Penggantian cermin depan Kaca depan kereta berfungsi sebagai bahagian penting dalam kereta, melindungi pemandu dan penumpang dari hujan, angin, serpihan terbang, dan unsur-unsur lain. Sekiranya berlaku kerosakan, sangat penting untuk mengatasinya, tidak kira Kos Penggantian Kaca Depan.

Sesuai dengan AGA (Auto Glass Association), badan industri terkemuka di Australia, cermin depan menyumbang hampir 30% kekuatan struktur kereta. Ia menyokong bumbung kereta dan juga memegang beg udara di kedudukan yang betul setelah dikerahkan.

Seperti di AGA, dua kepingan kaca yang membentuk cermin depan keduanya diperkuat melalui laminasi. Ini menyatukan kepingan kaca ketika pecah atau pecah sehingga dapat mengelakkan kerosakan pada siapa pun.

Berapa Kosnya?

Berdasarkan sama ada seseorang mempunyai insurans untuk penggantian cermin depan, harapkan untuk membayar apa-apa dari $ 250 hingga $ 1000 di Australia .

Tetapi kos tersebut bergantung pada banyak faktor. Ini termasuk umur, model & barang dari kereta, jenis kaca yang dipilih, sejauh mana kerosakan , siapa yang melakukan kerja penggantian, dan jumlah insurans yang melindungi kerosakan.

Di mana untuk menyelesaikan prosedur?

Menurut AGA, profesional terlatih mesti menyelesaikan penggantian atau pembaikan cermin depan untuk memastikan kerja yang diselesaikan mematuhi piawaian keselamatan Australia yang berlaku pada cermin depan.

Perkhidmatan seperti ini biasanya ditawarkan oleh mekanik yang berkelayakan, kelab permotoran, rantai atau kedai servis automatik, dan syarikat pembaikan kaca. Sebilangan perkhidmatan ini dilengkapi dengan jaminan seumur hidup yang menunjukkan bahawa jika cermin depan pecah lagi di tempat yang sama, seseorang tidak perlu membayar untuk menggantinya lagi.

Peranan insurans kereta

Sekiranya seseorang mempunyai insurans menyeluruh untuk kereta, maka cermin depan biasanya akan dilindungi untuk kerosakan yang tidak disengajakan. Tetapi kemungkinannya seseorang mungkin harus membayar lebihan polisi untuk mengakses liputan ini.

Dalam keadaan tertentu, lebihan yang harus dibayar mungkin lebih mahal daripada menanggung kos penggantian sepenuhnya. Oleh itu, mungkin bermanfaat untuk membandingkan sebut harga untuk perkhidmatan pembaikan atau penggantian dengan jumlah kelebihan untuk menentukan pilihan mana yang lebih murah.

Juga, tuntutan tuntutan kerosakan kaca depan boleh memberi kesan kepada bonus tanpa tuntutan seseorang . Oleh itu, sangat penting untuk memeriksa terma dan syarat polisi seseorang dengan melalui PDS (Pernyataan Pendedahan Produk) atau menghubungi penyedia insurans kereta.

Penutup cermin depan pilihan

Beberapa syarikat insurans kereta memberikan liputan cermin depan berlebihan yang berlebihan atau dikurangkan sebagai pilihan tambahan kerana implikasi dari tuntutan yang berpotensi. Ini boleh ditambahkan pada polisi seseorang dengan premium tambahan. Tambahan seperti itu pada penutup cermin depan memungkinkan seseorang untuk menuntut kerosakan cermin depan dengan lebih sedikit atau lebihan. Mereka mungkin membenarkan seseorang mengekalkan bonus Tanpa Tuntutan.

Tetapi perlindungan seperti itu mungkin mempunyai had seperti tuntutan setahun sekali. Oleh itu, adalah lebih baik untuk berunding dengan PDS atau menghilangkan keraguan seseorang dengan syarikat insurans sebelum memasukkan perlindungan ini dalam polisi seseorang.

Penggantian cermin depan insurans gajah

Semua orang mahukan insurans kereta yang lebih murah.

Insurans gajah bekerja keras untuk memberi apa yang mereka mahukan. Mereka akan cuba memberikan sebut harga insurans kereta yang lebih murah. Tetapi pada masa yang sama mengekalkan perkhidmatan berkualiti tinggi yang layak dimiliki oleh pelanggan mereka.

Lebih banyak liputan sebagai standard

Apabila anda membeli insurans kereta komprehensif, anda perlu tahu bahawa anda mendapat faedah yang sesuai untuk anda. Gajah tidak akan menjejaskan penutup anda dengan harga yang baik.

Pembaikan cermin depan

Sekiranya anda mendapat cip di kaca depan anda, kami akan membaiki atau menggantinya untuk anda (dikenakan potongan).

Perlindungan kecederaan diri Dapatkan £ 5,000 perlindungan kecederaan peribadi untuk anda dan pasangan untuk membantu anda sekiranya anda mengalami kemalangan serius.

Liputan stereo Hingga £ 1,250 atau 15% dari nilai kereta anda, mana yang lebih rendah.

