MENGAPA PERJALANAN BAIK UNTUK KESIHATAN?

Pada saat anda akan membaca dengan teliti kata perjalanan di blog ini, pemikiran akan terpancar di otak anda iaitu "individu baru, dunia lain dan kecemerlangan normal."

Ini adalah usaha kebenaran yang jelas mempunyai banyak manfaat kemakmuran dan kecenderungan anda namun ia tidak realistik sehingga anda akan berpisah sepanjang hari dan merasakan kecemerlangan dunia yang normal. Melakukan perjalanan adalah cara yang paling ideal yang dapat membantu tubuh anda menjadi kendur dan berasa selesa seperti mana ahli terapi mengesyorkan bahawa "Pelayaran juga mengejutkan otak dan jiwa".

Pada titik ketika anda berjumpa dengan semua orang untuk mengatakan bahawa sangat penting untuk melakukan perjalanan. Di sini, siasatan muncul di otak kita, apa pertengkaran ini? Mengapa Perjalanan tunggal dan suka melancong?

Perjalanan Meringankan Tekanan dan Meningkatkan Kesihatan:

Kelebihan pelayaran yang paling ketara dan ketara adalah penurunan tekanan. Pada titik ketika anda melarikan diri dari hari ke hari jadual dan mengalami bagaimana merangkumi ia membantu anda melonggarkan jiwa dan raga anda. Pada ketika otak dan badan anda akan berehat, secara semula jadi tekanan akan menjadi rehat dari anda. Anda akan melihat bahawa ketika anda merancang untuk bersiar-siar, ia akan membuat anda merasa gembira dan gembira. Semua perkara yang dipertimbangkan, hanya perjalanan adalah tekanan penurunan yang luar biasa dan lebih jauh meluaskan jiwa dan membantu peningkatan diri.

Perjalanan menyokong kreatif anda:

Adakah anda menyedari bahawa imajinasi bertambah dengan pelayaran?

Pemurah! di sini ada berita yang luar biasa untuk anda bahawa pelayaran mendedahkan kepada anda bahawa betapa inventif anda sepanjang kehidupan seharian? Melancarkan perjumpaan baru yang tidak dijumpai dan pemikiran yang luar biasa, ini adalah asas imaginasi, Oleh kerana visi ini semakin luas dan dunia terbuka untuk anda seperti payung terjun.

Pelayaran berkembang komuniti tidak formal:

Mungkin perkara paling tajam yang dapat menjadikan anda kukuh dalam membuat organisasi interpersonal. Pergi membantu anda memperluas organisasi tidak formal, pada zaman sekarang semua orang berusaha untuk mendapatkan perbezaan dan pencapaian namun saya rasa banyak organisasi yang dibuat oleh individu baru dan membuat pergaulan dengan mereka adalah lebih bijak dan penting daripada apa pun pada masa kini masa.

Bantu untuk mencuba cara hidup baru dan Makanan Sihat:

Masyarakat berbeza antara satu sama lain apabila anda bermula dengan satu budaya kemudian ke budaya yang lain; anda akan menghadapi bagaimana orang lain hidup. Ini bukan hanya untuk mendapatkan pertimbangan dan keyakinan baru yang ramah tetapi juga memberi anda penawar yang baik dan cara hidup alternatif. Terdapat faedah penyembuhan kesejahteraan elektif. Menuju keluar adalah peluang untuk melihat bagaimana perbaikan biasa membantu menyelesaikan masalah dan mengatasi masalah. Penyembuhan biasa ini telah berfungsi untuk orang lain dalam jangka masa yang lama, anda harus menghadapi penawar ini.

Tingkatkan rangka kerja selamat:

Ini akan menjadi ganjil bagi anda, namun itu sah, Perjalanan dapat menunjang tentangan anda. Pada ketika anda melakukan perjalanan ke tempat yang lebih baik, anda tinggal dalam pelbagai keadaan. Anda menghadapi pelbagai jenis mikroorganisma dan menghasilkan antibodi, yang melindungi kita dari penyakit masa depan. Walaupun terdapat penjelajahan yang menunjukkan bahawa melaburkan tenaga di kawasan lain mungkin berguna untuk kerangka tahan.

Perkataan Terakhir:

Berdasarkan pengalaman dan anggapan saya, saya menyusun artikel ini yang akan membangkitkan semangat anda sepanjang tahun ini, kerana anda menyedari bahawa wang tunai yang anda belanjakan semasa perjalanan adalah spekulasi diri anda.

Terdapat pernyataan oleh Mark Twain yang saya sukai: "agak lama dari sekarang anda akan lebih bingung dengan perkara yang tidak anda lakukan daripada dengan yang anda lakukan."

Melancong sangat penting untuk menikmati kehidupan yang sihat. Orang ramai ingin tahu tentang kesan perjalanan ke atas kesihatan manusia. Bukan sahaja memberi kesan kepada anda secara fizikal tetapi juga secara fisiologi. Saya akan membincangkan kesan positif dan jangka panjang dalam perjalanan kesihatan anda.

Mengapa perjalanan penting untuk kesihatan?

Kepentingan melancong

Melancong telah menjadi godaan bagi banyak orang. Perjalanan adalah bahagian yang tidak terpisahkan dari rekreasi dan hiburan. Ia telah memainkan peranan utama dalam pertumbuhan ekonomi dan sebagai rawatan untuk pelbagai penyakit. Perjalanan, tidak diragukan lagi telah dianggap sebagai penawar untuk kegelisahan, kemurungan, penyakit akut dan kronik. Saya akan membincangkan secara terperinci mengenai persoalan penting ini bahawa "mengapa perjalanan baik untuk kesihatan?"

