World Wide Web ,

Bagaimana Mendefinisikan World Wide Web?

 • World Wide Web dapat didefinisikan sebagai, Juga dikenal sebagai WWW Web, sistem rangkaian komputer yang menghubungkan dokumen melalui kod hiperteks dan menyediakan akses ke maklumat di Internet.

Makna literal World Wide Web

Dunia:

Makna Dunia:
 1. Bumi dan semua negara, bangsa dan sumber semula jadi.

 2. Kawasan atau kumpulan negara.

 3. Interaksi manusia dan sosial.

Kalimat Dunia
 1. Dia melakukan peranannya untuk menyelamatkan dunia

 2. Dunia berbahasa Inggeris

 3. Hampir sepenuhnya dikeluarkan dari dunia

Sinonim Dunia

bumi, dunia, planet, sfera, masyarakat, masyarakat tinggi

Luas:

Makna Luas:
 1. Lebar atau lebar purata.

 2. Merangkumi semua jenis orang atau benda.

 3. Jarak atau jauh dari titik atau isyarat.

 4. Istilah lain untuk kecuaian

 5. seperti biasa.

 6. Jauh dari titik tertentu atau jenama tertentu.

 7. Sebiji bola dianggap terlalu lebar untuk dimainkan oleh pemukul. Itulah sebabnya pemukul itu saling melengkapi.

Kalimat Luas
 1. Jalan yang luas

 2. Pendapat berbeza

 3. Tubuh yang dikorbankan selebar beberapa inci.

 4. Matanya terbuka

 5. Tembakan berhenti di sebelah kanan

 6. Glynaut segera hilang kawalan, bola seterusnya memukul kakinya ke empat arah.

Sinonim Wide

luas, luas, luas, terbuka, luas, tersebar, luas, komprehensif, luas, besar, besar, luas, luas, luas, luas, menyapu, ensiklopedik, lengkap, umum, termasuk semua, semua -racing, universal, katolik, ramah, lintas disiplin, interdisipliner, multidisiplin, off target, off the mark

Laman web:

Makna Web:
 1. Jaring benang halus yang dibuat oleh labah-labah dengan cairan yang ditarik keluar dari barisannya dan digunakan untuk menangkap mangsanya.

 2. Sistem unsur yang saling berkaitan yang kompleks.

 3. Cangkul antara kaki burung berenang atau haiwan akuatik lain.

 4. Gulungan kertas yang digunakan dalam proses pencetakan berterusan.

 5. Sehelai pakaian

 6. Tutup dengan atau dengan kanvas.

Kalimat Web
 1. Nelson mengatakan bahawa walaupun banyak labah-labah memiliki penglihatan yang agak lemah, orang yang menggunakan jaring untuk menangkap mangsanya tidak perlu melihat ke dalam. Labah-labah melompat adalah pengecualian.

 2. Terperangkap dalam rangkaian birokrasi

 3. Kemudian, apabila itik menarik kakinya ke depan dan bergabung dengan jari kaki, terpal itu melipat, mengurangkan daya tahan air.

 4. Sebagai contoh, anggap selembar kertas selebar kira-kira 66 kaki dan bergerak dengan kelajuan ribuan kaki seminit.

 5. Setiap wanita membuat pakaiannya sendiri dan membasuhnya sendiri, dan harganya tidak melebihi dua shilling per meter, dan hampir semua memakai pakaian ini.

Sinonim Web

mesh, jaring, bersih, kisi, jaringan, nexus, kusut, simpul, kompleks, massa, konglomerasi, set, seri, rantai, labirin, jerat, perangkap

Apa itu World Wide Web? World Wide Web terdiri daripada dokumen, halaman web, dan pautan. Indeks adalah dokumen unik yang, bukannya dibaca, mungkin dicari. Hasil carian tersebut adalah dokumen lain yang mengandungi pautan ke dokumen yang dijumpai.

World Wide Web

World Wide Web, yang disebut Web, adalah sistem maklumat di mana Uniform Resource Locator mengenal pasti dokumen dan sumber web lain, yang dihubungkan dengan pautan hiperpautan, dan tersedia melalui Internet.

