, kerana membenarkan pasangan itu sendirian sebelum ucapan dan perayaan seterusnya.

Mengapa Wanita Yahudi Mencukur Kepala

Mengapa Wanita Yahudi Mencukur Kepala

Wanita berambut merah

Ketua wanita dan

Halaman ini dapat membantu anda.

Kembali:

Mengapa wanita Yahudi Ortodoks mempunyai kepala?

Saya tahu bahawa semua ini tidak dilakukan oleh orang Yahudi Ortodoks. Itu hanya dalam kumpulan kecil (Yahudi Hasdik). Tetapi mengapa wanita menyisir rambut mereka dan kemudian memakai rambut palsu? Saya telah membaca bahawa ini mengenai kerendahan hati, tetapi saya tidak memahami konteksnya.

Wanita menutup rambut agar tidak menarik perhatian ...

Mengapa Wanita Yahudi Mencukur Kepala

Mengapa Wanita Yahudi Mencukur Kepala

Ini benar-benar bergantung, saya tidak akan mengatakan bahawa wanita Yahudi Ortodoks adalah ketua, misalnya Breslov dan banyak wanita Yahudi tidak keras kepala mengenainya. Sebilangan besar JCD telah melakukan ini sejak Chashma Sofar memberi wanita PSC untuk menjadi Machiavellians untuk pencegahan perbualan. Sataram Rabbi juga seorang wanita yang sangat tua yang tidak memusingkan badannya.

Hanya Hadid yang melakukannya (yang saya suka menyebutnya sangat Yahudi, yang tidak baik) walaupun saya mempunyai kuil-kuil Ortodoks di dalam saya, ia tidak seperti itu

Ulangan 21: 1113 merujuk kepada isteri tawanan. Sekiranya sebuah kota ditaklukkan dan seorang wanita cantik dijumpai, dia boleh memaksanya untuk menikahinya. Adalah peraturan yang tidak masuk akal bagi mereka (pada masa ini) untuk meratapi kehilangan ibu bapa mereka dan mereka yang telah dipaksa untuk berkahwin.

Kerana rambut panjang sederhana kerana senang dikendalikan dan anda masih boleh mendapatkan gaya rambut yang paling banyak

Mengapa Wanita Yahudi Mencukur Kepala