Pembedahan gigi bijak adalah salah satu yang paling biasa dilakukan dalam industri pergigian. Ini pada asasnya adalah prosedur pembedahan mengeluarkan set gigi geraham ketiga. Gigi kebijaksanaan biasanya kelihatan muncul antara usia 17 dan 25 tahun. Walau bagaimanapun, majoriti orang mempunyai satu gigi bijak. Ini bermakna mereka tidak mempunyai cukup ruang untuk tumbuh secara semula jadi.

Terdapat dua sebab utama mengapa anda harus mempertimbangkan untuk mengeluarkan gigi kebijaksanaan anda. Pertama jika terdapat kesan yang diakui atau ada kemungkinan besar pertumbuhannya menyebabkan beberapa masalah pergigian lain. Penjagaan gigi adalah aspek yang sangat penting dalam hidup anda. Dan dengan mengeluarkan gigi kebijaksanaan, anda dapat memastikan tidak merosakkan gigi dan tulang di sekitarnya lebih jauh.

Bagaimana Persediaan Untuk Pembedahan Gigi Bijaksana?

Oleh kerana ini adalah pembedahan invasif, ada beberapa cara yang dapat anda persiapkan untuk mendapatkan hasil yang lebih baik. Disebutkan di sini adalah petua yang paling biasa diberikan oleh pesakit sebelum menjalani pembedahan gigi kebijaksanaan.

  • Cuba jangan makan atau minum apa-apa pada malam sebelum pembedahan anda. Sekiranya anda mempunyai perut penuh dan menjalani anestesia, ada risiko regurgitasi, yang kemudiannya dapat menghalang saluran udara anda. Ini adalah komplikasi yang sangat serius, dan anda harus mengambil risiko.

  • Jangan menyembunyikan ubat-ubatan di kaunter atau ubat yang anda ambil. Ini akan membantu jururawat memahami kesihatan fizikal anda dengan lebih baik dan memperlakukan anda dengan sewajarnya. Perkara yang sama berlaku untuk penggunaan dadah atau alkohol rekreasi.

  • Sekiranya anda seorang perokok yang gemar, cuba jangan merokok apa-apa 12 jam sebelum pembedahan anda.

  • Sekiranya anda memakai kanta lekap, langkau pada hari pembedahan anda dan sebaliknya gunakan cermin mata . Anda juga harus mempertimbangkan untuk memakai pakaian yang selesa sehingga anda tidak perlu berubah menjadi perkara lain untuk pembedahan.

Bagaimana Ia Dilakukan?

Dalam pembedahan gigi bijaksana, pakar bedah biasanya akan memotong gusi pesakit dan mengeluarkan gigi. Kadang-kadang gigi boleh keluar secara keseluruhan atau berkeping-keping; namun, yang terakhir dapat menimbulkan beberapa komplikasi. Yang mengatakan, kerana pesakit akan diberi anestesia, tidak ada sebab untuk dikhawatirkan, dan pakar bedah akan memastikan prosedurnya selesai dengan jayanya.

Sebaiknya anda mengeluarkan gigi kebijaksanaan anda sebelum berumur 20 tahun sekiranya diperlukan. Walaupun tidak ada batasan sesudahnya, kadangkala boleh menyebabkan komplikasi tertentu. Ini terutamanya kerana, pada orang muda, akar gigi tidak terbentuk sepenuhnya. Ini menjadikannya lebih mudah untuk dikeluarkan, dan luka sembuh lebih cepat. Dengan bertambahnya usia, akarnya menjadi lebih panjang dan melengkung, menjadikannya lebih sukar untuk diekstrak.

Dengan petua ini dan klinik pergigian yang terkenal, pembedahan anda akan menjadi mudah. Walau bagaimanapun, pastikan anda bercakap dengan doktor anda sebelum menjalani pembedahan sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau pertanyaan lain. Mempunyai fikiran yang jernih sebelum pembedahan sangat membantu prosesnya.

Pembedahan gigi kebijaksanaan terjejas

Sekiranya gigi kebijaksanaan yang terjejas menyebabkan gejala atau masalah pergigian, doktor gigi mungkin mencadangkan agar anda membuangnya. Pembuangan gigi kebijaksanaan secara pembedahan biasanya merupakan prosedur pesakit luar. Anda boleh pulang pada hari yang sama. Doktor gigi atau pakar bedah mulut melakukan operasi yang disebut pengambilan gigi kebijaksanaan.

