Dana Dunia ,

Bagaimana Anda Menentukan Dana Dunia?

 1. Dana Dunia boleh didefinisikan sebagai, Dana global adalah sejenis dana bersama atau syarikat pelaburan lain yang berdagang sekuriti di banyak negara, termasuk Amerika Syarikat. Dana sedemikian kadang-kadang dipanggil dana global. Namun, namanya berbeza dengan Global Fund, sebuah organisasi antarabangsa yang memerangi penyebaran penyakit berjangkit seperti AIDS, malaria dan tuberkulosis.

  • Dana global adalah sejenis dana bersama atau syarikat pelaburan lain yang berdagang sekuriti di banyak negara, termasuk Amerika Syarikat.
  • Struktur dana global menawarkan sejumlah faedah berharga, yang terbesar adalah menghadkan pendedahan kepada negara-negara tertentu.
  • Dengan mempelbagaikan portfolio, dana dan pelaburnya dapat membantu mengurangkan risiko kerugian besar, kerana turun naik yang besar di satu wilayah sering dapat diimbangi dan diimbangi oleh kerugian di wilayah lain. Adakah.

Makna literal Dana Dunia

Dunia:

Makna Dunia:
 1. Bumi dan semua negara, bangsa dan sumber semula jadi.

 2. Kawasan atau kumpulan negara.

 3. Interaksi manusia dan sosial.

Kalimat Dunia
 1. Dia memainkan peranannya dalam menyelamatkan dunia

 2. Dunia berbahasa Inggeris

 3. Hampir sepenuhnya dikeluarkan dari dunia

Sinonim Dunia

bumi, dunia, planet, sfera, masyarakat, masyarakat tinggi

Dana:

Maksud Dana:
 1. Jumlah simpanan atau wang yang ada untuk tujuan tertentu.

 2. Bayar untuk tujuan tertentu.

Ayat Dana
 1. Mewujudkan dana untuk menyelaraskan pelaburan ekonomi

 2. Bank Dunia enggan membiayai projek itu

Sinonim Dana

pengumpulan, kitty, cadangan, kolam, dompet, kewangan, membayar, kembali, memanfaatkan, menaja, menyediakan modal untuk, membiayai, menyiapkan wang untuk, mensubsidi, menaja jamin, memberi, menyokong, menjadi penaung, mengapung, menjaga

Apakah dana dunia? Dana dunia adalah sejenis dana bersama atau syarikat pembiayaan lain yang melabur dalam sekuriti yang diperdagangkan di banyak negara, termasuk Amerika Syarikat. . Dahulu ia dikenali sebagai Dana Hidupan Liar Dunia, yang tetap menjadi nama rasminya di Kanada dan Amerika Syarikat.

Apa itu World Wide Fund (WWF)?

WWF World-Wide Fund for Nature (WWF) adalah sebuah organisasi bukan kerajaan antarabangsa yang ditubuhkan pada tahun 1961 yang bekerja di bidang pemuliharaan dan kesan manusia terhadap alam sekitar. Namun, nama itu tidak boleh dicampuradukkan dengan Global Fund, sebuah organisasi antarabangsa khusus yang bertujuan untuk memerangi penyebaran penyakit berjangkit seperti AIDS, malaria, dan tuberkulosis.

Perkara utama

:small_blue_diamond: Dana dunia adalah syarikat pelaburan yang melabur dalam sekuriti yang diperdagangkan di banyak negara, termasuk Amerika Syarikat. :small_blue_diamond: Struktur Dana Dunia menawarkan banyak kelebihan berharga, antara faedahnya ialah ia menghadkan risiko kepada negara tertentu. :small_blue_diamond: Dengan mempelbagaikan portfolio mereka, dana ini dan pelabur mereka dapat membantu mengurangkan risiko kerugian yang besar. Fluktuasi besar dalam satu sektor sering dapat diimbangi dan diimbangi oleh kenaikan di sektor lain.

Bagaimana Dana Dunia beroperasi?

Dana dunia biasanya mempunyai bahagian penting dari modal mereka yang dilaburkan dalam sekuriti yang disenaraikan di AS, tetapi mereka juga menyebarkan modal pelaburan mereka di antara sekuriti banyak negara lain. Struktur ini menawarkan beberapa faedah berharga.

