Apabila anda memikirkan yoga untuk sakit belakang, terdapat banyak faedah untuk melakukannya. Yoga telah wujud selama beribu-ribu tahun dan masih banyak dipraktikkan hingga kini, jadi tidak hairanlah ia sudah ada selama ini. Mari kita bincangkan mengenai Yoga untuk Sakit Punggung yang lebih rendah

Manfaat Yoga dalam Sakit Punggung Bawah

Salah satu faedah yoga untuk sakit belakang adalah aktiviti berimpak rendah. Walaupun ini mungkin terdengar seperti sesuatu yang baik pada mulanya, ada sebilangan orang yang mendapat punggung buruk dari pekerjaan mereka sebelumnya, dan mereka tidak dapat menikmati masa yang menyenangkan di kelas yoga .

Ini sukar pada awalnya tetapi semasa anda memulakan latihan, fleksibiliti anda akan bertambah baik. Sekiranya anda mempunyai otot punggung yang lemah atau masalah punggung yang lain, sukar untuk melakukan aktiviti fizikal dan yoga menawarkan banyak latihan yang tidak akan membahayakan punggung anda.

Lembut

Kelebihan yoga yang lain ialah ia sangat lembut. Ramai orang yang mengalami sakit punggung bawah takut untuk meregangkan otot mereka terlalu banyak, tetapi melakukan senaman yoga tidak meregangkan otot atau menyebabkan mereka sakit.

Apabila anda meregangkan badan secara normal, ia meregangkan dari jari kaki ke jari anda, yang boleh mengakibatkan kecederaan jika otot terlalu ketat. Apabila anda meregangkan otot melalui yoga, mereka tidak mengalami tekanan dan oleh itu ada kemungkinan kecederaan.

Ketenangan fikiran

Yoga juga dapat menenangkan fikiran . Semasa anda berada di tengah-tengah aktiviti yang sangat berat, anda mungkin merasa tegang. Untuk melepaskan ketegangan ini, anda perlu mencari jalan untuk menghilangkan pemikiran negatif yang ada di dalam diri anda.

Apabila anda menggunakan teknik meditasi atau apa-apa jenis pernafasan dalam, anda akan lebih mudah untuk membersihkan pemikiran tersebut dan melepaskannya. Dengan pemikiran ini, anda cenderung dapat berfikir secara rasional dan meletakkannya di sisi, sehingga membebaskan tenaga mental yang sebaliknya akan digunakan untuk memusatkan perhatian pada kesakitan.

Mengurangkan risiko Strain & Keseleo

Yoga akan membantu anda belajar bagaimana bernafas dengan betul. Semakin yakin anda merasa, semakin sedikit tekanan yang anda akan dapat, dan anda akan dapat memastikan tubuh anda tetap lembap dan dalam keadaan baik. Ini bagus untuk punggung anda, kerana otot anda tetap longgar dan mengurangkan risiko strain dan keseleo.

Manfaat yoga yang terakhir ialah anda dapat menyingkirkan toksin dalam badan anda dan juga meningkatkan sistem ketahanan badan anda. Ini bermakna anda lebih cenderung untuk kekal sihat dan menjalani kehidupan yang lebih lama.

Jadi, adakah betul alasan mengapa orang harus mengelakkan sakit belakang? Ya, jawapannya tidak selalu ya. Tetapi banyak orang melakukannya, dan beberapa faedah yoga patut dipertimbangkan. Walaupun anda tidak mengalami sakit punggung, anda masih dapat memperoleh ganjaran yoga.

Yoga berfungsi dengan seluruh badan

dan bukan hanya satu bahagian daripadanya. Anda boleh belajar meregangkan seluruh badan dan mengembangkan kekuatan dan kelenturan di semua bahagiannya. Anda akan dapat menangani aktiviti harian anda dengan lebih baik, sama ada mengangkat atau melakukan yoga.

Sepenuhnya Selamat

Perkara yang hebat mengenai yoga adalah bahawa ia benar-benar selamat. Anda tidak akan terluka semasa latihan rutin, dan anda akan dapat menumpukan perhatian pada proses yang sedang dilakukan dan tidak bimbang tentang apa yang boleh berlaku. Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan, yoga adalah kaedah terbaik untuk menyelesaikannya. Kerana yoga berdampak rendah dan melibatkan pergerakan perlahan, ia dapat membakar banyak kalori.

