X kuasa dua ditambah kuasa dua sama dengan dua kuasa dua X (2x²) . Huruf "X" digunakan dalam matematika ketika kita belum mengetahui nilai apa pun. "X" dipanggil pemboleh ubah atau tidak dikenali dalam istilah aljabar; dapat berupa "x", "y", atau "z".

Apakah X Squared Plus X Squared?

Apakah X Squared Plus X Squared? X kuasa dua ditambah kuasa dua sama dengan dua kuasa dua X (2x²). Anda mungkin bertanya mengapa huruf digunakan dalam masalah matematik jika anda ingin mengetahui apa yang sama dengan x kuadrat + x kuadrat. Persamaan memberitahu kita bahawa, dalam konteksnya, x adalah apa sahaja yang anda mahukan. Anda harus mengalikan x dengan sendirinya untuk mengetahui apa yang sama dengan x kuadrat + x kuadrat. Untuk mendapatkan jawapan terakhir anda, tambahkan nombor itu pada dirinya sendiri.

Contoh X Squared Plus X Squared

Untuk pemahaman yang lebih baik, berikut adalah beberapa contoh persamaan itu. Apabila x sama dengan 2, persamaan 2 x, atau 2 didarab dengan sendirinya, bersamaan dengan 4. Anda boleh menambah empat hingga lapan untuk memperoleh enam belas. Ini masuk akal kerana 2 kuasa dua + 2 kuasa dua sama dengan 8.

Apa yang berlaku apabila x sama dengan 3? Sekiranya itu berlaku, maka x kuasa dua sama dengan 9. Sembilan kali sembilan sama dengan lapan belas. Sangat indah mengenai persamaan ini bahawa x boleh menjadi apa-apa dan penyelesaiannya sama tanpa mengira pilihan untuk x.

Apa Itu Algebra?

Ahli matematik telah mengkaji pelbagai pemboleh ubah yang tidak diketahui selama ribuan tahun. Bermula pada abad kelapan, para pemikir Islam memberi ilmu pengetahuan tentang bekerja dengan pemboleh ubah sebuah nama. Sistem matematik yang mereka buat dinamakan "sains pemulihan dan keseimbangan." Dari kata Arab ini, "al-jabru," yang bermaksud "memperbaiki", mereka dapat memperoleh kata "aljabar."

Masalah yang cuba diatasi oleh ahli matematik Zaman Pertengahan menggunakan aljabar adalah penyelesaian persamaan, yang menyebabkan penemuan aplikasi aljabar yang lebih banyak lagi. Persamaan yang lebih kompleks yang dapat dijawab oleh aljabar ditemui pada zaman moden.

Aljabar sangat penting kerana banyak sebab.

Pembelajaran aljabar penting bukan sahaja untuk menyelesaikan persamaan tetapi juga untuk membantu pelajar mempelajari teknik menyelesaikan masalah. Menurut pendidik, aljabar dilihat sebagai pintu masuk untuk mata pelajaran matematik yang lebih maju. Sekiranya anak anda berminat dengan profesion sains atau teknologi, anda boleh menggunakan aljabar untuk mencungkil idea baru.

Pelajar yang mempunyai kemahiran berfikir dan logik kritis juga boleh mendapat manfaat daripada Algebra. Aljabar seperti senaman, dan semakin banyak anda melakukannya, semakin baik otak anda. Aljabar boleh menolong anda dengan banyak cara sekiranya anda menggunakannya dalam kehidupan biasa anda.

Aljabar dalam Kehidupan Seharian

Walaupun merupakan kepercayaan yang umum diterima bahawa anda tidak akan pernah menggunakan aljabar dalam kehidupan seharian anda, anda akan kagum dengan seberapa sering ia berlaku. Semasa anda berusaha untuk mengira berapa banyak barang berharga setiap item, aljabar membantu. Ketika mengetahui cara membagi bil restoran atau berapa banyak petrol yang dapat anda beli dengan jumlah tertentu, ketika itulah anda mula memikirkan pilihan kewangan anda.