WWW

:sparkles:Sejarah

Konsep asas hiperteks muncul dari projek sebelumnya sejak tahun 1960-an, seperti Sistem Penyuntingan Hiperteks (HES) di Brown University, Ted Nelson Project Xanadu, dan Sistem Dalam Talian Douglas Engelbart (NLS). Nelson dan Engelbart juga terinspirasi oleh sebuah film berdasarkan Vannevar Bush, yang dijelaskan dalam edisi 1945 "As We, May Think."

Visi Tim Berners-Lee mengenai sistem maklumat global menjadi kenyataan pada separuh kedua 1980-an. Pada tahun 1985, Internet global mula berkembang di Eropah dengan Sistem Nama Domain (di mana Uniform Resource Locator dibina). Pada tahun 1988, membuat hubungan IP pertama antara Eropah dan Amerika Utara, dan Berners-Lee mula membincangkan kemungkinan program seperti web di CERN secara terbuka.

:sparkles:Tiga teknologi utama

Kejayaan Berners-Lee adalah menikahi teks dalam talian. Dalam bukunya Weaving The Web, dia berulang kali menyarankan agar perkahwinan antara kedua teknologi itu mungkin dilakukan oleh ahli komuniti teknologi. Namun, ketika tidak ada orang lain yang mengambil undangannya, dia akhirnya mengambil alih pekerjaan itu sendiri. Dengan berbuat demikian, dia memperkenalkan tiga teknologi utama:

:white_small_square: Pengecam global yang unik untuk Web dan sumber lain, pengecam dokumen global (UDI), yang kemudian dikenali sebagai pencari sumber pencari (URL) dan pengecam peranti (URI); :white_small_square: Bahasa Penanda Hiperteks (HTML) :white_small_square: Protokol Pemindahan Hiperteks (HTTP)

:sparkles:Perbezaan antara World Wide Web dan Internet:

Ramai orang menggunakan istilah 'internet' dan 'World Wide Web' secara berbeza. Mereka fikir mereka sama, tetapi tidak.

Internet sama sekali berbeza dengan WWW. Rangkaian global peranti seperti komputer, komputer riba, tablet, dll. Membolehkan pengguna menghantar e-mel kepada pengguna lain dan berbual dengan mereka dalam talian. Contohnya, semasa anda menghantar e-mel atau berbual dengan seseorang dalam talian, anda menggunakan Internet.

Namun, apabila anda membuka laman web seperti google.com untuk mendapatkan maklumat, anda menggunakan World Wide Web, rangkaian pelayan melalui Internet. Anda meminta halaman web dari komputer anda menggunakan penyemak imbas, dan pelayan mengalihkan halaman tersebut ke penyemak imbas anda. Komputer anda dipanggil klien yang menjalankan program (penyemak imbas web) dan kemudian meminta komputer (pelayan) lain untuk maklumat yang anda perlukan.

:sparkles:Enjin carian

Mesin pencari adalah program yang dirancang untuk membolehkan pengguna melayari maklumat atau kandungan di World Wide Web. Ia membantu mendapatkan maklumat yang anda mahukan dalam jangka masa yang singkat.

Membolehkan anda memasukkan kunci atau frasa tertentu dan mendapatkan senarai item dan kata kunci dan frasa yang serupa. Oleh itu, ia tidak memberikan maklumat segera; secara automatik mencari halaman yang berkaitan dengan kata kunci atau istilah carian lain. Enjin carian lain yang popular adalah Google, Bing, dan Yahoo! Cari.

:sparkles:HTML

Hypertext Markup Language (HTML) adalah bahasa markup standard untuk membina laman web dan aplikasi web. Dengan Cascading Style Sheets (CSS) dan JavaScript, buat teknologi batu tiga dimensi di sudut Dunia

:sparkles:Laman Web Luas.

Penyemak imbas web mengambil dokumen HTML dari pelayan web atau storan tempatan dan memberikan dokumen ke halaman multimedia web. HTML menyatakan susunan laman web mengikut topik dan pada mulanya merangkumi petunjuk visual dokumen.

Elemen HTML adalah elemen susun atur halaman HTML. Dengan pemformatan HTML, dapat menambahkan gambar dan objek lain seperti bentuk kolaboratif ke halaman yang diterjemahkan. HTML menyediakan cara untuk membuat teks berstruktur dengan menentukan semantik formal dalam teks seperti tajuk, perenggan, senarai, pautan, petikan, dan banyak lagi. Teg ditulis menggunakan tanda kurung sudut untuk menentukan elemen HTML.