Pandangan doktor mengenai perjalanan

 • Melancong dapat menurunkan risiko kematian lelaki sebanyak 21 peratus dan kematian akibat penyakit kardiovaskular sebanyak 32 peratus.
 • Di kalangan wanita, tidak melakukan perjalanan untuk waktu yang lama dikaitkan dengan risiko penyakit jantung yang lebih tinggi dan kematian akibat penyakit jantung.
 • Wanita yang sering melakukan perjalanan cenderung untuk menjadi tegang, murung atau letih dan lebih bahagia dengan perkahwinan mereka.
 • Melancong meningkatkan mood anda dan mengurangkan tekanan. Ia juga dapat membantu meningkatkan produktiviti buat sementara waktu.
 • Orang yang sering melakukan perjalanan lebih berpuas hati dengan kesihatan dan kesejahteraan fizikal mereka.
 • Mengembara dapat meningkatkan kreativiti

Kenyataan ini sebenarnya menunjukkan pentingnya perjalanan dan kesan positifnya terhadap kesihatan manusia. Mengapa Anda Tidak Melancong Lebih Banyak Apabila Ia Menawarkan Banyak Manfaat

Kesan melakukan aktiviti berulang pada kesihatan mental

Kajian menunjukkan bahawa minda manusia keletihan kerana aktiviti berulang yang dilakukan dalam banyak masa. Bagi sesetengah orang, senario ini bagus untuk dilalui, tetapi bagi banyak orang, mematuhi rutin yang sama untuk waktu yang lama menjadikan mereka tertekan dan cemas. Oleh itu, adalah lebih bermanfaat untuk melakukan perjalanan ke luar bandar atau ke mana sahaja keindahan semula jadi yang menarik. Keadaan minda yang disebutkan di atas membawa kepada produktiviti yang lebih rendah, kurang minat terhadap tugas rutin harian, merasa kesepian dan tertekan, kemalasan dll. Melakukan perjalanan membuat anda menghilangkan semua kebimbangan ini. Kita cenderung terjebak dalam kehidupan seharian sehingga kadang-kadang, dengan hanya bertahan, kita mungkin membahayakan diri daripada kebaikan. Bos anda mengambil alih hidup anda? Anak-anak membuat anda marah? Ibu bapa anda berusaha menjadikan anda menjalani kehidupan yang mereka mahukan? Berapa lama anda fikir anda dapat menangani tekanan ini sebelum anda meletup dan semuanya hancur?

Perjalanan meningkatkan corak tidur

Tidur yang buruk dengan tekanan yang tinggi adalah campuran toksik bagi keadaan mental kita. Kesihatan tidur yang buruk adalah bervariasi, dari mudah marah hingga prestasi dan kecekapan kognitif yang buruk. Sebaiknya orang dewasa tidur sekurang-kurangnya tujuh hingga tujuh setengah jam setiap malam dan ini lebih mudah dicapai semasa dalam perjalanan.

Perjalanan menjadikan kita cergas

Ketika kita dalam perjalanan atau dalam perjalanan, jelaslah kita harus berjalan kaki, berenang, atau mendayung kapal. Oleh itu, ia menjadi rutin yang lebih tangkas berbanding dengan hanya duduk di kerusi atau rumah anda. Fikiran yang waras

Beberapa faedah perjalanan lain

 • Melancong menjadikan anda lebih pintar: Anda terbiasa mengambil kata-kata baru dalam bahasa yang berbeza setiap kali anda melakukan perjalanan dan anda akan melihat peningkatan keupayaan otak anda. Walaupun anda dapat mengetahui lebih banyak tentang diri anda, apabila anda menghadapi pelbagai situasi mencabar di mana anda perlu lebih bijak.
 • Melancong memperluas rangkaian sosial anda: Sekiranya anda mengembara di sekitar bandar, negara atau dunia anda, anda akan mempunyai lebih banyak interaksi dengan orang yang bertutur dalam pelbagai bahasa, yang berasal dari budaya dan kepercayaan yang berbeza. Oleh kerana anda berinteraksi dengan mereka, jelas bahawa anda membuat rakan dan rakan baru daripada mereka, yang akhirnya menjadikan rangkaian sosial anda lebih luas.
 • Melancong membolehkan anda mempelajari budaya yang berbeza: Semasa anda melakukan perjalanan dan pelayaran, anda akan menemui pelbagai budaya yang unik. Ini adalah peluang terbaik untuk anda mempelajari lebih lanjut mengenai budaya baru.

Ringkasan

Melancong sangat penting untuk kesihatan fizikal dan mental anda. Ini meningkatkan kemampuan mental anda dan menjadikan anda lebih cerdas dan memberi anda peluang untuk belajar mengenai diri anda, budaya baru yang luar biasa dan memperluas rangkaian sosial anda.

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa soalan yang sering diajukan orang mengenai kesan perjalanan pada kesihatan

1. Apakah faedah perjalanan?

 • Meningkatkan Kemahiran Sosial dan Komunikasi. …
 • Menjamin Ketenangan Fikiran. …
 • Membantu Anda Mendapat Fikiran Asli dan Kreatif. …
 • Memperluas cakerawala anda. …
 • Meningkatkan Toleransi Anda untuk Ketidakpastian. …
 • Meningkatkan Keyakinan Anda. …
 • Mendapatkan Anda Pendidikan Sebenar.

2. Apa yang anda perolehi dari perjalanan?

Orang melakukan perjalanan untuk mempelajari sesuatu yang spesifik: bahasa baru, masakan baru, aspek budaya yang berbeza, atau penghayatan iman atau kerohanian yang lebih mendalam. Tetapi, mereka akan mengambil lebih banyak daripada tujuan khusus mereka. Mereka juga akan mendapat kesedaran tentang adat, budaya, orang dan tempat baru

3. Bagaimana perjalanan memberi kesan kepada kesihatan?

Perjalanan akan membolehkan anda hidup lebih lama. Mereka yang melakukan perjalanan cenderung mempunyai jangka hayat yang lebih lama. Sama ada tempatan atau global, semua bentuk perjalanan meningkatkan kehidupan kita dan sebenarnya dapat meningkatkan jangka hayat kita. Penyelidikan menunjukkan bahawa perjalanan mengurangkan tekanan, menjaga kesihatan tubuh anda di dalam dan luar, dan juga meningkatkan kesihatan otak anda. 4. Apakah perkara terbaik dalam perjalanan ? Melancong adalah salah satu kaedah terbaik untuk mengetahui lebih lanjut mengenai diri anda. Perjalanan membawa sekumpulan masalah dan peluang baru. Cara anda menangani cabaran baru juga memberi anda gambaran tentang siapa diri anda. Anda akan pulang dengan mengenali diri anda dengan lebih baik, dan dengan fikiran yang jelas mengenai apa yang anda mahukan dalam hidup.

