Kedudukan universiti dunia 2019. The Times Higher Education World University Rankings 2019 menggabungkan lebih dari 1300 kolej , menjadikannya jadual kumpulan global terhebat kami setakat ini. Ini adalah jadual pelaksanaan perguruan utama di seluruh dunia untuk memberikan penilaian mengenai kolej yang tertumpu kepada penyelidikan sepanjang keseluruhan misi pusat mereka: mendidik, penyelidikan, bergerak maklumat dan sudut pandang global. Kami menggunakan 14 petunjuk pelaksanaan yang sengaja disesuaikan untuk memberikan korelasi yang paling lengkap dan disesuaikan, yang dipercayai oleh pelajar, skolastik, perintis kolej, industri dan kerajaan. Penentuan kedudukan untuk tahun 2019 telah diperiksa oleh firma pentadbiran yang mahir, PricewaterhouseCoopers, menjadikan kedudukan peringkat perguruan tinggi utama dunia terdedah kepada pemeriksaan penuh dan autonomi seperti ini. Universiti Terbaik

Kedudukan Universiti Dunia 2020:

1- Institut Teknologi Massachusetts, MIT :

"Otak dan Tangan" adalah pepatah menarik dari Massachusetts Institute of Technology, yang disebut juga sebagai MIT. Pepatah ini secara tipikal melambangkan tujuan utama syarikat terkenal ini untuk mendorong maklumat dalam sains, inovasi dan wilayah pemberian yang dapat membantu menjadikan dunia sebagai tempat yang unggul. Pada penubuhannya pada tahun 1860, MIT pada awalnya merupakan rangkaian penyelesai masalah dan para ilmuwan yang ingin menyampaikan pandangan mereka sebagai pengaruh yang kuat bagi dunia. Hari ini, MIT telah berkembang menjadi raksasa instruktif, dengan hampir 1,200 pekerja dan lebih daripada 13,000 pelajar sarjana dan siswazah. MIT pada masa ini adalah sebuah kolej yang autonomi, coeducational, dilaburkan secara rahsia yang diselaraskan menjadi lima sekolah (merancang dan mengatur; merancang; kemanusiaan, ekspresi, dan sosiologi; para eksekutif; sains). Walau bagaimanapun, standard kemajuan instruktif tetap berada di tengah-tengah cara berfikir instruktif MIT. Pakar MIT berada di titik pendarahan peningkatan dalam penaakulan buatan manusia, variasi atmosfer, HIV, penyakit, dan mitigasi keperluan, sementara pada masa lalu penyelidikan MIT telah mendorong penemuan logik, misalnya, kemajuan radar, penciptaan pusat yang menarik ingatan dan idea alam semesta yang memanjang. Walau bagaimanapun, sains dan inovasi bukanlah satu-satunya tali untuk menundukkan MIT. Kira-kira 30% pelajar MIT menyertai kumpulan permainan, dan dengan 34 sukan universiti MIT membual satu projek atletik antara kumpulan yang paling luas di planet ini.

Budaya ekspresi yang bertenaga juga meliputi kehidupan sekolah. Terdapat 13 pusat bersejarah dan pameran berdekatan, dengan Muzium MIT bergerak hampir 131,000 tetamu setiap tahun. Fahaman memahami minat lebih daripada 50 muzik, teater, penggubahan lagu dan tarian, dan pegawai MIT juga menggabungkan pemenang Hadiah Pulitzer dan rakan sekerja Guggenheim. MIT terletak di 163 bahagian tanah yang mencapai lebih dari satu mil di sepanjang sisi Cambridge dari mangkuk Sungai Jake. Alasannya menyoroti tempat-tempat pelancongan yang mempesona yang dirancang oleh para perancang Alva Aalto, Frank Gerry, dan Steven Hollins, sama seperti struktur dalam ruang gaya bangunan, dari neoklasik hingga pelopor dan brutalis.

