Pembuangan Gigi Bijak adalah prosedur yang kompleks, tetapi sangat diperlukan. Sekiranya anda telah mengeluarkan gigi kebijaksanaan anda maka jawapan untuk soalan ini bergantung pada beberapa faktor. Secara khusus, ia bergantung pada seberapa baik anda mengikuti arahan penjagaan doktor anda dan jenis pembedahan yang dilakukan. Contohnya, jika anda tidak mengikuti nasihat mereka dan segera memakan makanan panas berikutan gigi palsu yang terkena atau jika mereka dikeluarkan oleh pakar bedah mulut dengan sayatan pembedahan di mulut (bukannya menggunakan laser), maka mungkin ada tahap ketidakselesaan yang boleh berlangsung selama berjam-jam atau bahkan berhari-hari bergantung kepada betapa teruknya keadaan itu.

Gigi bijaksana adalah set geraham terakhir yang tumbuh di dalamnya. Mereka biasanya muncul antara usia 17 dan 25 tahun, tetapi mereka dapat muncul pada usia 40 tahun atau lebih awal sebelum kelahiran (dikenali sebagai hilang bersama). Pembuangan gigi dengan bijaksana adalah yang paling biasa bagi orang dewasa yang terlalu sedikit ruang untuk menampung geraham ketiga ini. Sebilangan orang tidak pernah mendapat gigi kebijaksanaan. Pada yang lain, gigi kebijaksanaan meletus secara normal, seperti geraham lain, dan tidak menimbulkan masalah.

Banyak orang mengembangkan gigi kebijaksanaan yang terkena - gigi yang tidak mempunyai ruang yang cukup untuk meletus di mulut atau berkembang secara normal. Gigi kebijaksanaan yang terjejas boleh meletus hanya sebahagian atau tidak sama sekali.

KEPERLUAN MEMINDAHKAN

Apabila gigi kebijaksanaan menimbulkan masalah, atau sinar-x menunjukkan mereka mungkin berada di bawah garis, mereka harus keluar. Sebab lain yang baik untuk membuangnya termasuk:

 • Kerosakan gigi lain Set geraham tambahan ini dapat menggerakkan gigi lain, menyebabkan sakit mulut dan masalah gigitan.
 • Kerosakan rahang Kista boleh terbentuk di sekitar gigi baru. Sekiranya tidak dirawat, mereka boleh mencakar rahang dan merosakkan saraf anda.
 • Masalah sinus Masalah gigi yang teruk boleh menyebabkan sakit sinus, tekanan, dan hidung tersumbat.
 • Keradangan gusi Tisu di sekitar kawasan ini boleh membengkak dan sukar dibersihkan.
 • Rongga bengkak gusi boleh membuat poket di antara gigi yang mendorong pertumbuhan bakteria dan kerosakan gigi.
 • Penjajaran kesan kebijaksanaan gigi boleh menyebabkan kesesakan gigi lain dan mungkin memerlukan rawatan untuk meluruskan mereka.

MASALAH DENGAN GIGI WISDOM YANG BERKESAN

Anda mungkin perlu mencabut gigi kebijaksanaan anda jika menyebabkan masalah seperti:

 • Sakit
 • Perangkap makanan dan serpihan di sebalik gigi kebijaksanaan
 • Jangkitan atau penyakit gusi (penyakit periodontal)
 • Kerosakan gigi pada gigi kebijaksanaan yang terkeluar sebahagiannya
 • Kerosakan pada gigi berdekatan atau tulang di sekitarnya
 • Perkembangan kantung berisi cairan (sista) di sekitar gigi kebijaksanaan
 • Komplikasi dengan rawatan ortodontik untuk meluruskan gigi yang lain

KORONECTOMY

Coronektomi boleh menjadi pilihan rawatan. Ia boleh ditawarkan ketika saraf gigi bawah bersentuhan dengan gigi kebijaksanaan. Teknik ini hanya menghilangkan bahagian atas gigi kebijaksanaan, meninggalkan sebahagian akar gigi di belakang. Ini untuk mengurangkan risiko saraf. Walau bagaimanapun, terdapat risiko kurang dari 3% bahawa anda harus membuang akar yang tersisa di kemudian hari atau mungkin ada penangguhan penyembuhan. Rundingan akan memeriksa sama ada pilihan ini sesuai untuk anda.