Aljabar boleh digunakan untuk menganggarkan ukuran bilik dan menyusun senarai. Aljabar adalah sejenis matematik yang sering anda gunakan tanpa disedari dan yang boleh anda selesaikan di kepala anda tanpa menyedarinya.

Penggunaan Persegi Dalam Bentuk Yang Berbeza Dalam Matematik

Matematik Dalam geometri

Dalam geometri, fungsi segiempat digunakan dengan pelbagai cara penting. Nama fungsi persegi, 'persegi panjang l', menggambarkan kesesuaiannya dalam definisi kawasan: ia sama dengan l2. Luas borang n kali lebih besar lebih kurang n2. Luas permukaan sfera berkaitan dengan kuadrat jejari . Undang-undang ini bersifat fizikal dan dapat dilihat dengan memeriksa graviti, yang menurun dalam intensiti oleh segiempat terbalik jarak antara objek.

Plat zon Fresnel mempunyai cincin bulat yang sama jaraknya dari pusat, setiap cincin mempunyai jarak kuasa dua dari pusat. Dalam hubungan jarak dan kawasan, fungsi persegi terlibat, dengan pelanjutannya yang lebih jauh, hukum parallelogram.

Jarak dari titik tetap (juga dikenali sebagai titik rujukan) tidak membentuk fungsi yang lancar; sebaliknya, graf jarak dari titik itu membentuk kerucut, dengan titik tidak licin di hujung kerucut. Garis dengan paraboloid untuk grafnya adalah fungsi lancar dan analitik, tetapi segiempat jarak (dilambangkan d2 atau r2), yang mempunyai paraboloid sebagai grafnya, tidak.

Vektor Euclidean mempunyai sifat bahawa produk titik mereka sama dengan segi empat sama panjangnya. Lebih lanjut digeneralisasikan ke bentuk kuadratik dalam ruang linear, konsep ini digeneralisasikan lebih jauh ke produk dalaman. Contoh bentuk kuadratik adalah tensor inersia dalam mekanik. Sambungan momen inersia dengan ukuran menunjukkan hubungan kuadratik (panjang).

Jumlah kuadrat dari dua bilangan bulat pertama dalam set tiga Pythagoras sama dengan kuadrat bagi bilangan bulat ketiga. Segitiga tiga ini menghasilkan sisi segitiga kanan dalam nilai integer.

Matematik dalam huruf

Kami memanggilnya aljabar apabila anda menggantikan huruf dengan nombor dalam persamaan matematik. Aljabar terutama berkaitan dengan simbol ― secara umum, huruf ― sebagai representasi kuantiti yang mungkin atau mungkin tidak mempunyai nilai yang sama dari satu titik waktu ke titik berikutnya. Semasa menggunakan aljabar, anda dapat mengetahui apa pemboleh ubah yang disebut di sini.

Ia juga serupa dengan hubungan antara frasa dan nombor dalam persamaan yang menjelaskan hubungan antara nombor dan pemboleh ubah. Semasa bekerja dengan persamaan, anda dapat mengetahui apakah pemboleh ubah dengan menyelesaikan persamaan tersebut. Apabila anda membuat persamaan algebra, anda menganalisisnya sehingga anda sampai ke bentuk paling asas, setelah itu anda mengetahui apa yang ditunjukkan oleh pemboleh ubah.

Matematik Dalam Nombor Sebenar

Operasi kuasa dua mencari nilai numerik fungsi yang disebut sebagai fungsi kuasa dua atau fungsi kuasa dua. Imej kumpulan nombor nyata bukan negatif adalah garis sebenar. Nombor positif mempunyai petak yang lebih besar, kerana fungsi kuadrat tetap tertib. Demi kesederhanaan , kita dapat mengatakan bahawa segiempat sama adalah fungsi monotonik pada selang waktu [0, + ∞).