Di pinggirnya, tanah bersatu dengan kawasan Cambridge yang berbeza, termasuk Kendall Square yang merupakan salah satu batu persegi paling inventif di bumi. Hubungan industri dan peperiksaan yang dekat telah membantu kelas lulus MIT untuk meneruskan penghantaran lebih dari 35,000 organisasi dinamik, membuat 4.7 juta kedudukan dan menghasilkan pendapatan tahunan sebanyak $ 2.0 trilion. Tidak ada kejutan besar bahawa negara lulusan MIT akan setara dengan ekonomi kesepuluh terbesar di planet ini.

2- Universiti Stanford :

Ditemui 36 batu di selatan San Francisco dan 34 batu di utara San Joseph, Stanford University adalah inti dari Silicon Valley yang dinamis di California Utara, tempat tinggal Yahoo, Google, Hewlett-Packard, dan banyak organisasi teknologi terdepan lain yang ditubuhkan oleh dan menyimpan kerana didorong oleh kelas lulusan Stanford dan tenaga kerja. Dijuluki "kilang pembuatan orang yang sangat kaya", dikatakan bahawa jika lulusan Stanford membentuk negara mereka sendiri, ia akan memamerkan sepuluh ekonomi terbesar di dunia. Meliputi 9,180 bahagian tanah, Stanford mempunyai salah satu kawasan kolej terbesar di AS, dengan 14 pusat penerokaan antara disiplin dan tujuh sekolah: Graduate School of Business; Pusat Pengajian Sains Bumi, Tenaga dan Alam Sekitar; Sekolah Pengajian Siswazah Pendidikan ; Pusat Pengajian Kejuruteraan; Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan dan Sains; Sekolah undang-undang; dan Pusat Pengajian Perubatan. Universiti Stanford ditubuhkan pada tahun 1884 oleh anggota kongres California Leland Stanford dan setengahnya yang lebih baik, Jane, untuk "memajukan bantuan pemerintah awam dengan mempraktikkan kesan untuk kepentingan umat manusia dan kemajuan". Anak tunggal pasangan itu telah menghidap demam kepialu, dan pilihan mereka untuk membuat kuliah di ladang mereka dirancang sebagai dedikasi. Sejak awal kuliah ini bersifat non-partisan, instruksional bersama dan sederhana, menunjukkan kedua-dua sains manusia konvensional dan inovasi dan reka bentuk yang membentuk Amerika baru pada ketika itu.

Maju lebih cepat selama satu abad, dan Stanford memeriksa 19 pemenang Nobel di tempatnya dan secara rutin ditempatkan di antara tiga perguruan utama di planet ini. Dijuluki "The Farm" sejak zaman kuda betina berkeliaran di sana, perkarangan Stanford kini menjadi rangkaian berkembang lebih dari 12,000 individu yang berimaginasi dan tercapai dari seluruh dunia. Hampir semua pelajar siswazah dan 65% pelajar siswazah tinggal berdekatan, jadi tidak menghairankan bahawa kehidupan pelajar kaya dan pelbagai, dengan lebih daripada 625 pertemuan pelajar terkoordinasi.

Permainan adalah arus perdana, dengan pelajar, kakitangan dan kakitangan menghargai pejabat rekreasi dan program kesihatan yang canggih. Pelajar Stanford bersaing dalam 40 universiti dan 31 sukan kelab, termasuk bola keranjang, bola sepak, b-ball, dan skuasy. Kumpulan sukan disebut sebagai "Stanford Cardinal".

Stanford juga mempunyai kebiasaan yang kaya dalam menanam khayalan dan ekspresi manusia: terdapat lokasi ekspresi dasar yang dinamis dan dua galeri kedudukan tertinggi yang mempunyai paparan standard. Lapan koridor, dapur latihan dan tapak semaian semula jadi menyediakan rangkaian tempat makan dengan makan malam praktikal. Kehidupan umum yang mesra di sekitarnya bahkan menawarkan "Stanford berkomunikasi dalam", bahasa yang luar biasa yang baru dituturkan di sekitarnya.