5. Bagaimana perjalanan mengubah hidup anda? Semasa anda melakukan perjalanan, anda bertemu dengan orang baru, budaya, mengalami perkara baru, memulakan pelbagai jenis pengembaraan, dan mungkin anda menyegarkan makna hidup anda. Kerana anda belajar dan memperoleh maklumat dari tempat dan orang baru, perjalanan juga menjadikan anda orang yang lebih baik dan bulat. 6. Mengapa perjalanan menjadi lebih popular? Terdapat banyak sebab untuk melakukan perjalanan. Mungkin sebab yang paling biasa untuk melancong adalah pelancongan. Orang suka mengunjungi tempat baru, bertemu budaya lain, mereka ingin melihat tempat menarik atau eksotik, bangunan bersejarah, dan keindahan alam. 7. Mengapa perjalanan penting untuk belia? Melancong adalah kaedah terpenting untuk memperoleh kesihatan, kebahagiaan, dan kesenangan. Ini juga membantu mengembangkan perpaduan nasional di kalangan belia. Perjalanan juga mengembangkan belia dan memberi peluang besar untuk bertemu dengan orang baru. Melancong membuat kita terbiasa dengan dunia yang luas di luar ruang sempit kediaman kita, yang mendorong kemahiran sosial dan komunikasi pada masa muda. 8. Mengapakah perjalanan hari ini lebih penting daripada sebelumnya? Melancong pada dasarnya adalah untuk mengetahui dunia dan berhubung dengan orang yang membantu mengurangkan risiko kawasan konflik merebak. Melalui perjalanan, anda dapat dengan mudah mengetahui bahawa adalah tidak masuk akal untuk memasukkan orang ke dalam kategori dan kesan bahawa orang lain menganggap kewarganegaraan lain tidak tepat. 9. Adakah pelancongan itu baik atau buruk? Pelancongan memberikan pekerjaan dan meningkatkan kekayaan kawasan. Banyak negara membangun berminat untuk mengembangkan pelancongan agar menjadi lebih kaya dan meningkatkan kualiti hidup orang. 10. Bilakah Pelancongan menjadi popular? Perjalanan pendidikan ke luar negara memberi peluang kepada pelajar untuk bertemu dengan orang dari pelbagai budaya, melihat mereka mempraktikkan ritual dan kehidupan seharian mereka. Ini menghasilkan perasaan hubungan dengan orang-orang, mendorong rasa hormat dan pemahaman untuk pelbagai agama, bahasa dan budaya.

Baca lebih lanjut

Bagaimana Meningkatkan Kesihatan Fizikal Anda?

13 Petua Untuk Pelancongan Pintar ke Seluruh Dunia

Negara Terbaik Untuk Dilawati

Sekatan COVID-19 yang Dikenakan Oleh Pelbagai Negara

Adakah Gimnasium Hotel Pilihan Terbaik untuk Tetap Cergas Semasa Melancong?

INSURANS PERJALANAN

Cara menjana wang dengan Melancong

Perbelanjaan perjalanan

Melancong

Apakah Senarai Garis Panduan Keselamatan Untuk Penumpang di Lapangan Terbang?

Faedah Melancong: Mengapa Melancong pada 2020?

Perjalanan Bebas Tekanan 2021

Panduan Perjalanan Maui

Populariti Melancong yang Meningkat Pada 2021

Kos perjalanan

Apa itu Insurans Perjalanan?

PIA mengumumkan penerbangan 2 Hala ke Arab Saudi ketika kerajaan meneruskan perjalanan antarabangsa

Pemeriksaan pelancong (TC)

Mengenai kategori Perjalanan

industri perhotelan dan pelancongan

Bagaimana Mengemas Rak Atap Untuk Berkhemah?

Apa itu Pasport Kekebalan Baru?