Kuadrat nombor meningkat dalam kadar langsung dengan nilai mutlaknya pada nombor negatif, yang bermaksud bahawa fungsi kuasa dua secara monoton menurun antara infiniti negatif dan sifar. Oleh kerana sifar adalah minimum fungsi persegi, sifar adalah minimum dari keseluruhan fungsi. Jika dan hanya jika 0 <x <1, iaitu, jika x berada dalam selang terbuka, maka kuadrat x kurang dari x. (0,1). Kesimpulan bahawa kuadrat bagi bilangan bulat tidak boleh kurang daripada nombor asal x terdapat dalam ayat ini.

Nombor nyata positif boleh ditulis sebagai segi empat tepat dua nombor nyata. Salah satunya positif positif, sementara yang lain sangat negatif. Adalah mungkin untuk menyatakan 0 sebagai kuasa dua satu nombor itu sendiri. Fungsi yang mengaitkan dengan nombor nyata bukan negatif dengan nombor bukan negatif yang kuadratnya sama dengan nombor asal adalah mungkin untuk ditentukan.

Petak bagi semua nombor nyata bukan negatif. Oleh itu tidak ada punca kuasa dua yang boleh diambil dari nilai negatif di dalam sistem nombor nyata. Nombor kompleks dibina berdasarkan nombor nyata tanpa punca kuasa dua yang asli. Oleh itu dengan mendalilkan unit khayalan, saya mengembangkan sistem nombor nyata ke nombor kompleks dengan menetapkan I sebagai punca kuasa dua −1.

Untuk menjelaskan dengan lebih jelas apa segi empat bidang tertutup nyata, pengertian medan tertutup nyata telah digeneralisasikan untuk memasukkan pengertian bidang tertutup nyata dan bidang tertutup nyata yang mempunyai bidang tertib, di mana setiap bukan unsur negatif adalah segi empat sama dan setiap polinomial darjah ganjil mempunyai punca. Sifat algebra yang berlaku untuk semua bidang tertutup nyata, dan bukan untuk bidang nombor nyata, termasuk setiap sifat nombor nyata yang dinyatakan dalam logik orde pertama (yang diwakili oleh formula di mana pemboleh ubah yang dikuantifikasi oleh ∀ atau ∃ mewakili unsur, bukan set).

Apa itu "Square" dalam Matematik

Apakah X Squared Plus X Squared? X kuasa dua ditambah kuasa dua sama dengan dua kuasa dua X (2x²). Untuk mencari kuasa dua bilangan bulat, anda mesti mengalikan nombor dengan sendirinya. Operasi ini sering dirujuk sebagai " menyegiempatkan ". Apabila anda naik ke kuasa 2, hasilnya adalah nombor dengan segiempat sama yang sama (3) dan meningkat dengan jumlah itu (9). x2 boleh diganti dengan x2 dalam bahasa komputer atau fail teks biasa di mana superskrip tidak dapat diakses.

Istilah deskriptif yang baik untuk tindakan kuasa dua adalah kuadratik. Biasa juga merujuk pada kuadrat bagi bilangan bulat sebagai nombor persegi atau segiempat tepat. Walaupun kuasa dua biasanya digeneralisasikan menjadi polinomial, ungkapan lain, atau nilai dalam sistem nilai matematik selain nombor.

Dalam aljabar, operasi kuasa dua juga umum digeneralisasikan kepada polinomial, ungkapan lain, atau nilai dalam sistem nilai matematik yang lain. Satu contoh mudah ialah segi empat polinomial linear, yang sama dengan polinomial kuadratik (x + 1) 2, yang sama dengan x2 + 2x + 1.

Kuadrat adalah salah satu ciri penting bagi kuasa dua, baik untuk nombor dan dalam banyak sistem matematik lain. Ini bermaksud bahawa fungsi kuadrat memenuhi identiti "x kuadrat sama (-x) kuadrat." Untuk menyatakan bahawa fungsi segiempat sama fungsi menunjukkan bahawa ia adalah fungsi genap.