Yoga mengajar pemakanan sihat

Manfaat yoga yang lain adalah bahawa ia dapat mengajar anda bagaimana menjalani gaya hidup sihat, yang merupakan sesuatu yang dapat dihargai oleh semua orang. Pemakanan sihat adalah penting jika anda ingin hidup lama dan sihat. Yoga dapat membantu anda belajar bagaimana makan lebih sihat dan membuat pilihan makanan yang lebih baik yang akan membuat anda merasa lebih baik.

ringkasan: Sekiranya anda serius untuk belajar mengenai senaman, mungkin ada baiknya anda berjumpa doktor untuk mengetahui apakah yoga mungkin sesuai untuk anda. Dia boleh memberitahu anda jika yoga sesuai untuk anda dan jika anda layak mengikuti program.

Sebab-sebab sakit belakang yang lebih rendah

Lebih ramai orang beralih ke yoga untuk melegakan punggung bawah. Dengan peningkatan fleksibiliti dan peningkatan kekuatan, yoga untuk sakit belakang nampaknya menjadi topik paling hangat, kadang-kadang dengan hasil yang mengejutkan. Para saintis juga telah mengetahui bahawa yoga adalah rawatan yang berkesan untuk banyak masalah punggung yang lebih serius sekarang ini, termasuk stenosis tulang belakang.

Stenosis Tunjang

Stinal Stenosis merujuk kepada keadaan di mana cakera tulang belakang menjadi radang, menyebabkan rasa sakit dan kekakuan pada tulang belakang. Jenis kecederaan tulang belakang ini biasanya disebabkan oleh pukulan atau kesan langsung ke cakera. Dalam kebanyakan kes, cakera menjadi merosot, yang akhirnya akan menyebabkan masalah belakang yang teruk

Kesan Hormon & Tekanan

Punca sebenar kecederaan dan gangguan belakang tidak diketahui; namun, ada teori yang dikemukakan oleh doktor selama bertahun-tahun yang terbukti benar. Salah satu teori ini adalah bahawa badan kita bertindak balas terhadap tekanan dengan menghasilkan bahan kimia dan hormon yang menyebabkan sistem imun kita berlebihan.

Sekiranya bahan kimia dan hormon ini tinggal di dalam cairan tulang belakang dalam jangka masa yang lama, ia boleh merosakkan saraf halus yang membekalkan sistem saraf kita. Sekiranya anda mengalami kecederaan tulang belakang, kemungkinan besar keadaan ini berlaku. Yoga, ketika berlatih secara teratur, terbukti memberi kesan positif dalam memperbaiki postur tubuh dan mengurangkan kekejangan otot.

Kelebihan Yoga

Yoga membantu meningkatkan keseimbangan dan koordinasi. Dengan melibatkan diri dalam latihan yoga, anda akan mendapati bahawa badan dan fikiran anda selaras dan kesakitan anda berkurang dengan ketara.

Membantu pemulihan sebarang kecederaan

Yoga adalah rejimen senaman yang ideal untuk orang yang pulih dari sebarang jenis kecederaan. Semasa anda menjalani sesi terapi, ahli terapi fizikal berusaha meregangkan otot-otot badan sambil menguatkan tulang belakang dan tulang belakang. Ini seterusnya mengurangkan risiko kecederaan pada cakera. Kerana anda mendapat sokongan orang lain semasa rawatan anda, anda akan merasakan kesakitan anda akan berkurang dengan banyak.

Membantu Mengurangkan Tekanan

Yoga untuk sakit belakang juga bermanfaat untuk mengurangkan tekanan dan meningkatkan keupayaan anda untuk berehat. Dengan cara ini anda akan merasa lebih santai dan anda akan dapat menikmati kehidupan tanpa perlu risau tentang sakit belakang anda. punggung anda, itulah sebabnya ia dianggap sebagai terapi yang sangat baik. untuk masalah belakang.

ringkasan: Yoga bermanfaat bagi semua orang, tanpa mengira usia atau keadaan fizikal, dan tidak ada sebab mengapa anda tidak boleh memasukkannya ke dalam rutin harian anda. Walaupun anda tidak pernah mempertimbangkan untuk mencuba yoga, kemungkinan anda akan kehilangan banyak faedah.

Banyak pusat terapi fizikal akan menyediakan kelas yoga untuk pesakit mereka. Dalam terapi fizikal, anda tidak mahu melepaskan peluang untuk menjalani latihan yang baik. Anda mungkin terkejut dengan seberapa cepat sakit belakang anda hilang.

Bagaimana saya dapat mengetahui pose yoga untuk sakit belakang bawah di rumah.