Gangguan Perjalanan Perbelanjaan

Cara melarikan diri

Manfaat kesihatan yang paling jelas dan berpotensi penting dalam perjalanan adalah pengurangan tekanan. Melancong mempunyai kemampuan untuk membawa anda keluar dari rutin harian kami dan ke persekitaran dan pengalaman baru dan ini dapat mengatur semula badan dan fikiran anda. ... Ini menjaga minda tajam, meningkatkan kreativiti dan membantu pertumbuhan peribadi. Manfaat kesihatan yang paling jelas dan berpotensi penting dalam perjalanan adalah pengurangan tekanan. Melancong mempunyai kemampuan untuk membawa anda keluar dari rutin harian kami dan ke persekitaran dan pengalaman baru dan ini dapat mengatur semula badan dan fikiran anda. Bahkan merancang perjalanan boleh memberi kesan hebat pada tubuh - ini meningkatkan kebahagiaan dan merasa bermanfaat. Perjalanan bukan sahaja mengurangkan tekanan tetapi meluaskan minda. Bertemu dengan orang baru dan menyesuaikan diri dengan situasi baru menjadikan seseorang lebih sedar dari segi global dan budaya. Ini menjaga minda tajam, meningkatkan kreativiti dan membantu pertumbuhan peribadi. Ini benar-benar bergantung pada sifat perjalanan anda dan sama ada anda akan menikmati tiga sudu gelato sehari. Apa pun, perjalanan dapat menjadi kesempatan untuk meningkatkan rutin kecergasan anda. Semasa dalam perjalanan, kita biasanya akan lebih aktif daripada duduk di kerusi pejabat sepanjang hari. Semasa melancong ke Eropah atau mengunjungi Disney World, pengembara dapat mengumpulkan sebanyak 20,000-30,000 langkah setiap hari. Aktiviti seperti mendayung, mendaki dan berenang dapat membantu meningkatkan kecergasan. Tidur yang buruk bercampur dengan tekanan tinggi adalah campuran beracun untuk keadaan mental kita. Kesihatan tidur yang kurang baik bervariasi, dari mudah marah hingga prestasi dan kecekapan kognitif yang buruk. Sebaiknya orang dewasa tidur sekurang-kurangnya tujuh hingga tujuh setengah jam setiap malam dan ini dapat dicapai dengan lebih senang semasa dalam perjalanan. Di Mediterranean, anda mungkin juga tidur siang selepas makan siang, yang juga dikenali sebagai Siesta. Sudah jelas bahawa perjalanan dilengkapi dengan pelbagai manfaat kesihatan untuk minda, badan dan jiwa, jadi apa yang anda tunggu - sudah tiba masanya untuk menempah percutian itu. Kesihatan anda akan berterima kasih untuknya! Melancong adalah salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk kesihatan anda. Ini membantu kesihatan fizikal dan mental anda, dengan banyak pelancong mengatakan bahawa ia juga sangat baik untuk jiwa. Pasti, ada beberapa saat yang tertekan dan membimbangkan. Tetapi secara keseluruhan, apabila anda keluar di jalan raya dan melawat negara-negara baru, anda memperoleh banyak cara. Ini bukan hanya mengenai perjalanan antarabangsa. Melancong ke negara anda sendiri dan menjadi pelancong di bandar anda sendiri dapat memberi manfaat pada masa yang sama. Tidak ada batasan dalam perjalanan, kecuali apa yang anda mampu. Anda dapat melihat-lihat beberapa negara yang paling anda impikan atau memilih pengembaraan eksotik. Pergi dengan rel, kereta, atau bahkan dengan kapal. Terdapat begitu banyak pilihan, dan semuanya akan membantu anda dengan cara yang tidak pernah anda bayangkan. Inilah masanya untuk berjimat dan merancang percutian anda yang seterusnya (sebelum anda memeriksa laporan pemulihan anda). Keluar jadual perjalanan dan mulailah menikmati hidup anda dengan cara yang dilakukan oleh banyak pelancong. Manfaat terbesar dalam perjalanan adalah jumlah pergerakan yang akan anda lakukan. Anda akan sentiasa dalam perjalanan, walaupun anda melakukan perjalanan dalam pelayaran. Terdapat pemandangan untuk dilihat dan perkara yang perlu dilakukan! Anda tahu betapa pentingnya pergerakan berterusan, bukan? Anda tahu bahawa ini adalah kaedah terbaik untuk meningkatkan kesihatan anda. Anda bukan sahaja dapat membantu menurunkan berat badan, tetapi juga membuat jantung yang lebih sihat dan paru-paru yang lebih sihat. Seluruh sistem kardiovaskular anda akan berterima kasih, bersama dengan tekanan darah anda. Semakin banyak aktiviti yang anda lakukan, semakin banyak jantung anda mengepam. Ingat bahawa jantung adalah otot, dan perlu dikerjakan secara berterusan untuk tumbuh lebih cepat. Menjadikannya lebih kuat buat sementara waktu akan membina otot dan terus bekerja lebih lama. Anda juga akan menyokong arteri anda, yang bermaksud anda menurunkan risiko masalah kolesterol tinggi dan tekanan darah tinggi. Berjalan-jalan akan membantu mengurangkan tahap tekanan anda juga. Anda mendapat pelepasan hormon gembira, yang bermaksud kebimbangan dan kesukaran hidup akan hilang. Anda akan menemui cara lain untuk mengatasi tekanan tersebut, sehingga tidak menyebabkan banyak komplikasi kesihatan pada masa akan datang. Anda berisiko lebih rendah terkena serangan jantung atau strok kerana cara hidup anda. Tahukah anda bahawa kajian menyokong idea perjalanan kerap? Sekiranya anda berpendapat bahawa percutian setahun sekali sesuai untuk anda, fikirkan semula. Mereka yang mengambil lebih banyak percutian dalam masa setahun mempunyai kehidupan yang lebih sihat. Mereka cenderung mengalami banyak komplikasi kesihatan pada masa akan datang kerana mereka jauh lebih aktif. Tidak kira di mana anda pergi untuk mendapatkan faedah ini. Anda boleh menghabiskan seluruh masa anda di satu negara. Apa yang sebenarnya ingin anda fokuskan ialah mendapatkan langkah-langkah dalam setiap hari. Sekiranya anda ingin melakukan pelayaran, anda akan mendapat aktiviti semasa anda berlabuh dan bersiar-siar. Sudah tentu, anda juga boleh melakukan lebih banyak latihan dengan berjalan-jalan di geladak kapal dan tempat-tempat lain. Jangan gunakan percutian anda sebagai alasan untuk duduk-duduk dan tidak melakukan apa-apa sepanjang masa! Sekiranya anda mengambil ubat, anda mungkin mendapati bahawa anda memerlukannya lebih sedikit setiap hari. Aktiviti yang anda lakukan akan membantu anda meningkatkan kesihatan seluruh badan anda, kerana jantung anda semakin kuat. Tekanan darah tinggi normal anda berkurang sehingga anda tidak perlu lagi mengambil ubat untuk mengurangkannya. Doktor anda akan dengan senang hati mengeluarkan preskripsi biasa dari senarai anda kerana alasan ini! Ada masa-masa yang anda perlukan untuk meningkatkan tahap aktiviti anda. Walaupun anda akan mempunyai hari-hari di mana anda melancong ke bandar dalam pelayaran, ada hari-hari lain di mana anda akan terperangkap di kapal. Sebilangan besar pelayaran ini akan mempunyai tempat untuk anda bersenam. Mungkin ada kolam renang di geladak atau pusat kecergasan dengan peralatan canggih. Usahakan untuk menggunakannya semasa anda tersangkut di kapal selama beberapa hari. Lagipun, anda membayar kemewahan peralatan kecergasan, jadi anda juga boleh mendapatkan wang anda sepenuhnya! Cabar Otak Anda untuk Meningkatkan Kesihatannya: Otak adalah otot lain yang perlu menguatkan dan mencabar. Walaupun tidak semestinya berfungsi dengan cara yang sama seperti otot-otot lain di badan, ia dapat dikembangkan dan ditingkatkan dari masa ke masa. Malangnya, ia juga boleh merosot dengan cepat. Ini adalah salah satu bahagian tubuh yang tidak difahami sepenuhnya oleh penyelidik. Lihat sahaja Teori Big Bang tentang betapa sukarnya memahami semua perkara mengenainya.