3- Universiti Harvard :

Terletak di Cambridge, Massachusetts, tiga batu di sebelah barat laut Boston, kawasan tanah seluas 209 Harvard menempatkan 10 sekolah kebebasan walaupun Institut Pengajian Lanjutan Radcliffe, dua teater, dan lima pusat bersejarah. Ia juga merupakan rumah bagi kerangka perpustakaan ilmiah terbesar di planet ini, dengan 16 juta jilid, 181,000 judul berurutan, 410 juta salinan asli yang dijangkakan dan 11 juta foto. Seperti kebanyakan sekolah pra-Perang Saudara Amerika Syarikat, Harvard ditubuhkan untuk mempersiapkan gereja, namun program pendidikan dan badan pengajar Harvard segera dibentuk, dan pada abad kedua puluh strategi pengesahan dibuka untuk memperoleh calon yang lebih berbeza. Pada masa ini, sejumlah 22,000 pelajar pergi ke kuliah, yang masing-masing akhirnya dapat dilihat mengejar patung John Harvard, penaja dan pengarang pertama kolej yang terkenal, yang melirik dengan baik di pusat tumpuan. Kaki patung gangsa yang berkilauan kerana praktik berterusan oleh para pelancong dan pelajar yang menerima demonstrasi memberikan keberuntungan. Hanya kelas pertama ilmiah yang dapat menjamin tempat di Harvard, dan perbelanjaan penyertaan yang tinggi adalah tinggi - namun hadiah kuat kolej adalah dengan tujuan akhirnya ia dapat menawarkan kumpulan panduan berkaitan wang liberal, yang sekitar 65% pelajar menggunakan. Sebagai pemula, pelajar tinggal di salah satu kediaman di Harvard Yard, tempat yang ideal, dan makan di koridor perayaan Annenberg yang terkenal dan menyenangkan. Pelajar Harvard bersifat dinamis di sekitar dan di masa lalu, dengan lebih daripada 450 perintah sosial pelajar yang rendah termasuk peluang ekstrakurikuler, kokurikulum dan atletik. Tidak kira sama ada bermain di padang di Stadium Harvard, melakukan latihan giat di makmal pengembangan Harvard atau menyusun dan mengubah pada kertas harian Harvard Crimson, kehidupan pelajar adalah pengalaman yang kaya dan bermanfaat. Kelas lulusan Harvard merangkumi lapan presiden AS, beberapa ketua negara yang tidak dikenali, 61 hartawan yang masih hidup, 350 Cendekiawan Rhodes, dan 241 Cendekiawan Marshall. Tidak kira sama ada Hadiah Pulitzer, Hadiah Nobel, atau Anugerah Akademi, lulusan Harvard telah memenangkannya. Fahaman dan kelas lulus juga telah memenangi 100 anugerah Olimpik di antara mereka. Kolej ini secara rutin berada di kedudukan nombor satu di planet ini, dan konsistensi pamerannya yang terbaik menunjukkan bahawa pencapaian masih belum dapat meningkatkan kecuaian.

4-Universiti Oxford:

University of Oxford adalah kolej yang paling mapan di dunia berbahasa Inggeris, dan cukup kuno bahawa tarikh penubuhannya tidak jelas - namun dirasakan bahawa pertunjukan itu berlaku di sana lebih awal daripada jadual pada abad kesebelas. Ia terletak di dan sekitar kawasan pusat kota kuno Oxford, dinamakan "kota menara impian" oleh penulis abad kesembilan belas, Matthew Arnold, dan mengandungi 45 universiti dan koridor sebagai kerangka perpustakaan terbesar di UK.