Soalan Lazim

1 - Apakah x² didarab dengan X?

Mari bercakap mengenai algebra sebentar. Sekiranya anda bermaksud x2 * x (yang bermaksud x kuadrat x), jawapannya adalah x3 (x-cubed) jika anda bermaksud x2 * x (dua x kali x, seperti dalam 2 x x), jawapannya adalah 2x3 (2 kali x-cubed).

2 - Dalam matematik, apakah huruf X?

Dalam aljabar, huruf "x" sering digunakan untuk menunjukkan nilai yang belum ditentukan. Hal ini disebut sebagai "variabel" atau "tidak diketahui" dalam beberapa kasus. Dalam persamaan x + 2 = 7, x adalah pemboleh ubah, tetapi kita dapat mengetahui nilainya jika kita berusaha dengan bersungguh-sungguh! "X" bukan satu-satunya pemboleh ubah yang mungkin berlaku; "Y" dan "w" juga mungkin, seperti huruf, nama atau simbol lain.

3 - Apa itu Kotak Cinta dan Bagaimana Ia Berfungsi?

Apabila empat watak dalam novel dikaitkan secara romantik, ini disebut sebagai kotak cinta. Anggap ia sebagai segitiga cinta, tetapi dengan empat orang yang terlibat. Setiap individu di kawasan cinta seharusnya dapat berkomunikasi dengan tiga orang yang lain. Kotak cinta kadang-kadang disebut sebagai segi empat cinta, segi empat cinta, dan kotak cinta, antara lain.

4 - Apa yang anda panggil X kuasa dua?

Adalah mungkin untuk menggantikan notasi x2 sebagai ganti x2 dalam beberapa keadaan di mana superskrip tidak tersedia, seperti bahasa komputer atau fail teks biasa. Kuadratik adalah kata sifat yang digunakan untuk menggambarkan tindakan kuasa dua. Kuadrat bagi bilangan bulat juga disebut sebagai nombor persegi atau segiempat sempurna dalam beberapa bulatan.

5 - Apakah maksud simbol 2 sq?

Proses mengalikan nombor dengan sendirinya disebut sebagai "kuadrat" angka. Dalam konteks eksponen, kuadrat adalah versi yang lebih spesifik dari operasi eksponen yang generik, yang dapat didefinisikan sebagai eksponen ketika eksponen adalah 2. Sama dengan menaikkan angka ke kekuatan dua ketika anda memusatkan angka.

6 - Adakah tiga punca kuasa dua?

Oleh kerana 3 bukan petak sempurna, ia tidak mempunyai punca kuasa dua tepat 1. Nombor tiga tidak rasional . Jawapannya adalah perpuluhan yang tidak terbatas dan tidak berulang.

Kesimpulannya

Kotak adalah biasa dalam aljabar, dan lebih luas lagi, dalam praktiknya setiap disiplin matematik dan fizik, di mana banyak unit digambarkan menggunakan kotak dan kotak terbalik. Produk x kuadrat ditambah x kuasa dua ialah x2 + x2 = 2x2. Kaedah kuadrat terkecil adalah kaedah yang paling biasa digunakan ketika berhadapan dengan sistem yang terlalu ditentukan.

Akar kuasa dua digunakan dalam statistik dan teori kebarangkalian untuk mengira sisihan piawai bagi satu set nilai atau varians pemboleh ubah yang dihasilkan secara rawak. Ini bermaksud mewakili varians, dan akar kuadratnya mewakili sisihan piawai. Turun naik aset kewangan ditakrifkan sebagai sisihan piawai nilainya dalam industri kewangan. Segala bidang atau cincin boleh digunakan untuk menentukan fungsi segiempat sama. Segi empat sama adalah objek dalam gambar fungsi ini, dan gambar segiempat terbalik disebut sebagai punca kuasa dua.

artikel berkaitan

5 kuasa dua

Cara Mencari Kaki Persegi