Berita baiknya ialah perjalanan telah terbukti dapat membantu meningkatkan kesihatan otak. Terdapat kemampuan untuk mencabar diri anda setiap hari, membuat anda memikirkan pilihan alternatif dan belajar perkara baru. Anda sentiasa mengembangkan cakerawala anda, yang bermaksud bahawa otak anda sentiasa dalam perjalanan. Ini bukan perkara buruk. Sebenarnya, melatih otak anda secara berkala membantu meningkatkan jangka hayatnya. Doktor secara berkala mengesyorkan agar orang melakukan teka-teki setiap hari. Mereka mendorong Sudoku dan teka-teki silang secara berkala untuk memastikan otak anda sentiasa berfungsi. Dengan melakukan ini secara berkala, anda membantu menyokong kesihatan mental dan mengurangkan risiko demensia atau Alzheimer di kemudian hari. Walaupun perjalanan tidak sama dengan teka-teki silang, ia menawarkan banyak faedah yang sama. Perkara ini berlaku terutamanya jika anda pergi ke tempat baru dan melawat tempat baru. Anda mengambil budaya baru dan mempelajari semua tentang sejarah dan rancangan untuk masa depan. Ada sesuatu yang baru untuk diingat, yang bermaksud bahawa otak anda mendapat senaman, walaupun itu tidak seperti yang diperintahkan oleh doktor. Di samping itu, para saintis mendapati bahawa berjalan kaki atau mendaki sangat baik untuk pertumbuhan otak secara fizikal. Apabila kita semakin tua, hippocampus kita semakin kecil. Kami mempunyai dua hippocampi di kedua-dua belah otak kita, yang bertanggungjawab untuk menyimpan maklumat. Semakin kecil mereka dapat, semakin sedikit maklumat yang dapat mereka terima. Mereka mengawal ingatan jangka pendek dan jangka panjang, jadi anda mahu menyimpannya seluas mungkin. Apabila kita mendapat lebih banyak aktiviti, hippocampi kita tumbuh dan bukannya mengecil. Akan lebih mudah untuk mengambil semua maklumat yang kami pelajari sepanjang perjalanan kami. Kajian menunjukkan bahawa mereka yang berjalan dengan kerap menanam hippocampi mereka sebanyak dua peratus setiap tahun. Bayangkan bagaimana keadaannya dari masa ke masa! Terdapat satu lagi faedah utama perjalanan ke otak. Anda bukan sahaja dapat meningkatkan daya ingatan dan kemampuan kognitif, tetapi juga meningkatkan sejumlah pemikiran positif yang akan anda dapatkan. Keseluruhan kesihatan mental anda adalah sokongan dengan keluar dan melihat pemandangan. Salah satu cara terbesar yang anda perolehi adalah melalui udara segar. Anda menghabiskan lebih banyak masa di luar, mendapatkan aroma yang berbeza dan hanya memanfaatkan oksigen tambahan dalam badan anda. Sudah tentu, terdapat juga jalan kaki yang akan membantu anda memperoleh beberapa faedah beroksigen lain. Jantung anda mengepam lebih banyak oksigen ke seluruh badan, terutamanya ke otak. Apabila anda menghabiskan semua masa di rumah atau di tempat kerja, anda akan mendapati hormon stres dilepaskan. Dengan udara segar, hormon gembira anda ditingkatkan. Mereka memastikan hormon stres minimum. Anda merasa kurang letih, dan anda dapat merasakan positif dalam hidup anda dengan lebih mudah. Anda juga dapat melakukan sesuatu yang menyeronokkan. Anda membuang masalah dari rumah, jadi anda sebenarnya dapat melakukan sesuatu yang anda mahukan. Dengan melakukan sesuatu yang menyeronokkan, anda akan meningkatkan sebilangan hormon gembira yang dilepaskan ke dalam badan anda lebih jauh. Hormon yang lebih senang bermakna anda akan merasa kurang sakit dan kelaparan. Sekiranya anda mengalami kemurungan, anda mungkin mendapati bahawa anda membatasi kambuh yang anda alami. Ada sesuatu yang baru dan menarik. Latihan menjadi ketagihan, dan anda ingin melihat lebih banyak dan melakukan lebih banyak perkara. Anda tidak memberi peluang kepada pemikiran negatif untuk mengaburkan pertimbangan anda. Pada masa yang sama, badan anda dapat mengatasi masalah kesakitan kronik. Anda merasa lebih senang setiap hari berjalan-jalan dan melakukan lebih banyak perkara. Kesakitan kronik adalah salah satu sebab yang paling biasa bagi orang untuk tidak bergerak, tetapi ini boleh menjadikannya lebih teruk! Menjauhkan diri dari Tekanan Setiap Hari dalam Kehidupan: Semakin banyak anda melarikan diri, semakin banyak anda menjauhkan diri dari tekanan kehidupan seharian. Anda dapat mengeluarkan minda dan badan anda dari pekerjaan, kehidupan keluarga, dan masalah lain. Sudah tentu, ini berfungsi lebih baik jika anda tidak menghadapi masalah kewangan dengan melakukan perjalanan. Sekiranya anda berada di jalan raya dan selalu bimbang tentang wang, anda akan merasa lebih sukar. Ini adalah salah satu sebab beberapa orang akan bekerja semasa berada di jalan raya. Mereka memilih untuk meluangkan sedikit masa untuk menulis mengenai pengembaraan perjalanan mereka atau merangkumi topik untuk blog atau menghasilkan wang melalui pemasaran internet. Mereka kemudian mendapat keuntungan perjalanan tanpa perlu terlalu risau tentang kewangan mereka. Menjauhkan diri dari tekanan kehidupan seharian adalah penting untuk melindungi kesihatan anda secara keseluruhan. Stress adalah pembunuh senyap. Ini meningkatkan tekanan darah anda, dan kesihatan mental anda akan terjejas. Hormon tekanan memberi penilaian dan mempengaruhi pembebasan hormon gembira. Semasa anda melakukan perjalanan, anda meningkatkan pembebasan hormon gembira untuk mengambil alih hormon stres. Anda mengeluarkan diri anda dari situasi yang lebih sukar bagi anda untuk berjuang. Anda juga mendapat kenikmatan dalam hidup yang belum pernah anda miliki sebelumnya. Anda juga mencari jalan untuk berehat. Bukan rahsia lagi bahawa kita semua memerlukan keseimbangan kehidupan kerja. Kami memerlukan masa untuk bekerja agar dapat menghabiskan masa bersama keluarga. Melancong menawarkan peluang ini. Inilah salah satu sebab mengapa para saintis mendapati bahawa mereka yang melakukan perjalanan secara berkala meningkatkan kesihatan keseluruhan mereka. Mereka dapat mendapatkan keseimbangan kehidupan kerja dan meredakan tekanan setiap hari. Lebih mudah untuk keluar dari masalah rutin biasa. Anda tidak selalu melihat jam untuk mengetahui berapa banyak masa yang anda ada sehingga anda perlu mendapatkan anak-anak dari sekolah. Tidak perlu risau tentang apa yang akan anda buat untuk makan malam atau pertanyaan sekiranya anda mempunyai semua bahan di dalam rumah. Kesibukan pagi untuk menyiapkan semua orang untuk bersekolah dan bekerja dihapuskan. Melancong membolehkan anda mengambil barang mengikut kadar anda sendiri. Pasti, anda mungkin terperangkap dalam jadual perjalanan jika menempah beberapa jenis perjalanan kumpulan, tetapi anda akan mendapati bahawa perjalanan masih lebih ringan daripada rutin yang anda lakukan di rumah. Ia