 1. Yoga untuk sakit belakang boleh didapati secara dalam talian. Yang perlu anda lakukan ialah mencari laman web yang baik yang menawarkan koleksi besar pose Yoga. Kemudian ikuti arahan untuk mengetahui cara melaksanakannya mengikut kadar anda sendiri. Anda kemudian boleh mempraktikkannya sendiri di rumah. Yoga adalah kaedah terbaik untuk menghilangkan rasa sakit akibat kecederaan di bahagian belakang. Anda harus berusaha untuk tidak duduk dalam jangka masa yang lama. Duduk untuk jangka masa yang panjang boleh menyebabkan masalah belakang kerana tulang belakang menjadi tegang. Sebilangan orang mengalami masalah dengan lutut ketika mereka mula berlatih Yoga. Mereka akan mula berasa sakit dan ini boleh menyebabkan sakit belakang. Sekiranya anda menghadapi masalah lutut, anda mungkin mahu memakai pakaian sokongan semasa berlatih pose. Ini akan membolehkan anda mengekalkan keseimbangan.

 2. Tubuh setiap orang berbeza dan tubuh setiap orang bertindak balas secara berbeza terhadap latihan. Ini bermaksud bahawa setiap orang harus mencari topi pose Yoga yang sesuai untuk mereka. Sangat penting untuk mencari kedudukan yang betul dan memastikan bahawa anda meregangkan otot dengan betul. Ramai orang memutuskan untuk memulakan Yoga sebagai sebahagian daripada terapi. Ini akan membantu mereka belajar bagaimana menggunakan badan mereka dengan cara baru. Ini akan membolehkan mereka dapat menyembuhkan badan mereka secara semula jadi.

Rutin yoga Untuk Sakit Belakang Punggung

Ikuti rutin yoga untuk sakit pinggang

Jenis Yoga

 1. Yoga panas
 2. Buti Yoga
 3. Yoga yang kuat
 4. Yoga Hatha
 5. Yin yoga
 6. Yoga Asana
 7. Bernafas yoga
 8. Yoga bayi
 9. Yoga untuk otot
 10. Yoga penurunan berat badan

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa soalan menarik yang ada di fikiran orang

1. Bolehkah yoga menyembuhkan sakit belakang?

Ini adalah salah satu soalan yang sering ditanya kerana pengamal yoga mendapati ia berfungsi dengan baik bagi banyak orang yang menderita sakit belakang. Sebenarnya, populariti postur dan penekanan pada postur badan yang betul juga telah membantu meningkatkan jumlah orang yang berlatih yoga untuk mengurangkan masalah mereka. Kesakitan dapat mengakibatkan pelbagai gejala mulai dari kekakuan hingga mati rasa dan bahkan tajam sakit. Penting untuk diingat bahawa gejala ini sering disebabkan oleh aktiviti fizikal atau tekanan. Sebagai contoh, banyak orang menderita sakit belakang kerana mereka duduk sepanjang hari, yang boleh menyebabkan tekanan pada otot belakang.

2. Mengapa sakit punggung bawah berlaku?

Apabila otot punggung menjadi tegang, otot-otot boleh mulai sakit, dan beberapa kesakitan mungkin berlaku kerana otot tidak mendapat aliran darah yang mencukupi. Penting untuk memahami anatomi tulang belakang untuk dapat mengatasi pelbagai penyebab kesakitan ini. Satu perkara yang harus anda ketahui adalah bahawa tulang belakang sebenarnya mempunyai enam bahagian, yang boleh didapati di pangkal tengkorak, bersama dengan saraf tunjang yang mengalir dari otak melalui kawasan serviks. Cakera adalah kantung kecil yang berisi cecair yang terletak di antara vertebra. Mereka bertindak seperti bantal untuk tulang belakang, yang memberikan sokongan pada otot, saraf, dan organ dalaman.

2. Bagaimana sakit belakang dapat disembuhkan?

Terdapat banyak jenis latihan yang dapat membantu menghilangkan rasa sakit anda. Namun, jika anda merasa tidak ada kelegaan sama sekali, mungkin sudah tiba masanya untuk mendapatkan rawatan perubatan. Terdapat banyak pilihan yang tersedia. Sekiranya anda mengalami kesakitan dan tidak boleh bertoleransi dengan badan, maka anda mesti mengikuti kursus yoga.

3. Bagaimana pentingnya diet sihat dalam Yoga?

Sekiranya anda tidak mengalami kesakitan pada masa ini, maka ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan. Anda ingin memastikan bahawa anda makan makanan yang sihat dan minum banyak air sepanjang hari. Anda juga mungkin ingin meregangkan otot setiap hari. Ini dapat membantu mengurangkan tekanan di punggung dan mengurangkan rasa tidak selesa.

