Mengapa anjing mengunyah kaki adalah perkara pertama yang terlintas di fikiran, ketika kita melihat kebiasaan mengunyah anjing kita ini.

Mengapa anjing mengunyah kaki mereka?

Sekiranya anda memperhatikan kebiasaan ini, cari masa untuk memerhatikan anak anjing anda dengan lebih mendalam bahawa kapan anjing anda mengunyah kaki? Sebagai pemilik anjing, anda juga harus tahu bahawa pada kekerapan anak anjing anda mengunyah cakarnya.

Beberapa alasan baik atau buruk boleh menjadi jawapan kepada soalan ini. Untuk mengetahui jawapannya, jaga diri anda dengan artikel itu hingga akhir.

Sebab mengapa anjing mengunyah kaki mereka

Dandanan

  • Sebab yang jelas mengapa anjing mengunyah kaki adalah dandanan. Sebilangan besar anjing merasa senang mandi lidah. Walau bagaimanapun, anjing tidak banyak berpandangan tentang perawatannya seperti kucing, tetapi suka mengunyah kaki mereka.

  • Sebab di sebalik menjilat atau mengunyah adalah menjaga kebersihan kaki. Lebih-lebih lagi, alat mengunyah untuk melepaskan pesalah dari kaki mereka.

  • Selalunya, anjing mengunyah atau menjilat kedua-dua cakarnya, adalah perkara biasa. Sementara di sisi lain jika anda menyedari bahawa anjing anda sering mengunyah salah satu cakar, itu boleh menjadi petunjuk adanya masalah. Baca lebih lanjut dan tambahkan lebih banyak pengetahuan anda tentang mengapa anjing mengunyah kaki mereka.

Alahan

Sekiranya, anjing sering mengunyah kakinya, jangan mengabaikannya, kerana boleh menjadi penggera alergi. Sekiranya anda menyedari bahawa, anak anjing anda terobsesi dengan mengunyah kaki walaupun semasa berjalan, itu adalah alahan persekitaran.

  • Alergi persekitaran boleh disebabkan oleh debunga rumput, tungau debu, atau mungkin disebabkan oleh racun perosak. Sebabnya mungkin berbeza dari anjing ke anjing, jadi tingkatkan pengamatan anda.

  • Untuk menjauhkan anjing anda dari jenis alahan ini, gunakan tisu hypoallergenic untuk membersihkan kaki mereka. Cuba ikuti petua ini selepas setiap berjalan supaya debu tidak menyebabkan alergi.

  • Sambil menyebut tentang alahan, izinkan saya menerangkan intoleransi makanan. Anjing anda mungkin alah pada makanan tertentu, oleh itu perhatikan apa yang dia makan dalam makanan hariannya. Selalunya, Daging Sapi, ayam, dan juga tenusu menjadi penyebab alergi pada Anjing.

  • Isu Tingkah Laku

Mengunyah kaki kompulsif boleh menjadi gejala bahawa anjing anda menghadapi kemurungan, kebosanan, atau mungkin kegelisahan. Apabila anjing mengalami kemurungan dan masalah yang berkaitan, pengeluaran kortikal berlaku di dalam badan mereka.

  • Untuk mengatasi hormon stres ini, anjing mengunyah kaki mereka untuk mendapatkan rasa menenangkan.

  • Selanjutnya, dalam masa anak anjing, anjing melihat kebiasaan ibu mereka menjilatnya. Setelah, sebagai anjing dewasa, mereka hanya menyalin tingkah laku ibu mereka dan mengunyah cakar. Mereka meniru tingkah laku itu sebagai muslihat untuk menenangkan diri.

Anjing memerlukan rangsangan mental dan fizikal untuk menjaga kesihatan diri. Ahli tingkah laku haiwan boleh mencadangkan beberapa trik atau aktiviti yang sihat untuk menangani masalah yang disebutkan.

Silap mata yang mudah adalah bermain dengan anjing anda dan memberikannya mainan untuk mengatasi tekanan.