juga sesuatu yang berbeza dan baru dan menarik untuk ditangani semasa anda tiada. Apabila anda kembali ke kehidupan seharian anda, tekanan dalam kehidupan seharian anda tidaklah seburuk itu. Anda kembali ke rutin lama yang berbeza dari minggu atau bulan terakhir (bergantung pada berapa lama anda pergi). Anda akan dapati bahawa rutin harian adalah sesuatu yang anda tidak kisah lagi. Itu adalah sehingga anda bosan lagi dan bersedia untuk melakukan perjalanan lagi! Anda Akan Lebih Mudah Mengatasi Tekanan: Sama ada anda bimbang tentang kesihatan seseorang atau hanya mempunyai pekerjaan dengan tekanan tinggi, cuba menangani semua yang berlaku dalam hidup anda tidak akan memberi kesihatan anda. Mengusahakan semua perkara menyebabkan jantung dan organ lain anda gagal. Anda tidak akan gembira, dan anda akan merasa letih setiap hari. Anda perlu melangkah pergi dan memulakan perjalanan. Menjauhkan diri dari tekanan sehari-hari bukan sekadar cara untuk bersantai. Anda akan mendapati bahawa perjalanan membantu anda mengatasi dan mengatasi tekanan dengan lebih baik. Sebenarnya, anda dapat mengetahui bahawa situasi yang pernah menjadi mimpi ngeri adalah situasi yang sukar anda lalui semasa anda kembali. Melancong memang membawa tekanannya sendiri. Anda harus memastikan anda mengikuti jadual perjalanan ejen pelancongan atau mengalami kekacauan di lapangan terbang. Anda mungkin perlu menghadapi kelewatan dan perubahan penerbangan. Kemudian ada tekanan dari pelancong lain di sekitar anda dan menyesuaikan diri dengan budaya baru sebagai pelancong. Terdapat ketidakpastian tentang apa yang akan anda lakukan pada keesokan harinya atau apa yang akan berlaku dalam hidup anda. Pada mulanya, ini terdengar seperti akan memperburuk hidup anda, tetapi sebenarnya ia akan meningkatkan kesihatan anda. Anda mula menyedari bahawa ada cara baru untuk menangani sesuatu keadaan. Anda dapati stres sewenang-wenangnya dan toleransi anda terhadap situasi tertentu akan bertambah. Situasi yang anda hadapi dalam perjalanan anda mungkin lebih teruk daripada situasi yang anda hadapi dalam kehidupan seharian, jadi anda mula menangani situasi tersebut dengan cara yang lebih baik. Anda mengembangkan strategi mengatasi baru ketika berada di jalan raya. Anda ingin dapat menikmati perjalanan anda dan tidak melihat kembali mimpi buruk itu. Terdapat juga adrenalin yang anda perolehi daripada melalui situasi tersebut. Ini terutama berlaku jika anda menghadapi percutian pengembaraan. Terdapat adrenalin ketika anda mendorong diri anda keluar dari zon selesa anda. Anda akan mendapat manfaat keseluruhan kesihatan anda kerana anda tidak mendapat pelepasan hormon stres secara berkala. Anda tidak selalu mencari kelemahan dalam hidup dan akan lebih senang mencari kesenangan dalam semua yang anda lakukan. Tingkatkan Kreativiti Anda untuk Meningkatkan Kesihatan Anda: Adakah anda tahu bahawa orang yang lebih kreatif lebih sihat? Baiklah, jadi ini tidak berlaku dalam setiap kes, tetapi anda akan membantu meningkatkan kehidupan dan kesihatan anda dengan memberi tumpuan kepada pendekatan yang lebih kreatif. Berita baiknya ialah perjalanan akan membantu meningkatkan seberapa kreatif anda dalam hidup. Sebelum mereka memulakan projek baru, mereka biasanya akan melakukan perjalanan. Ini mungkin untuk wilayah yang ingin mereka tulis atau hanya ke kawasan yang entah bagaimana mengaitkan idea mereka. Kadang-kadang mereka hanya akan pergi ke suatu tempat kerana ingin mengalami budaya baru. Mereka membina idea dari kawasan yang mereka ada. Perkara ini terutama berlaku bagi penulis. Apabila mereka keluar dari lokasi mereka sendiri, mereka menyaksikan lebih banyak dan membina idea dari pengalaman mereka. Mereka melihat bagaimana orang berinteraksi, belajar perkara baru, dan melihat pemandangan baru. Mereka dapat membuat idea cerita lengkap dalam sehari kerana pemandangan, suara, dan pengalaman baru yang mereka perolehi. Semasa anda melakukan perjalanan, anda boleh memanfaatkannya dalam kehidupan. Semasa dalam perjalanan, anda menarik diri dari zon selesa anda. Anda memaksa diri anda ke dalam situasi yang biasanya tidak anda alami; keadaan yang tidak semestinya anda kendalikan. Ingat penyimpangan dan situasi tertekan yang telah kita sebutkan? Baiklah, ada masanya anda harus berfikir ke depan. Anda perlu memberi tumpuan kepada bagaimana anda dapat keluar dari situasi yang anda hadapi dan yang membawa kepada pemikiran kreatif. Jenis pemikiran ini kemudian dikenang untuk setiap hari dalam hidup anda, menghubungkan dengan membina toleransi dan mencari cara baru untuk menangani situasi yang tertekan. Kemudian ada pengalaman budaya baru. Anda melihat bagaimana orang lain menangani kehidupan dan tekanan. Anda melihat apa yang mereka lakukan untuk melalui hari mereka - dan juga jenis situasi yang akan mereka hadapi. Terdapat penghargaan terhadap budaya baru, yang memberi anda kaedah baru untuk menangani masalah anda sendiri. Bukan hanya aspek perjalanan yang akan membantu meningkatkan kreativiti. Tahap perancangan dapat membantu. Semasa merancang, anda mencari tempat baru yang ingin anda lawati dan perkara yang anda mahu lihat. Anda melihat petualangan yang ingin anda sertai dan perkara-perkara yang terdapat dalam senarai baldi anda yang ingin anda lakukan. Ini adalah peluang untuk bermimpi, dan anda akan memikirkan apa yang akan anda lakukan semasa anda berada di negara baru. Terdapat peluang untuk mengembangkan papan impian dan membuat cerita mengenai apa yang akan anda lakukan semasa berada di suatu tempat. Apabila anda berada di sana, anda boleh mengikuti impian anda, atau anda dapat mencari perkara lain yang ingin anda lakukan. Anda membuka diri untuk menghadapi lebih banyak situasi yang akan mendorong keinginan dan impian masa depan. Bagaimana semua ini membantu kesihatan anda? Anda sentiasa menolak keadaan mental dan diri anda dari zon selesa anda. Anda mencipta situasi baru dan membina hubungan baru, meningkatkan kesihatan mental anda. Anda mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mengalami kemurungan, dan anda dapat segera mengawal masalah kegelisahan anda. Kreativiti baru juga akan meningkatkan keyakinan anda. Anda tahu bahawa anda dapat menangani apa sahaja yang dilemparkan kepada hidup anda, jadi anda sanggup menanggung lebih banyak risiko. Ini juga dapat membantu kehidupan anda secara keseluruhan, bukan hanya kesihatan anda. Tingkatkan Mood dan Pemikiran Melalui Perhubungan Sosial: Pengasingan adalah salah satu perkara terburuk dalam hidup. Walaupun anda berfikir bahawa anda mungkin menyukai ketenangan, ia boleh menguras emosi