Teg secara langsung mengimport kandungan halaman. Beberapa teg suka

keliling dan berikan maklumat mengenai teks dokumen dan mungkin merangkumi tag lain sebagai sub-item. Penyemak imbas tidak menunjukkan tag HTML tetapi menggunakan tafsiran halaman.

HTML dapat menyematkan program teks seperti JavaScript, yang mempengaruhi fungsi dan kandungan halaman web. Input CSS menentukan rupa dan nuansa kandungan. World Wide Web Consortium (W3C), penjaga kedua-dua standard HTML dan CSS, telah mempromosikan CSS dengan HTML ringkas yang diperkenalkan sejak tahun 1997.

:sparkles:Sambung

Banyak laman web mengandungi pautan ke halaman lain yang berkaitan dan mungkin fail yang boleh dimuat turun, dokumen sumber, keterangan, dan sumber web lain. Dalam HTML asas, koleksi sumber yang berguna, berkaitan, yang dihubungkan melalui pautan hiperteks disebut sebagai web maklumat. Penerbitan dalam talian mencipta apa yang pertama kali disebut Tim Berners-Lee sebagai WorldWideWeb (dalam CamelCase asalnya, kemudian dibuang) pada bulan November 1990.

Grafik web menentukan struktur hiperpautan web: node grafik web yang sesuai dengan halaman web (atau URL) margin diarahkan di antara mereka dalam pautan hiper. Seiring berjalannya waktu, banyak sumber web yang dikenal pasti oleh pautan hiper hilang, berpindah atau diganti dengan kandungan yang berbeza.

:sparkles:Laman web

Sebuah laman web mengumpulkan sumber web yang berkaitan, termasuk laman web dan kandungan multimedia, yang sering dikenali dengan nama domain biasa dan diterbitkan pada satu pelayan web.

Sebuah laman web dapat diakses melalui jaringan publik Protokol Internet (IP), seperti Internet, atau jaringan pribadi (LAN), dengan menunjukkan lokasi titik akses yang sama (URL) yang menunjuk ke laman web.

Laman web boleh serba boleh dan digunakan dalam pelbagai gaya; laman web boleh menjadi laman web peribadi, laman web syarikat, laman web pemerintah, laman web organisasi, dll. Laman web biasanya dikhaskan untuk topik atau tujuan tertentu, dari hiburan dan media sosial hingga memberikan berita dan pendidikan.

:sparkles:Penyemak Imbas

penyemak imbas Penyemak imbas web (kebanyakan disebut sebagai penyemak imbas) adalah pengguna web yang mengakses maklumat di World Wide Web. Untuk menyambung ke pelayan laman web dan memaparkan halamannya, pengguna perlu mempunyai program penyemak imbas web. Ini adalah program yang digunakan pengguna untuk memuat turun, memformat, dan menampilkan halaman web di komputer pengguna.

Selain membolehkan pengguna mencari, memaparkan dan menavigasi di antara laman web, penyemak imbas web akan sering mempunyai ciri seperti penanda buku, rakaman sejarah, pengurusan kuki (lihat di bawah), dan halaman rumah dan mungkin juga mempunyai sumber untuk merakam kata laluan masuk untuk laman web .

Penyemak imbas yang paling terkenal ialah Firefox, Chrome, Safari, Internet Explorer, dan Edge.

:sparkles:Pelayan

Di dalam dan di hadapan pelayan web Dell PowerEdge, komputer yang direka untuk memasang rak.

Pelayan Web adalah program perisian atau perkakasan yang didedikasikan untuk menggunakan perisian terpakai yang dapat memenuhi permintaan pelanggan World Wide Web. Pelayan web, secara umum, mungkin mengandungi satu atau lebih laman web. Pelayan web memproses permintaan rangkaian melalui HTTP dan beberapa proses lain yang berkaitan.

:sparkles:Kuki

Kuki HTTP (juga disebut kuki web, kuki Internet, kuki penyemak imbas, atau kuki ringkas) adalah sekeping kecil data yang dihantar dari laman web dan disimpan di komputer pengguna oleh penyemak imbas web pengguna semasa menyemak imbas.

