Pengurusan logistik dan perolehan bukanlah konsep baru, ini telah menjadi bahagian penting dalam perniagaan apa pun, namun, mempelajari bidang dan mendapatkan kursus yang berkaitan dengan bidang ini telah menemukan kelebihan baru. Tetapi apa yang kita sedar adalah banyak yang tidak pasti apa sebenarnya perolehan dan kursus logistik termasuk dalam kurikulum dan apa yang diharapkan setelah tamat kursus . Ramai yang tidak pasti apa maksud perolehan dan pengurusan logistik sehingga mereka memasuki industri itu sendiri.

Pengurusan perolehan dan logistik memberi kesan kepada hampir semua aspek perniagaan moden. Mereka yang memilih kerjaya dalam bidang ini diberi tanggungjawab untuk memastikan bahawa semua barang dan perkhidmatan tiba tepat pada waktunya dan dalam keadaan yang tepat dari pembekal. Jabatan logistik dan perolehan dapat dinyatakan sebagai pemacu penting dari segi pertumbuhan dan perkembangan perniagaan. Oleh itu, adalah wajar bahawa majikan mencari individu yang berpengetahuan dan bertanggungjawab untuk peranan pekerjaan .

Apa yang ditawarkan kerjaya dalam bidang logistik dan perolehan?

1. Pertumbuhan Pekerjaan

Bidang perolehan dan pengurusan logistik berkembang pesat. Bidang ini memiliki peluang pekerjaan yang menjanjikan dan diramalkan bahawa bidang ini akan menyaksikan pertumbuhan pekerjaan dalam lima tahun akan datang. Ini menunjukkan peningkatan peluang kerjaya bagi mereka yang membuat keputusan untuk memasuki bidang ini pada masa sekarang.

2. Agak mudah untuk mendapatkan penyertaan

Pengurusan perolehan dan logistik adalah kawasan yang berkembang. Berbanding dengan fakta bahawa ia adalah pekerjaan dengan gaji tinggi, secara amnya tidak sukar untuk mendapatkan pekerjaan dalam bidang ini. Majikan sering membenarkan graduan tanpa ijazah bersekutu untuk mengambil peranan. Oleh itu, kursus perolehan dan logistik selalu dapat menempatkan anda pada kedudukan yang menguntungkan berbanding calon lain

3. Peluang masa depan

Pengurusan rantaian bekalan, logistik dan perolehan untuk perniagaan banyak bergantung pada pengalaman dan pengetahuan praktikal. Kursus perolehan dan logistik melengkapkan anda dengan pengetahuan lanjutan mengenai tanggungjawab dan pemahaman mengenai urusan dalam industri, sehingga membuka jalan ke peluang lebih cepat daripada ijazah lulusan lain.

3. Ketersediaan pekerjaan

Walaupun bidangnya belum popular tetapi pelbagai perniagaan bergantung pada perolehan dan pengurusan logistik. Ketersediaan pekerjaan di sektor ini tidak terhad secara geografi dan oleh itu jika seseorang mempunyai aspirasi untuk perjalanan atau bersiar-siar antarabangsa yang kerap, terdapat banyak peluang yang ada.

4. Rangkaian

Memandangkan rantaian bekalan, pengurusan perolehan dan logistik melibatkan orang dari pelbagai latar belakang dan industri, ini menawarkan peluang untuk menjalin hubungan penting dan saluran rangkaian. Ini dapat bermanfaat secara besar-besaran bagi mereka yang ingin meningkatkan kerjaya dalam perniagaan antarabangsa atau memulakan perniagaan mereka sendiri dan dalam kemajuan kerjaya secara keseluruhan.

5. Memperolehi pelbagai pengalaman dan pengetahuan

Individu yang menceburkan diri dalam bidang logistik memperoleh pelbagai pengalaman dalam jangka masa yang sangat singkat dan membuka pintu pengetahuan tentang bidang yang mungkin tidak mereka ketahui. Sebagai contoh, perdagangan antarabangsa membolehkan mereka mempelajari bahasa baru, undang-undang dan ketertiban negara yang mereka ada dalam hubungan perdagangan dan banyak lagi.

Sekiranya ini adalah sesuatu yang benar-benar baru, anda mungkin masih bingung, tetapi sudah cukup yakin bahawa pilihan kerjaya dalam bidang ini kaya dengan pengalaman dan juga petualangan. Jadi, jika anda adalah seseorang yang menginginkan sesuatu yang lebih dalam kerjayanya daripada hanya berpegang pada meja, inilah peluang untuk anda.

Berminat untuk memulakan kerjaya dalam pengurusan perolehan dan logistik?

Baiklah, kami pasti anda tahu dari mana hendak bermula, mulakan permohonan kursus perolehan dan logistik yang baik. Ijazah atau diploma dalam bidang ini akan membolehkan anda memahami pengurusan rantaian bekalan, perkhidmatan pelanggan, pengangkutan dan pengedaran dll. Salah satu kursus terbaik yang boleh kami cadangkan kepada anda adalah Program Universiti Cavendish.

Universiti Cavendish Uganda

Cavendish University Uganda menawarkan pelbagai kursus yang dirancang untuk pertumbuhan profesional pelajar yang cepat. Sekiranya anda mencari kursus di Uganda dengan latihan vokasional, Program Universiti Cavendish untuk logistik dan pengurusan perolehan adalah wajar untuk dilamar.

Universiti menawarkan Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan - Perolehan dan Pengurusan Rantaian Bekalan, dengan pembelajaran pengalaman dan pengetahuan yang berkaitan dengan pasaran, untuk para pelajar dapat kompeten dengan membuat keputusan dan kemahiran analitik.

Industri ini menuntut tenaga kerja mahir dalam sektor ini dan walaupun anda boleh mengikuti ijazah, pengkhususan dalam peranan pekerjaan dapat menempatkan anda pada kedudukan yang lebih baik dan juga dalam momentum yang pesat. Apabila anda mempunyai pemahaman dan pengetahuan mengenai ekonomi global dan pengurusan strategik, anda menyumbang sebagai aset kepada syarikat perniagaan.

Mengikuti kursus pengurusan perolehan dan logistik yang berkaitan dengan lapangan juga menggambarkan bahawa anda mempunyai minat yang kuat dalam bidang ini dan fungsinya yang boleh bertindak sebagai faktor tambahan untuk anda bekerja.

Pemikiran Akhir

Pemikiran terakhir kami bagi mereka yang berminat untuk membangun kerjaya dalam bidang ini adalah bahawa sektor logistik dan rantaian bekalan mempunyai peranan utama dalam globalisasi perniagaan dan perdagangan. Industri runcit sangat bergantung pada pengurusan rantaian bekalan dan oleh itu peluang pekerjaan berlipat kali ganda.

Pada masa sekarang, kepentingan sektor ini berada di puncak dan terdapat penolakan terhadap peluang perniagaan yang terus berkembang yang boleh muncul.