Terdapat 23,000 pelajar di Oxford keseluruhannya, sekitar separuh daripadanya adalah pelajar, sementara 45% adalah pelajar global. Seperempat dari penduduk kota Oxford adalah pelajar, menjadikan bandar ini sebagai penduduk paling muda di UK. Universiti Oxford tidak mempunyai asas prinsip, struktur dan pejabatnya lebih tersebar di sekitar kawasan pusat bandar kuno. Universiti masing-masing mempunyai ciri khas dan konvensyen yang sering berlaku sejak beratus-ratus tahun. Universiti adalah pertubuhan yang menguruskan diri sendiri di mana pelajar kebanyakannya sah. Terdapat empat bahagian ilmiah di dalam Universiti Oxford: Kemanusiaan, Matematik, Sains Fizikal dan Kehidupan; Sains Perubatan; dan Sains Sosial. Kualiti khusus kolej ini adalah kajian teknikal, dan berada di kedudukan pertama di planet ini untuk mendapatkan ubat. Oxford adalah bandar yang bertenaga dan kosmopolitan dengan karunia untuk dilihat dan dilakukan. Terdapat banyak struktur terkenal dan terkenal, termasuk Perpustakaan Bodleian, Muzium Ashmolean, Teater Sheldon Ian, gereja, dan sekolah-sekolah itu sendiri. Pemahaman dapat memutuskan untuk melaburkan tenaga mereka dengan mempertimbangkan atau memanfaatkan banyak latihan ekstrakurikuler yang dapat dicapai. Terdapat kehidupan melodi yang kuat di Oxford, dengan kelab dan pesanan sosial yang melintasi pelbagai jenis, dari jazz, hingga tradisional dan orang-orang. Oxford juga berada di kedudukan yang sangat baik untuk sukan, dengan pendayung teratasnya mengambil bahagian setiap tahun di perlumbaan kapal yang terkenal dengan Universiti Cambridge di Sungai Thames. Kekasih drama juga disediakan untuk makanan, dengan salah satu adegan pertunjukan kolej terbesar dan paling bertenaga di negara ini.

Institut Teknologi 5-California (Caltech):

Caltech mempunyai hasil pemeriksaan yang tinggi seperti beberapa pejabat yang sangat baik, misalnya, Jet Propulsion Laboratory (dimiliki oleh NASA), Caltech Seismological Laboratory, dan International Observatory Network. Ini antara kumpulan kecil organisasi inovasi di Amerika Syarikat yang pada dasarnya berkomitmen untuk menunjukkan ekspresi khusus dan sains gunaan, dan ukuran penegasannya yang sangat serius menjamin hanya sebilangan kecil pelajar yang paling mahir. Kolej ini ditubuhkan sebagai sekolah awal dan profesional oleh Amass Gardener. Throop pada tahun 1890, dengan misi "untuk memperluas maklumat manusia dan masyarakat kelebihan melalui pemeriksaan yang diselaraskan dengan persekolahan". Ia berubah menjadi titik pusat penerokaan logik AS pada pertengahan abad kedua puluh dan berperanan untuk usaha perang Amerika Syarikat semasa Perang Dunia II. Hari ini, ia adalah rumah bagi Projek Einstein Papers, suatu aktiviti yang bertujuan untuk melindungi, menguraikan dan mengedarkan kertas-kertas terpilih dari warisan Albert Einstein. Ini juga telah menyelesaikan titik pusat pengembangan tenaga yang merancang untuk menyingkap strategi progresif untuk menciptakan tenaga langsung dari siang hari. Kawasan tanah Caltech yang berukuran 125 berada dalam jarak berjalan kaki dari Old Town Pasadena dan Pasadena Playhouse District, dan kedua-dua kawasan tersebut adalah lawatan berturut-turut untuk pelajar. Kehidupan berdekatan kaya dengan latihan sosial, kelab, gabungan dan pejabat rekreasi. Permainan intercollegiate sangat diperhatikan, dengan Caltech Beavers (berang - pereka alam - adalah maskot sekolah) yang bersaing dalam 14 permainan intercollegiate. Caltech juga menawarkan pintu terbuka yang luar biasa untuk pemeriksaan dan pelaksanaan muzik, teater, dan ekspresi visual, semua latihan yang memainkan peranan penting dalam memahami tujuan utama Caltech untuk berfungsi dalam memahami tujuan utama Institut "mengarahkan pelajar luar biasa untuk menjadi warganegara yang inovatif " Memberi sedikit kehebatan, Athenaeum adalah struktur yang bermartabat di pusat tumpuan di mana individu boleh pergi untuk kenduri formal, perjumpaan, perjumpaan dan perjumpaan peribadi.

