Dengan lebih daripada 25 juta akaun perniagaan Instagram dan lebih daripada $ 7 bilion dibelanjakan untuk iklan Instagram tahun lalu, jenama yang jelas melabur di saluran ini.

Namun, yang lain tetap berada di luar, dan salah satu sebab utama adalah kerana mereka (tersilap) percaya bahawa mereka tidak akan menghantar apa-apa.

Ini tidak mungkin jauh dari kebenaran.

Sama ada anda syarikat B2C yang bergaya atau syarikat B2B tradisional, ada tempat untuk anda dalam gram.

Jangan terjebak jika anda fikir syarikat anda tidak mempunyai apa-apa visual yang menarik untuk disiarkan.

Dengan sedikit kreativiti dan perancangan strategik, anda boleh membuat banyak catatan di Instagram.

Berikut adalah sembilan sebab mengapa anda harus menggunakan Instagram sebagai perniagaan, tanpa mengira industri anda.

1. Pelanggan Mengharapkannya

Pelanggan akan mencari anda di Instagram.

Mereka mungkin secara khusus mencari nama atau hashtag anda yang berkaitan dengan perniagaan atau lokasi anda.

Walau apa pun, tidak menemui anda adalah pengalaman buruk.

Walaupun anda tidak mahu aktif di Instagram, perkara terbaik adalah membuat akaun yang merangkumi sekurang-kurangnya nama syarikat, maklumat hubungan dan beberapa catatan untuk mempamerkan jenama anda.

Walau apa pun, anda tidak mahu carian ini kosong - atau lebih buruk lagi, menuju kepada pesaing.

2. Ini adalah isyarat kepercayaan

Akaun Instagram - terutamanya akaun Instagram yang disahkan - adalah isyarat lain bahawa perniagaan anda mempunyai reputasi yang baik, nyata dan telus.

Sekiranya anda menjalankan perniagaan secara eksklusif dalam talian, sangat penting untuk mempunyai akaun sosial lain yang boleh digunakan oleh pelanggan anda untuk mengenali perniagaan anda.

3. Anda boleh memberi tag kepada pelanggan dan pengguna anda

Katakan anda memberikan perkhidmatan yang luar biasa kepada pelanggan, atau pelanggan gembira dengan produk yang baru mereka beli dari anda.

Kemungkinan mereka akan pergi ke Instagram untuk berkongsi cerita, dan penilaian mereka yang cerah adalah emas .

Anda pasti mahu menandakan sesuatu seperti ini supaya ia muncul di akaun Instagram anda.

Tetapi inilah masalahnya: jika anda tidak mempunyai akaun Instagram sebagai permulaan, pelanggan tidak akan dapat memberi tag kepada anda dan ini adalah peluang besar yang terlepas.

4. Anda boleh memberi tag dan menjual produk anda

Sekiranya anda menjual produk, kemampuan untuk berkongsi gambar dan video Instagram yang dihubungkan terus ke produk tersebut adalah aset yang sangat besar.

Untuk dapat menggunakan fungsi ini, anda perlu membuat katalog produk di halaman Facebook anda (Instagram mengambil maklumat produk dari sana).

5. Arahkan kembali ke laman web anda

Bukan hanya produk yang dapat anda pamerkan melalui akaun Instagram anda, tetapi kertas putih, infografik, catatan blog, dan kandungan lain yang anda siarkan di laman web anda.

Instagram adalah saluran sosial lain yang boleh anda gunakan untuk mengarahkan lalu lintas ke laman web anda.

Anda juga boleh menukar perkongsian dengan Facebook atau Twitter secara langsung dari Instagram, atau menggunakan papan pemuka sosial yang membolehkan anda menghantar mesej yang sama di saluran sosial yang berbeza hanya dengan beberapa klik.

6. Pengurusan reputasi dalam talian

Untuk pengurusan reputasi dalam talian dan pengoptimuman enjin carian untuk nama jenama anda, akaun Instagram adalah suatu keharusan.

Reputasi dalam talian anda sangat penting bagi perniagaan anda. Oleh kerana itu, anda perlu waspada dengan apa yang berlaku ketika pelanggan mencari syarikat atau jenama anda.

Selain laman web anda, saluran sosial anda juga biasanya akan muncul di halaman pertama hasil carian.

Atas sebab ini, lebih baik membuat akaun perniagaan dengan nama jenama anda di semua rangkaian sosial (termasuk Instagram ), walaupun anda tidak merancang untuk kerap menggunakannya.

Maksudnya di sini adalah untuk mengawal halaman hasil enjin carian sebanyak mungkin dengan membuat profil dan kandungan yang merujuk kepada jenama anda.

Dengan cara ini, sekiranya pengiklanan dalam talian yang buruk, laman web dan akaun sosial anda berpeluang menghadapi kandungan negatif.

7. Pesaing anda ada di Instagram

Sekiranya anda tidak mempunyai akaun Instagram dan pesaing anda, anda hanya memberi mereka kelebihan daya saing.

Sekiranya anda tidak tahu jenis kandungan yang hendak disiarkan di Instagram, lihatlah apa yang dilakukan oleh pesaing anda.

Ini memberi anda banyak inspirasi untuk apa yang harus dilakukan juga!

8. Rangkaian

Instagram juga merupakan alat rangkaian yang berguna.

Anda boleh menyukai, memberi komen dan menghantar mesej kepada syarikat atau individu yang berpikiran sama dan, dari masa ke masa, menjalin hubungan dengan mereka dengan interaksi yang bermakna.

Dengan cara itu, jika anda ingin menghubungi mereka di dunia nyata atau bertemu dengan mereka di suatu acara, anda sudah meletakkan asas di Instagram.

9. Anda Boleh Menarik Bakat

Apabila orang mempertimbangkan untuk bekerja dengan atau untuk syarikat baru, mereka ingin mengetahui bagaimana sebenarnya.

Pandangan yang telus di sebalik tabir Instagram (dan media sosial secara umum) adalah kaedah yang baik untuk menunjukkan budaya syarikat anda.