Keunggulan di antara mereka adalah bahawa ia menghadkan hubungan ke negara tertentu. Dengan mempelbagaikan portfolio, dana ini dan pelaburnya dapat membantu mengurangkan risiko kerugian yang besar. Fluktuasi besar dalam satu sektor sering dapat diimbangi dan diimbangi oleh kenaikan di sektor lain.

Ini bermaksud kestabilan yang lebih baik secara keseluruhan dan kurang turun naik dan berisiko. Pulangan tidak hanya bergantung pada prestasi ekonomi atau pasaran tertentu.

Struktur menghadkan kadar pertukaran yang berisiko. Ini merujuk kepada risiko yang terlibat dalam turun naik ekonomi tertentu yang boleh mempengaruhi kadar pertukaran antara mata wang dari satu negara ke negara lain.

Sebilangan penganalisis berpendapat bahawa kepelbagaian negara tidak lagi berkesan kerana globalisasi, sementara yang lain mempertikaikannya.

Dana Dunia Vs. Dana Antarabangsa Vs. Dana Negara

Dalam bidang dana pelaburan, banyak istilah yang berbeza mungkin terdengar sangat mirip secara geografi, tetapi mereka mempunyai makna yang berbeza dan berbeza.

Bersama dengan dana dunia, pelaburan juga boleh berada di bawah payung dana antarabangsa atau dana negara.

Terdapat perbezaan kritikal antara dana antarabangsa dan dunia, dan pelabur tidak boleh mengelirukan keduanya. Dana antarabangsa boleh melabur di negara-negara di luar negara pelabur.

Bagi pelabur, dana antarabangsa melabur secara eksklusif dalam sekuriti negara-negara di luar Amerika Syarikat. Sebaliknya, dana dunia menyimpan sehingga 75% modal mereka di AS Boleh dilaburkan dalam sekuriti.

Sebaliknya, dana negara adalah dana bersama yang menyekat pelaburan mereka kepada sekuriti negara tertentu. Dana negara mempunyai portfolio pelaburan yang terletak secara khusus di negara itu. Jenis dana tersebut kadangkala dipanggil dana negara tunggal.

Argumen standard untuk kelebihan Dana Dunia adalah bahawa, walaupun masih berdasarkan pasaran AS, World Funds membenarkan pengurus mereka memilih sekuriti terbaik dari pasaran global, dan bukan hanya memilih dari negara tertentu. Mereka terhad untuk melakukan dan menghilangkan pelaburan yang berpotensi lebih baik.

Apakah dana asing itu?

Dana asing adalah klasifikasi dana yang melabur di syarikat yang berada di peringkat antarabangsa atau di luar negara tempat pelaburan. Dana asing juga dipanggil dana antarabangsa. Dana asing boleh membalas dana, dana tertutup, atau dana yang diperdagangkan pertukaran.

Memahami dana asing

Dana asing memberi pelabur akses kepada pasaran antarabangsa. Pelaburan antarabangsa membawa risiko, tetapi juga dapat membantu pelabur dalam mempelbagaikan profil mereka. Dana antarabangsa dapat membantu pelabur memperluas skop pelaburan mereka, menghasilkan potensi pulangan yang lebih tinggi.

AS Bagi pelabur, dana antarabangsa boleh merangkumi pelaburan pasaran maju, baru muncul, atau marginal. Melabur di pasaran ini dapat memberikan potensi pengembalian dan kepelbagaian yang tinggi, tetapi mereka juga dapat meningkatkan risiko.1 risiko yang berkaitan dengan dana asing

Pelaburan dana antarabangsa dapat memberikan pulangan yang lebih tinggi, tetapi mungkin melibatkan lebih banyak risiko daripada melabur dalam dana domestik. Sebagai pelaburan berisiko tinggi, dana asing biasanya paling baik digunakan sebagai alternatif untuk barang teras jangka panjang.

Beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko merangkumi mata wang dan ekonomi yang berubah. Mata wang umumnya diperiksa ketika melabur dalam pelaburan antarabangsa kerana turun naik mata wang boleh mempengaruhi pulangan sebenar portfolio pelabur.