Kecederaan

Mengapa anjing mengunyah jalan mereka, alasan seterusnya untuk menerangkan adalah kecederaan. Ada kemungkinan anjing anda berinteraksi dengan sebarang kecederaan dan sekarang mengunyah satu-satunya sumber bagi mereka untuk mengatasinya. Di sini penyebab kecederaan boleh menyebabkan serangga atau luka disebabkan objek tajam. Melangkah ke depan dan periksa cakar jika anda perhatikan kerap mengunyah, cabut jika ada pesalah.

Selain itu, sekiranya berlaku kecederaan besar, jangan membuang masa untuk mendekati doktor haiwan yang baik.

Jangkitan Parasit atau Ragi

Mengunyah atau menjilat kaki boleh disebabkan oleh kutu, kutu, atau mungkin juga disebabkan tungau. Kutu tikus adalah masalah yang semakin meningkat pada anjing, yang paling sering terjadi pada anak anjing yang berjalan di hutan.

Dengan cara ini anjing, kunyah kaki untuk menghilangkan rasa gatal. Anjing mengunyah kaki mereka untuk mendapatkan kesan menenangkan sambil menghadapi kerengsaan. Walau bagaimanapun, memerhatikan parasit adalah perkara yang sukar, jadi periksa anak anjing anda setiap hari dan terus berhati-hati

Jangkitan kulit atau jangkitan yis adalah sebab lain untuk kebiasaan mengunyah anjing. Apabila kulit anjing menjadi terlalu berminyak, jangkitan yis berlaku dan menyebabkan jangkitan. Setelah memerhatikan, anjing itu terobsesi dengan mengunyah cakar akibat jangkitan, pindah ke Vet.

Kulit kering

Kadang-kadang, perubahan cuaca dan musim menyebabkan kekeringan pada kulit anjing, kerana anjing mengunyah cakar. Kulit kering adalah jawapan lain untuk "Mengapa anjing mengunyah kaki mereka". Tiada apa yang perlu dibimbangkan dalam keadaan ini, hanya gunakan pelincir seperti petroleum jelly untuk menghilangkan rasa kulit kering

Musim Sejuk

Garam lebur ais boleh baik untuk tayar kereta anda tetapi boleh membahayakan kaki anak anjing anda. Luka bakar kimia menjadi sebab kerengsaan pada kaki anjing anda. Oleh itu, anjing itu mengunyah kakinya untuk mengatasi kerengsaan pada kulit. Luka bakar boleh menyebabkan keretakan pada kaki anak yang lemah sehingga mengakibatkan pendarahan atau kecederaan. Untuk keadaan ini, berunding dengan doktor haiwan adalah pilihan yang baik.

Kesimpulannya

Sebilangan besar anjing mengunyah kaki sambil menghadapi jangkitan atau kekeringan pada kaki mereka. Lebih-lebih lagi, rawatan diri dengan mengunyah kaki adalah sebab lain mengapa anjing mengunyah kaki mereka. Pada musim sejuk atau sekiranya berlaku kecederaan, anjing mula mengunyah kaki mereka untuk perasaan yang menenangkan.

Sebagai pemilik anjing, kami dapat menolong mereka dengan menganalisis alasan yang tepat dan memberikan penjagaan yang berkaitan. Kita boleh menggunakan lotion atau petroleum jelly di kaki mereka untuk menghilangkan rasa kulit kering. Lebih-lebih lagi, periksa kaki untuk memeriksa bahawa mungkin ada sesuatu yang tersekat di kulit. Sekiranya anjing itu menunjukkan tingkah laku yang jengkel ketika mengunyah cakarnya, berjumpa dengan doktor haiwan dan tanyakan mengenai ubat yang tepat. Namun, tidak ada yang perlu dirisaukan apabila anda melihat anak anjing anda mengunyah cakarnya. Itu untuk "Mengapa anjing mengunyah kakinya"