Sakit pembedahan gigi bijak

Sekiranya anda memikirkannya, pengambilan gigi kebijaksanaan adalah prosedur pembedahan, dan dengan niat terbaik di dunia, tisu gingiva dan tulang yang menempatkan gigi bijak anda kemungkinan akan diekstraksi. Oleh itu, sekurang-kurangnya, kawasan pengekstrakan cenderung lembut.

Keputusan: Apabila anestesia berkurang, sakit atau tidak selesa pada pengeluaran kawasan adalah perkara biasa. Sudah tentu, betapa sedikit atau sedikit ketidakselesaan yang terlibat dalam proses pengambilan gigi kebijaksanaan sederhana atau kompleks.

Oleh itu, jika rasa sakit itu normal setelah gigi bijak diekstraksi, persoalannya adalah 'Apa yang normal' dan seberapa buruknya itu?

Biasanya, dalam 24 jam pertama, anda akan mula merasakan sesuatu yang disebut sakit belakang. Ini adalah ketidakselesaan akut atau ringan yang disebabkan oleh kerosakan tisu atau tulang dan bukan rasa sakit yang sama yang mungkin anda rasa seperti jari anda melecur. Perkara yang baik mengenai jenis kesakitan nasofaring ini adalah bahawa mereka dangkal, iaitu, ia berkurang dengan rawatan.

Secara amnya, sebarang kesakitan yang dirasakan selepas pengambilan molar adalah maksimum sekitar 6 jam setelah proses pengekstrakan selesai. Anda mungkin melihat lebam atau bengkak mula muncul dan darah di mulut anda.

Rasa sakit apabila mencabut gigi bijak sering dapat dikawal dengan ubat penghilang rasa sakit seperti ibuprofen. Doktor gigi anda mungkin akan memberi ubat tersebut dan anda mungkin dinasihatkan untuk mengambilnya satu hari. Dua atau lebih sesi untuk mengurangkan rasa tidak selesa. Doktor gigi juga secara berkala boleh mengesyorkan bungkusan ais untuk menyebabkan lebam dan bengkak di kawasan pengekstrakan.

Sekiranya proses pengambilan gigi kebijaksanaan lebih kompleks atau intensif, doktor gigi atau pakar bedah mulut anda mungkin memberi ubat penahan sakit yang lebih kuat untuk membantu memerangi kemungkinan ketidakselesaan lebih lanjut.

Dalam kedua kes tersebut, rasa sakit yang disebabkan oleh pengambilan gigi kebijaksanaan yang mungkin anda rasakan setelah pengambilan gigi atau pencabutan gigi harus dikawal dengan ubat bebas atau ubat yang lebih kuat.

Masa pemulihan pembedahan gigi bijak

Sebilangan besar orang pulih sepenuhnya dalam tiga hingga empat hari dari pembedahan pergigian kebijaksanaan. Sekiranya gigi anda terjejas atau pada sudut yang canggung, mungkin diperlukan seminggu penuh untuk sembuh.

Luka yang tersisa setelah pembedahan tidak sembuh selama beberapa bulan, jadi anda mungkin dijangkiti beberapa minggu setelah pembedahan. Berhati-hatilah dan perhatikan tanda-tanda masalah.

Anda boleh meneruskan aktiviti harian anda sehari selepas pembedahan. Walau bagaimanapun, elakkan aktiviti yang boleh menyebabkan jahitan atau gumpalan darah di luka anda, termasuk tetapi tidak terhad kepada:

:wavy_dash: Senaman yang berterusan

:wavy_dash: Untuk merokok

:wavy_dash: Meludah

:wavy_dash: Minum dari straw

Bengkak, sakit, dan pendarahan separa adalah perkara biasa selepas pengambilan gigi. Sekiranya kesakitan atau pendarahan menjadi tidak tertahankan, segera hubungi doktor gigi anda.

Gejala anda akan meningkat dengan ketara pada hari ketiga selepas pembedahan. Semua kesakitan dan pendarahan harus berlalu dalam seminggu selepas pembedahan.

Beberapa komplikasi mungkin merupakan tanda jangkitan atau kerosakan saraf. Dapatkan pertolongan sekiranya anda mengalami gejala berikut:

:wavy_dash: Kesukaran menelan atau bernafas

:wavy_dash: Demam

:wavy_dash: Ubat ini tidak berkesan untuk mengurangkan kesakitan.