Memandu di Eropah Anda dilindungi untuk memandu di Eropah sehingga 90 hari setiap tahun dengan Elephant.

Penutup bateri Untuk kereta elektrik dan hibrid, tutup kerosakan, kebakaran dan kecurian secara tidak sengaja.

Peralatan pengecasan Melindungi kabel pengecasan standard kenderaan elektrik atau hibrid anda daripada kerosakan, kebakaran dan kecurian yang tidak disengajakan.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk memperbaiki cermin depan?

Sebilangan besar penggantian cermin depan, apabila dilakukan oleh syarikat ternama, dapat dilakukan dalam waktu 30 hingga 60 minit. Tetapi disyorkan untuk tidak memandu selama 60 minit lagi setelah gelasnya diubah. Ini bermakna anda memerhatikan semuanya selama kira-kira dua jam dari awal hingga akhir.

Kos penggantian cermin depan darat

Kaca depan Toyota Landcruiser anda menyimpan pepijat dari gigi sambil membolehkan anda melihat jalan di jalan di hadapan.

Keadaan yang tidak dijangka dapat menyebabkan cermin depan anda diganti, sama ada disebabkan oleh retakan, lebam, atau juga lubang yang melaluinya.

Penggantian cermin depan Toyota Land Cruiser berharga sekitar $ 200- $ 400.

Penggantian cermin depan Rac

Rac adalah syarikat insurans yang menyediakan insurans untuk kereta, rumah , basikal, bot, rumah, Kehidupan, dan kesihatan.

Manfaat insurans ialah anda dapat memperbaiki kereta anda secara percuma tetapi syarikat insurans mempunyai beberapa peraturan dan undang-undang dan tidak memberikan tuntutan pada setiap bahagian.

Rac tidak membaiki cermin depan.

Bilakah pengelap cermin depan perlu diganti

Sebaiknya bilah pengelap diganti setiap 6-12 bulan. Pengelap kaca depan diperbuat daripada getah , yang boleh dihancurkan dan menjadi kurang berkesan dari masa ke masa. Anda harus membuat kebiasaan memeriksa pengelap cermin depan anda secara berkala dan mengetahui tanda-tanda apa yang harus diperhatikan ketika ia usang.

6 tanda sudah tiba masanya untuk mendapatkan bilah pengelap baru

:radio_button: Masalah getah. Perhatikan pengelap cermin depan anda.

:radio_button: Jalur kaca atau filem. Sekiranya pengelap cermin depan anda menyebabkan keretakan pada kaca depan anda, itu cukup jelas, terutamanya jika anda terperangkap dalam salji atau hujan.

:radio_button: Bunyi berdenting.

:radio_button: Bingkai melengkung.

:radio_button: Hubungan cermin depan yang teruk.

:radio_button: Perubahan musim.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

1. berapa kerap pengelap cermin depan diganti?

Apabila anda memikirkan penyelenggaraan kereta, pengelap kenderaan anda mungkin bukan perkara pertama yang terlintas di fikiran anda. Tetapi ia sebenarnya merupakan bahagian penting dalam kenderaan anda dan sangat penting untuk pemanduan yang selamat .

Ini kerana pengelap anda melakukan pekerjaan yang tidak ternilai. Ia membantu memastikan kaca depan anda bersih, jernih dan bebas dari halangan untuk memberikan pandangan yang sempurna semasa anda memandu. Banyak pemandu mengabaikan pengelap, dengan anggapan mereka tidak memerlukan penyelenggaraan atau perhatian - tetapi ini boleh menjadi kesalahan.

Ramai pemandu tidak menyedari bahawa bilah pengelap mereka perlu diganti sekurang-kurangnya sekali dalam setahun. Dalam banyak kes, pengelap cermin depan hanya dirancang untuk bertahan sekitar enam bulan atau lebih lama. Anda mungkin ingin membuat catatan di kalendar anda untuk mengingatkan anda untuk sekurang-kurangnya memeriksa keadaan pengelap anda sekurang-kurangnya setiap enam bulan, jika tidak menggantinya.

2. Bagaimana membaiki cermin depan yang retak tanpa menggantinya?

Terdapat dua jenis pembaikan retakan cermin depan. Pengisi dan pengganti. Nama-nama mereka semestinya menjadi hadiah yang tidak dapat dilupakan, tetapi mari kita bincangkannya.

Filler Filler adalah pelekat atau resin yang jelas yang digunakan untuk merawat retakan, pecahan, dan pecah yang lebih kecil. Ini digunakan untuk memperbaiki dan memperbaiki jenis retakan yang paling biasa. Mereka tidak dimaksudkan untuk digunakan untuk memperbaiki atau memperbaiki retakan atau lubang besar. Ini kebanyakan boleh dilakukan di rumah.

Penggantian Mengganti kaca depan anda diperlukan apabila retakan atau lubang begitu besar sehingga tidak dapat dipasang atau diperbaiki dengan pengisi. Ini sangat besar dan sering meluas ke seluruh cermin depan. Serahkan ini kepada profesional .