Kuki dibuat untuk menjadi cara yang boleh dipercayai bagi laman web untuk mengingat maklumat tertentu (seperti item yang ditambahkan ke troli membeli-belah dalam talian) atau merakam aktiviti menyemak imbas pengguna (termasuk mengklik butang tertentu, masuk, atau merakam halaman mana yang pernah dikunjungi pada masa lalu) .

Mereka juga dapat mengingat maklumat yang tidak relevan yang sebelumnya pengguna masukkan dalam bidang borang seperti nama, alamat, kata laluan, dan nombor kad kredit.

:sparkles:Enjin carian

Mesin carian web adalah program perisian yang dirancang untuk melakukan carian web (carian Internet), secara sistematik mencari World Wide Web untuk mendapatkan maklumat khusus yang dinyatakan dalam pertanyaan carian web.

Hasil carian biasanya dipaparkan di bar hasil carian, yang sering disebut halaman hasil mesin pencari (SERP). Maklumat boleh menggabungkan halaman web, foto, video, infografik, artikel, makalah penyelidikan, dan jenis fail lain.

:sparkles:Web Lanjutan

Istilah yang paling kontroversial dalam Web dalam adalah permukaan web, dapat diakses oleh sesiapa sahaja yang menggunakan Internet. Saintis komputer Michael K. Bergman dikreditkan dengan mencipta Web dalam pada tahun 2001 sebagai istilah carian.

Kandungan web dalam tersembunyi di sebalik bentuk HTTP. Ini termasuk banyak penggunaan umum seperti mel web, perbankan dalam talian, dan perkhidmatan berbayar pengguna, dan dilindungi paywall, seperti video yang diperlukan, majalah dalam talian lain, dan surat khabar, antara lain.

:sparkles:Caching

Repositori web adalah komputer pelayan yang berada di Internet umum atau dalam perniagaan yang mengekalkan laman web yang baru diakses untuk meningkatkan masa respons pengguna apabila kandungan yang sama diminta beberapa saat setelah permintaan awal. Banyak penyemak imbas web menggunakan cache penyemak imbas untuk mengetik data yang baru diperoleh pada peranti storan tempatan.

:sparkles:Keselamatan

Keselamatan wwwBagi penjenayah, Web telah menjadi pusat malware dan aktiviti jenayah, termasuk (tetapi tidak terhad kepada) pencurian identiti, penipuan, risikan, dan pengintipan.

Kerentanan berasaskan web kini melebihi masalah keselamatan komputer tradisional, dan seperti yang dinilai Google, hampir satu halaman halaman web mungkin mengandungi kod berbahaya.

Sebilangan besar serangan berdasarkan web berlaku di laman web rasmi, dan kebanyakan, seperti yang diukur oleh Sophos, ditangani di Amerika Syarikat, China, dan Rusia. Ancaman yang paling biasa untuk semua perisian hasad adalah serangan oleh suntikan SQL ke laman web.

:sparkles:Privasi

Setiap kali pelanggan meminta laman web, pelayan dapat menunjukkan alamat IP permintaan tersebut. Pelayan web biasanya merangkumi alamat IP dalam fail log. Selain itu, kecuali ditentukan sebaliknya, kebanyakan penyemak imbas web merakam laman web dalam ciri sejarah visual dan biasanya menyimpan sebahagian besar kandungan secara tempatan.

Melainkan jika sambungan pelayan menggunakan enkripsi HTTPS, aplikasi dan respons web melalui teks yang jelas di Internet dan dapat dilihat, dirakam, dan diarkibkan oleh program perantaraan.

Cara lain untuk menyembunyikan maklumat yang dapat dikenal pasti adalah melalui rangkaian peribadi yang dapat dilihat. VPN menyulitkan lalu lintas dalam talian dan menyembunyikan alamat IP sebenar, mengurangkan identiti pengguna.

Ringkasan Projek World Wide Web menggabungkan perincian rangkaian dan hiperteks untuk membuat sistem maklumat global yang mudah tetapi kuat. Pengguna boleh mendapatkan kandungan laman web ini dari mana-mana bahagian dunia.