anda. Manusia bukan makhluk terpencil. Kami menginginkan interaksi sosial orang lain. Maybe not every day, but we do benefit from some social interaction regularly—and definitely not just with kids! When we don't get that social interaction, we tend to feel alone in the world. We can have friends everywhere, but they're no good if they don't talk to us. Isolation can lead to depression and dark thoughts. We're more likely to have suicidal thoughts. Those who do already have problems with depression and suicidal thoughts are more likely to give into them. After all, who will really miss you? Traveling helps to cure this problem. You are forced into situations where you need to talk to others. This is something that happens even if you decide to travel alone and backpack around a country or a continent. You spend time in youth hostels and on cruises, where some of the only entertainment is with the strangers that you meet. Sure, there is a danger in some of this, so it is important to have your wits about you. Therefore, traveling with someone else is often a better idea. When you do travel with someone else, you both find yourself having nothing to do but talk to each other. The connection that you have will be deeper, as you find out more about each other and build on the experiences together. You find joint ways to deal with the deviation from various plans and delays that you may have in traveling. You start to pick each other up when you're down. You'll notice the early signs that there is a problem, meaning that you can nip it in the bud quickly. Connecting to strangers is much easier as you look for guidance in a new area. You want to know the best places to go and need help with various situations. There's the ability to see how different cultures celebrate holidays and handle various stressful events that occur. Some of these connections that you build will be connections for life. You may find that the people come back into your life in the future, allowing you the chance to build the connections deeper. There is also the ability to push your beliefs and understandings. What you once thought was dark and twisted may become a new normal. What you once accepted by the people around you are now a view or belief that is frowned upon, and you can see both sides to an argument. The more connections you make, the more confidence you gain. You start to push yourself more and force yourself to make more connections. When you return home, you are more likely to rebuild connections with people you've lost. As you find what you need to improve your mental health, you make sure you get it daily. You never know what those social connections could lead to. Plenty of people has fallen in love while traveling, which has helped support their love for traveling since they meet like-minded people. Find It Easier to Boost Weight Loss Efforts: If you've ever wanted to lose weight, you want to look at traveling more. Sure, you must eat out more, and you don't always get to control a number of calories you eat, but you will find it much easier to create a calorie deficit. Let's focus on the activity element that was our first main benefit of traveling. When you do more activity, you instantly burn more calories. You make it easier to get rid of the excess calories that you eat on a daily basis. This doesn't matter if you take a cruise holiday or you backpack around the Amazon! You can take one of the calmest of vacations, and you will still find it easier to lose weight. There's no need to do anything majorly special either when it comes to activity. You'll find that you want to make the most of your time in a new country or around a new culture so you will push yourself more to getting around all the sights. You spend all your day out of the house and get home realizing that you've walked 15,000 to 20,000 steps—at least! This can depend on where you go and what you do. If you're on a cruise ship, there may be days where you don't get to dry land. However, these types of ships tend to have swimming pools and fitness suites. Make sure you use them to help boost your weight loss efforts—what else are you going to do? But yes there is the issue of food. All that walking won't necessarily work off a number of calories you consume, right? Well, this depends on the type of food that you choose to have. Enjoying that one authentic Belgian waffle or trying out the deep-fried delicacies of The South aren't going to make you pile on the pounds suddenly. It's about all the food you eat while away and not just one particular meal. In fact, trying out the local foods is something that you want to do. This is the way to experience the new cultures and immerse yourself in your travels. The trick is to follow a healthy and balanced diet still. While you can't completely control everything you eat, you still have some control. You can choose the better restaurants to get all your food groups and even go out and buy fresh fruit and veggies from local market stalls to make sure you get your five a day. You'll soon find that you have far more control than you thought you did. This can also depend on where you go. If you travel around Asia, you'll find that sticking to a calorie deficit diet is much easier than before. This is especially the case of Japan and parts of China, where there is a major focus on a healthier and more fulfilling diet. You'll also find that the more activity you do, the less you want or crave the junk. You can try out local delicacies now and then but will find it easier to opt for the healthier choices on the menus. And then there's also the water. This is something you need to work on actively. We tend to drink less, especially when traveling. We find it harder to stop for a drink and don't always buy the right options. After all, there are so many new cocktails that you want to try! It's important to make sure you carry a bottle of water around with you at all times. It doesn't matter where you are or what you're doing, have that bottle of water. And then keep topping it up! If you are in an area where the tap water isn't great, make sure you set a budget that allows you to buy bottles of water regularly to keep your water intake up. When you lose more weight, you instantly boost your health. Your heart doesn't have to work as hard to do everyday things. Your blood pressure and cholesterol levels will drop. You'll find that it's easier to breathe and your chronic pain starts to disappear. Doing more is something that you love the idea of, and you'll want to get out and travel more.