Sekarang setelah anda mengetahui apa yang terbuat dari kaca depan anda, jenis retak, jenis retak dan cara memperbaikinya, mari kita lihat bagaimana membetulkan cermin depan dan semoga berjaya untuk anda

:point_right: Semburkan pembersih tingkap pada kain microfiber dan bersihkan tingkap. Jangan menyemburkan pembersih secara langsung pada retakan atau serpihan.

:point_right: Gunakan poker untuk memilih gelas yang longgar. Penyemburan udara termampat dapat menyebarkan lebih banyak kaca yang pecah.

:point_right: Dalam beberapa kes, alat Dremel atau latihan mini disarankan untuk mencapai gelembung udara . Tetapi tidak selalu diperlukan Sekiranya anda memilih untuk melakukan langkah ini, jangan sekali-kali membor lapisan vinil yang dibina di kaca depan.

:point_right: Susun dan susun jambatan, cawan sedutan, pelekat atau aksesori yang disediakan.

:point_right: Sejajarkan muncung resin ke atas cip dan tekan pada bahagian kaca yang dikehendaki.

:point_right: Titisan resin

:point_right: Menghasilkan vakum dan menarik udara dari kaca pecah. Sekiranya diarahkan, luangkan masa untuk proses ini berlaku.

:point_right: Gunakan cahaya matahari atau sinar UV untuk menyembuhkan resin.

:point_right: Apabila mereka penuh dengan retakan, beberapa puing-puing kecil mungkin kekal. Penyemperitan resin khas atau resin "Pit filler" disediakan ke dalam dulang .

:point_right: Letakkan sekeping kecil plastik di atas resin dan pastikan tidak ada gelembung udara.

:point_right: Tanggalkan plastik dengan menekan sudut plastik mendatar untuk mengelakkan resin tidak tercabut.

:point_right: Gunakan pisau cukur untuk mengikis sisa resin yang berlebihan.

:point_right: Pit scrub boleh digunakan untuk memperbaiki penampilan solek dalam pembaikan selanjutnya.

3. Berapa banyak untuk menggantikan cermin depan tanpa insurans?

Mengganti cermin depan tanpa insurans berharga rata-rata $ 200 hingga $ 300. Jumlah tepat yang perlu anda bayar untuk menggantikan cermin depan anda akan bergantung pada beberapa faktor termasuk tahun, pembuatan, dan model kereta anda.

4. Bagaimana cara mengganti bilah pengelap cermin depan?

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Kenal pasti saiz dan jenis pengelap yang hendak anda ganti. Manual pemilik kenderaan anda akan memberitahu anda jenis anda dan dalam beberapa kes malah memberikan arahan langkah demi langkah mengenai cara mengganti kenderaan anda. Beberapa bilah pengelap membolehkan anda mengganti bahagian pemeras dengan sisipan bilah pengelap baru, sementara yang lain memerlukan keseluruhan bilah diganti.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Kenal pasti mekanisme pelepasan bilah.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Pengilang mempunyai reka bentuk cangkuk yang berbeza. Dalam beberapa kes, anda hanya boleh mencubit dan menarik untuk melepaskan pisau. Dalam kes lain, anda perlu menekan butang atau menarik kait untuk melepaskan cangkuk.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Buka kunci pengelap yang rosak. Mungkin perlu digoyangkan. Balut lengan atau cangkuk telanjang anda dengan tuala untuk mengelakkan kerosakan cermin depan anda jika pengelap menyala atau lengan anda menyentuh kaca depan.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Beberapa bilah pengganti dilengkapi dengan pad pengoptimuman getah. Gunakan pengoptimum ini untuk membersihkan pengelap cermin depan sebelum memasang. Penyelesaian pengoptimuman membantu menghilangkan kotoran, minyak, minyak dan lain-lain dari getah.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Pastikan anda mengeluarkan pelindung plastik dari bahagian getah bilah pengelap.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Kunci bilah pengelap baru (mengikut urutan terbalik bagaimana anda mengeluarkan yang lama). :point_down: Ringkasnya, ini semua fakta teratas mengenai Kos Penggantian Kaca Depan. Mengemas kini dengan semua aspek yang berkaitan dengan kerosakan cermin depan akan menentukan sama ada seseorang harus menanggung keseluruhan kos atau sama ada syarikat insurans akan menanganinya.

Kesimpulannya

Kaca depan kereta adalah bahagian terpenting. Sekiranya ia rosak kerana beberapa sebab atau retak, kos penggantiannya sangat tinggi. Anda perlu membayar banyak wang untuk menggantikannya. harganya bergantung pada kereta. Harga cermin depan kereta kecil lebih murah berbanding kereta besar. Terdapat banyak cara untuk memperbaiki cermin depan tanpa menggantinya dan anda boleh mencubanya tetapi jika masalahnya teruk, ia tidak dapat diselesaikan di rumah. Anda perlu pergi ke kedai dan menggantinya. Tiada penyelesaian lain!