:wavy_dash: Bengkak yang semakin teruk dari masa ke masa

:wavy_dash: Rasa kebas

:wavy_dash: Darah atau nanah keluar dari hidung anda

:wavy_dash: Pendarahan yang tidak berhenti ketika anda memegang kain kasa

:wavy_dash: Pad dan tekan tekanan

Apa yang diharapkan selepas pembedahan gigi kebijaksanaan?

Doktor gigi mengatakan bahawa sudah waktunya untuk mencabut gigi kebijaksanaan. Mereka boleh merujuk anda kepada pakar bedah mulut yang akan melakukan prosedur dalam latihan mereka. Ini hanya memerlukan beberapa hari untuk sembuh dan kembali normal.

Mengapa anda mengeluarkannya?

Gigi bijak adalah geraham ketiga di bahagian belakang mulut anda. Mereka biasanya berumur antara 17-25 tahun dan dapat dilihat pada sinar-x . Selalunya, mereka dikeluarkan kerana salah satu sebab berikut:

:tooth: Gigi Bijak Mungkin tidak sesuai dengan betul kerana gigi bijak memasuki mulut anda terlalu banyak. Ia boleh tersekat di tulang rahang atau gusi , yang boleh menyakitkan.

:tooth: Mereka masuk ke sudut yang salah. Mereka boleh memberi tekanan pada gigi anda yang lain. Mulut anda tidak cukup besar Tidak ada ruang untuk set geraham khas di rahang anda.

:tooth: Anda menghidap kerosakan gigi atau penyakit gusi. Anda mungkin tidak dapat mencapai gigi bijak dengan berus gigi atau benang gigi.

Sebelum pembedahan

:tooth: Anda akan berjumpa dengan pakar bedah mulut untuk membincangkan prosesnya. Pada temu janji ini, pastikan untuk:

:tooth: Bercakap tentang masalah kesihatan yang anda ada. Buat senarai ubat yang selalu anda ambil.

:tooth: Kemukakan pertanyaan mengenai pembedahan.

:tooth: Bincangkan jenis anestesia yang akan anda terima. Anda mungkin merasa pening atau tertidur semasa pembedahan.

:tooth: Rancang cuti anda dari tempat kerja atau sekolah untuk menjalani pembedahan dan berehat di rumah. Susun kereta untuk menjaga anak, penjaga haiwan peliharaan, atau rumah jika diperlukan.

Semasa pembedahan

:tooth: Pembedahan anda akan memakan masa 45 minit atau kurang.

:tooth: Anda akan ditawarkan salah satu jenis anestesia berikut untuk mengelakkan kesakitan semasa penarikan.

Tempatan: Doktor anda akan mematikan mulut anda dengan anestetik tempatan seperti novocaine, lidocaine, atau mepiviken. Semasa pembedahan, anda boleh menghirup nitrat oksida atau gas ketawa untuk berehat atau tertidur. Anda pasti akan terjaga semula tidak lama kemudian. Penenang IV: Pakar bedah akan memberikan ubat intravena ke lengan anda untuk mematikan mulut dan membuat anda mengantuk. Anda boleh tidur sepanjang proses ini.

Umum: Anda akan diberi ubat secara intravena atau gas untuk dihirup dalam topeng. Anda akan selalu tidur, dan anda mungkin tidak dapat bangun selama satu jam atau lebih selepas pembedahan. Doktor anda mungkin perlu memotong gusi atau tulang untuk mengeluarkan gigi. Sekiranya demikian, mereka akan menjahit luka sehingga sembuh lebih cepat. Jahitan ini biasanya hilang setelah beberapa hari. Mereka mungkin mengisi mulut anda dengan kain kasa untuk menyerap darah.

Berapa lamakah pembedahan pembuangan gigi kebijaksanaan?

Pembedahan anda akan memakan masa 45 minit atau kurang. Anda akan diberi salah satu jenis anestetik ini supaya anda tidak merasa sakit semasa dikeluarkan: Tempatan: Doktor anda akan mematikan mulut anda dengan anestetik tempatan seperti novocaine lidocaine.

Masa penyembuhan pembedahan gigi bijak

Sebilangan besar orang matang dari latihan yang meningkat dalam tiga hingga empat hari. Sekiranya gigi anda terjejas atau berada dalam sudut yang canggung, mungkin memerlukan cuti perubatan seminggu penuh setelah pembedahan tidak sembuh. Selama beberapa bulan, anda masih boleh mengalami jangkitan beberapa minggu selepas rawatan.