Keseimbangan di Caltech antara rancangan pendidikan skolastik yang menyeluruh dan latihan yang meningkatkan kemajuan diri menjamin masa yang dihabiskan di sana untuk pelajar adalah perkembangan dan penempatan penting untuk profesion yang berkesan. Terlepas dari kenyataan bahawa ia mungkin muncul pendek dari kedudukan kolej Ivy League atau kemiripan Oxford dan Cambridge, tanpa ragu-ragu Caltech mungkin kolej terbaik di planet ini, kenyataan yang tercermin dalam semua peringkat kolej, yang secara rutin menonjolkan inovasi dan reka bentuk sebagai kualiti ilmiah utama sekolah.

Kedudukan Universiti Dunia 2019:

Kedudukan tahun 2019 adalah sama seperti pada tahun 2020 yang disebutkan di atas.

Soalan Lazim (Soalan Lazim):

1- Universiti mana yang paling sukar untuk didaftarkan?

• Universiti Harvard • Universiti Stanford • Institut Teknologi Massachusetts • Institut Teknologi California • Universiti Yale • Universiti Princeton • Universiti Chicago • Universiti Columbia

2- Adakah Oxford lebih baik daripada Harvard?

Mengikut Peringkat Antarabangsa Rasmi Universiti, Oxford lebih baik. Universiti Oxford telah berada di kedudukan 1, selama dua tahun atau lebih berturut-turut. Kedudukannya meletakkan Oxford sebagai yang pertama, Stanford sebagai yang kedua, dan Harvard sebagai yang ketiga.

Kesimpulan:

Kedudukan Universiti terbaik dunia 2019. Oleh itu, MIT telah menduduki tangga teratas sebagai universiti nombor 1 selama 5 tahun berturut-turut. Ini kerana kerja penyelidikan mereka dapat membantu para pelajar untuk cemerlang dalam bidang mereka dan dengan itu meningkatkan reputasi universiti.

Penubuhan ini dari AS lebih jauh lagi, lebih dari 90 negara yang berbeda diposisikan bergantung pada 12 petunjuk yang mengukur pelaksanaan pemeriksaan ilmiah mereka dan terkenal di seluruh dunia dan wilayah. Fahaman dapat menggunakan peringkat ini untuk menyelidiki pilihan pendidikan lanjutan yang ada di luar negara mereka sendiri dan untuk melihat bahagian-bahagian penting dalam misi penerokaan sekolah.

Apakah kedudukan Universiti Dunia pada tahun 2019? Peringkat kami dikira dengan teliti penunjuk prestasi yang mengukur prestasi institusi di empat bidang pengajaran, penyelidikan, perkongsian pengetahuan, dan pandangan antarabangsa. Pada tahun 2019, universiti teratas dunia adalah Universiti Oxford, tetapi, sekarang pada tahun 2021 Universiti peringkat teratas dunia adalah Massachusetts Institute of Technology

Kedudukan universiti dunia 2021

Peringkat Universiti Dunia 2021 merangkumi lebih daripada 500 universiti di banyak negara dan wilayah, menjadikannya kedudukan universiti yang hebat dan paling pelbagai.

:large_blue_diamond: Institut Teknologi Massachusetts

Institut Teknologi Massachusetts

Institut Teknologi Massachusetts adalah universiti penyelidikan terbaik di Cambridge, Massachusetts. Ditubuhkan pada tahun 1861, MIT sejak itu memainkan peranan penting (MIT150) dalam membangun teknologi dan sains moden, menjadikannya antara institusi paling berprestij di dunia.

MIT diatur sebagai organisasi bukan keuntungan yang dimiliki dan dikendalikan oleh lembaga pemegang amanah yang dilantik secara persendirian yang dikenali sebagai MIT Corporation. Dewan semasa terdiri daripada 43 anggota terpilih selama lima tahun, 25 anggota mengundi sehingga berusia 75 tahun, tiga pegawai terpilih, dan empat anggota ex-officio. Ketua dewan adalah Diane Greene SM '78, pengasas bersama dan bekas ketua eksekutif VMware dan bekas ketua eksekutif Google Cloud. Perbadanan meluluskan anggaran, program baru, kelayakan, dan pelantikan kemahiran dan memilih Presiden untuk berkhidmat sebagai ketua eksekutif universiti dan mengawasi fakulti Institut. Penyediaan MIT dan aset kewangan lain diuruskan melalui Syarikat Pengurusan Kewangan MIT (MITIMCo). Pada $ 16.4 bilion pada tahun 2018, hadiah MIT adalah yang keenam terbesar di antara kolej dan universiti Amerika.