TIADA RAWATAN

Sekiranya gigi kebijaksanaan berada dalam kedudukan di mana ia tidak menimbulkan masalah dan terdapat sedikit risiko untuk mengalami masalah, satu pilihan mungkin adalah meninggalkan gigi bijak di mana ia berada. Doktor gigi anda masih boleh memeriksa gigi kebijaksanaan anda bersama dengan gigi yang lain jika anda mengikuti ujian rutin anda. Sekiranya perlu, doktor gigi anda mungkin perlu mengambil sinar-X gigi kebijaksanaan. Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, keadaan dapat berubah dan risiko masalah dengan gigi kebijaksanaan anda dapat meningkat. Rawatan ini kemudiannya diperlukan. Masa rawatan diperlukan boleh ditentukan oleh anda dan doktor gigi atau pakar. Penting untuk memeriksa gigi kebijaksanaan anda kerana masalah boleh timbul tanpa anda mengetahuinya sehingga gejala serius muncul.

LANGKAH BERJAGA-BERJAGA

Sekiranya anda mempunyai masalah perubatan yang memerlukan anda mengambil ubat-ubatan seperti imunosupresan atau ubat-ubatan yang mempengaruhi tulang, disarankan untuk membuat penilaian mengenai gigi anda, termasuk gigi kebijaksanaan anda, sebelum memulakan ubat ini. Memiliki gigi yang diekstrak semasa mengambil ubat ini dapat memperlambat penyembuhan soket gigi. Dalam kes yang jarang berlaku, soket mungkin tidak sembuh sama sekali. Penilaian mungkin mengesyorkan perlunya mencabut gigi dengan prognosis yang buruk, termasuk gigi bijak anda.

Sekiranya anda bercadang untuk melancong ke luar negara dalam jangka masa yang panjang dan sukar untuk mendapatkan akses ke doktor gigi atau pakar, pertimbangan mungkin diberikan untuk merawat gigi kebijaksanaan dan gigi lain sebelum anda pergi.

TATACARA PENGELUARAN Gigi WISDOM

Prosedur untuk membuang gigi kebijaksanaan yang terkena biasanya dilakukan di pejabat pergigian dan di bawah anestesia tempatan. Doktor gigi akan mematikan mulut anda semasa anda berbaring di kerusi berbaring dengan oksida nitrat untuk membolehkan bernafas atau menggunakan ubat penenang IV, sebelum menyesuaikan rahang bawah ke hadapan sehingga memberi lebih banyak ruang untuk pengekstrakan.

Semasa prosedur

Doktor gigi atau pakar bedah pergigian anda boleh menggunakan salah satu daripada tiga jenis anestesia, bergantung pada jangkaan kesukaran pengambilan gigi kebijaksanaan dan tahap keselesaan anda. Pilihan termasuk:

 • Anestesia tempatan . Doktor gigi atau pakar bedah pergigian anda akan menggunakan anestesia tempatan dengan satu atau lebih suntikan berhampiran tempat setiap pengambilan. Sebelum anda mendapatkan suntikan, doktor gigi atau pakar bedah anda kemungkinan besar akan menggunakan bahan ini ke gusi anda untuk menghilangkan gusi anda. Anda terjaga semasa pengambilan gigi. Walaupun anda akan mengalami sedikit tekanan dan pergerakan, anda tidak seharusnya kesakitan.

 • Anestesia sedatif. Doktor gigi atau pakar bedah pergigian anda mengendalikan ubat penenang melalui tiub intravena (IV) di lengan anda. Hasutan menekan kesedaran semasa prosedur. Anda tidak merasa sakit dan anda akan mempunyai ingatan prosedur yang terhad. Anda juga akan diberi ubat bius tempatan untuk menghilangkan gusi anda.