Perubahan ekonomi juga merupakan faktor dan memerlukan ketekunan wajar kerana perubahan peraturan dan undang-undang dapat mempengaruhi trend ekonomi negara-negara pasaran antarabangsa.

Apa itu Tabung Negara?

Dana nasional adalah dana usaha sama yang hanya melabur dalam keselamatan syarikat di satu negara. Walaupun dapat melabur dalam pelbagai sektor, kewangan negara dianggap sangat terdedah kepada risiko politik tanpa membezakan risiko tersebut.

Memahami Tabung Negara

Dana negara akan melaburkan semua atau sebahagian besar asetnya untuk keselamatan satu negara. Sebilangan besar mata wang negara mempunyai peratusan pelaburan asing yang kecil tetapi sangat tertumpu pada negara yang mereka sayangi.

Dana negara Rusia, misalnya, hanya akan melabur dalam aset berdasarkan negara tersebut, seperti saham syarikat Rusia, hutang kerajaan Rusia, dan instrumen kewangan Rusia yang lain.

Mata wang negara dapat menunjukkan hasil yang positif kerana tumpuan mereka yang fokus; namun, jenis operasi ini juga mempunyai risiko dan penurunan harga yang tinggi. Terutama dengan mata wang dunia yang tertumpu pada negara-negara membangun, sering diklasifikasikan sebagai pasaran baru.

Di pasaran baru muncul, portfolio dana mungkin menumpukan pada beberapa masalah dengan harga pasar yang rendah, sehingga menyukarkan dana tersebut untuk turun jika perlu. Wang negara akan diletakkan pada risiko politik mana-mana negara, terutamanya jika negara tersebut telah menunjukkan sejarah ketidakstabilan.

Walaupun di pasaran maju seperti Eropah, melabur dalam dana satu negara bermaksud menetapkan harapan yang realistik untuk membalikkan risiko di pasaran kecil. Selalunya difahami bahawa kepelbagaian adalah salah satu cara pelaburan yang paling bijak, di mana penyusutan nilai perbendaharaan negara menurun. Atas sebab ini, pakar pelaburan mencadangkan bahawa mereka tidak mempunyai keseluruhan portfolio pelaburan hanya dalam satu dana negara.

Apa itu Dana Antarabangsa?

Dana antarabangsa adalah usaha sama yang boleh melabur di syarikat-syarikat yang berada di mana saja di dunia selain dari negara di mana pelabur tinggal. Mata wang global berbeza dengan dana global, yang boleh dilaburkan di syarikat dari mana-mana negara di dunia. Mata wang antarabangsa juga boleh dipanggil mata wang asing.

Bagaimana Dana Antarabangsa berfungsi

Mata wang antarabangsa dapat membantu pelabur meningkatkan jangka masa pelaburan mereka, menghasilkan pulangan yang lebih tinggi. Bagi pelabur AS, mata wang antarabangsa mungkin merangkumi pelaburan maju, baru muncul, atau terhad dalam pelbagai aset. Dana ini dapat menawarkan pelbagai tahap risiko dan pulangan.

Negara-negara Dunia

Kemungkinan risiko dan pulangan akan berbeza dari satu negara ke negara yang lain. Pasaran maju dianggap kurang berisiko, kerana mengandung ekonomi paling maju di dunia. Pasaran pasaran baru muncul menawarkan keuntungan berisiko tinggi yang tinggi kepada pelabur kerana ekonomi dan infrastruktur negara-negara ini berkembang tetapi tidak berubah.

Pelabur akan menemui sejumlah besar wang di pasaran baru muncul yang mewakili sub-sektor terkemuka seperti BRIC (Brazil, Rusia, India, dan China) dan Asia-Jepun. Negara-negara perbatasan dan negara maju yang lain akan menghadapi risiko yang lebih besar untuk peluang pengembalian tertentu seiring kemajuan teknologi.