Tahap

MIT berada di antara lima teratas di kebanyakan peringkat universiti (lihat kanan) dan kedudukan berdasarkan pilihan pelajar. Times Higher Education telah melihat MIT sebagai salah satu daripada enam simbol dunia terbaik dalam Peringkat Reputasi Dunia, termasuk Berkeley, Cambridge, Harvard, Oxford, dan Stanford. Kedudukan QS World University dan Peringkat Akademik Universiti Dunia telah mendahului MIT's School of Engineering, seperti yang dilaporkan oleh Majlis Nasional 1995. Dalam senarai yang sama, demonstrasi MIT yang paling hebat di luar bidang kejuruteraan adalah dalam sains komputer, sains semula jadi, perniagaan, pembinaan, ekonomi, linguistik, matematik, dan, pada tahap yang lebih rendah, sains politik dan falsafah.

Kampus

Kampus seluas 166 hektar MIT (67,2 ha) di Cambridge memotong kira-kira satu batu di utara Sungai Charles. Kampus ini terbahagi kepada sekitar Massachusetts Avenue, dengan banyak asrama dan tempat tinggal pelajar di sebelah barat dan banyak bangunan pendidikan di sebelah timur. Jambatan terdekat ke MIT adalah Harvard Bridge, yang ditandai dalam unit panjang yang tidak biasa - licin.

Ringkasan Pusat MIT didedikasikan untuk mengembangkan pengetahuan dan pendidikan pelajar dalam sains, teknologi, dan biasiswa lain yang akan memberi manfaat kepada dunia dan dunia pada abad ke-21.

:large_blue_diamond: Universiti Oxford

Universiti Oxford

Universiti Oxford adalah dunia berbahasa Inggeris tertua dan universiti kedua terbesar di dunia. Terdapat bukti bahawa pengajaran itu berlaku sejak tahun 1096.

Terletak di dan sekitar pusat bandar Oxford, universiti ini mempunyai 44 kolej dan dewan, dengan lebih dari seratus perpustakaan, menjadikannya program perpustakaan yang paling komprehensif di UK

Kemasukan

Tahun Permohonan Tawaran Peratusan tawaran (%) Kemasukan Hasil (%)
2021 25,020 3,8891 6.9 3,280 81.6
2020 23,515 3,8401 7.8 3,309 83.1
2019 20,432 3,7711 8.9 3,270 86.1
2018 19,341 3,7512 9.6 3,262 87.5
2017 18, 997 3,663 19.9 3,216 87.9

Seperti banyak universiti di Britain, calon pelajar bekerja melalui program kemasukan UCAS. Walau bagaimanapun, calon pemohon dan profesional perubatan, doktor gigi, dan pemohon Universiti Oxford mesti memenuhi tarikh akhir pertama pada 15 Oktober. The Sutton Trust menekankan bahawa Universiti Oxford dan Universiti Cambridge tidak setara di 8 sekolah, merangkumi 1.310 laman web di Oxbridge selama tiga tahun, berbanding 1.220 dari 2.900 sekolah lain.

Sejarah

Tarikh pembinaan Universiti Oxford tidak diketahui. Telah diketahui bahawa pengajaran di Oxford bertahan dalam beberapa cara pada tahun 1096, tetapi tidak jelas kapan universiti itu dimulakan.

Ia timbul pada tahun 1167 ketika pelajar Inggeris kembali dari University of Paris. Sejarawan Gerald dari Wales mengajar sarjana seperti itu pada tahun 1188, dan sarjana asing yang pertama dikenali, Emo dari Friesland, tiba pada tahun 1190. Universiti ini diizinkan mengadakan piagam kerajaan pada tahun 1248 semasa pemerintahan Raja Henry III.

Oxford dalam buku dan media lain

Universiti Oxford adalah pusat banyak karya mitologi.