 • Anestesia am. Dalam kes khas, anda mungkin mendapat anestesia umum. Anda boleh menyedut ubat melalui hidung, meletakkan IV di lengan anda, atau kedua-duanya. Kemudian anda pingsan. Pasukan pembedahan anda mengawasi ubat, pernafasan, suhu, cecair, dan tekanan darah anda dengan teliti. Anda tidak akan merasa sakit atau ingat prosedurnya. Anestesia tempatan juga digunakan untuk melegakan ketidakselesaan selepas operasi.

Semasa pengambilan gigi kebijaksanaan, doktor gigi atau pakar bedah pergigian anda:

 1. Membuat sayatan pada tisu gusi untuk mendedahkan gigi dan tulang.
 2. Mengeluarkan tulang yang menyekat akses ke akar gigi
 3. Membahagi gigi menjadi kepingan jika lebih senang mengeluarkannya sekeping demi satu
 4. Mengeluarkan gigi
 5. Membersihkan tempat gigi yang diekstrak dari sisa gigi atau tulang
 6. Menyembuhkan luka untuk mempercepat penyembuhan, walaupun ini tidak selalu diperlukan
 7. Tempatkan kain kasa di tempat penyingkiran untuk menghentikan pendarahan dan mempromosikan pembentukan bekuan darah.

Selepas itu, anda perlu menjaga mulut dengan kebersihan mulut yang baik, termasuk menyikat dan membersihkan benang.

WAKTU WISDOM GEMILANG PEMULIHAN

Sebilangan besar orang mengalami sedikit atau tidak sakit selepas pembedahan. Kemungkinan besar anda akan mengalami pembengkakan dan ketidakselesaan ringan dalam masa 3 hari atau lebih. Mungkin memerlukan beberapa minggu untuk penyembuhan lengkap.

WISDOM TEETH SELEPAS

Berdarah

Pengaliran darah boleh berlaku pada hari pertama setelah mengeluarkan gigi kebijaksanaan. Usahakan agar tidak meludah berlebihan sehingga tidak mengeluarkan darah beku dari rongga. Menggantikan kain kasa di tapak pengekstrakan seperti yang diarahkan oleh anda Care Dental doktor gigi atau pakar bedah oral.

Pengurusan kesakitan

Anda mungkin dapat mengatasi rasa sakit dengan ubat penghilang rasa sakit di luar kaunter, seperti acetaminophen (Tylenol, yang lain), atau ubat penahan sakit yang diresepkan oleh doktor gigi atau pakar bedah mulut anda. Penghilang rasa sakit yang diresepkan sangat berguna jika tulang dikeluarkan semasa prosedur. Memegang kompres sejuk pada rahang anda juga dapat menghilangkan rasa sakit.

Bengkak dan lebam

Gunakan pek ais seperti yang diarahkan oleh doktor gigi atau pakar bedah anda. Segala pembengkakan di pipi anda biasanya bertambah baik dalam dua hingga tiga hari. Mungkin diperlukan beberapa hari untuk lebam hilang. Aktiviti. Selepas pembedahan anda, rancang untuk berehat sepanjang hari. Sambung semula aktiviti normal anda pada keesokan harinya, tetapi sekurang-kurangnya seminggu, hindari aktiviti berat yang boleh menyebabkan hilangnya gumpalan darah dari soket.

Minuman

Minum banyak air selepas pembedahan. Jangan minum minuman beralkohol, berkafein, berkarbonat atau panas dalam 24 jam pertama. Jangan minum melalui jerami sekurang-kurangnya seminggu kerana tindakan menghisap dapat mengeluarkan bekuan darah dari rongga.

Makanan

Makan hanya makanan ringan, seperti yogurt atau saus epal, selama 24 jam pertama. Mulakan makan makanan separa lembut apabila anda boleh bertoleransi. Elakkan makanan keras, kenyal, panas, atau pedas yang boleh tersekat di rongga atau merengsakan luka.

Bersihkan mulut anda

Jangan gosok gigi, bilas mulut, ludah, atau gunakan ubat kumur selama 24 jam pertama selepas pembedahan. Biasanya, anda akan diminta untuk menyikat gigi selepas 24 jam pertama. Berhati-hatilah di dekat luka pembedahan ketika menyikat dan bilas mulut anda dengan air garam suam setiap dua jam dan selepas makan selama seminggu.

