Pekerja teknologi yang meninggalkan Kawasan Teluk San Francisco untuk bekerja dari jarak jauh di tengah wabak tersebut terpaksa menyaksikan kenyataan yang keras: pemotongan gaji.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, Covid -19 telah mengubah idea kebiasaan di mana pekerja boleh bekerja. Di Silicon Valley, yang mempunyai biaya sara hidup yang mahal dan tenaga kerja yang memiliki akses ke alat kerja jarak jauh berteknologi tinggi, ultra modernistik, organisasi sedang menyusun rancangan untuk masa depan dengan staf yang terdesentralisasi. Kadang kala, perubahan boleh merangkumi pemotongan kadar gaji sebanyak 15% atau lebih berbeza di mana seseorang beralih. Dalam era, di mana kerja jarak jauh sering disokong melalui perkhemahan boot pengkodan, dan oleh syarikat permulaan teknologi seperti Gaper , membingungkan bahawa beberapa organisasi Silicon Valley memilih untuk membayar pekerjanya berdasarkan lokasi geografi dan bukannya kemahiran mereka.

Pergerakan pemotongan gaji yang baru muncul akan menimbulkan masalah dan ketegangan di antara beberapa syarikat paling berjaya di dunia dan pekerja berbakat yang menikmati gaji tinggi.

Organisasi memberi perhatian kepada perubahan gaji berdasarkan kos sara hidup tempatan adalah amalan biasa bagi banyak organisasi, termasuk pemerintah persekutuan - dengan pilihan untuk menaikkan atau menurunkan kadar gaji yang berkaitan dengan kos penginapan dan pemboleh ubah yang berbeza. Membiarkan seseorang mengambil gaji San Francisco ke Wyoming dapat dianggap sebagai tidak sesuai untuk hadir dan masa depan pegawai baru di komuniti bandar yang lebih murah yang mungkin mendapat upah yang lebih rendah.

Bayar gred

Di kebanyakan bandar AS, gaji pekerja teknologi lebih dekat dengan rakan sebayanya di San Francisco daripada pekerja secara keseluruhan. Namun, kebanyakan syarikat Silicon Valley telah menghabiskan beberapa dekad untuk melampaui norma korporat umum untuk membuat pekerja mereka merasa disayangi dan dijaga. Pada zaman di mana syarikat menghayati pekerja mereka dengan makanan percuma, studio yoga, dan urut, kenyataan keras gaji berdasarkan geografi berisiko mengasingkan pekerja yang sama.

Syarikat yang menyesuaikan diri dengan perubahan tersebut

Pada bulan Mei 2020, Facebook Inc. mengumumkan bahawa mereka akan beralih ke pangkalan pekerja yang jauh jauh dalam jangka masa 10 tahun, dan lokasi tersebut akan menjadi faktor utama yang mempengaruhi pampasan. Twitter Inc adalah antara syarikat besar pertama yang membenarkan pekerja beroperasi dari jarak jauh secara kekal. Namun, mereka juga telah menerapkan pendekatan kompetitif untuk membayar lokalisasi.

Lebih banyak organisasi telah menggunakan kaedah IT jauh . Microsoft mengatakan sebentar lagi bahawa ia akan menawarkan beberapa pekerja mereka untuk bekerja dari jarak jauh secara tetap. Sebilangan orang akan dibenarkan berpindah ke mana saja dalam AS sementara menunggu persetujuan- tetapi faedah dan pembayaran akan berubah mengikut skala pampasan syarikat di lokasi tersebut.

Stripe Inc, sebuah syarikat pembayaran telah mulai menawarkan kepada pekerja yang berpindah dari San Francisco, New York, atau Seattle bonus satu kali sebanyak $ 20,000 untuk berpindah, tetapi mereka harus mengalami penurunan yang signifikan dalam pembayaran mereka. Potongan boleh sebanyak 10%. Bagi pekerja di VMware Inc., penyedia perisian awan, berpindah dari Bay Area ke Denver bererti pemotongan sebanyak 18%.

Perspektif Korporat

Sekiranya kita melihat ini dari perspektif korporat, pengurangan gaji berdasarkan geografi adalah masalah logik yang mudah. San Francisco jauh lebih mahal daripada Idaho, Boise, atau Topeka, Kan. — dan sesiapa yang berpindah ke bandar kos rendah akan menghadapi masalah mencari pekerjaan tempatan yang membayar upah San Francisco.

Tetapi kerana kerja jarak jauh menjadi amalan jangka panjang berskala besar di tengah-tengah Covid-19, penyakit yang disebabkan oleh coronavirus baru, beberapa pekerja pemburu kepala, dan perunding mengupah mempersoalkan idea bahawa gaji harus disesuaikan dengan kos sara hidup kalkulator. Mereka menentang tanggapan bahawa pekerja harus dibayar lebih sedikit untuk melakukan pekerjaan yang sama — walaupun pekerjaan itu dilakukan dari lokasi dengan biaya lebih rendah.

Kesannya pada kerja Jauh

Ramai pekerja IT berkeras untuk melakukan rundingan semula dalam hubungan mereka jika mereka terpaksa mengambil pengurangan gaji untuk berpindah ke bandar yang lebih murah. Mereka percaya bahawa bonus satu kali seperti yang ditawarkan oleh Striped tidak bermanfaat bagi pekerja dalam jangka masa panjang.

Sekiranya jumlah gaji keseluruhan bagi jurutera berkurang antara 10% hingga 20% dalam beberapa tahun ke depan kerana penempatan semula yang berkaitan dengan pekerjaan jarak jauh, maka kesan terhadap kerjaya jurutera masa depan boleh menjadi sangat negatif.

Kesimpulannya

Masih sukar untuk mengetahui jumlah sebenar orang yang telah meninggalkan Bay Area atau apa yang berlaku dengan gaji di seluruh industri ketika mereka pergi. Beberapa syarikat, seperti Facebook, telah meminta para pekerja untuk memberitahu syarikat-syarikat mengenai rancangan untuk berpindah pada 1 Januari. Menurut hasil awal tinjauan Oktober 240 syarikat teknologi AS oleh firma perunding teknologi, Sequoia, 33% tidak membuat keputusan mengenai polisi mereka untuk pekerja yang berpindah secara tetap. Kira-kira 22% daripada mereka yang disurvei mengatakan bahawa mereka menyesuaikan gaji dan 20% mengatakan tidak.

Langkah memotong gaji juga boleh membebankan majikan. Pemotongan gaji bagi pekerja yang ingin berpindah ke kawasan yang lebih murah boleh menyebabkan pekerja tidak berpuas hati yang berhenti dalam jumlah yang tinggi