Kos pembedahan gigi kebijaksanaan terjejas

Kos untuk mengeluarkan gigi bijak berbeza-beza. Walau bagaimanapun, pengekstrakan tradisional biasanya berkisar antara $ 75-200 setiap gigi, dengan kos gigi kebijaksanaan terjejas antara $ 225-600 setiap gigi.

Apa yang boleh anda makan selepas pembedahan gigi bijak?

3-5 hari

Anda biasanya perlu menggunakan cecair dan makanan lembut dan lembut selama 3 hingga 5 hari, termasuk:

Sup campuran (senang dimakan, kaya dengan nutrien dan pelembap)

Kaldu (penuh dengan vitamin dan mineral penting untuk membantu penyembuhan)

:woman_cook: Yogurt

:woman_cook: Puding

:woman_cook: Smoothie

:woman_cook: Kentang (puri manis atau biasa)

:woman_cook: Epal Sos

:woman_cook: Buah tulen tanpa biji

:woman_cook: Puree atau Puree Sayuran (Carrot, Zucchini)

:woman_cook: Ais krim pisang atau ais krim biasa

:woman_cook: Jeli

Apabila anda mula sembuh, makan lebih banyak makanan separa lembut seperti:

:woman_cook: Omelet

:woman_cook: Makaroni dan keju

:woman_cook: Oatmeal yang cepat disediakan

:woman_cook: Roti bakar

Sebelum makan makanan panas, biarkan sejuk, jaga kebersihan seperti yang diarahkan oleh doktor gigi anda, dan pastikan anda mengambil ubat seperti yang diarahkan.

Berat badan selepas pembedahan gigi kebijaksanaan

Harap maklum bahawa walaupun anda menurunkan berat badan setelah pencabutan gigi, anda tidak akan mengubah badan anda sepenuhnya. Sekiranya tujuan anda adalah menurunkan berat badan, makan secara sihat, dan bersenam secara teratur adalah pilihan terbaik anda. Pengambilan gigi dapat meningkatkan kesihatan mulut anda. Tetapi itu bukan cara untuk menurunkan berat badan. Oleh itu, anda tidak boleh bergantung kepadanya untuk menurunkan berat badan. Selain itu, menurunkan berat badan terlalu banyak adalah tidak sihat, jadi berjumpa doktor gigi jika anda mengalaminya.

Abses selepas pembedahan gigi kebijaksanaan

Anda boleh dijangkiti setelah gigi kebijaksanaan dicabut. Kemungkinan besar jika anda mempunyai sarang kering atau kosong dan kawasan itu penuh dengan serpihan makanan dan bakteria. Ini boleh menyebabkan jangkitan, sakit, dan bengkak.

Kadang kala jangkitan boleh berlaku setelah gigi bijak dikeluarkan. Selepas tempoh pembengkakan awal (2 hingga 3 hari), pembengkakan, kesakitan, dan ketidakselesaan yang berterusan mungkin merupakan tanda-tanda jangkitan. Anda juga mungkin demam atau merasa sakit . Nanah mungkin keluar dari saluran yang dijangkiti dan mempunyai rasa tidak sedap di mulut anda.

Antibiotik selepas pembedahan gigi kebijaksanaan

Antibiotik (atau kedua-duanya) yang diberikan sebelum atau selepas pembedahan dapat mengurangkan risiko jangkitan dan lubang kering setelah pencabutan gigi oleh pakar bedah mulut. Walau bagaimanapun, antibiotik boleh menyebabkan kesan yang lebih tidak diingini. (Biasanya secara ringkas dan ringan) untuk pesakit ini.

Baca Lagi

:point_right: Pembedahan gigi bijak

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

S: Berapa lama pembedahan gigi bijak?

Pembedahan anda mengambil masa 45 minit atau kurang. Anda akan diberi salah satu jenis anestetik ini supaya anda tidak merasa sakit semasa dikeluarkan: Tempatan: Doktor anda akan mematikan mulut anda dengan anestetik tempatan seperti novocaine lidocaine.

Q: Adakah mereka membiarkan anda tidur untuk menarik gigi kebijaksanaan anda?

Adakah saya mesti tidur untuk mengeluarkan gigi kebijaksanaan? Anda tidak perlu tidur untuk mengeluarkan gigi kebijaksanaan anda. Di bawah anestesia tempatan, pengambilan gigi berusia 20 tahun dapat dilakukan semasa pesakit terjaga sepenuhnya.