Penggunaan tembakau

Sekiranya anda Merokok , jangan lakukannya sekurang-kurangnya 72 jam selepas pembedahan - dan tunggu lebih lama daripada itu jika boleh. Sekiranya anda mengunyah tembakau, jangan gunakannya sekurang-kurangnya seminggu. Menggunakan produk tembakau selepas pembedahan oral dapat menunda penyembuhan dan meningkatkan risiko komplikasi.

Jahitan

Anda mungkin mempunyai jahitan yang larut dalam beberapa minggu atau tidak ada jahitan sama sekali. Sekiranya mata anda perlu dikeluarkan, buat janji untuk membuangnya.

TIDAK DAN TIDAK BAGI MENGHILANGKAN GETAH WISDOM

Yang Perlu Dilakukan:

 • Gunakan pek ais di wajah anda untuk mengekang bengkak atau perubahan warna kulit.
 • Gunakan api lembap untuk rahang yang sakit.
 • Buka perlahan-lahan dan tutup mulut anda untuk menjalankan rahang anda.
 • Makan makanan ringan seperti pasta, nasi, atau sup.
 • Minum banyak cecair.
 • Gosok gigi pada hari kedua. Jangan gosokkan pada pembekuan darah.
 • Ambil ubat yang diresepkan oleh doktor anda untuk menghilangkan rasa sakit atau bengkak.
 • Hubungi doktor anda jika anda demam atau kesakitan atau bengkak anda tidak bertambah baik.

Tidak Boleh Dilakukan:

 • Jangan minum melalui jerami. Menghisap dapat melonggarkan pembekuan darah yang membantu mulut anda sembuh.
 • Jangan terlalu banyak membilas mulut. Doktor anda mungkin mencadangkan bilas dengan air garam dengan lembut.
 • Jangan makan makanan keras, rangup, atau melekit yang boleh menggores luka anda.
 • Jangan merokok. Merokok boleh melambatkan pemulihan anda.

SOALAN YANG BANYAK DITANYA

Apakah penyingkiran gigi kebijaksanaan?

Gigi yang telah meletus sepenuhnya dari tulang rahang melalui gusi ke tempat yang betul di mulut. Gigi bijaksana biasanya terletak di kedua-dua sudut setiap rahang atas anda.

Berapa lama selepas mengeluarkan gigi bijak saya boleh makan burger?

Ini sangat bergantung pada orang itu tetapi sebagai peraturan umum, biasanya disarankan untuk menunggu sekurang-kurangnya 24 jam. Sebab cadangan ini adalah bahawa pengambilan boleh menyebabkan pendarahan dan kesakitan di mulut anda yang boleh menjadikan makanan sukar atau tidak menyenangkan.

Berapa lama saya boleh makan?

Selepas burger: sekurang-kurangnya 24 jam. Selepas item makanan lain: Peraturan umum adalah menunggu sehingga luka sembuh dan anda tidak lagi mengalami kesakitan untuk makanan tertentu sebelum memakannya lagi.

Berapa banyak kesakitan yang harus saya jangkakan selepas pengambilan gigi kebijaksanaan saya?

Ini sangat bergantung pada orang itu tetapi sebagai peraturan umum, biasanya disarankan untuk menunggu sekurang-kurangnya 24 jam. Sebab cadangan ini adalah bahawa pengambilan boleh menyebabkan pendarahan dan kesakitan di mulut anda yang boleh menjadikan makanan sukar atau tidak menyenangkan.

Apakah masa pemulihan untuk pengambilan gigi kebijaksanaan?

Masa pemulihan untuk pengambilan gigi kebijaksanaan biasanya sekitar enam minggu.

Berapa lama selepas membuang gigi kebijaksanaan saya boleh makan burger ?

Selepas burger: sekurang-kurangnya 24 jam. Selepas item makanan lain: Peraturan umum adalah menunggu sehingga luka sembuh dan anda tidak lagi mengalami kesakitan untuk makanan tertentu sebelum memakannya lagi.

Adakah saya mengharapkan banyak cat selepas pengambilan gigi kebijaksanaan saya? Soalan ini agak rumit kerana setiap orang menyembuhkan secara berbeza.