Oxford disebut dalam mitologi pada awal tahun 1400-an ketika Chaucer, di Canterbury Tales, merujuk kepada "Setiausaha [pelajar] Oxenford sebagai setiausaha."

Karya-karya buku terkenal dari Brideshead dikunjungi semula oleh Evelyn Waugh, yang pada tahun 1981 diadaptasi sebagai siri televisyen, dalam trilogi His Dark Materials oleh Philip Pullman, yang memaparkan satu lagi adaptasi dan adaptasi filem berasaskan universiti pada tahun 2007 sebuah siri televisyen BBC pada tahun 2019.

Ringkasan Inisiatif Penyelesaian berasaskan Alam adalah program penyelidikan, pendidikan, dan nasihat dasar pelbagai disiplin di University of Oxford. Ini bertujuan untuk memperlihatkan pemahaman tentang potensi Penyelesaian Alam Sekitar untuk mengatasi tantangan global dan mendukung pelaksanaan global mereka yang lestari.

:large_blue_diamond: Universiti Stanford

Universiti Stanford

Universiti Stanford, secara konvensional Leland Stanford Junior University, adalah universiti penyelidikan yang terletak di Stanford, California. Kampus ini meliputi 8,180 ekar, antara ratusan di Amerika Syarikat, dan melibatkan lebih daripada 17,000 pelajar. Stanford berada di antara universiti terbaik di dunia untuk penerbitan akademiknya.

Sejarah

Universiti Stanford dikembangkan pada tahun 1885 oleh Jane Stanford dan Leland, yang dikhaskan untuk mengenang Leland Stanford Jr., satu-satunya anak mereka. Pusat ini dibuka pada tahun 1891 di bekas ladang Palo Alto di Stanford.

Jane dan Leland Stanford telah meniru universiti mereka setelah universiti timur utama, terutamanya Universiti Cornell. Stanford disebut "Western Cornell" pada tahun 1891 kerana kebanyakan unitnya adalah anggota Cornell (profesor, alumni, atau keduanya), termasuk presiden pertamanya, David Starr Jordan, dan presiden kedua, John Casper Branner. Cornell dan Stanford adalah antara yang pertama mempunyai pendidikan tinggi yang mudah diakses, tidak mementingkan diri sendiri, dan terbuka untuk wanita dan lelaki. Cornell terkenal sebagai salah satu universiti Amerika pertama yang menerima penolakan ini dari pendidikan tradisional, dan Stanford juga merupakan penerima pertama.

Pengurusan dan organisasi

Stanford adalah universiti swasta dan bukan keuntungan yang dijalankan sebagai amanah perniagaan yang dikendalikan oleh lembaga pemegang amanah yang terdiri daripada 38 orang. Pemegang Amanah menjalani penggal lima tahun (tidak lebih daripada dua penggal berturut-turut) dan bertemu lima kali setahun. Pemegang amanah semasa memilih pengurus baru dengan undi. Pemegang amanah Stanford juga melihat Stanford Research Park, Pusat Beli-belah Stanford, Pusat Seni Visual Cantor, Pusat Perubatan Universiti Stanford, dan beberapa pusat perubatan yang berkaitan (termasuk Hospital Kanak-kanak Lucile Packard).

Lembaga melantik presiden untuk berkhidmat sebagai ketua pegawai eksekutif universiti, mengawasi urusan akademik dan akademik, mengawasi urusan kewangan dan perniagaan, dan melantik sembilan naib presiden. Presiden Universiti Stanford yang ke-11 dan sekarang adalah Marc Trevor Tessier-Lavigne, seorang ahli sains saraf Kanada. Pengetua adalah ketua pendidikan dan pegawai anggaran untuk setiap tujuh sekolah. Persis Drell menjadi ketua eksekutif ke-13 pada Februari 2017.