Of course, weight loss also leads to more confidence. You know that you can do more and you aren't ashamed of or afraid of what people would think of your weight. This instantly helps to boost your mental health, as you're less likely to allow the depression or anxiety to seep through. Try Out Alternative Lifestyles and Health Remedies: When you visit new cultures, you get to experience how other people live. This isn't just about developing new social thoughts or beliefs, but also about witnessing health remedies and different types of lifestyles. Traveling will let you try out the alternative lives safely and without too much commitment. It's possible to get away from the touristy areas and focus on how the real people live. This is a chance to experience what it would be like to live there. This is definitely something to do before you take the permanent step of moving somewhere. One of the benefits of traveling is the freedom. You don't have to stay where your friends once did. There's no need to go to the tourist hot-spots that the travel guides say. You can look at doing a month or two in an area where you teach and actually live, especially in Asian communities. It's possible to shed the familiarity of people like you and focus on building the right type of social connections. This is the chance to immerse yourself in a new culture. There's certainly the benefit of the alternative health remedies. This is the chance to see how herbal remedies really help to cure ailments and soothe problems. You get to try the remedies from the original place they were created, by practitioners who know what they're doing. You're not worried about health shops at home adding other chemicals to them or selling them at overrated prices. If you decide that they do work, you can take some back with you. You also get to find out about the real ingredients so you can make them at home. This could be your ability to step away from the pharmaceutical medications. There are so many that certain help ailments but can cause other health problems. Just look at the list of side effects that are common in some of the everyday medications. Some of the medications can also affect the balance of your hormones, which is a problem that you will avoid completely when you opt for natural remedies. These remedies have worked for others for centuries, so why not for you right now? You also help to support your mental health. You know that you have a natural and healthy way to support your body. You feel more in control, especially financially when the pharmaceutical remedies can be so expensive. Where Will You Travel First? Traveling really is one of the best things that you can do for your health. This is something that supports both your physical and mental health. You will get to support your emotional health and life a better and more natural life, even when you're not traveling. The eight reasons to travel more above are a snapshot of the way you will benefit. There are just so many more reasons to travel to help protect your health. They all link some way into the reasons above but deepen your benefits considerably. Just think about the social connections you can make and the way that you will feel. You get to escape the isolation, especially if you currently don't work or your job involves a work from home element. This is your chance to step out of the rat race and take on cultures that you've only ever heard of. There are some steps that you'll need to take to look after your health. One thing that you don't want to do is give up your current medications for the herbal remedies. You need to make sure they work and improve your health for the better. It's also important to watch out for bacteria in the water or any problems with cooking certain types of foods to keep your overall health safe. When you do decide to travel, make sure you're getting plenty of activity. While cruises give you the chance to sit back and relax, you want to take advantage of the swimming pools and fitness suites onboard. There are going to be days where you don't see dry land, but you still want to walk around and do some sort of exercise. But then the relaxation is also important. You want to unwind from the everyday stresses of your life. You need to spend time seeing how others deal with stress and push yourself out of your comfort zone. Build a tolerance and find a new way of handling stress every day. Traveling really is one of the best things that you can do. All you need to decide now is where you will go first.