Soalan lazim

Orang biasanya bertanya banyak soalan mengenai World Wide Web. Kami membincangkan beberapa perkara di bawah:

1. Apakah WWW dan kegunaannya?

World-Wide Web adalah sistem maklumat berasaskan hiperteks. World-Wide Web menggunakan hiperteks melalui Internet: dokumen yang dipautkan mungkin terdapat di laman web Internet yang berbeza. WWW dapat mengawal format teks yang berbeza dan kaedah penyusunan maklumat yang berbeza.

2. Apakah perbezaan antara WWW dan Internet?

Internet adalah rangkaian rangkaian global. WWW bermaksud World Wide Web. Internet adalah cara untuk menghubungkan komputer ke komputer lain di mana sahaja di dunia. WWW lebih berasaskan perisian berbanding Internet.

3. Apakah contoh Internet?

Contoh Internet adalah: Web - kumpulan trilion halaman web yang dapat anda lihat dengan penyemak imbas web. E-mel - cara yang paling biasa untuk menghantar dan menerima mesej dalam talian. Media sosial - laman web dan aplikasi yang membolehkan orang berkongsi komen, foto, dan video.

4. Apakah dua jenis Internet?

Jenis internet yang paling biasa termasuk:

:white_small_square: DSL (garis langganan digital) :white_small_square: kabel jalur lebar. :white_small_square: Jalur lebar gentian optik. :white_small_square: Jalur lebar tanpa wayar atau Wi-Fi. :white_small_square: Jalur lebar satelit dan mudah alih.

5. Apakah maksud singkatan “desktop”?

Desktop bentuk yang lengkap adalah Kuasa Dioptimumkan Kuasa Total Kit Pengagihan Perusahaan.

kesimpulan The World Wide Web adalah kumpulan laman web atau laman web yang disimpan di pelayan web dan disambungkan ke komputer tempatan. Pengguna boleh mengambil kandungan laman web ini dari mana-mana bahagian dunia

World Wide Web ,

Bagaimana Anda Menentukan World Wide Web?

WWW. Juga dikenal sebagai web, ini adalah sistem jaringan komputer di mana elemen dihubungkan oleh kod hiperteks, yang memungkinkan akses ke maklumat di Internet.

Makna literal World Wide Web

Dunia:

Makna Dunia:
 1. Bumi dengan semua bangsa dan umatnya.

Kalimat Dunia
 1. Dia memainkan peranannya dalam menyelamatkan dunia.

 2. Hampir sepenuhnya dikeluarkan dari dunia.

Sinonim Dunia

keprihatinan duniawi, kepentingan sekular, kebimbangan sementara, kewujudan manusia

Luas:

Makna Luas:
 1. Di atas atau melebihi purata.

 2. Termasuk orang atau perkara yang berbeza.

 3. Pada jarak yang besar atau spesifik dari lokasi atau sasaran.

 4. Sebilangan besar.

 5. Jauh dari lokasi atau destinasi tertentu.

 6. Bola yang terlalu jauh dari tunggul untuk dimainkan oleh pemukul, yang mana daftarnya dikenakan bayaran tambahan.

Kalimat Luas
 1. Pandangan berbeza

 2. Peluru jauh dari tunggul kaki

 3. Matanya terbeliak

 4. Penukaran sisi terakhir anda pada dasarnya.

Sinonim Wide

besar, mengembung, besar, lapang, agape, terlalu besar, hingga sejauh / penuh, luas, sesat, penuh, terbuka sepenuhnya, kendur, menguap, longgar, sepenuhnya, komoditi, belon, tidak tepat, dipotong dengan murah hati, terbuka lebar, murah hati, tentu saja, seperti sack, cavernous, floppy, shapless, sepenuhnya

Laman web:

Makna Web:
 1. Jaring benang halus yang dihasilkan labah-labah dari cairan yang tersembunyi dalam jangkauannya untuk menangkap mangsanya.

 2. Membran antara jari burung berenang atau haiwan akuatik lain.

 3. Sehelai kain tenunan

 4. Tutup dengan kanvas atau seperti itu.

Kalimat Web
 1. Dalam rangkaian birokrasi.

 2. Lihatlah kulit lembut anda, yang mempunyai garis-garis halus.

Sinonim Web

tekstil, kain, serat, anyaman, kisi, tisu, gossamer, jalinan, renda, kain kasa, sifon, bahan