4. Bagaimana melakukan yoga?

Sebilangan orang lebih suka melakukan yoga sambil berbaring di punggung, namun yang lain berpendapat bahawa lebih baik melakukan yoga di lutut atau siku. Walaupun boleh melakukan yoga di punggung anda agak sukar, melakukannya dapat menguatkan otot dan mengurangkan tekanan yang mereka alami. Sekiranya anda perlu melakukan yoga di punggung, anda harus sentiasa mengangkat tumit. supaya anda dapat menarik nafas dalam-dalam dan membiarkan pinggul jatuh ke bahu anda.

Dengan sedikit latihan dan kegigihan, yoga boleh menjadi kaedah yang baik untuk mengurangkan rasa sakit anda. Apabila anda mengalami sakit belakang, tumpuan harus diberikan pada postur badan anda. Untuk mengetahui apa bentuk badan anda dan apa yang diperlukannya, anda harus mencari instruktur yoga yang diperakui dan meminta bimbingannya.

Kelas yoga boleh didapati di seluruh kawasan, baik di kawasan tempatan anda dan dalam talian. Pastikan anda mendapat kelas yang menawarkan latihan regangan dan kekuatan. Penting untuk anda menjumpai kelas yang menawarkan peralatan yoga serta arahan mengenai postur badan yang betul.

5. Bagaimana yoga membantu mengurangkan Tekanan?

Yoga telah menjadi sangat popular bagi mereka yang mencari cara untuk berehat dan mengurangkan tekanan. Ramai orang merasa lebih bertenaga dan santai ketika mereka berlatih yoga. Ramai orang mengatakan bahawa yoga telah membantu mereka menurunkan berat badan dan kehilangan inci dari pinggul dan perut. Yoga juga bermanfaat bagi mereka yang ingin menguruskan berat badan mereka. Banyak orang mengatakan bahawa mereka dapat menurunkan berat badan dengan hanya mengikuti kelas yoga setiap minggu. Mereka dapat memanfaatkan fleksibiliti mereka dalam yoga dan juga belajar bertafakur.

Perkara yang baik mengenai yoga adalah bahawa ia dapat dipraktikkan oleh hampir semua orang dari segala usia dan kemampuan. Anda tidak perlu menjadi doktor atau yogi untuk mendapat manfaat daripada teknik yang ditawarkan. Perkara yang paling penting ialah anda berusaha untuk tetap positif. ingat bahawa setiap orang adalah unik dan belakang setiap orang berbeza.

Kesimpulannya

sakit belakang bawah tidak boleh ditoleransi. Proses rawatan dimulakan dengan latihan Yoga.

Sekiranya anda mempunyai otot, mereka mengalami tekanan dan ketegangan. Ini menyebabkan tisu menjadi meradang dan sakit. Otot lemah dan tidak mempunyai keanjalan. Apabila otot mula merasa banyak regangan, mereka berisiko pecah.

Terdapat tiga bahagian untuk setiap program latihan Yoga. Ini adalah postur. Postur merangkumi latihan pernafasan dan regangan. Postur berfungsi pada otot dan tulang belakang. Langkah seterusnya ialah kedudukan postur badan.

Postur yang paling penting dalam Yoga dikenali sebagai Hatha atau Pranayama. Ini bermakna nafas terkawal. Pernafasan yang betul harus perlahan dan stabil. Fikiran harus tetap santai dan fokus. Apabila nafas dikawal, tekanan dan tekanan pada otot dan tulang belakang kurang.

Setelah postur yang betul dijumpai, langkah seterusnya adalah memberi tumpuan kepada relaksasi. Apabila anda berada dalam keadaan santai ini, anda akan menyedari bahawa anda dapat melepaskan ketegangan otot. Otot akan berehat di tempat yang betul dan berat badan akan sama rata. Dalam keadaan ini tidak ada rasa sakit dan sarafnya tidak rosak. Sebenarnya, otot akan menjadi lebih kencang.

Sekarang, adalah ketika semua bahagian latihan yang lain bekerjasama untuk menjaga keselarasan tulang belakang yang betul. Latihan regangan membantu meningkatkan kelenturan otot. Apabila otot-otot terasa santai dan tulang belakang tidak tertekan, kemungkinan besar akan tetap sejajar. Latihan yoga tidak membuat anda kuat, tetapi menguatkan dan menegangkan otot. Ini penting untuk penyembuhan dan mencegah kecederaan selanjutnya.