Apakah gigi kebijaksanaan dan apa yang mereka lakukan?

Gigi kebijaksanaan adalah set geraham terakhir yang ada di mulut mereka. Mereka biasanya keluar melalui gusi anda yang berumur antara 17 - 25 tahun

Fungsi utama gigi kebijaksanaan adalah membantu mengisar makanan, tetapi mereka juga dapat berfungsi dengan fungsi lain seperti membantu mengunyah atau mengisi gigitan seseorang.

Sebilangan orang mempunyai gigi bijak yang tidak pernah dapat keluar melalui gusi dan mereka tetap berada di tulang rahang anda atau di bawah garis gusi.

Apakah risiko pengambilan gigi Wisdom?

Risiko yang mungkin termasuk komplikasi anestesia, jangkitan atau pembengkakan, dan kerosakan saraf

Pakar bedah akan dapat memberitahu anda kemungkinan besar risiko ini. Mereka juga boleh mengesyorkan ubat penenang untuk prosedur tersebut supaya anda tidak terlalu risau mengenainya.

Apa yang perlu saya makan untuk sarapan pada hari pembedahan saya?

Cecair jernih, seperti air, jus, atau kaldu. Sekiranya anda mengambil ubat-ubatan yang perlu diambil bersama makanan, pastikan mereka berada dalam keadaan perut kosong sekurang-kurangnya dua jam sebelum waktu operasi.

Apa yang boleh saya makan selepas membuang gigi kebijaksanaan?

Semasa anda keluar dari hospital: makanan ringan dan makanan cair. Selepas seminggu: kentang tumbuk lembut, telur orak, yogurt, dan sup dengan mi atau nasi .

Anda boleh mengambil masa beberapa minggu hingga berbulan-bulan untuk sembuh sepenuhnya selepas pembedahan kerana pembengkakan dan penyembuhan tisu tulang di sekitar akar gigi. Doktor gigi anda akan memberi anda arahan yang lebih spesifik mengenai berapa lama masa yang selamat bagi anda untuk makan makanan tertentu.

Berapa lama selepas membuang gigi kebijaksanaan saya boleh makan popcorn?

Makanan popcorn dan keras dan rangup harus dielakkan sekurang-kurangnya dua minggu. Jenis diet ini memperlambat penyembuhan ketika tersekat di tempat pembedahan.

Berapa lama selepas mengeluarkan gigi bijaksana saya boleh makan kerepek?

Selepas pengambilan gigi secara bijak, kentang goreng dan makanan keras dan rangup yang lain harus dielakkan. Makanan pejal dapat melonggarkan gumpalan darah dan mengeringkan sarang. Kerepek dan makanan pejal boleh dimulakan setelah kawasan pembedahan sembuh sepenuhnya, yang memakan masa dua hingga lapan minggu, bergantung pada kerumitan pengekstrakan.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk mengeluarkan gigi kebijaksanaan?

Ini adalah pemboleh ubah. Sebilangan gigi kebijaksanaan dapat dikeluarkan hanya dalam beberapa minit. Gigi kebijaksanaan yang lebih rumit, yang perlu dipotong, boleh mengambil kira-kira 20 minit untuk dikeluarkan.

Apa lagi yang perlu saya lakukan selepas pengekstrakan?

Penting untuk menjaga tempat pengekstrakan sebersih mungkin selama beberapa minggu pertama selepas pembedahan. Adalah sukar untuk membersihkan gigi di sekitar kawasan pengekstrakan kerana ia menyakitkan dan jika demikian, lebih baik menjaga kawasan itu bebas dari serpihan makanan dengan membilas dengan lembut dengan kumur atau air masin. suam (melarutkan satu sendok teh garam dapur dalam secawan air suam) dari hari selepas pembedahan.

Adakah saya perlu mengambil cuti sekolah / bekerja?

Biasanya, perlu cuti beberapa hari dan mengelakkan senaman yang berat selama ini. Bergantung pada jenis anestetik yang digunakan, anda mungkin tidak dapat memandu (24 jam selepas penenang intravena dan selama 48 jam selepas anestesia umum).