Kemasukan

Bertahun-tahun 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014
Pemohon 45,227 47,498 47,452 44,073 43,997 42,497 42,167 38,827
Ucapan terima kasih 2,349 2,062 2,071 2,085 2,118 2,140 2,149 2,208
Kadar persetujuan 5.19% 4.34% 4.36% 4.73% 4.81% 5.04% 5.09% 5.69%
Berdaftar 1,607 1,701 1,697 1,703 1,739 1,720 1,687 1,677
Hasil 68.41% 82.49% 81.94% 81.68% 82.11% 80.37% 78.23% 75.96%
Julat SAT 1420-1550 1440-1550 1420-1570 1390-1540 2170-2370 2080-2360 2070-2360 2070-2350
Julat ACT 31-35 32-35 32-35 32-35 32-35 31-38 31-34 30-34

Stanford dianggap oleh US News sebagai 'sangat selektif, dengan kadar penerimaan 4%. Bahagian pemohon yang diterima di Stanford mempunyai markah SAT antara 1440 dan 1570 atau ACT 32 dan 35 mata. Pegawai kemasukan menganggap IPK pelajar adalah keutamaan akademik yang penting, dengan menekankan kedudukan dan surat cadangan pemohon peringkat tinggi.

Ringkasan Universiti Stanford adalah institusi bebas yang ditubuhkan pada tahun 1885. Ia mempunyai jumlah pendaftaran 6,996 pelajar siswazah, lokasi di bawah bandar, dan kampus seluas 8,180 hektar. Universiti Stanford di enam Program Universiti Universiti Nasional pada tahun 2021. Tuisyen dan pembiayaannya adalah $ 56,169.

Soalan lazim

Orang biasanya bertanya banyak soalan mengenai kedudukan universiti Dunia 2019 . Kami membincangkan beberapa perkara di bawah:

1. Adakah QS world University Rankings dipercayai?

Ulasan akademik bebas menetapkan keputusan ini lebih 99% dipercayai. Lebih-lebih lagi, sejak 2013, jumlah perayu untuk Kajian Reputasi Akademik QS meningkat lagi.

2. Mengapakah kedudukan universiti Jepun begitu rendah?

Lima pakar pendidikan South China Morning Post berbicara kepada semua yang setuju mengenai kedudukan rendah Jepun kerana gabungan kekurangan inovasi bahasa Inggeris, pendanaan universiti, dan pengantarabangsaan. Trend ini juga dilihat dalam sains sosial kerana penyelidikan dinilai dalam bahasa Jepun, "katanya.

2. Mana yang lebih baik, QS atau Rank?

QS dan The Times kedua-duanya mempunyai ranking antarabangsa untuk universiti - tetapi mereka menggunakan kaedah yang berbeza untuk membinanya. ... itu bermaksud, jika reputasi tinggi dalam senarai keutamaan anda, QS mungkin merupakan pilihan yang lebih baik. Terdapat juga perbezaan dalam hasil 60-70% yang selebihnya.

3. Sekolah manakah yang terbesar di dunia pada tahun 2021?

Mendapatkan lebih daripada 7,500 pelajar berusia lima hingga 17 tahun ke dalam bangunan sekolah tunggal, tetapi hanya sekeping teka-teki untuk City Montessori (atau CMS) - yang diakui oleh Guinness Book of World Records. Sekolah terbesar di dunia.

4. Adakah patut belajar di Jepun?

Belajar di luar negara di Jepun juga merupakan pelaburan yang kemungkinan besar akan membuahkan hasil. Pilihan universiti yang kuat, prospek pekerjaan yang baik, dan kualiti hidup yang tinggi telah menjadikan Tokyo sebagai bandar ketiga terbaik di dunia untuk pelajar antarabangsa di QS Best Student Cities 2016.

5. Sekolah manakah yang paling luas di dunia?

Jagdish Gandhi. Guinness Book of World Records telah menyebutnya sebagai sekolah terpenting di seluruh dunia, yang melaporkan 55,547 pelajar pada tahun 2019. CMS mempunyai 18 kampus di Lucknow, di mana 5 daripadanya menyediakan pendidikan hingga kelas 8, dan ia tidak mempunyai cawangan di luar Faridabad.

Kesimpulan Dalam artikel ini, kami menerangkan universiti terkemuka dunia pada tahun 2021, yang merupakan Institut Teknologi Massachusetts, Universiti Oxford dan Universiti Stanford.