Dana Kredit dan Ekuiti

Sebagai tambahan kepada pertimbangan berasaskan tanah, pelabur juga akan menerima dana antarabangsa yang ditadbir oleh pelbagai kelas aset. Hutang dan dana ekuiti adalah yang paling biasa, menyediakan pelbagai peluang pelaburan. Pelabur Amerika yang ingin mengambil taruhan yang melampau boleh melabur dalam hutang kerajaan. Pinjaman syarikat dari pelbagai negara tanpa pembiayaan Ekuiti AS menawarkan pelbagai portfolio saham yang tidak terkawal untuk pelbagai tujuan. Dana peruntukan aset yang memberikan gabungan hutang dan ekuiti dapat memberikan peluang pelaburan dan pelaburan yang seimbang di kawasan yang disasarkan di dunia.

Pelaburan Dana Antarabangsa

Pelaburan dana antarabangsa dapat memberikan pulangan yang tinggi, tetapi selalunya terdapat risiko yang besar. Sebagai pelaburan berisiko tinggi, ia sering digunakan sebagai alternatif kepada pegangan utama jangka panjang. Faktor lain yang boleh meningkatkan risiko termasuk perubahan kewangan dan ekonomi.

Wang sering menjadi perhatian ketika melabur dalam pelaburan antarabangsa, kerana turun naik mata wang boleh mempengaruhi pulangan sebenar portfolio pelaburan. Transformasi ekonomi juga merupakan faktor dan memerlukan promosi berterusan yang sesuai, kerana perubahan undang-undang dan undang-undang dapat mempengaruhi orientasi ekonomi negara-negara di pasar global.

Dalam kategori popular di pelbagai pasaran baru muncul, dana yang telah melihat keuntungan tertinggi pada tahun 2020 termasuk Dana Dunia Perkembangan Artisan, Dana Ekuiti Pasaran Berkembang PGIM Jennison, dan Dana Pertumbuhan Dunia Berkembang Calamos.

Ringkasan Seperti yang dijelaskan di atas, Dana Dunia adalah alat pelaburan yang membolehkan anda melabur di pasaran antarabangsa. Secara sederhana, Dana Dunia dapat digambarkan sebagai dana yang diperdagangkan di bursa yang terutama melabur di syarikat yang tersebar di seluruh dunia.

Soalan Lazim

Orang biasanya bertanya banyak soalan mengenai dana Dunia . Kami membincangkan beberapa perkara di bawah:

1. Apakah dana pelaburan terbaik di dunia?

Bursa saham antarabangsa terbaik yang boleh anda beli:

:small_blue_diamond: Dana Fidelity International Index (FSPSX) :small_blue_diamond: Dana Ekuiti Global Vanguard (VHGEX) :small_blue_diamond: Pasaran Berkembang untuk iShares MSCI ETF (EEM) :small_blue_diamond: Dana E-Saham Aberdeen China (GOPAX) :small_blue_diamond: SPDR Portfolio Eropah ETF (SPEU)

2. Adakah bernilai melabur dalam pelaburan global?

Ini boleh menjadi wahana pelaburan yang ideal bagi pelabur yang mencari peluang jangka panjang dan pelbagai portfolio di luar yang tersedia untuk mereka di pasaran India - Saham global, itulah sebabnya setiap pelabur harus mempertimbangkan untuk menambah portfolio mereka.

3. Bolehkah S&P 500 melabur di India?

Ya - pelabur dari India boleh melabur di pasaran saham AS. Katakan mereka lebih suka mempelbagaikan saham India, selain Sensex atau Nifty 50. Dalam hal ini, pelabur India boleh melakukannya dengan melabur dalam S&P 500, Dow Jones, Nasdaq, atau syarikat tersenarai lain di AS

4. Bolehkah saya melaburkan wang Amerika dari India?

Dua cara di mana pelabur India boleh melabur di pasaran AS. Salah satunya adalah pelaburan langsung, dan yang lain adalah pelaburan tidak langsung. Pelaburan tidak langsung dilakukan melalui Reksa Dana dan Dana Perdagangan Bursa (ETF).

5. Bolehkah saya melabur di Google dari India?

Ya, anda boleh melabur di Google dari India menggunakan Skim Pengiriman Wang Liberalized yang diluluskan oleh RBI.

Kesimpulan Dana Dunia adalah organisasi antarabangsa yang memperjuangkan hak orang dan pencegahan penyakit. Orang dari seluruh dunia mengambil bahagian di dalamnya.