Q: Adakah pembuangan gigi kebijaksanaan akan menyebabkan perubahan bentuk wajah?

Gigi kebijaksanaan anda berada di bahagian belakang mulut anda di mana tulang terkompresi dengan kuat ... sehingga pengambilan gigi bijak tidak mempengaruhi bentuk tulang rahang atau rahang anda. Atas sebab ini, pengambilan gigi bijak tidak akan mempengaruhi bentuk tulang rahang atau rahang anda.

S: Bagaimana cara mengeluarkan gigi kebijaksanaan?

Walaupun prosedur umum melibatkan kesakitan dan apa yang ditakuti oleh banyak orang. Walau bagaimanapun, pengambilan gigi kebijaksanaan dapat dilakukan dengan selamat dengan kebanyakan yang tidak menyakitkan. (Kecuali sakit belakang) dan boleh menyebabkan rasa sakit yang kurang selepas prosedur.

S: Apakah faedah pengambilan gigi kebijaksanaan?

Lima faedah terbaik untuk menarik gigi kebijaksanaan anda

:ballot_box_with_check: Kurang tersumbat bermaksud masalah ortodontik lebih sedikit

:ballot_box_with_check: Mencegah kerosakan gigi berdekatan…

:ballot_box_with_check: Mengurangkan risiko penyakit mulut dan keradangan

:ballot_box_with_check: Mengurangkan kesakitan di kawasan muka ...

:ballot_box_with_check: Ia mencegah kerosakan kista, tumor, dan rahang.

S: Bagaimana jika anda tidak mengeluarkan gigi kebijaksanaan anda?

Sekiranya tidak dapat keluar dengan normal, gigi kebijaksanaan akan tersekat. Kadang-kadang ia boleh menyebabkan jangkitan atau menyebabkan sista di rahang (yang terkena) yang boleh merosakkan akar gigi lain atau tulang penyokong. Sebahagiannya menonjol dari gusi.

Q: Perlukah semua 4 gigi kebijaksanaan diekstraksi pada masa yang sama?

Lebih baik mencabut semua gigi kebijaksanaan pada masa yang sama.

Walaupun gigi ini keluar dari gusi anda dengan lancar, gigi tersebut dapat memaksa gigi di sekitarnya untuk tidak sejajar, yang boleh menjadikannya tidak selesa dan sukar untuk menjaga kebersihan ketika memasuki mulut lagi.

S: Adakah pengambilan gigi dengan kebijaksanaan yang lebih rendah lebih sukar?

Semuanya bergantung pada lokasi dan bentuk akar. Doktor gigi anda akan memberitahu anda betapa senang atau sukarnya mencabut setiap gigi setelah melakukan x-ray. Gigi kebijaksanaan atas biasanya lebih mudah dicabut daripada gigi bawah yang lebih cenderung terkena.

P: Mengapa Tuhan memberi kita gigi kebijaksanaan?

Mengapa kita mempunyai gigi geraham ketiga? Evolusionis percaya bahawa orang mengembangkan gigi bijak kerana kita mahu mereka mengunyah daging mentah, kacang, akar, buah-buahan, dan daun. Tetapi sekarang tidak ada keperluan untuk gigi kebijaksanaan berkat kaedah penyediaan makanan kami. Geraham ketiga kami tidak berguna kerana evolusi.

Q: Masalah apa yang boleh disebabkan oleh gigi kebijaksanaan?

Gigi kebijaksanaan yang terjejas boleh menyebabkan kesakitan, kerosakan pada gigi lain, dan masalah pergigian yang lain. Dalam beberapa kes, gigi kebijaksanaan yang terjejas mungkin tidak menimbulkan masalah yang jelas. Namun, kerana sukar dibersihkan, mereka lebih mudah terdedah kepada kerosakan gigi dan penyakit gusi daripada gigi lain.

Kesimpulannya

Pembedahan gigi bijaksana adalah pembedahan di mana gigi belakang anda yang disebut geraham dikeluarkan sekiranya terkena. prosesnya sangat menyakitkan. Ia boleh membawa kesan sampingan seperti mual, mengantuk, dan lain-lain. Selepas pembedahan, anda boleh mengambil cecair seperti jus, air, dan lain-lain untuk beberapa lama sehingga pembedahan itu bermula.

artikel berkaitan

Berapa banyak gigi yang dimiliki manusia

Berapa banyak gigi yang dimiliki anjing

Pemutih gigi

Pembuangan Gigi Bijak

Berapa kos implan gigi dengan insurans?